Zapomenuté dívky z Paříže

Zapomenuté dívky z Paříže https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445845/bmid_zapomenute-divky-z-parize-iKq-445845.jpg 4 99 42

Úchvatný, emotivní příběh o odvaze, přátelství, zradě a především velké síle žen přežít i za těch nejtěžších okolností – inspirovaný skutečnými událostmi - od autorky mezinárodních bestsellerů Pam Jenoff Smyšlený příběh inspirovaný osudem Very Atkinsové a žen, které pod jejím vedením za druhé světové války sloužily jako agentky britského Oddělení pro zvláštní operace (SOE), se odehrává v průběhu tří různých období, v pěti různých zemích. Grace je Američanka žijící v New Yorku a během války přišla o manžela. Jednoho rána uvidí na nádraží pod lavicí opuštěný kufr. Ze zvědavosti ho otevře a najde uvnitř dvanáct fotografií různých žen. Impulsivně si je zastrčí do kapsy, a tím začíná velkolepé pátrání po osudech Eleanor a Marie, které za války pracovaly ve Francii pro SOE.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Lost Girls of Paris , 2019


více info...

Přidat komentář

Annannas
02.01.2024 5 z 5

Téma naprosto výborné. Opravdu s velkou úctou obdivuji takovou statečnost. Knihu rozhodně doporučuji.

simca9342
14.08.2023 5 z 5

Přečtená loni.
"Víkendovka"

"Vytvoř příběh, na který budeš pyšná."

1946: Grace ten kufr neměla otevírat. Ale i malý pád vše změní, minulost se ji později sama ukázala.
1943: vedoucí tajné sítě agentek Eleanor T. prosazuje ženy jako práceschopné. Zákládá odboj , který zmizí v zapomnění...
1944 : Marie- matka malé dcery, kterou poslala na venkov dostane zvláštní nabídku práce. Dokáže pracovat v utajení s nasazením vlastního života?


janina74
17.04.2023 5 z 5

Tak asi to úplně není kniha o boji za lidská práva, i když možná jo. Jde o špiónky, které pracovaly na tom, aby pomohly skončit druhou světovou válku. A vlastně i po válce musely bojovat...

vierak
20.01.2023 5 z 5

Príbeh zasadený do obdobia tesne pred inváziou spojeneckých vojsk do Európy v II.sv. vojne. Británia zvolila jednu z ciest prípravy na zásah posielaním agentov do okupovaného Francúzska, kde mali vykonávať záškodnícku činnosť ničením ciest, železničných spojení, dodávaním zbraní partizánom a pod. Po mnohých neúspechoch mužov - agentov prišla Eleanor s myšlienkou vycvičiť ženy. Zodpovednosť za celú realizáciu odvážneho plánu niesla sama.
Kniha nás zavedie medzi zmes rôznych charakterov žien a dievčat pripravujúcich sa na dôležitú úlohu, pri ktorej možno prídu o svoj život. Záver kladie mnohé filozofické otázky, ktoré v čase vojny nie je ľahké zodpovedať. Naozaj pekný príbeh.

Luccy78
04.10.2022 3 z 5

Ono je kolikrát lepší se na na knihu moc netěšit a pak být příjemně překvapená než očekávat to "whau", které se pak nekoná.. Neříkám, příběh byl zajímavý, kdyby byl dotažený, tak jsem nadšená. Ale něco tam chybělo.. Příběh Grace se mi líbil, Marie pro mě byla zklamáním. Chyběl mi víc propracovaný děj, víc detailů, víc emocí, asi víc všeho. Ale autorce ještě šanci dám.

Knihomolka506
21.08.2022 5 z 5

Špionážní zakončení týdne.

Válečný román mi připomíná film A call to spy o tom, že to ženy neměly ve válce vůbec jednoduché. Proklik na Netflix: https://www.netflix.com/cz-en/title/81318865?preventIntent=true
1946: Grace udělala chybu. Pátrání v dobách temna ji dovede tam, kam by to nečekala
1943: Boss tajné sítě agentek Eleanor se zasluhuje o přidělení žen do jejich operací, které během pár týdnů zmizí v propadlišti dějin.
1944: Marie- matka malého dítěte , které skoro nevidí, protože ho musela poslat k příbuzným, aby ji ochránila , dostane nevšední nabídku práce. Naučí se pracovat jako inkognito ve stínu všudypřítomné smrti?

laura
19.08.2022 3 z 5

Čtivé, napínavé, zajímavé - ale tak moc nevěrohodné, že to tím autorka úplně zabila, bohužel... Spousta nesrovnalostí, spousta situací, které by se takhle nikdy nemohly odehrát. A to mi úplně zkazilo dojem z jinak úžasného, dechberoucího příběhu. Jsem z knihy rozpačitá, protože za přečtení rozhodně stojí. Ale věřit tomu člověk, který o tomhle něco ví, zkrátka nemůže.

Ten příběh měl takový potenciál! Takový dosah. Škoda, že se toho autorka nedržela. Mohlo by to být skvělé - jedna z těch knih, na kterou nezapomenete. Takhle...

adoli
19.08.2022 2 z 5

Kniha byla čtivá, měla zajímavý námět, střídání postav vyprávění bylo oživením, objevilo se zde i napětí, ale ta romantická linka plná klišé to zabila. Bohužel v celkovém příběhu (nejspíš nezáměrně) překryla to, co by příběh vyzdvihlo, a ten se tím posunul spíš do roviny červené knihovny než žánru historického románu. Navíc byl plný těžko uvěřitelných náhod, které mi jako čtenáři celkem vadily i přesto, že se jednalo o fikci. Od historického románu na základě skutečných událostí bych čekala víc. Tohle byl opravdu románek pro ženy. I přesto doporučuji, na dovolenou vhodnější, protože nenahlíží na tohle nešťastné a tragické období světových dějin tak surovou formou.

Dresia
12.06.2022 5 z 5

Reaguji na předchozí komentář. Povrchní?! Příliš romantické?! V čem, proboha? I za války kvetla láska, i za války se lidi milovali. Romantické neznamená nevěrohodné, drsné neznamená hodnotnější. Čtenářka si tam nejspíš projikuje něco z vlastního života, asi zažila útrapy WWII osobně, to pak chápu.

soukroma
07.06.2022 3 z 5

Čtivé, ale hodně povrchní a příliš romantické: je opravdu potřeba připomínat práci žen v odboji za obou válek a dá se to pojmout romanticky (tento případ), nebo věrohodně drsně a napínavě (povícero knih, namátkou Alicina síť).
Tady autorka měla snahu, začátek byl zajímavý a snad i věrohodný: iniciace "ženského křídla" britských speciálních operací SOE na 2. světové války pro nasazení na kontinentu především před invazí, zejména ve Francii na pomoc odboji, jejich nábor a výcvik a následné nasazení do akce. Ale jednak souběžně běží těsně poválečný americký příběh odhalování existence a válečné práce vedoucí ženské SOE a jednak zhruba v polovině knihy právě v okamžiku nasazení hlavní hrdinky jako rozvědčice radistky v roce 1944 ve Francii se její příběh až podezřele zromantizoval a rozmělnil. A to pro mne to znamenalo velké zklamání.
V každém případě lze ale doporučit jako takové ženské odlehčené čtení o nebezpečně dramatické práci utajených žen-špionek na cizím území, mj. napomáhajících informovat o připravované invazi spojenců na kontinentě, což bylo mimořádně důležité. Rozhodně to nebyla žádná romantika, povětšinou strádání až utrpení a neustálý strach z odhalení, který byl naneštěstí velmi oprávněný - mnoho žen se ze svých misí nikdy nevrátilo, gestapo bylo nemilosrdné, pokud na ně káplo. Nicméně protože ženské čtenářky se povětšinou neuchylují k válečné, byť špionážní literatuře, tato kniha je přijatelná svou menší mírou hrůz a jemnějším vyprávěním a docela stačí pro letmé prvotní seznámení se skutečností.

Atara16
04.06.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila,četla se jedním dechem.

zdehan
25.05.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila stojí za přečtení.

Racík
05.02.2022 5 z 5

Příběh, který byl inspirován skutečnými událostmi, se četl dobře. Byl napínavý i romantický. Zhruba od poloviny se mi nechtělo ani knížku odkládat. Na toto téma bylo napsáno více, možná lepších knih. Ale i tato rozhodně stojí za přečtení. A i když vlastní příběh je fikce, dívky, o kterých autorka píše, skutečně existovaly a zaslouží si, aby se na ně nikdy nezapomnělo.

bamba
10.01.2022 5 z 5

Páčilo sa mi to a doporučujem.

kate9326
21.12.2021 4 z 5

Zápletka mě zaujala, ale spíše než detektivka je to romantika, která se čtenáři až moc vnucuje do hlavní dějové linie. Kapitoly jsou psány z optiky hlavních postav a současnost střídá retrospektivní pohled. Ačkoliv podstata příběhu je podle reálných událostí, autorka dost vyzdvihuje právě tu romantiku- až zbytečně...a děj je tedy spíše kulisa, což se v jiných typech knih vyskytuje spíše v opačném duchu. - Tohle četbu někomu poněkud kazí. Ale někomu zase vyhovuje.

Marika Vanova
29.11.2021 5 z 5

Pam Jenoff je skvělá autorka velmi čtivých příběhů. Vřele doporučuji.

andrea0221
08.11.2021 5 z 5

Za mne dobrá knížky, dobře se četla, bylo to napínavé, neřešila jsem zda je to věrohodné, ale až po přečtení jsem zapátrala a dohledala si informace o SOE ,byl použit příběh Very Atkins, úplně vycucané z prstu to není. Jdu si půjčit další knihu autorky, protože se dobře čte.

SumýšIrena
27.10.2021 2 z 5

Kdyby to byla červená knihovna, dám pět hvězdiček. Ale jako historický román si zaslouží jenom dvě. A to za všechny ty náhody, kterými se kniha jen hemží. A taky za chybějící rozumné vysvětlení, jakým způsobem se Němci dozvěděli pravá jména agentů. To mi asi vadilo nejvíc.

Szilvia1
15.09.2021 5 z 5

Knížka byla krásná.Myslím,že autorka pěkně vystihla dobu válečnou,i když nešla až do většich detailu,ale podle mně tady byl záměr psát hlavně o dívkách ve službě vlády,a pak i k tomu připsát i nějakou lásku.Určitě si přečtu i další knížku od téhle autorky,píše dost zajímavě.

Lucciella_L
18.07.2021 5 z 5

Zajímavá knížka. Zkraje jsem měla problém s orientací v postavách, ale potom byla kniha velice čtivá.

Autorovy další knížky

Pam Jenoff
americká
2010  80%Velitelovo děvče
2018  87%Světla zimní noci
2011  80%Diplomatova žena
2012  78%Vše, co jsme milovali
2020  86%Zapomenuté dívky z Paříže

Kniha Zapomenuté dívky z Paříže je v

Právě čtených1x
Přečtených138x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených10x
Knihotéce129x
Chystám se číst136x
Chci si koupit45x
dalších seznamech5x