gladya Online gladya diskuze u knih

☰ menu

Nadace Nadace Isaac Asimov

Pro Ajinka126 a ostatní, komu chybí ženské postavy. U prvních dílů Nadace je to bohužel pravda. Ale Asimov se trochu polepšil v jiných knížkách. Stačí zaměnit jedno písmenko v mém nicku a hle, je tu jméno hrdinky z knih o robotech (Gladia). I v jiných pozdějších knížkách se důležité ženské postavy vyskytují, dokonce i v posledních dílech Nadace .

09.04.2024 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

To Matejko. Spíš než zlo plodí zlo mi knížka vyznívá jako: důsledky zla spáchaného na člověku můžou toho člověka poznamenat hodně hluboko a ošklivě a můžou dopadnout i na lidi z širšího okolí oběti.

20.06.2023 5 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

gossipavlina a Lenka.Vílka Dala jsem 4 *, asi se budu bát, co se mi stane :D. Zase jsem ale neupozornila na chybu, které jsem si všimla a kterou jsem brala jako drobný přehmat, co z toho dělat problém, když každý přece ví, kdo asi mohl Zlín bombardovat. Jenže došlo mi, že asi ne každý.

02.06.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

MilaSliacka Rozumím tomu. Chápu, jak taková kniha zapůsobila na člověka, který takové trauma prožil. Mně osobně se ale zdá, že nařčení z plagiátorství je trochu přehnané. Je to těžké, protože Toy_box to určitě vnímá jako využití a zneužití jejího příběhu. Z toho co vím, to však není vůbec jednoznačné.

25.05.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nedá mi to a vyjádřím se k debatě o plagiátorství. Chápu, že taková knížka musela hodně zapůsobit na člověka, který v ní poznal vlastní prožitky a hlavně traumata. V tom naprosto chápu paní Toy_Box. Jenže i kdyby se paní Mornštajnová opravdu inspirovala, neměla bych jí to za zlé. Z několika důvodů:
1. Je tam dost motivů a událostí, které jsou zřejmě původní a originální.
2. Žádný autor nežije ve vzduchoprázdnu, asi je vždycky ovlivněn tím, co zažije, o čem slyší a co čte. To všechno nějak zpracuje a vytvoří své vlastní dílo, Těch, co se něčím inspirují je hodně a i těch co "opisují" je dost. Les v domě je možná v tomhle směru diskutabilní, protože téma je hodně citlivé a intimní. Ale z hlediska autorských práv mi to přijde v pořádku.
3. A teď to nejdůležitější. Pokud o takovém tématu píše jedna z nejčtenějších českých autorek (možná ta úplně nejčtenější), dá se čekat, že by o tom lidé mohli víc přemýšlet. O tom, že vinu nemá jen pachatel ale i ti, co o činu vědí, mlčí a tváří se, že nevědí. Možná bychom se měli zamyslet všichni a hlavně ti, co pracují s dětmi učitelé, vychovatelé, sociální pracovnice, lékaři. Měli bychom vnímat některé projevy a "divné" chování dětí. Vím, tohle je problém, pokud je dítě zastrašené rodinou, stydí se, cítí se jako spoluviník a nepromluví, jen těžko se mu dá pomoci. Tím horší je postoj matky a hlavně babi v téhle konkrétní knížce.

24.05.2023 5 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

To biki
I když Mlčení jehňátek znám jen z filmu, zkusím odpovědět. Pravděpodobně je to podobná postava "hlavního padoucha" . V obou případech je to vysoce inteligentní psychopat, který umí skvěle manipulovat a s agenty FBI si "hraje", umí se jim dokonale dostat pod kůži.

23.11.2022 4 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

A ještě jedna věc. Po přečtení 7. a na začátku 8. dílu jedna poznámka. To, co je v prvním díle divné a některé čtenáře štve, později dostane smysl, třeba chování Pinky a "ezopotřeštěnost " Fiony. Zkrátka nejdůležitější věci zůstaly zatím vskrytu.

08.06.2022 5 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

V současnosti mám přečteno 7 dílů a 5 dílů i poslechnuto . Na rozdíl od některých komentářů se mi audioverze s více hlasy líbila a až na jednu výjimku ( ve 4. a 5. díle) mi hlasy vysloveně sedly. Zkrátka tisíc lidí, tisíc chutí, a to je fajn.

22.05.2022 5 z 5


Hranice věčnosti Hranice věčnosti Ken Follett

Nedá mi to a napíšu něco k popisu života v tzv. socialistických zemích. V 80. letech jsem byla dospělá. Že tady spousta věcí nebyla k sehnání je fakt. U nás a třeba v NDR a Maďarsku se určitě přežít dalo a nedá se říct, že bychom vysloveně materiálně strádali. A jestli jsme všichni chodili jak ošuntělí žebráci a každý človek ze Západu byl proti nám vrchol elegance si jistá nejsem, Pravda, nebyla to zásluha režimu, spíš šikovnosti lidí. Ale ta atmosféra, špiclování, nesvoboda, to sedí v tom jsme opravdu přežívali. Zkrátka ty pověstné fronty na banány nebyly to nejhorší. Pamatuju jen tu mírnější verzi, v padesátých letech a v SSSR za Stalina bylo mnohem hůř, ale i v té "light" verzi režim své odpůrce dusil a často ničil. Tohle Follett ukazuje dobře.

25.04.2022 4 z 5


Cizinec v cizí zemi Cizinec v cizí zemi Robert A. Heinlein

Nedá mi to a přidám dvě poznámky ke komentářům.

Že je to málo sci-fi? Takových knížek, kde je ze sci-fi nějaká "drobnost" je dost. A jsou mezi nimi vrcholná díla žánru.

Ani to, že nějaký ten fyzikální zákon je porušen není úplně výjimečné. Ale zrovna zákon zachování hmoty Heinlein podle mě neporušuje. Vždyť hmota se mohla přeměnit v nějakou energii, částice či co. To je názor absolutního fyzikálního laika, pokud se pletu, prosím znalce o vysvětlení.

Jinak je pravda že na Heileinovi je zub času asi vidět víc, než u jiných sci-fi velikánů. Ale to nevadí, čte se dobře.

06.04.2022


Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

Napadlo mě, jestli je tenhle druh fantasy, kterou u nás reprezentují hlavně 3K ( Kulhánek, Kotleta . Kopřiva), české specifikum , Jsou to ty trochu šílené knížky plné krve a explicitního násilí, někdy sexu. často hlášek. Je to brak, ale pro mě svého druhu i subžánr Nečekám, že by jinde než u nás nikdo nepsal podobné knížky, ale já je neznám. Možná je to tím, že je to přece jen poměrně okrajový žánr, navíc vysloveně určený čtenáři identického kulturního prostředí jako autor?

15.03.2022 3 z 5


Král železný, král zlatý Král železný, král zlatý Ludmila Vaňková

elizabeth_ba Váš příspěvek mě inspiroval k zamyšlení, Nakolik já osobně čekám od historických románů přesnost. Třeba Sinuhet je moje srdeční záležitost. Vůbec jsem nepředpokládala, že by to bylo historicky věrné. Vystupují tam reální faraonové i jiné osoby a pár historických událostí ale to je tak vše. Historie jej jen kulisa
U románů z doby Přemyslovců jsou fakta známější a dohledatelnější. Kdy se kdo, narodil, kdy se oženil, kdy vládl, jaké měl děti, kdy byla jaká bitva, kdy kdo zemřel. Tam by mi chyby asi vadily. Ale detaily třeba ze soukromého života?
Ovšem v ideálním případě by autor doplnil knihu poznámkami, kde by ukázal, co je fikce. To by se mi líbilo.
Tohle není polemika. Jen zamyšlení.

11.03.2022 4 z 5


Přednášky o holocaustu Přednášky o holocaustu Germar Rudolf

Zabrousila jsem k téhle knížce úplně náhodou, takovou knížku číst asi nebudu, ale když se k ní dostanu, podívám se. A pak budu hodnotit. Ale své si myslím už teď.
Z oslavných komentářů je mi zle. Těch šet milionů mrtvých se ztratilo kde? Osvětim byla ozdravovna? To chcete tvrdit , "vážení" náckové a antisemité?
A že je to ozdrojované? Tím se pravda neumlčí.

03.03.2022


Židokracia Židokracia Marián Magát

Sputnik V : On někdo jiné zločiny nacistů než holokaust zamlčuje nebo dokonce popírá? On někdo zpochyňuje utrpení jiných národů? Jenže ta knížka je o Židech. Takže se bavíme o nich. Kolik procent Židů, kteří žili v Československu a neemigrovalo přežilo válku?

Jsem pro svobodu slova. Jenže svoboda jednoho končí tam, kde omezuje práva druhého. A šíření nacistické ideologie je ohrožením svobody a práv lidí.
Pan Magát nemusí mít rád Židy (je to hloupost, ale má na ni právo). Nemusí s Židy chodit na pivo. A u piva na ně i může nadávat . Ale neměl by šířit nenávist, organizovat protižidovské akce . O to jde.

01.02.2022 odpad!


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Ještě nemám dočteno, takže zatím nehodnotím, ale nedá mi to a vyjádřím se k některým komentářům.
to los Kdyby to byla vědecká publikace, souhlasila bych, to by byly potřeba odkazy . Jenže tahle knížka je souborem výpovědí několika lidí. Nic víc, nic míň. Je to jejich subjektivní pohled a tak to musíme brát.

to timkim Je hodně zemí, kde bych nechtěla žít, totalita, nesvoboda jsou i jinde a bída je leckde, Ale KLDR je skutečně ukázkový příklad kombinace toho nejhoršího, co si já osobně můžu představit. Ve spoustě zemí by se dalo dobře žít alespoň jako příslušník privilegované vrstvy. Jenže já bych v KLDR nechtěla být ani jako příslušník klanu Kimů. Ano, i to je subjektivní pohled.

31.01.2022 5 z 5


Židokracia Židokracia Marián Magát

Proč byly kritické komentáře přesunuty do diskuse a třeba příspěvek od Pavel7772, který je spíš diskuse , ne.
A pro Pavel7772. Prokázaná historická fakta vám nic neříkají?

29.01.2022 odpad!


M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek Dalibor Vácha

Mě knížka přiměla k zamyšlení se nad Mašínovými syny, bratry Mašíny. Nechci se pouštět do jejich hodnocení, nejde mi o to je soudit nebo adorovat. Ale mohu říci, že jim víc rozumím. Cítili se ve válce stejně jako byl ve válce jejich otec.

28.01.2022 5 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

to Vlkodlaq . Možná to je chaos, ale vysvětlí se jednoduše. Sága má původně pět dílů Věž vlaštovky je opravdu čtvrtý , ovšem knih o zaklínači je dneska 8. Povídky (dnes první dvě knihy) a Bouřková sezóna jsou ze stejného světa a o stejných hlavních postavách. A povídky vysvětlí i to, co v sáze není přímo řečeno, sága na ně navazuje, ale ne jako přímé pokračování. Tak to původně bylo. Vydání osmidílného kompletu je spíš technická a obchodní záležitost.

06.10.2021


Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

siena, to je přece jasné, všichni jsou v něčím žoldu, za vším je někdo jako Soros, ilumináti, nebo tak něco
Jsem zvědavá, kdo přijde s takovými teoriemi o 50 odstínech.
A teď vážně, asi jsem četla jinou knihu než danniice. Já jsem tam viděla spíš to, jak to je a vždycky bylo v Afghánistánu složité.

09.09.2021 5 z 5


0 TU. Svazek I 0 TU. Svazek I Jakub Hussar

ad PanPředseda. Tohle chápu, ale myslím, že čtenáři a všichni ti, kdo hodnocení posuzují , takové ovlivňování snad dokážou prohlédnout. No, možná jsem naivní.

18.07.2021 4 z 5


0 TU. Svazek I 0 TU. Svazek I Jakub Hussar

Nějak nerozumím, proč je debata nad snad "spornými" hodnotiteli tak vyhrocená.

Když autor napíše knížku, jeho fanoušci
a kamarádi napíšou upřímně myšlené nadšené komentáře a dají nejvyšší hodnocení. Je to špatně? Copak je hodnocení na DK objektivním měřítkem kvality? Jistě, pokud jsou hodnocení stovky, o něčem průměr vypovídá,. O tom, jak kniha oslovila cílovou skupinu, ne o kvalitě.

Od jistého počtu hodnotitelů se většinou najde ocenění 5* i odpad. Co to říká o kvalitě knihy?

U pouhých několika desítek hodnocení se průměr musí brát s rezervou. Se zkreslením se musí počítat.

18.07.2021 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

babičkaAnička Pochopila jsem to jinak. Paní Mornštajnová přece skoro nepopisuje, jak to vypadalo před listopadem 89. Je to opravdu fikce, co by se mohlo stát, kdyby režim v roce 89 protesty potlačil. Je přinejmenším možné, že by se musel uchýlit k metodám 50. let a těm, které asi fungují v KLDR. Zkrátka žádná lidská tvář, žádná glasnosť, to se totalitním režimům moc neosvědčuje.

Normalizaci pamatuju a v 80. letech jsem už byla dospělá. Ano, tak hrozné jako ve fiktivním polistopadovém světě paní Mornštajnové to tady opravdu nebylo. To ovšem nic nemění na tom, že jsme žili v totalitě a nesvobodě. A je taky pravda, že ne všem to vadilo a ne všichni to tak vnímali.

20.04.2021 4 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

to Katsy: Zkusím to jinak. Připusťme, že kapitalismus má hodně chyb. Zkusím položit jednoduchou otázku. Jaká je alternativa? Zatím nic lepšího a přitom fungujícího neznám. Já minulý režim pamatuju. A i když to, co jsem zažila, bylo oproti padesátým létům jen slabý odvar a light verze, nevrátila bych to. Současný systém neadoruju, jen mi zkrátka vyhovuje mnohem vic (pro jistotu nic jsem nerestituovala, neprivatizovala ani netunelovala, jsem ten obyčejný občan, kterým se ohání kde kdo) .
Poukazujete na reálné nešvary dneška, jenže ke každému takovému příkladu můžu kontrovat něčím z režimu minulého. A myslím, že střeliva do takové přestřelky budu mít o dost víc víc než vy.
A trochu sí rýpnu, v seznamu hlavních vykořisťovatelů vám chybí ten, co maká nejvíc ;-).

28.03.2021 5 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Bubka : Dovolím si přidat pár nesouvislých myšlenek, které mě napadly při čtení debaty. Začnu tím, že Američany nepovažuju za svaté a taky bych jim ledacos vyčetla, Supervelmoci mívají zrátka ve zvyku hájit své zájmy všude na světě a ne vždy jen způsobem, který se mi líbí. Ovšem nechápu, proč by měla být od amerického historika drzost napsat takovouhle knížku. Vaši milovaní Rusové mají totiž taky hodně másla na hlavě a nechovají se o nic líp. A když si vezmu, co prováděli ( a někdy ještě provádějí) svým občanům, vycházejí mi z toho ještě hůř. No, snad se nebudeme hádat jako dětí na pískovišti, co ošklivého udělali Američané a co Rusové. V době studené války byli v některých konfliktech často USA a SSSR nepřímo nebo přímo zapojeni , na opačných stranách. A třeba v devadesátých letech dokázali někdy i spolupracovat. O to ale nejde, jde o budoucnost.

Proč tedy nejsem tak nadšená z Rusů? Co je pro mě důležité? Západ je opravdu svobodnější a lidská práva jsou dodržována mnohem víc. O tom jsem hluboce přesvědčena (jak by řekl jeden politik) . A čistě pragmaticky, Rusko je nebezpečně blízko a mělo nás ve své svéře vlivu. Takže opatrnost je na místě.

Vyrůstala jsem a mládí prožila v minulém režimu, možná právě proto si vážím toho, že většinu dospělosti prožívám v dost nedokonalé, ale přece jen liberální demokracii. Neříkám, že je to ráj na zemi a vím, že se některým lidem žije těžko, ale copak v minulém režimu takoví lidé taky nebyli? Nebo v tom skvělém Rusku není chudoba?

Jsem si vědoma toho, že svoboda je křehká a můžeme o ní přijít, hrozeb je hodně. A zdaleka nejen ze strany Ruska nebo jiných nepřátel. Můžeme se o ni připravit sami tím, koho volíme a co si necháme od politiků líbit.

Už jen to, že člověk může svobodně vyjadřovat svoje názory a má mnohem svobodnější přístup k informacím považuju za něco skvělého. A není to samozřejmost.

Když hovoříte o regresu v historii, zřejmě předpokládáte, že se časem bude budovat ten vysněný komunismus, ne ten s gulagy (z toho vás nepodezírám), ale ten utopický, každému podle potřeb, každý podle schopností. Když jsem jako náctiletá s rodinou o téhle myšlence debatovala, moje matka, žena bez velkého formálního vzdělání, ale sečtělá a přemýšlivá mí říkala: „Holka, to by nemohlo fungovat, to by museli být jiný lidi." A měla pravdu.

Co se knihy Cesta k nesvobodě týče, jsem v půlce, takže zatím nehodnotím. Rozhodně je to ale zajímavé čtení.

25.03.2021 4 z 5


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Siena, chápu a nebrala jsem to ve zlém. Však takové knížky jsou od toho, aby se nich diskutovalo a v debatě si člověk uvědomí, že napíše něco, co vyzní jinak, než to myslel.

A závěr vašeho příspěvku, jsem na tom úplně stejně. Někdy si myslím, že se zbláznil svět nebo já.

14.03.2021 4 z 5


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Siena - souhlasím, lehce jsem text upravila, protože tak jsem to nemyslela. Američané mají jiné zkušenosti a v jejich školách se asi v dějepise nutně klade důraz na jiné věci. To neznamená, že jsou hloupější.

A s nástupem fašismu a komunismu taky souhlasím. Jen mám strach, jestli se dokážeme poučit a hrozbu poznat. Historie se může opakovat, ale nikdy ne úplně stejně. Hrozící tyranie by byla v něčem stejná a v něčem jiná.
Takže vidím jisté dilema. Srovnání potenciálních tyranů s Hitlerem je názorné , ale může být i kontaproduktivní. Tohle je ale spíš zamyšlení nad takoými texty.

14.03.2021 4 z 5


Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Siena, díky, přemýšlím o tom od rána a tohle mě napadlo taky. Buď je to nešťastná formulace. Nebo se tak dá chápat postoj povstalců. No, budu dumat dál a pátrat, jak to bylo oficiálně.

04.11.2020 4 z 5


Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Začínám číst. Vypadá to na silný příběh, nebo spíš příběhy. Ale jsem poněkud rozladěná historickými, no řekněme nepřesnostmi. Je tam něco jako shrnutí pro čtenáře, který historii moc nezná. Pár věcí mi přišlo zjednodušených a spíš pocitově mi to nesedlo, ale akceptovata jsem to. Jenže když jsem se dočetla, že Itálie vyhlásila v roce 1943 Německu válku, vytřeštila jsem oči. Jako jo, invaze spojenců na Sicílii a tak, znalosti z historie snad průměrné mám, ale že by ve 2 WW Itálie vyhlásila válku Německu? Jdu asi googlit, jestli jsem mimo já nebo autorka.
Je to škoda. Ta knížka je, nebo alespoň má být, podle reality.
Někomu vadí překlepy a jazykové chyby, přes to se přenesu, ale faktické chyby v tomle typu knížek mi vadí. Až ztrácím chut pokračovat ve čtení. No, asi to překonám. Zajímalo by mě, jestli si toho taky někdo všiml. Nebo je to nějaká chyba v e-knize?
Když čtu komentáře, kde je autorka za historii chválená nebo naopak je jí vytýkáno, že je to jak učebnice dějepisu, znejistěla jsem, kde je problém?
Klidně napište, že jsem úplně blbá, a že je chyba ve mně.

04.11.2020 4 z 5


Básník Básník Dominik Dán

to tlllk: Manželka přežila. Z knížky Básník to asi úplně jasné není, ale vystupuje v dalších detektivkách s Krausem, které se odehrávají později,

02.07.2020 4 z 5


Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

to protokol
Líbit se vám Nonstop samozřejmě nemusí. Ale zajímalo by mě, jakou knížku napodobuje? Zaujalo mě to, vzhedem k tomu, kdy Aldiss Nonstop napsal.

26.05.2020


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Nevidím sice autorce do hlavy ale myslím, že jak je to s Bohdaninou řečí odkryla až na konci záměrně. Možná aby se čtenáři chytli za hlavu, že jim to z malých náznaků mohlo dojít.

01.05.2020 5 z 5


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Jsem na začátku, ale nedá mi to. Z popisu doby, kterou jsem zažila, mám jednoznačný pocit, že Pan Vondruška je geniální manipulátor. Nemůžu říct, že by vysloveně lhal v tom smyslu, že se nic takového nemohlo stát. Ale nejde to tak zobecnit, jak to v knížce je.

Příklady.
Pochybuju, že člověk pracující ve společenských vědách, který nebyl ve straně, jen tak cestovat po konferencích na západě . Oficiální společenské vědy byly odtržené od světa a Adam pracoval v oficiální instituci. A pokud by ho na konferenci pustili, STB by ho asi kontaktovala předem. Taková byla realita. Ovšem uznávám, někdo jako Adam mohl existovat. Ale jako výjimka.

Rozhodně nebyli běžně "odejiti" lidé, jen proto, že byli v KSČ. Znám poměry, jaké tehdy byly na VŠ. Ano, z VŠ odcházeli pedagogové, ale jen ti, kteří minulému režimu nejvíc sloužili a tyto "zásluhy" nahrazovaly chybějící odborné kvality. A že by byli po roce 89 odejiti z politických důvodů studenti? S tím jsem se nesetkala. Jenže někto asi může namítnout, že se to někde mohlo stát. A to je problém. Mohlo nebo stalo?

Další věc. V knížce vystupují i skutečně existující postavy, docela zvláštním způsobem, V zásadě smíchání reality a fikce může být zajímavé, třeba v Přemyslovské epopeji. Ale když jde o moderní "dějiny", které si pamatuju a když je to jasně tendenční, vadí mi to. A je to zaobalené šikovně, těžko se panu Vondruškovi dá vytknout, že by třeba hájil minulý režim. Jenže když to vyznívá tak, že čistky byly stejné po roce 48 jako 89, už to vysloveně zavání. Takové detaily jako rozumný a slušný agent STB a jeho bývalá žena fanatická antikomunistka a špatná matka, to už je "třešnička na dortě"

Autor se v knížce vyjadřuje ke všemu: gender, multikulti, EU, Ukrajina., seznam by byl dlouhý.
Samozřejmě, pan Vondruška má právo prezentovat své názory. A když se veze na populární vlně, lidé ty názory i poslouchají. Jenže zvláště mladší čtenáře, kteří minulý režim nepamatují, prosím, ověřujte, přemýšejte, nenechte se manipulovat. A my starší nesmíme zapomenout.

Já osobně názory, které jsou v téhle knížce líbivě a zaobaleně prezentovány, považuju skoro za nebezpečné. Ano, jsem zastánce liberální demokracie.

05.02.2020


Přestaň čumět do mobilu Přestaň čumět do mobilu kolektiv autorů

Grossberg1
A jaká je tedy ta knížka? Uvažuji o ní jako o "dárku" pro mladého "závisláka". Víme, co si myslíte o lidích čumících do mobilu, ale nevíme, jaká je ta knížka.

28.11.2019


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

to Futuramada

Ještě to nemám dočtené, ale v knížce, "mezi řádky" jsem to našla
1. otec byl blonďatý
2. cikánské děti zpravidla nemívají vychovatelky

19.09.2019 4 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Bubka

Děkuji, to mi stačí. Shánět učebnici vlastivědy nebudu. Co je tam "závadného", bych se stejně musela domýšlet.

03.07.2019 5 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Bubka,
prosím také o konkrétní příklad, co je v učebnici vymývání mozků. Nepatří to sice moc do této debaty, ale když už jste s tím začala, dokončete to.

Třeba bychom to sami nepochopili. Nebo si máme myslet, že vám došly argumenty?

02.07.2019 5 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Bubka, mám na mysli třeba jazykovou úroveň, úroveň argumentace , podloženost tvrzení apod.
Mně se Tabery dost líbil, ale trochu tam vidím černobílé vidění, přílišná adorace idolů. Ale s tím se myslící čtenář srovná.

Že by za všechno mohla levice mi z Taberyho knížky nevyznělo, asi ani komunisté. Pokud si pamatuju, ani pravici nešetří.

27.06.2019 5 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

to Bubka

Uznávám že Tabery a Hampl nepojednávají o tomtéž. Máte pravdu v tom, že obě knížky jsou poznamenány přesvědčením autora. Pravděpodobně jsou oba přesvědčeni o "své pravdě". To je v pořádku. A na řadu věcí mají oba pánové názor odlišný a mají odlišný přístup, světonázor nebo jak to vyjádřit. V tom smyslu jsou do určité míry protiváhou.

Ostatně troufám si tvrdit, že pokud někdo četl obě knížky, je časté, že kdo jednu hodnotí kladně, druhou druhou záporně.

Osobně považuju za chybu, že se málokdo z nás dokáže hodnotit takové knížky jen jako knížku, nezávisle na prezentovaných názorech. Ale to je asi přirozené.

Co se dějepisu týče, musela bych znát konkrétní příklad. Nejsem zastánce toho, aby dějepis vypadal stejně jako za mě, jen s opačným znaménkem.

To Skeeve. Na tom , že cituje oblíbence nemusí být nic špatného. Samozřejmě, je to věc míry.

27.06.2019 5 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

topi80
Prolomení hradeb jsem přečetla, abych měla protiváhu k Opuštěné společnosti. Jenže jsem protiváhu nenašla. Tedy je to protiváha názorová, to ano. Jenže názory by měly být podloženy fakty, zdroje ocitovány. Ať se názorově přikláním kamkoli, tohle Tabery vyhrává na celé čáře. Snažím se neuzavírat moc do své názorové bubliny a vnímat argumenty protistrany, pátrám po nich, viz moje starší příspěvky, ale zatím je to marné.

26.06.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

To Jidáša, tannasja a asi i jiní

Hodnotila bych stejně, i kdyby to nenapsala Mornštajnová. Mně se to moc líbilo. Každý čtenář je jiný, někoho knížka osloví, někoho ne, to je přece normální.

18.06.2019 5 z 5