0 TU. Svazek I

0 TU. Svazek I https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462355/bmid_o-tu-svazek-prvni-OhU-462355.jpg 4 118 34

0 TU série

1. díl >

Obsáhlý debutový román Jakuba Hussara je jednou z nejambicióznějších českých science fiction poslední dekády. Tvorbě svého fiktivního vesmíru se Jakub věnuje více než dvacet let a kniha, stejně jako dříve úspěšná karetní online hra ze stejného světa, plně dosvědčuje neuvěřitelnou propracovanost tohoto vesmíru i autorův poutavý smysl pro detail. Historický životopis pojednávající o strastiplné cestě kultury Talů na odlehlý skládkosvět Coraab a jeho následné kolonizaci. Ústřední postavou knihy je ctihodná Tal Kusa-Gammah, první z dlouhé linie coraabských Pánů Těžby, která se na sklonku života svěřuje čtenáři se svým pohnutým osudem. Díky jejímu autentickému svědectví dnes můžeme nahlédnout na události počátku coraabského letopočtu očima ženy, která se svými odvážnými činy navždy zapsala do historie.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Argo
více info...

Janadvorackova
Janadvorackova
10.03.2024 4 z 5

Můj úplně první dojem ze začátku byl "tyjo, autor požil pytlík hhc medvídků a přečetl Nonstop." Pořadím jsem si nebyla jista, ale bylo mi to jedno. Když jsem se prokousala názvoslovím a zvykla si, příběh se mi líbil. Asi to fakt chce trpělivost pro seznámení se s novým pořádkem.

Samozřejmě mi nešlo si tak úplně představit rozlehlost lodi, třeba když jde hrdinka "navštívit" chudinskou část, ale z jejího pohledu na generační lodi mi těžko vysvětlí nějakou tu perspektivu. Líbila se mi terminologie pojmenování známých věcí "trochu jinak," ale způsobem, který vám dojde... většinou :). Zajímavé bylo i třeba obyčejné šíření zpráv a drbů mezi lidmi, kteří si utvářeli názor na vedoucí rodinu, nebo fyzické reakce na změnu prostředí a různé kulinářské experimenty :).

Jestli je tohle prvotina, těším se na takovou třetí, pátou knihu :).

robin9739
robin9739
15.05.2023 3 z 5

OTu je bezesporu ultimátní, originální a stylisticky povedená dílo. Bohužel, kvůli svému vedení děje a příběhu to nebude kniha pro každého. Mě osobně tam chybí vícero pohledu na tento svět. Vícero hlavních hrdinů, díky kterým by bylo poznávání zábavnější a různorodější. A hlavně vícero dějových linek, které by toto dílo udělaly ještě komplexnějším. Kdyby O TU za mě toto mělo, jednalo by se o mistrovské dílo světové úrovně.


bosorka
bosorka
13.02.2023 4 z 5

Výrazný počin v české sci-fi, to se nedá upřít. Zaujme především propracovanost světa, kterou autor předkládá s titěrnou precizností. Fakt ovšem je, že kvůli tomu malinko strádá samotná dějová linka, která zase tak moc bohatá není. Čtení to ovšem na konec ani tolik nevadí (ač jsem chvilkami - zase tolik jich nebylo - tak trochu rychločetla). Spád nabírá příběh až v poslední třetině a jsem ráda, že jsem měla hned k dispozici druhý díl.

bydza
bydza
07.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Uff, no teda Tři čtvrtě knihy zdlouhavého nudného čtení, aby pak autor celý děj otočil o 180 stupňů a život hlavní hrdinky obrátil naruby. Dočetl jsem i druhý svazek, podstatně čtivější, i když dějově plošší (tak možná proto). Moc mě nebavil děj psaný v podstatě jako memoáry, tedy jedna dějová linka z pohledu první osoby, což i způsobuje jakýsi nevyužitý potenciál celého příběhu.

Patapuf
Patapuf
10.11.2022 4 z 5

Tak tohle bude trochu delší.... za prvé za mě klobouček, tohle je prý prvotina autora a za tohle velký respekt... samo o sobě je to zajímavý příběh a na to že je to právě prvotina je fajn, že dokáže zaujmout i stylem... takový to, když něco naznačí v kapitole, ale vy se to dozvíte až později a už to o sobě vás to nutí číst dál a drží v napětí... jinak to že si autor vymyslel úplně všechno je takové ulehčení pro něj, ale o to horší je to čtenáře... jeho rozměrové jednotky ještě dejme tomu, ale časové jednotky mi vůbec nevycházeli... ale zase na druhou stranu, když si člověk odpoutá od toho všechno si představovat doslova a převádět to do našeho světa, tak je to vlastně pohodové čtení.... další kapitolou samo o sobě jsou jména... jistě dává to tak nějak smysl, ale rozhodně jsme se v tom ztratil, tak jsem k tomu přistoupil jako k času a rozměrům.... v tomhle to připomíná švédskou nebo norskou detektivku... jinak pokud shrnu tenhle díl, tak to bylo fajn a na prvotinu hodně dobrý.... PS: už luštím druhý svazek protože chci vědět jak to dopadlo a je lepší to dát na jednou než se znovu nastavovat na exoprostor....

PrincaListicka
PrincaListicka
25.10.2022 5 z 5

Fyzický výtisk tohoto démantu České sci-fi literatury jsem měla doma již delší dobu a podle dostupných informací – jako například že autor na vytváření tohoto světa pracuje již více než 20 let – a vizuálního zpracování jsem tušila, že se bude jednat o něco velkého. Když tedy na konci září vyšel příběh v audioknižním zpracování, neváhala jsem ani vteřinu. Hlas hlavní hrdince Tal Kusa Gammah propůjčila Jitka Ježková, kterou máme to potěšení poslouchat v naprosté většině děje. Neopomenutelným je však také hlas Lukáše Hlavici, který přivedl k životu palubní interware Oibaana.

Tal Kusa Gammah, dcera pána těžby. To je hlavní hrdinka našeho příběhu a zároveň jeho vypravěčka, která nás na samém začátku knihy jako stará žena uvádí do děje, jehož vyústění je nám naznačeno. Příběh se odehrává v prostředí, které je nám naprosto neznámé, nevyskytují se zde lidé a, až na pár výjimek, takřka nic, co by nám bylo povědomé. Gama se svým vyprávěním začíná v útlém dětství, kdy se svými rodiči žije na obrovské vesmírné lodi jménem Oona, která je však pouze malou součástí voje podobných lodí. Kam putují, ptáte se? Cílem jejich cesty je planeta Coraab, na které mají v plánu žít a těžit. Společně s Gamou poznáváme celou jejich loď. Postupně pronikáme do společnosti Talů, ať už těch vyšších, urozených, jako je právě Gamina rodina, či těch úplně nejchudších, mezi které se Gama náhodou podívá. Zjišťujeme, jak funguje jejich svět, co je to buroten, který si urození kapou místo požívání tuhé stravy, proč místo psaní krouží, co je to Kreemo, k čemu slouží zvláštní pohyblivé tetování khe, které si do kůže nechávají vplétat jen ti nejbohatší a nejvýše postavení. Čím je Gama starší, tím více zjišťuje o jejich společenstvu, tím více se odvažuje nakukovat pod pozlátko její rodiny, tím více zjišťuje, že jejich záměry a pohnutky možná nejsou takové, jak se na první pohled zdá.
Jsme s ní, když začne studovat, když si najde vzdáleného přítele z jiné lodi, když poprvé tajně ochutná pevnou stravu, potká tajemného exomorfa, ale také když se vdá a opustí svou mateřskou loď, či když ji navždy opouští její nejbližší. A ačkoliv se může příběh někomu zdát "obyčejný" a "nudný," protože se jedná o vyprávění jedné staré ženy o svém životě, byl příběh plný napínavých míst, dějových zvratů a překvapení, u kterých mi padla čelist a šel mráz po zádech.

Musím říci, že jsem se zkraje trochu bála, zda budu schopná orientovat ve všech nových jménech, pojmech a názvech věcí, které v našem světě neexistují. Jak si poradím s orientací v ději, jestli budu schopná si vše potřebné zapamatovat a v ději se neztrácet. Upřímně? Neměla jsem s tím ani ten nejmenší problém! Vše bylo tak krásně popsané a já toužila zjistit víc a víc o tomhle kouzelném novém světě, že mi i výrazy z jejich řeči přešly do krve bez větších obtíží.

Musím a chci smeknout před panem Hussarem. Je naprosto neuvěřitelné, jak komplexní a promyšlený svět, který je tak vzdálený tomu našemu, dokázal vymyslet. Pro mě osobně je toto jeden z úplně nejlepších příběhů, jaké znám, a to jak na poli českém, tak zahraničním. Dokázat vymyslet tolik nových stvoření, kultur, zvyklostí, technologií, jazyků...Nemám slov.

Smekám také před paní Ježkovou, která se vyprávění zhostila naprosto úžasným způsobem. Měla jsem pocit, že poslouchám samotnou Gammah. Cítila jsem se jako kdybych poslouchala vyprávění přítelkyně. Neumím si představit, že by někdo příběh dokázal namluvit lépe. Závěr příběhu jsem se snažila co nejvíce oddálit, protože jsem nechtěla, aby skončil. Také proto, že vím, že na druhou část audioknihy budu muset ještě chvíli čekat.

Nenapadá mě nic, co bych knize vytkla, změnila nebo udělala jinak. Mohu jen s pokorou poděkovat všem, kteří se na příběhu a audioknize podíleli. Byl to zážitek na celý život.

stitch123
stitch123
21.07.2022 5 z 5

Příspěvek se vztahuje k oběma svazkům (považuju je za jednu knihu) a neobsahuje spoilery.

Kniha je prezentována jako zápisky vysoce postavené členky rodu Kusa, která svoje paměti sepisovala pro obyvatele coraabskýho univerza znalý místních zákonitostí, proto se často nezaobírá nijak dlouhým vysvětlováním toho, co oni považují za běžný. Hlavně ze začátku může čtenář ve smyšlených pojmech dost plavat.

Odměnou za vydržení a překonání téhle počáteční překážky je výlet do světa, kterej je promyšlenej do nejmenších detailů. Do světa, ze kterýho na vás dýchne atmosféra chladnýho, vzdálenýho a cizího vesmíru takovým způsobem, že si pomalu začnete říkat, jestli ono to celý vlastně opravdu není překlad existující knihy z coraabštiny, jak autor tvrdí :) Aby taky ne, když Kuba Hussar na svým univerzu pracuje snad přes 20 let a 0 Tu je jenom malá kapitolka rozsáhlých dějin, se kterýma (doufám) budu mít tu čest se blíž seznámit v dalších knihách a snad i seriálech.

Za zmínku taky stojí jak krásná obálka a obecně i celá grafická stylizace vnitřku knihy, tak i doprovodnej ambientní soundtrack z pera samotnýho autora, co se dá krásně poslouchat při čtení pro ještě hlubší ponoření do atmosféry.

Často zmiňovaný srovnání s Dunou snese 0 Tu podle mě zejména díky feudálnímu/kastovnímu uspořádání společnosti a tomu, že občas trochu působí jako středověk ve sci-fi kulisách, z části možná mimo jiné kvůli zvolenýmu, záměrně lehce archaickýmu, stylu psaní. V 0 Tu je ale přece jenom těch technologií víc než v Duně a příznivci sci-fi se nebudou cítit ochuzeni.

Gaome
Gaome
07.07.2022 3 z 5

Předně bych ráda vyzdvihla propracovanost světa a krásnou obálku. Ano jsem trochu povrchní a ráda se dívám na krásné obálky knih jelikož vazbu knih považuji za umělecké dílo. Bohužel kniha naráží na pro mě již klasický nešvar začínajících autorů a to jsou nekonečné a zdlouhavé popisy kterými se snaží autor sdělit co má v hlavě. Příběh se tak nečte příliš plynule a neustále ze zadrhává na nových a nových popisech. Pro mě to začalo být hladké čtení až v první třetině druhého dílu. Také bych vytkla jistou plochost jednotlivých postav. K žádné jsem si nevytvořila pouto takže jsem různými zvraty ani nebyla šokována. Je to asi dáno stylem kdy hlavní postava vypráví své zážitky a my se tak nedostaneme do hlav ostatních protagonistů ale opět dostáváme pouhý popis jednání. Každopádně ale po přečtení obou knih mohu prohlásit že mě kniha oslovila, bavila a druhý díl jsem přečetla během jediného dne. Líbí se mi že se autor opravdu světu věnoval a vytvořil velmi živé pozadí. Kdybych měla knihu doporučit, tak je to spíše pro zapálené čtenáře sci-fi než pro masy

Berg1
Berg1
13.04.2022 4 z 5

Stylově opravdu něco mezi Egypťanem Sinuhetem a Dunou. Obě patří mezi mé nejoblíběnější knihy, takže mi 0Tu taky sedla.
Vůbec samotná myšlenka celého světa je velkolepá - obří vesmírné lodě plné kulturně odlišných civilizací putují společně za iluzorním štěstí v podobě skládkosvěta, který by mohli vytěžit. Celé je to navíc propracované a konzistentní, takže to působí na sci-fi hodně realisticky. Jazyk, kterým Gammah svůj příběh vypráví je barvitý, její popisy událostí pak ale spíše strohé a částečně odosobněné, což byl dle mého záměr a u tohoto typu knih to není nic neobvyklého.
Co mi naopak trochu vadilo byla určitá plochost postav, díky které je dost složité si k nim utvořit nějaký hlubší vztah a jejich v podstatě nulový vývoj - na konci knihy po uplynutí nějakých 30 Tu se chovají prakticky identicky jako na jejím začátku (bohužel včetně hlavní hrdinky). I přesto se ale na další Jakubovy knihy ze světa Coraabu těším a doufám, že jich nebude málo. Za zmínku stojí určitě i vizuální podoba, už dlouho jsem v ruce nedržel tak pěknou knížku.

ANTITERRA
ANTITERRA
05.04.2022 1 z 5

Kniha se čte velice těžce, protože je psaná dosti neobratně, připadalo mi, jako kdyby ji předříkával ceremoniář okresního krematoria, který se rád poslouchá. Chtělo by to hodně proškrtat. Místy jsem měla tíživý pocit, že sedím na toaletě a tlačím jakýsi mramorový kvádr. Srovnávání s Dunou je velice nepatřičné.

Prince_of_book
Prince_of_book
28.03.2022 4 z 5

Velice zajímavé vesmírné scifi z pera českého autora Jakuba Hussara. Dostal jsem se k ní na doporučení kamaráda, jenž mi tento svazek také půjčil ze své sbírky. Musím říct, že ač bylo těžší se do knihy začíst, tak mě bavila víceméně od začátku až do konce.

Jediné, co mě poměrně iritovalo, bylo informování o blížícím se zvratu na konci většiny kapitol ve smyslu "škoda že jsem osobu XY viděla naposledy"..."a to zdaleka nejhorší mě mělo teprve potkat" atd...

Nezaznamenal jsem žádný obecný hype kolem této knihy, takže tím rozhodně není ovlivněno moje hodnocení - 9/10.

NemmamSlov
NemmamSlov
01.12.2021 2 z 5

Pravdepodobne som mal veľké očakávania. Prečítal som si niektoré komentáre a stále nechápem, čo na tomto príbebu bolo také výnimočné, aby som to dokázal ohodnotiť aspoň na 3*.

Samotný nápad sveta bol dobrý, len to podanie, úplne nezáživné. Hrdinka bola totálny debil, ktorá dokázala za celú knihu urobiť toľko zlých rozhodnutí, že sa to nedá ani spočítať. Za celú knihu sa nestalo nič extra výnimočné, ak teda nepočítam posledných 30 strán, tam sa to konečne rozbehlo, no bohužial neskoro.

Ak by sa niekto odhodlal čítať 0Tu, tak by som bol sakra opatrný a nemal veľké očakávania. Možno sa niekedy odhodlám zaobstarať 2. diel, ale určite nie v blízkej dobe.

Johncze
Johncze
15.11.2021 3 z 5

Rozhodně jedna z vizuálně nejpovedenějších a nejzajímavějších knih. Hudební podkres přes QR kódy, je rovněž super nápad. Nicméně pak mám trochu problém s příběhem. Samotný základ představující skupinu obřích lodí, cestující vesmírem za lepším, kde každá představuje vlastní svět a kulturu, je určitě dobrý a ač obvykle nemusím knihy se smyšlenými termíny a slovníčky, zde mi to ani moc nevadilo. Ale vyprávění z pohledu naivní a dětinské dívky, mně příliš neoslovil nebo lépe řečeno, nedostal do děje, možná je to tím, že se jedná o autorovu prvotinu, každopádně to nebylo vůbec hladké čtení. Druhému dílu dám i tak šanci.

david8843
david8843
13.10.2021 1 z 5

Lore má Hussar vymyšlený parádně. Nejednou jsem si při čtení vybavil Dunu, což je velká poklona. Tady ale bohužel to dobré končí.

Nejvíc mě mrzí absolutní absence zápletky. Děj ubíhá odnikud nikam a chybí nosný zvrat a rozřešení. Většinu knihy je to vlastně jen deníček dospívající slečny, o románu se mluvit nedá. Ústřední postava Gammah je další zklamání. Místo hrdiny, dle anotace "ženy, která se svými odvážnými činy zapsala do historie", dostáváme jen nudnou citově vyprahlou (skoro neprojevuje emoce, vše je popsáno zbytečně věcně) kulisu, která má minimální vliv na příběh, a když už trochu jo, tak dělá samý kraviny. I vývoj její postavy je minimální a celou knihu zůstává skoro stejně tupá a naivní jako na začátku. Neodnáší si nic ani z těch pár prvoplánových zvratů, které by snad měly její postavu formovat.

Díky tomu nemá ani popisovaná historie kultury Talů šanci čtenáře zasáhnout. Všechno je až moc vzdálené, cizí, a autorova neschopnost popsat emoce postav celek ještě víc vzdaluje. K tomu jdou všechny ty smyšlené výrazy občas až do zbytečných extrémů a já tak musel třeba pořád vzpomínání na rozdíl mezi slovy Tol a Tu (jednotky času).

Knihu jsme se donutil dočíst jen kvůli vazbě na karetní hru. Druhý díl vynechávám.

jaroiva
jaroiva
31.08.2021 2 z 5

Taková lepší Nasterea (což teda není z mé strany úplně pochvala).
Knihu jsem si koupila v elektronické verzi a tak jsem ochuzena o vizuál, který asi hraje v nadšení čtenářů také roli. Viděla jsem knížku v knihkupectví, a musím říct, že se mi na oko líbila, i obrázek obálky na internetu vypadá lákavě.
Uznávám, že autor má detailně promyšlený svůj svět. Pro čtenáře jako já, která mám problémy i běžně se zapamatováním jmen postav, je velmi špatně stravitelné to, že si autor nazve ve svém světě speciálně i jednotky času, délky. Taktak pojmu jména a ještě toto! :D
Bohužel děj samotný už není tak propracovaný jako svět. Kdybych osekala ta nově vymyšlená slova a názvy, vlastně by se to dalo smrsknout do výrazně menšího formátu.
Na prvotinu je to asi ale dobré.
I druhý díl se mi líbí opět vizuálně, ale kupovat ho už nebudu. Jestli si přečtu půjčenou knihu, to si ještě rozmyslím, ale spíš ne.

jakub3826
jakub3826
21.08.2021 5 z 5

Úžasné zpracování, soundtrack ke knize, řada originálních nápadů. Jazyku jde intuitivně rozumět, dokonce jsem objevil slovníček pojmů až po přečtení knihy :) Kratičké kapitoly, kde každá odhaluje další aspekty fantastického světa Coraabie.
Ten mě různými způsoby provází od puberty, takže jsem se na knihu velmi těšil. K příběhu se vyjádřím v komentáři k druhému dílu, přečetl jsem je oba hned po sobě.

Shaxx
Shaxx
19.08.2021 4 z 5

Moc příjemné překvapení.
V první řadě - zpracování knihy je naprosto bombastické a vymazlené. Nádherná obálka, uvnitř jsou QR odkazy na soundtrack, kniha má barevné okraje, což je hit v zahraničí, ale do ČR zas až tak moc ještě nepronikl.
Vizuálně je to nádhera, Argo, tohle se povedlo!

Je vidět, že si autor s tvorbou vlastního vesmíru dal záležet. Do posledního detailu vše promyšlené.
Tempo vyprávění je pomalé, ale to mi nevadí. Kniha obsahuje požehnaně cizích výrazů a frází, naštěstí je vzadu slovníček a po pár stranách si pak člověk zvykne. Místní svět je skutečně velmi propracovaný a zhruba tak po polovině knihy jsem se v tomhle prostředí už cítila jako doma.

Sledujeme životní osudy Gammy, která se narodila do panské rodiny Pána těžby. Malá Gammah zjišťuje, že ne vždy je titul výhodou a že život v blahobytu má i své temnější stránky. Přerod děvčátka v mladou ženu je pěkně popsaný. Čím dospělejší Gammah je, tím víc si všímá politického dění kolem sebe. Veškeré vyprávění z dětství působí zpětně nostalgicky, když je dívka konfrontována s aspekty dospělého života. Kniha neobsahuje moc akce, veškeré informace jsou podávané tak nějak věcně. Až závěrečná část knihy rozvíří klidné vody a pořádně překvapí. Postavy jsou vykreslené přesvědčivě, Gammah je dobrá vypravěčka a já se těším na druhý díl :)

Jitulle
Jitulle
15.08.2021 5 z 5

Moc jsem od knihy nečekala. Ale musím říci, že mě nadchla.

SedllY
SedllY
14.08.2021 3 z 5

První část je spíš takový rozjezd. Klidně mohl příběh Gammah a ostatních vyjít v jedné knize.
3,5/5 *

Mikino00
Mikino00
12.08.2021 2 z 5

Velmi propracovaný a originální svět nemůže zakrýt slabá místa. Velmi suchý informační styl vyprávění zcela postrádá emoce. Jako bychom si společně s autorem i vypravěčkou drželi velký odstup. Události neeskalují, negradují, prostě se jen stanou a my jdeme dál. Všechny postavy jsou odosobněné a nelze si k nim vytvořit pouto. Vlastně to ani není román, nějaké plynulé vyprávění, ale spíše fiktivní kronika.