snobold snobold komentáře u knih

☰ menu

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

Když to člověk čte s vědomím, že je to skutečný deník a ví jak příběh Anne skončí tak z toho opravdu mrazí. Ze začátku je to deník dítěte zažívající normální dny, ale postupně je až s údivem vidět jak Anne roste a dospívá a pozdější kapitoly jsou až filozofické úvahy a je opravdu až s podivem jak Anne asi dva roky zavřená v malém domě posunula jak po osobní stránce tak po té literární. Snila o tom být spisovatelkou a sen se ji splnil, i když už u toho nemůže být. Velmi dojemný a silný příběh.

19.02.2024 5 z 5


Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Vynikající dílo, léta jsem se tomu vyhýbal kvůli tomu jaká je to bichle a přeci jen historické romány bývají obecně dost složité. Husitská epopej se čte skvěle, všechno je přehledné, postav není ani moc ani málo. Zkrátka klenot mezi českou literaturou. Popis života tehdejší doby popsán velmi uvěřitelně. Pro milovníky husitství či české historie naprosto doporučuji

10.11.2023 5 z 5


Úpis - Prachy. Sex. Kariéra. Úpis - Prachy. Sex. Kariéra. Michelle Miller

Vůbec nevím kdy, jak, proč se mi tahle kniha dostala do mého Kindlu. Vím jen, že mi byla někým doporučena. Bankovní sektor se mi hnusí, sám jsem v něm pracoval a tohle téma je mi silně proti srsti. Přesto jsem u knihy zůstal a dočetl dokonce. Musím uznat, že hned od úvodní kapitoly je kniha celkem chytlavá a i když jsem vůbec netušil o čem kniha bude tak i když pro mě neoblíbené téma tak jsem u ní zůstal. Úvod byl fajn, prostředek knihy trochu slabší a pomalejší a závěr nebo poslední třetina zase celkem uspěchaná, ale mělo to alespoň slušný spád. Dílo mi jen utvrdilo jak si někteří kravaťáci a lidi na vysokých postech v korporátech myslí že jsou bůh ví co, přitom se častokrát jedná jen o slizouny bez špetky empatie. Nejvíc samozřejmě oceňuji myšlenku kariéry/osobního života. Dobré nenáročné čtení před spaním, ale přeci jen bych uvítal, aby byl závěr ne tak otevřený.

06.08.2023 3 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Tatéra z Osvětimi jsem celkem zkritizoval, nelíbilo se mi jak se z života v koncentračním táboře dělala červená knihovna. Tady se tomu autorka bohužel taky nevyvarovala a některé části jsou očividně velice přikrášlené/domyšlené. Nicméně kniha je čtivá, téma gulagu zajímavé - ne tak běžné jako koncentrační tábory. Rozhodně lepší a "uvěřitelnější" než první díl, nicméně ty domyšlené pasáže kazí celkový dojem.

03.02.2022 4 z 5


Duše démona Duše démona Richard A. Knaak

Více než solidní pokračování prvního dílu. Lehce jsem se obával, že kniha bude místy nezáživná kvůli toho, že v podstatě celý děj se odehrává na bitevním poli ale opak byl pravdou. Napínavé, zábavné a záživné. Palec hore

22.08.2021 5 z 5


Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou Tim Voors

Přečetl jsem všechny knihy o Pacifické hřebenovce na našem trhu a tahle je jednoznačně nejlepší. Mimo popis dnů na stezce autor dílo prošpikoval i filosofickými úvahami o způsobu svého života a to je u cestopisu moc příjemný nadstandard. Velmi čtivé, přečteno jedním dechem.

22.08.2021 5 z 5


Poštovní úřad Poštovní úřad Charles Bukowski

Nechápu, že jsem se k Bukowskimu dostal až nyní. Jeho specifický styl dokáže pobavit, urazit, překvapit i unudit na ploše dvou třech stránek. Ruku na srdce, ono by to nebýt vulgarismů a sexu celá tahle je kniha velká nuda. Nevím popravdě co si myslet, nemůžu říct že bych se při čtení nějak zvlášť bavil, ale přesto mě to nějakým způsobem chytlo a mám potřebu si přečíst Bukowskiho další knihy.

10.12.2020 3 z 5


Kia Ora E Hoa Kia Ora E Hoa Petr Nazarov

Rozhodně se nejedná o klasický cestopis, kterých vychází dnes mraky. Jde o jakési nahlédnutí do autrovy duše a pocitech při jeho pobytu na magickém Novém Zélandu doplněný o cestopisné prvky.

04.12.2020 4 z 5


Transsibiřská magistrála aneb S pivem v ruce od Finského zálivu k Japonskému moři Transsibiřská magistrála aneb S pivem v ruce od Finského zálivu k Japonskému moři Beer With Travel

Kniha, která zapříčinila napsat si Transsibiřskou magistrálu na svůj to-do list :)

23.10.2020 5 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Společně s cestou do Jeruzaléma nejlepší Ziburův počin. Na první pohled "nejméně" zajímavá destinace, ale velmi se mi líbila rozmanitost jednotlivých zemí a to je důvod, že kniha zůstávala zábavná po celou dobu čtení.

23.10.2020 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Dobré, čtivé, nenáročné. Čtení u kterého můžete vypnout a moc nepřemýšlet. Taková ta kniha co si vezmete na dovolenou nebo před spaním.

23.10.2020 4 z 5


Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho Eva Mozes Kor

Tuhle knihu bych klidně zavedl jako povinnou četbu, čte se opravdu lehce až sama, zvládl by ji i člověk co v životě nic nepřečetl. Přečetl jsem toho opravdu spousta s tématikou holokaustu a tuhle bych řadil určitě mezi nějakou pomyslnou top 3. Koncentrační tábor + poválečné období očima dítěte je zase něco jiného. Musím jen a jen doporučit.

26.07.2020 5 z 5


Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

Já prostě více než tři hvězdy dát nemůžu. Na úvod chcí říct, že v žádném případě nejsem volič ani podporovatel Miloše Zemana, knihu chci hodnotit spíše z literárního hlediska, a ne že je to anti-zeman dílo, tak dám hned plný počet hvězd (jako hádám většina tady).

První polovina je fantastická, opravdu čtivá, člověka ten "příběh" pohltí, kapitoly jsou skvěle rozvržené a není lehké knížku odložit. Opravdu. Že by se ten Kmenta fakt dal číst? Pěkné, značné zlepšení od Bosse Babiše. Omyl. Přesně v druhé půlce (cca kapitola kdy se začíná řešit Nejedlý a ruský vliv) začíná být kniha téměř nečitelná a nastává přesně to kvůli čemu jsem nedočetl Bosse Babiše ani do půlky. Zmatečné, složité a chaoticky podané. Proč? Když první polovina byla tak perfektní a četla se sama? S pár lidmi jsem se o knize bavil a měli stejný problém, že od půlky se jim to četlo o dost hůře.
Taky jsem moc neuznával, jak autor dává Zemanovi sežrat kterýkoliv přeřek nebo vtip, tam z toho šla cítit silná zaujatost a "neutrální" čtenáře by to mohlo zbytečně odradit.

V každém případě autor předvedl špičkovou investigativní práci. Jedná se o kvalitní rozbor všech kauz a nejasností lidí kolem Miloše Zemana - ano, kniha více než o samotném Zemanovi pojednává spíše o lidech napojených na něj, bez kterých by asi nebyl tam kde je. Jen nechápu, proč tahle kniha nevyšla ještě před volbama.

Větu "Tohle si musíš přečíst!" bych řekl asi jen zarputilým zastáncům Miloš Zemana, aby si udělali jasno co stojí v pozadí této osoby.

16.05.2020 3 z 5


Jedenáct minut Jedenáct minut Paulo Coelho

Kniha mě bavila. Fascinuje mě, že chlap dokázal popsat tak věrně pohled ženy na svět a prostituci. Palec nahoru, že se Coelho nebál psát i o tématu, který je pořád poměrně tabu. Druhá polovina knihy mi přišla však možná až moc filozofická, děj se nijak razantně neposouvá a je tam toho dost omílaného pořád dokola. Proto jedna hvězda dolů.

02.02.2020 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Po stovkách knih z koncentračních táborů je zde osvěžující téma Gulagu. Příběh o tom, jak to probíhalo v táborech \"u těch druhých zlých\". Příběh Liny je seskládáním povídání několika Litevců. Forma sepsání do příběhu jedné holčiny není vyloženě špatná, ale všimnete si poměrně dosti prvků, že se o reálnou postavu a o reálný život mladé litevky nejedná.

02.02.2020 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Takřka od třetiny knihy jsem měl k dílu velký odpor. Dělat z největší světové tragédie červenou knihovnu jsem bral jako velký flusanec vůči holocaustu. Později jsem zjistil, že příběh je podle skutečnosti, čemuž se mi ani nechtělo popravdě věřit, ale aslespoň trochu se můj odpor zmenšil. Ač je příběh sepsán na základě výpovědi tak stejně mám určité pochybnosti. Autorka si to bezesporu nějaké věci přikrášluje, aby se kniha masově líbila. Emoce pro čtenáře nula. Napětí nula. Stylistika obecně špatná. Postavy jsou vykresleny nezajímamvě a nenašel jsem si k ním žádný vztah - což nezní asi úplně dobře vzhedem k tomu, že to jsou reální lidé, ale autorka je dle mě nedokázala čtenáři \"prodat\". Knihu spíše nedoporučuju - mladí si ještě můžou začít myslet, že se v koncentráku hrál fotbal s nacisty, každou neděli souložilo a dozorci byli kámoši.

02.02.2020 2 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Nebudu tvrdit, zdali je lepší film nebo kniha, obojí má svoje pro a proti. V knize je všechno podstatně více vysvětleno - jak se Christiana seznámila s ostatními feťáky, dětství, pocity, odvykačky,... na druhou stranu se poté všechno opakuje a když jde hlavní hrdinka asi po páte na odvykačku a pak stejně zase uteče a jde si píchnout háčko tak už to čtenáře tolik nedostane. Celá kniha se však čte opravdu dobře, nebude mít s ní problém ani člověk co nikdy žádnou knížku nečetl. Rozhodně jedna z těch knih, kterou by si měl asi každý přečíst - hlavně v období školských let.

23.12.2019 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Tímhle dílem si mě Murakami naprosto získal a po přečtení ho považuju za génia. Dílo zaměřující se na ne až tak na děj - to rozhodně není to v čem kniha vyniká, ale spíše na pocity, vzpomínky a melancholickou atmosféru. A v tomhle je naprosto bravurní. Přečteno jedním dechem. Kniha má zvláštní kouzlo, budete o ní přemýšlet i na ní vzpomínat i měsíce po přečtení. Pro navození správné atmosféry vám dám tip: pouštějte si během čtení Norwegian Wood (nebo jinou hitovku od Beatles) :-)

22.10.2019 4 z 5


Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Hodně zajímavá kniha, oceňuju že se Gabriela nebojí psát o věcech ze zákulisí, které 99% sportovců nikdy veřejně neřekne. Když kniha vyšla, byl z toho naprostý mediální poprask a na českém internetu se neřešilo nic jiného, proto při čtení vás už vyloženě nic nešokuje, protože česká média všechno probírala (a kolikrát hodně nafoukla). Za to kniha ale nemůže.

16.08.2019 4 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Vynikající letní oddychovka, kniha se čte strašně jednoduše a pohodlně. Oceňuju autora, že se nebojí psát o věcech, které jsou v dnešní době ještě pořád dost tabu. Líbí se mi zasazení (období + Praha) a taková ta "českost" z toho jenom sálá. Fajn nenáročný humor, prostě oddychovka kdy nad dějem nemusíte moc přemýšlet. Ideální čtení někam na dovolenou nebo před spaním. PS: Nejvíce mě rozesmáli místní puritáni. Prosím, berte život trochu s nadhledem :)

16.08.2019 4 z 5