Cilčina cesta přehled

Cilčina cesta
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421624/bmid_tater-z-osvetimi-cilcina-cesta-CsJ-421624.png 4 1660 1660

Krása jí zachránila život – a odsoudila ji. V roce 1942, když bylo Cilce pouhých šestnáct let, odvedli ji do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Velitel Březinky Schwarzhuber si všiml jejích krásných, dlouhých vlasů a násilně ji oddělil od ostatních vězenkyň. Cilka rychle pochopila, že moc – dokonce i neochotně svěřená – znamená přežití. Za to, že spala s nepřítelem, byla po osvobození obviněna z kolaborace a poslána na Sibiř. Měla však na vybranou? Kde jsou morální hranice pro Cilku, která přišla do Osvětimi jako dítě? Ve vězeňském táboře na Sibiři musela Cilka čelit novým a děsivě povědomým hrozbám, včetně nechtěné pozornosti dozorců. Potom však zapůsobila na lékařku, a ta ji vzala pod ochranu. Cilka se začala starat o nemocné, usilovně o ně pečovala i v brutálních podmínkách. Cilka se denně potýkala se smrtí, čelila hrůzám, a přitom v sobě nacházela nekonečné zdroje sil. A když ošetřovala vězně Alexandra, zjistila, že i navzdory všemu, co prožila, v sobě dokáže najít i lásku. Cilka byla ten nejstatečnější člověk, jakého jsem kdy znal. Lale Sokolov, Tatér z Osvětimi... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , CPress
Originální název:

Cilka's Journey , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cilčina cesta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (405)

Didi15
01.07.2024 4 z 5

Hezky a čtivě napsáno, ale již jsem četla lepší knihy na toto téma. Komentář budu u všech třech dílů kopírovat , protože vše mi přišlo naprosto stejné . I když možná Cilka má nejzajímavější příběh. Vítám děj z gulagu.

Lokina
30.06.2024 5 z 5

Pokračování o Cilce se mi líbilo více než Tatér.
Nad knihou jsem byla velmi překvapená, protože při jejím čtení se mi nechtělo uvěřit, že je to od stejné autorky Tatéra. Příběh se mi zdál uvěřitelnější, snadno jsem si hlavní hrdinku oblíbila a kniha dokázala ve mně vyvolat větší emoce.
Osud si pro Cilku přichystal těžkou cestu. Když už přežila Osvětim, zavřeli ji do gulagu. Jenom s obdivem jsem četla o Cilčině velké vůli žít, pomáhat druhým, nenechat se zlomit a v tom pekle si najít i životní lásku.
Knihu mohu vřele doporučit.


Madelisi
04.06.2024 4 z 5

Aneb 27. ledna 1945 nic neskončilo. Hned na začátku mě zaujalo ono prošetřování v osvobozené Osvětimi. Toto téma se moc často nevidí.
Hrozná představa, že Cilka přešla z jednoho vězení do druhého. Toto je na tomto příběhu unikátní. Jelikož jsem již četla něco odehrávající se v gulagu, tak mohu říct, že tato část příběhu je popsaná standardně.
Knižní Cilka mi přišla občas jako robot, moc si chvílemi zahrávala. A lékařka Jelena jak anděl shůry. Obecně mi přišlo, že nejbližší okolí postav bylo moc šlechetné, žádné podrazy. Vše zlé se dělo jen ve spojitosti s muži. Může to tak být, ale tím Cilčiny obavy něco o sobě prozradit vypadají tak trochu nereálně.
Jsem ráda, že jsem se s tímto příběhem seznámila, autorka si dala na rešerších záležet a na knize je to vidět.

všechny komentáře

Související novinky (8)

Ptejte se autorky Tatéra z Osvětimi...

18.08.2021


50 nejčtenějších knih roku 2020

26.12.2020


10 právě čtených knih podle uživatelů (květen)

15.05.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Cilčina cesta v seznamech

v Právě čtených56x
v Přečtených2 749x
ve Čtenářské výzvě952x
v Doporučených155x
v Knihotéce580x
v Chystám se číst832x
v Chci si koupit228x
v dalších seznamech8x