Tatér z Osvětimi přehled

Tatér z Osvětimi
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382011/bmid_tater-z-osvetimi-V67-382011.jpg 4 4360 4360

Kniha Tatér z Osvětimi vznikla podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu – čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Když se slovenský žid Lale Sokolov stal v tom strašlivém místě tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, využil svou nepatrnou volnost k činům. Díky své práci mohl vyměňovat šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, čekala by ho jistá smrt. Za své přežití mu vděčí mnozí. O holocaustu existuje bezpočet knih. Tato je však unikátní. Lale Sokolov velmi dobře věděl, co spoluvězně i jeho samotného čeká, a byl odhodlán nejen přežít, ale také žít naplno. To, co poznal, je sice strašlivé, ale současně plné naděje a odvahy. A v jeho vzpomínkách má své místo kupodivu také láska. V řadě vězňů čekajících na tetování stála i zděšená, chvějící se dívka. Pro Lalea – trochu drzého hazardéra – to byla láska na první pohled. Jeho a Gitin příběh, ověřený podle všech dostupných dokumentů a déle než sedmdesát let nevyprávěný, potvrdil jejich syn. Jen sotva mohli tehdy doufat, že se ho dočkají. Při čtení budete možná slzet, děj knihy vás však také povzbudí. Neboť to, co je v lidech nejlepší, přežilo i v situaci ze všech nejhorší. Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu, žije a pracuje v australském Melbourne. S Lalem Sokolovem se seznámila v roce 2003 a toto setkání jim oběma změnilo život. Vzniklo mezi nimi přátelství a Lale ji pověřil, aby světu předala i ty nejniternější podrobnosti z jeho života za holocaustu.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Tattooist of Auschwitz , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tatér z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1145)

eLeR
předevčírem 3 z 5

Gizela a Ľudovít .. a ich príbeh. Na tému koncentračných táborov som toho čítala a videla naozaj dosť. Hrôzy, ktoré sa diali za bránami týchto zariadení mi nie sú neznáme. Dokonca pár mesiacov dozadu som bola v Osvienčime/Brezinke a mnoho miest spomínaných v knihe som si vedela vybaviť. Asi prvý raz som sa ale stretla s tak rozsiahlou romantickou linkou. Ako som sa dozvedela, tak samotný Lale si prial, aby človek, ktorý vyrozpráva jeho príbeh nebude Žid, bude nestranný a nikomu nebude nadržiavať. Heather pôvodne písala scenár (ku knihe sa odhodlala až neskôr) a myslím, že je to viac než zjavné. Je písaná s odstupom, stroho, jednoduchým štýlom, akoby kĺzala po povrchu a nešla viac do hĺbky. Aj napriek smutnému obsahu sa číta veľmi rýchlo a ľahko a mne samej nevypadla počas čítania ani jedna slza. Až epilóg ma dokázal dojať. 3,5*

Myslím, že nie ja na škodu si túto časť histórie pripomínať a nezabudnúť. Som zvedavá na britskú minisériu.

Pitva
předevčírem odpad!

Přemýšlím, jestli jsem někdy četl horší knihu. A teď nemyslím kvůli tomu, co se odehrává v ní, ale tím jak je napsána. Text na mě působí jako první pokus z hodiny tvůrčího psaní.

V doslovu autorka zmiňuje, že chtěla celý život být spisovatelkou a povedlo se jí to až na "stará kolena" díky Lalovi.

Sny jsou krásná věc a je důležité si za nimi jít, ale Heather Morris bohužel měla zůstat maximálně u psaní pohádek pro vnoučata.
Text je prázdný, emočně plytký, postavy jsou ploché, nemají vůbec žádnou hloubku.

Na této knize není ani jedna věc, kterou by šlo pochválit. Snad jen to, že není moc dlouhá, a tak vaše utrpení u ní nebude trvat příliš dlouho.

Na to jak složité a těžké období sleduje, tak ve vás nevyvolá vůbec nic. Zatímco například u Vypravěčky od Jodi Picoult jsem několikrát brečel a knihu jsem musel často odkládat, jak silné to bylo, tak Tatér je oproti ní plný emocí asi jako Kuchařka nebo sborník zákonů.

Jsem fascinován tím hodnocením tady, a taky tím, co zvládne marketing. Jak dokáže i z absolutně podprůměrné knihy udělat bestseller, do konce získat i seriálové zpracování. Za tohle tleskám, nicméně pokud hledáte dobrou knihu z prostředí koncentračního tábora, najdete desítky lepších.

Tohle fakt ne.


Danielle22
23.07.2024 4 z 5

Velmi hluboká kniha, která vypráví příběh našeho Tatéra. Seznamuje čtenáře s přijímacím procesem a následně hrůzostrašným dějem/životem v koncentračním táboře.

všechny komentáře

Související novinky (23)

Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)

05.05.2024


50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021


Příště už nebudu psát o holocaustu, říká autorka Tatéra z Osvětimi

22.10.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Zfilmováno

Tatér z Osvětimi (2002)


Kniha Tatér z Osvětimi v seznamech

v Právě čtených85x
v Přečtených7 027x
ve Čtenářské výzvě2 448x
v Doporučených336x
v Knihotéce1 123x
v Chystám se číst1 620x
v Chci si koupit430x
v dalších seznamech20x