Rudý Zeman

Rudý Zeman https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423195/bmid_rudy-zeman-AjP-423195.png 4 477 123

Novinář Jaroslav Kmenta přichází s novou knihou. Investigativní portrét prezidenta Miloše Zemana, ve kterém autor hledá odpověď na otázku, kdo stál za financováním jeho předvolební kampaně. Také přináší nové informace a souvislosti o lidech z blízkého okolí prezidenta Miloše Zemana. Důkladně rozebírá i to, komu a proč se prezident Zeman mstí. Rudý Zeman vykresluje politickou atmosféru doby, v níž žijeme. V ní jde nejen o moc a vliv, ale i o peníze a geostrategické zájmy rozděleného světa. Kniha je opět příběhem novinářského pátrání Kmenty, které jde do hloubky zásadních politických etap Miloše Zemana i jeho vztahů. Také rozebírá okolnosti mocenského paktu s oligarchou Andrejem Babišem. Rudý Zeman tak volně navazuje na knihu Boss Babiš, která vyšla v roce 2017 a hned poté se stala bestsellerem.... celý text

Matematicka
Matematicka
24.01.2024 5 z 5

Četla jsem v rámci ČV 2023 "Kniha, jejíž hlavní hrdina je alkoholik" ještě v době, kdy byl Zeman prezidentem. Bylo to čtení neradostné až truchlivé, ale myslím si, že velice potřebné. To, co člověk (byť v mém případě spíš okrajově) registruje v denních zprávách, působí vskutku děsivě, když se to koncentruje na jedno místo a do jedné knihy.
Ještě že pan Kmenta nabízel pohled "i z druhé strany" a knihu zakončil tímto výstižným citátem TGM: „Demokracie je diskuse. Ale pravá diskuse je možná jen tam, kde si lidé navzájem důvěřují a poctivě hledají pravdu.“
Za tu naději, že nás snad čeká "nějaké světlo na konci tunelu" jsem panu Kmentovi vděčná.

Adapa
Adapa
02.01.2024 5 z 5

Ať Jaroslav Kmenta píše o jakémkoliv tématu, vždy mě to posadí na zadek a rychle spěchám, abych to dočetl.

Kniha z roku 2019, takže nyní v roce 2024 už víme o Zemanovi více a snad definitivně zmizel.

V knize sledujeme hlavně zrod politické strany SPOZ, souboj Klause se Zemanem o prezidenství a pak první přímou volbu prezidenta a první Zemanovo prezidenzské období. Škoda, že zde nebylo více z 90. let než jen Kauza Olovo.

Vše jsem to prožil, sledoval v televizi, četl v novinách i na internetu. Nyní je to tak krásně poskládané dohromady a já zjišťuji, jak zapomínám

Financování kampaně přes důchodce a další nastrčené lidi. Autobus Zemák A hlavně poradce Šlouf. Až nyní jsem pochopil, kdo Šlouf skutečně byl a jak moc pro Zemana udělal.

Překvapil mě ale hlavně poradce Martin Nejedlý. Fiktivní faktury, předražená reklama, bankovní účty v Belize, 10 let neznámého života v Rusku, firma s Lukoilem, obchody s Čeprem

Rozhodně všem doporučuji k přečtení.


Miliarda
Miliarda
27.11.2023 4 z 5

Velmi zajímavý, syrový a přínosný náhled na nejen politický život jednoho z nejvýraznějších politiků samostatné ČR. Kniha je velmi dobře strukturovaná, je vidět, že si s ní dal autor velké množství práce a vše podkládá relevantními důkazy. Oproti Bossu Babišovi (který mi přijde založený na obdobné bázi) mi přijde však občas lehce trochu nepřehledná a zahlcená složitými konstrukty v nichž se čtenář ztrácí. Nicméně i tak mám z knihy velmi dobré pocity a určitě si přečtu i další politicky zaměřená díla od pana Kmenty.

roxy9413
roxy9413
30.09.2023 5 z 5

A my si toho alkoholika zvolíme, a to dokonce 2x. Jinak kniha opět skvělá a kdo nezná, tak doporučuji i Kmentův podcast "Prohnilí".

Garzhvog
Garzhvog
27.09.2023 4 z 5

Vzhledem k tomu kdy jsem se narodil jsem věci v politice během 90 let a kolem roku 2000 moc nevnímal a pak jsem Zemana zaznamenal opět až v roce 2013 kdy jsme z legrace šli na předvolební meeting do Brna...nikdy jsem ho nevolil a tahle kniha mi potvrdila že jsem dobře udělal. Nevolil jsem ho proto že mi už na první pohled nebyl sympatický a pak už neudělal nic pozitivního aby se můj názor změnil. Tahle kniha mi dala hodně událostí do souvislosti.... kdo ho volil (a ještě k tomu 2x!?) to opravdu nechápu a stejně tak nechápu komu jako hulvátský a zákeřný prezidnt chybí. Smutné je že všechno co se stalo nikdy nezjistíme a asi s tím taky nic neuděláme.

bravefox
bravefox
05.08.2023 5 z 5

Pravdou je, že tahle investigativa, mě neskutečně baví, protože si neustále potvrzuji jaká mohou být z lidí (a nyní s prominutím) hovada. Všechny ty hry na kočku a na myš, svět bez příkras a naprosto narovinu, které tyto knihy odhalují (a tahle není výjimkou) jsou děsivé a zajímavé dohromady, navíc když v tomto světě žijeme. Ponořit do tohoto světa z jiného úhlu pohledu je občas až překvapující a Jaroslav Kmenta je v tomto geniálním vypravěčem.

OldaB
OldaB
22.07.2023 5 z 5

Po přečtení mi zůstaly v hlavě tři věci - Zeman není hloupý, vydrží velké množství chlastu a na Vysočině zatrpkl a po zvolení prezidentem si vyřizoval účty. Rozhodně stojí za přečtení.

martin6849
martin6849
21.07.2023 3 z 5

Kniha neobsahovala moc objevných informací. První část byla rozhodně zajímavější a čtivější, dohady o Nejedlém už mě tak nebraly. I to Zemanovo prezidentství bylo zpracováno jen velmi povrchně. A největší chudák byl podle všeho Šlouf (sice taky gauner, ale aspoň, slovy autora, se zločineckou ctí).

Rilian
Rilian
18.06.2023 4 z 5

Text knihy je velice čtivý a člověk musí uznat novinářské nasazení pana Kmenty. Pokud čtenář žil v této zemi posledních deset let a měl alespoň jedno oko otevřené, pak mu kniha nesdělí nic převratného. Když jsme se začali vzpamatovávat z morálního marasmus období normalizace, přišlo katastrofální prezidentství Miloše Zemana.
Souhlasím s autorem, že Miloš Zeman patří k nejúspěšnějším českým politikům, ale jeho úspěch si nezaslouží většího uznání, protože silně páchne šašlíky a rubly.
Co více dodat? To nejlepší, co můžeme udělat, je Miloše Zemana obdarovat naším nezájmem a především, nikdy nezapomenout na okolnosti, za jakých se tento omezený a pomstychtivý člověk dostal k moci.

Kotrlat
Kotrlat
23.04.2023 4 z 5

Jaroslav Kmenta, jak ho známe - specifický styl, společensky závažné a znepokojivé téma, spousta kvalitní investigativní práce, ale tentokrát mi k úplné spokojenosti něco (snad silnější závěr) scházelo...

lazarus
lazarus
11.02.2023 5 z 5

Pan Kmenta nejen, že je investigativní novinář ať už to znamená cokoliv, ale i slušný psavec a jeho texty se velmi dobře čtou. V Rudém Zemanovi rozpitval našeho stávajícího pana presidenta až na dřeň. Mladší ročníky se budou divit a kroutit hlavičkami co že to sedí na Hradě. Pokud je to zrovna bude zajímat, což většinou nezajímá.
Nasmolil jsem menší elaborát a chtěl jej překlopit do recenze knížky, ale smazání nebylo vyhnutí. Tolik politických keců a názorů, co jsem vyplodil, by znechutilo asi každého. A protože jsem zastáncem názoru, že politika sem nepatří, smazáno a snad jen doporučení pro přečtení přenechávám.
Navíc už toto pozbývá smyslu, protože presidenta máme konečně důstojného a ostudu nebudícího. Tak snad svítá na lepší zítřky. Alespoň co se reprezentace naší země týče. Snad rudochův nástupce nezklame

Taufa
Taufa
29.01.2023 5 z 5

Autor má můj obdiv za chuť do takto nepřehledné a úmorné práce. Celkově je kniha velice přehledná a srozumitelná. Čtení knihy v době, kdy volíme Zemanova nástupce byla o to zajímavější. Ruské vazby bohužel opravdu sahají až k hlavě státu a k financování jeho kampaní. Zaujala mě i propletenost společnosti Mol na Rusko a praxe daňových rájů. Z podobnosti a provázanosti Zemana a Babiše mrazí a můžeme být rádi, že se tato silná nitka prezidentem Petrem Pavlem snad jednou provždy přetrhne!

radusak9806
radusak9806
23.01.2023 5 z 5

Někdy je to čtení až fyzicky bolavé. Pro mně ročník 1995, který celou analogii Slouf úplně nezná, je to první kontakt s kauzou Olovo je to ještě silnější čtivo.
Tak sbohem a šáteček :)
Věřte, že i my na Vás s úlevou zapomene první den vašeho starobního důchodu.

PS: Vyslovuji skromné přání, nemohli by redakce většiny deníku v ten den vytisknout článek Miloš Zeman Nekrolog politika a prázdnou stránku? Myslím, že by to pro muže, jenž má detinskou radost z toho všechny nasrat, by to bylo více než důstojné a cílené rozloučení :)

zofie3000
zofie3000
31.12.2022 5 z 5

Jaroslav Kmenta je skvělý vypravěč, i když to bylo velmi hutné téma, četlo se to skvěle. Odbočky byly oprávněné a dobře vypointované. Člověk si uvědomí, že ty lidi co bývaji nejvíc vidět mají sloužit jen k odvedení pozornosti

Kabuky
Kabuky
29.12.2022 5 z 5

Velmi zajímavé čtení.

tittanie
tittanie
16.11.2022 5 z 5

... aneb jak se žlučovitý dědek ke korytu konečně dorval.
No, bylo to hodně těžké čtení a hodně smutné. Nedoporučuju číst před spaním, já jsem pak nemohla spát.
Ale děkuji autorovi, že takové knihy píše. Musím říct, že díky knize jsem pochopila spoustu věcí, třeba proč se Miloš mstil ČSSD.

zouharov
zouharov
27.10.2022 4 z 5

Čte se dobře, zaujme. Nevím, co si o Zemanovi myslet, jsem z něj ještě víc zmatená. Bylo by zajímavé přečíst si i konci jeho mandátu a o loňské hospitalizaci.

Dajine
Dajine
04.09.2022 5 z 5

Skvělá práce, velký respekt k autorovi. Knihu by měl přečíst každý, kdo touto schopností vládne.

Mirka320
Mirka320
26.08.2022 5 z 5

Buřty, pivo a nenávist - jak trefné. Zajímavé informace až místy šokující. Snad už jen to přečkat. A pak se ještě poučit.
K autorovi: super!!! Děkuji Vám za Vaši práci.

Pan_Skala
Pan_Skala
19.08.2022 4 z 5

Spousta věcí z této knihy se v současné době jeví jinak v novém světle a je to upřímně děsivé. Mohl bych se opakovat jako spousta dalších, že by si to lidi měli přečíst, ale stejně to musím napsat. Je to velmi náročné a místy děsivé čtení a opět musím uznat skvělou práci pana Kmenty. Není to jenom o Zemanovi, ale i spoustě dalších figurek v pozadí, které mu pomohli a to je právě důležité, aby si lidi uvědomili, že to není jenom o tom viditelném vrcholku ledovce.