Obálka knihy Rudý Zeman
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423195/bmid_rudy-zeman-AjP-423195.png 4.5 521 521

Novinář Jaroslav Kmenta přichází s novou knihou. Investigativní portrét prezidenta Miloše Zemana, ve kterém autor hledá odpověď na otázku, kdo stál za financováním jeho předvolební kampaně. Také přináší nové informace a souvislosti o lidech z blízkého okolí prezidenta Miloše Zemana. Důkladně rozebírá i to, komu a proč se prezident Zeman mstí. Rudý Zeman vykresluje politickou atmosféru doby, v níž žijeme. V ní jde nejen o moc a vliv, ale i o peníze a geostrategické zájmy rozděleného světa. Kniha je opět příběhem novinářského pátrání Kmenty, které jde do hloubky zásadních politických etap Miloše Zemana i jeho vztahů. Také rozebírá okolnosti mocenského paktu s oligarchou Andrejem Babišem. Rudý Zeman tak volně navazuje na knihu Boss Babiš, která vyšla v roce 2017 a hned poté se stala bestsellerem.... celý text

bohdy_s
25.04.2025 5 z 5

Tohle by si měli přčíst především všichni Zemanovi uznávači, kteří zavírají oči i uši před jeho špinavou kampaní v obou prezidentských volbách. Kmenta jako vždy dost precizně rozebírá a důvody a motivace jednoho z nejvlivnějších politiků našich novodobých dějin. Kniha má stále smysl číst, protože spousta politiků, kteří se Zemanem propojili je ještě aktivní.

petr4927
24.01.2025 4.5 z 5

Kniha pojednává nejen o Zemanovi, ale i o lidech, kterými se obklopoval (ze začátku Miroslav Šlouf a později arcilotr Nejedlý s kancléřem bez prověrky Mynářem). Při čtení si zoufáte. Zjistíte, že jeden z nejvýraznějších politiků porevoluční doby nebyl ten, který tahal za nitky, ale spíš se nechal zneužívat. A voliči mu to žrali. A žerou.

karaliene
10.06.2024 5 z 5

Díky za tak pečlivou investigativní práci a čtivé zpracování jejích výsledků.

A ano, ten příběh děsí víc než kdejaký King.

Sitting-Bull
06.06.2024 5 z 5

Brrr... Úplně jsem se do té doby vrátila. Škoda, že nemohu říci, že je dobře, že je tato doba už pryč. Sice je, ale nenávratně naši společnost poškodila. A poškodila o to hůř, že člověk je tvor nepoučitelný a má krátkou paměť.

jiri4861
24.03.2024 3 z 5

Některá témata byla na mě moc složitá, ale oceňuju hlavně ten začátek. Knihu by si měli přečíst všichni, kterým nevadilo "že si lízne." :D Pana Kmentu mám rád, otevřel mi oči.

Matematicka
24.01.2024 5 z 5

Četla jsem v rámci ČV 2023 "Kniha, jejíž hlavní hrdina je alkoholik" ještě v době, kdy byl Zeman prezidentem. Bylo to čtení neradostné až truchlivé, ale myslím si, že velice potřebné. To, co člověk (byť v mém případě spíš okrajově) registruje v denních zprávách, působí vskutku děsivě, když se to koncentruje na jedno místo a do jedné knihy.
Ještě že pan Kmenta nabízel pohled "i z druhé strany" a knihu zakončil tímto výstižným citátem TGM: „Demokracie je diskuse. Ale pravá diskuse je možná jen tam, kde si lidé navzájem důvěřují a poctivě hledají pravdu.“
Za tu naději, že nás snad čeká "nějaké světlo na konci tunelu" jsem panu Kmentovi vděčná.

Dabasir
02.01.2024 5 z 5

Ať Jaroslav Kmenta píše o jakémkoliv tématu, vždy mě to posadí na zadek a rychle spěchám, abych to dočetl.

Kniha z roku 2019, takže nyní v roce 2024 už víme o Zemanovi více a snad definitivně zmizel.

V knize sledujeme hlavně zrod politické strany SPOZ, souboj Klause se Zemanem o prezidenství a pak první přímou volbu prezidenta a první Zemanovo prezidenzské období. Škoda, že zde nebylo více z 90. let než jen Kauza Olovo.

Vše jsem to prožil, sledoval v televizi, četl v novinách i na internetu. Nyní je to tak krásně poskládané dohromady a já zjišťuji, jak zapomínám

Financování kampaně přes důchodce a další nastrčené lidi. Autobus Zemák A hlavně poradce Šlouf. Až nyní jsem pochopil, kdo Šlouf skutečně byl a jak moc pro Zemana udělal.

Překvapil mě ale hlavně poradce Martin Nejedlý. Fiktivní faktury, předražená reklama, bankovní účty v Belize, 10 let neznámého života v Rusku, firma s Lukoilem, obchody s Čeprem

Rozhodně všem doporučuji k přečtení.

Miliarda
27.11.2023 4 z 5

Velmi zajímavý, syrový a přínosný náhled na nejen politický život jednoho z nejvýraznějších politiků samostatné ČR. Kniha je velmi dobře strukturovaná, je vidět, že si s ní dal autor velké množství práce a vše podkládá relevantními důkazy. Oproti Bossu Babišovi (který mi přijde založený na obdobné bázi) mi přijde však občas lehce trochu nepřehledná a zahlcená složitými konstrukty v nichž se čtenář ztrácí. Nicméně i tak mám z knihy velmi dobré pocity a určitě si přečtu i další politicky zaměřená díla od pana Kmenty.

roxy9413
30.09.2023 5 z 5

A my si toho alkoholika zvolíme, a to dokonce 2x. Jinak kniha opět skvělá a kdo nezná, tak doporučuji i Kmentův podcast "Prohnilí".

Garzhvog
27.09.2023 4 z 5

Vzhledem k tomu kdy jsem se narodil jsem věci v politice během 90 let a kolem roku 2000 moc nevnímal a pak jsem Zemana zaznamenal opět až v roce 2013 kdy jsme z legrace šli na předvolební meeting do Brna...nikdy jsem ho nevolil a tahle kniha mi potvrdila že jsem dobře udělal. Nevolil jsem ho proto že mi už na první pohled nebyl sympatický a pak už neudělal nic pozitivního aby se můj názor změnil. Tahle kniha mi dala hodně událostí do souvislosti.... kdo ho volil (a ještě k tomu 2x!?) to opravdu nechápu a stejně tak nechápu komu jako hulvátský a zákeřný prezidnt chybí. Smutné je že všechno co se stalo nikdy nezjistíme a asi s tím taky nic neuděláme.

bravefox
05.08.2023 5 z 5

Pravdou je, že tahle investigativa, mě neskutečně baví, protože si neustále potvrzuji jaká mohou být z lidí (a nyní s prominutím) hovada. Všechny ty hry na kočku a na myš, svět bez příkras a naprosto narovinu, které tyto knihy odhalují (a tahle není výjimkou) jsou děsivé a zajímavé dohromady, navíc když v tomto světě žijeme. Ponořit do tohoto světa z jiného úhlu pohledu je občas až překvapující a Jaroslav Kmenta je v tomto geniálním vypravěčem.

OldaB
22.07.2023 5 z 5

Po přečtení mi zůstaly v hlavě tři věci - Zeman není hloupý, vydrží velké množství chlastu a na Vysočině zatrpkl a po zvolení prezidentem si vyřizoval účty. Rozhodně stojí za přečtení.

martin6849
21.07.2023 3 z 5

Kniha neobsahovala moc objevných informací. První část byla rozhodně zajímavější a čtivější, dohady o Nejedlém už mě tak nebraly. I to Zemanovo prezidentství bylo zpracováno jen velmi povrchně. A největší chudák byl podle všeho Šlouf (sice taky gauner, ale aspoň, slovy autora, se zločineckou ctí).

Rilian
18.06.2023 4 z 5

Text knihy je velice čtivý a člověk musí uznat novinářské nasazení pana Kmenty. Pokud čtenář žil v této zemi posledních deset let a měl alespoň jedno oko otevřené, pak mu kniha nesdělí nic převratného. Když jsme se začali vzpamatovávat z morálního marasmus období normalizace, přišlo katastrofální prezidentství Miloše Zemana.
Souhlasím s autorem, že Miloš Zeman patří k nejúspěšnějším českým politikům, ale jeho úspěch si nezaslouží většího uznání, protože silně páchne šašlíky a rubly.
Co více dodat? To nejlepší, co můžeme udělat, je Miloše Zemana obdarovat naším nezájmem a především, nikdy nezapomenout na okolnosti, za jakých se tento omezený a pomstychtivý člověk dostal k moci.

Kotrlat
23.04.2023 4 z 5

Jaroslav Kmenta, jak ho známe - specifický styl, společensky závažné a znepokojivé téma, spousta kvalitní investigativní práce, ale tentokrát mi k úplné spokojenosti něco (snad silnější závěr) scházelo...

lazarus
11.02.2023 5 z 5

Pan Kmenta nejen, že je investigativní novinář ať už to znamená cokoliv, ale i slušný psavec a jeho texty se velmi dobře čtou. V Rudém Zemanovi rozpitval našeho stávajícího pana presidenta až na dřeň. Mladší ročníky se budou divit a kroutit hlavičkami co že to sedí na Hradě. Pokud je to zrovna bude zajímat, což většinou nezajímá.
Nasmolil jsem menší elaborát a chtěl jej překlopit do recenze knížky, ale smazání nebylo vyhnutí. Tolik politických keců a názorů, co jsem vyplodil, by znechutilo asi každého. A protože jsem zastáncem názoru, že politika sem nepatří, smazáno a snad jen doporučení pro přečtení přenechávám.
Navíc už toto pozbývá smyslu, protože presidenta máme konečně důstojného a ostudu nebudícího. Tak snad svítá na lepší zítřky. Alespoň co se reprezentace naší země týče. Snad rudochův nástupce nezklame

Taufa
29.01.2023 5 z 5

Autor má můj obdiv za chuť do takto nepřehledné a úmorné práce. Celkově je kniha velice přehledná a srozumitelná. Čtení knihy v době, kdy volíme Zemanova nástupce byla o to zajímavější. Ruské vazby bohužel opravdu sahají až k hlavě státu a k financování jeho kampaní. Zaujala mě i propletenost společnosti Mol na Rusko a praxe daňových rájů. Z podobnosti a provázanosti Zemana a Babiše mrazí a můžeme být rádi, že se tato silná nitka prezidentem Petrem Pavlem snad jednou provždy přetrhne!

radusak9806
23.01.2023 5 z 5

Někdy je to čtení až fyzicky bolavé. Pro mně ročník 1995, který celou analogii Slouf úplně nezná, je to první kontakt s kauzou Olovo je to ještě silnější čtivo.
Tak sbohem a šáteček :)
Věřte, že i my na Vás s úlevou zapomene první den vašeho starobního důchodu.

PS: Vyslovuji skromné přání, nemohli by redakce většiny deníku v ten den vytisknout článek Miloš Zeman Nekrolog politika a prázdnou stránku? Myslím, že by to pro muže, jenž má detinskou radost z toho všechny nasrat, by to bylo více než důstojné a cílené rozloučení :)

zofie3000
31.12.2022 5 z 5

Jaroslav Kmenta je skvělý vypravěč, i když to bylo velmi hutné téma, četlo se to skvěle. Odbočky byly oprávněné a dobře vypointované. Člověk si uvědomí, že ty lidi co bývaji nejvíc vidět mají sloužit jen k odvedení pozornosti

Kabuky
29.12.2022 5 z 5