Patrik02 Patrik02 komentáře u knih

☰ menu

Alfa Alfa Larry Correia

Třetí díl jde mimo hlavní linku Lovců a líčí "dovolenou" jejich šéfa, vlkodlaka Earla Harbingera. A přesto, že chybí náš oblíbený účetní Owen a jeho nastávající Julie, považuji tento díl za zatím nejzdařilejší této série. Alfa není tak nafouknutá, jako dva předchozí díly, autor přidal na hororové atmosféře, a Earl Harbinger je prostě bez chybičky zpracovaná postava.

17.04.2024 5 z 5


Vendeta Vendeta Larry Correia

Larrymu se to povedlo! V druhém pokračování, které skvěle navazuje na první díl, autor dokonale spojuje žánr akční fantastiky s Lovecraftovým kosmosem v epické bitvě proti prastarým silám z jiného světa. Opravdu jsem se bavil. Jen tak dál.

17.04.2024 5 z 5


Jako sama smrt Jako sama smrt Jakub Hoza

Co jen říct? Jako sama smrt je opravdu brutálně temná fantasy plná krve, vyhřezlých vnitřností, sem tam nějakého toho kouzla, tajemného vraha a bandy uprchlíků odsouzených na smrt na cestě za lepším životem. A myslím, že s předchozího popisu je jasné, že snadná ta cesta nebude.

14.02.2024 5 z 5


Lovci monster s.r.o. Lovci monster s.r.o. Larry Correia

Correiovy Grimnoirské kroniky pro mne byli minulý rok velkým překvapením a bylo jasné, že nebude trvat dlouho a sáhnu po nějaké další jeho práci. Lovci monster mi ještě více připomínají našeho Františka Kotletu (kterého žeru) nebo například legendárního Kulhánka, jak tu už bylo v komentářích pode mnou nekolikrát zmíněno. Oproti Grimnoirským kronikám je příběh "lehčí" humornější a údernější. To však neznamená, že by nebyl skvěle vypracovaný. Celá společnost LM je banda více, či méně pohodových lidiček, z nichž každý má v zásobě nějakou tu opravdu cool hlášku, hlavní hrdina Owen je sympaťák každým coulem a to nemluvě o jeho novém šéfovi (starý proletěl oknem a nebyl to moc dobrej chlap) Zpracování různých známých ras a tvorů (v knize se setkáte s elfy, které nikde jinde nepotkáte. Věřte mi) jsou zpracované na jedničku, stejně tak nepřítel, a to rovnou ten největší, s jakým se Lovci kdy setkali. Skvělá akční fantastika, moc jsem se bavil a jdu hned na další díl.

14.02.2024 5 z 5


Inheritance Inheritance Christopher Paolini

(SPOILER) Poslední díl série se točí ve víru války, kde se schyluje k rozhodující bitvě. Hlavní hrdina Eragon, stejně jako jeho "otec" Christopher Paolini dospěli, a to je na čtvrté knize Odkazu Dračích jezdců znát. Opět jako v předchozích dílech nechybí barvité popisy světa Alagaesie, náhledy do minulosti postav, nově navazovaná přátelství a spojenectví. Za dějovou linku Murtagha by si kniha zasloužila pět hvězdiček, ovšem tady musím jednu ubrat za naprosto nevyužitý potenciál Galbatorixe, se kterým se konečně setkáme osobně, a zejména draka Šruikana. Více ale neprozradím. Celou sérii si rozhodně přečtěte. Opravdu stojí za to.

06.02.2024 4 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Stejně, jako Marťan Mark Watney, je i Jazz Bašarová neuvěřitelně sympatická postava, které Andy Weir zkrátka psát umí. Stejně, jako Marťan v sobě i Artemis ukrývá poutavý příběh z hlubin sluneční soustavy, nešetří vtipem ani scénami, které hltáte se zatajeným dechem. Kniha je opět plná vědeckých termínů, které se však autorovi daří celkem nenásilně vysvětlit i "běžným" lidem. Za mě velmi zdařilá kniha. 5/5

12.01.2024 5 z 5


Brisingr Brisingr Christopher Paolini

Ve třetí části se dračí jezdec Eragon se svou dračicí Safirou opět přiblíží o kousek blíže ke svému nepříteli. Vztahy se prohlubují, nebezpečí stupňuje, o zvraty není nouze a ani minulost nenechává naše hrdiny ze všech koutů Alagaesie v noci v klidu spát.

19.12.2023 5 z 5


Kniha hřbitova Kniha hřbitova Neil Gaiman

Živí, mrtví, ti, kteří stojí mezi, ghúlové, Jackové všech řemesel, a mezi nimi Nikdo Owens. Pohádkový příběh pro dospívající i dospělé, originální, dojemný, úsměvný. Neil Gaiman dokáže do svých fantastických příběhů vměstnat směsici pocitů, které čtenáře zatahají vždy za tu správnou nitku. Příběh o dospívání osiřelého chlapce, který vyrůstá mezi náhrobky, kryptami a mrtvými není vyjímkou.

13.12.2023 5 z 5


Eldest Eldest Christopher Paolini

Druhá kniha ze světa Eragona. Světem Alagaesia se nezadržitelně šíří zoufalství a temnota. Eragon se svou dračicí Safirou konečně dorazil do elfského města, aby se zde učil umění boje a kouzlení. Jeho souznění se Safirou se postupně prohlubuje, stejně tak přátelství s některými postavami příběhu. Zavřen za branami elfského města netuší, co se děje v jeho domově, Údolí Palancar, ani to, že zlo je mnohem blíže, než si myslel. Druhý díl je rozhodně akčnější, kruh přátel i nepřátel se rozšiřuje a svět Alagaesia pomalu odhaluje některé své mýty a příběhy ze zářné i temné minulosti.

09.11.2023 5 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Příběh spisovatele Christophera Paoliniho by si jistě chtěl prožít nejeden autor. Svou první knihu napsal již v patnácti letech vydal ji jako nenápadné dílko v malém nakladatelství svých rodičů. Rok se sešel s rokem a z knihy se stal světový bestseller. Tou knihou byl právě Eragon. Fantastický příběh, kde nechybí meče, kouzla, ani draci. A i když je příběhů s obdobným tématem ve světě nepřeberné množství, zachovává si Eragon svou vyjímečnost a originalitu. Skvěle vypracovaný svět i postavy se svou obsáhlou a ne vždy šťastnou minulostí a také zcela originální pojetí kontaktu draka se svým jezdcem. Za mě skvělý počin, který se jistě v žánru fantasy stane klasikou.

09.11.2023 5 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

(SPOILER) A příběh končí. Návrat krále, třetí díl vyjímečné trilogie Pán prstenů, je ten akcí nejnabitější. Příběhy některých postav končí, životy jiných dál plynou mimo stránky knih. I tento díl je, stejně jako předchozí, neuvěřitelně čtivý, vyprávěn krásným originálním jazykem pana Tolkiena, který se tímto veledílem stal etalonem světové fantastiky. Oproti filmovému zpracování je příběh opět mnohem bohatší a velmi mne potěšily zejména poslední části knihy o návratu hobitů do Kraje, které není zdaleka tak "růžové" jak popisovala filmová verze.

16.10.2023 5 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Druhý díl epického dobrodružství je skvělým pokračováním Společenstva. Hrdinové putují rozdílnými cestami za svými cíli, které jsou stále v nedohlednu, zlo se formuje, nabývá na síle a zatíná své temné drápy do malebných krajů Středozemě. Tolkien své veledílo vypráví nádherným věcným jazykem, seznamuje čtenáře s dalšími a dalšími postavami a krásnými i temnými kraji svého fantastického světa.

10.10.2023 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Příběh, jehož filmové zpracování znám zpaměti. Příběh, který žije již více, než 60 let a stále si drží své místo na piedestalu světových děl žánru fantasy. Příběh, jehož stránky mne naprosto pohltily, přestože jsem filmové zpracování shlédl nesčetněkrát. Ano, přestože je filmový Pán prstenů neobyčejný zážitek, knižní zpracování jde ještě o level výš. Kniha je oproti filmu trochu více pohádková a mnohem podrobnější. Představuje některé úplně nové postavy, a ty známé ještě důkladněji, než je známe z televizních obrazovek. Tolkienův vyprávěčský styl je prostě skvělý. Příběh Vám před očima plyne jako voda v klidné řece. Dokonale si pohrává s fantazií a city čtenáře. Tímto Vám děkuji, pane Tolkiene. Stvořil jste neuvěřitelně poutavé dílo.

26.09.2023 5 z 5


Kniha bran Kniha bran Manlio Castagna

V levných knihách se za více, než přívětivou cenu, ukrýval malý knižní poklad. Oběma dílům série Petrademone jsem tak nemohl odolat a první z nich - Knihu bran, mám právě za sebou. Asi nebudu moc rozebírat propírané téma škatulkování knih a "cílovek" na které v poslední době u knih, které čtu, narážím v každém druhém komentáři (Jsem příklad za všechny, že i 30-ti letej pokérovanej chlap může mít rád fantasy knihy "pro mládež" ) a přejdu rovnou k příběhu. Kniha bran se s prakticky nulovou propagací ze stran knihkupců tváří jako vcelku nenápadný fantasy příběh. Vypráví o nelehkém dětství, ztrátě rodičů a následnému vyrovnání se s tímto faktem. O nově nalezených přátelstvích, spoustě zmizelých koliích a temných záhadách magičtějších, než se na první pohled zdá. Mám naprosto na háku, že "nejsem cílovka" protože, já jsem si knihu pana Manlia užil.

25.09.2023 4 z 5


Mezisvět Mezisvět Neil Gaiman

Gaimanova fantazie (tentokrát fantazie dvou autorů) mě u další přečtené knihy nepřestává překvapovat. Každý jeho příběh je naprosto jiným propracovaným světem. Cestování mezi dimenzemi, "Joeyové" všech světů a ras a úžasné propojení magie a vědy, to vše nabízí Mezisvět. Odposlechnuto během dvou dnů a běžím koupit papírovou verzi, protože tuto knihu budu moc rád mít ve své knihovně.

08.09.2023 5 z 5


Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Několik let předtím, než bohové Marvelu ovládli filmová plátna, napsal Neil Gaiman ty Americké. A jsou opravdu dobří. Ačkoli mám autorovy "pohádkovější" knihy o něco raději (zejména urban fantasy Nikdykde a skvělou Koralínu) Američtí bohové jsou povedeným románem plným veskrze originálních postav a destinací. Příběh je místy úsměvný, místy brutální, melancholický, překvapivý....s výčtem pocitů, které ve mě kniha při čtení vyvolávala, bych mohl pokračovat ještě hezkých pár řádek, ale jako projev milosrdenství všem, kteří budou komentář číst to neudělám. Po dělší pauze jsem si opět přečetl poutavou knihu tohoto autora, který na mém žebříčku oblíbenosti stále stoupá.

23.08.2023 5 z 5


Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

Po nějakém čase opět František Kotleta. S knihou, jejíž obálka samotná se stala kultovní záležitostí. S knihou, před jejímž obsahem vypadá i trilogie o padesáti odstínech šedé barvy jako čtení pro bačkory. Kniha, u které budete prskat smíchy, šklebit se nad nechutnostmi a zírat nad autorovou fantazií. Tomáš Kosek a jeho parta jsou banda sympatických postav, které se pro svou práci rozhodně nebojí obnažit. A to doslova.

10.08.2023 5 z 5


Terapie Terapie Sebastian Fitzek

Tento thriller byl jedno velké WAU! Skvělá atmosféra odlehlého ostrova a nepříznivého počasí, která ve čtenáři dokonale vyvolává pocit stísněnosti. Úspěšný psychiatr se po ztrátě dcery uchyluje do svého víkendového domu na ostrově a chce mít od všeho a všech klid. Záhadná spisovatelka dětských knih si ho však najde i tam a, jak už jistě správně tušíte, rozehraje hru, jejíž vyvrcholení je tak překvapivé, jak jen to jde.

02.08.2023 5 z 5


Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Erika Fosterová potřetí. Autor nám naservíroval opět originální a do detailu promyšlený případ. Z hlubin zatopeného lomu jsou vyzdviženy ostatky sedmileté dívky Jessicy, starý případ se opět otevírá a podezřelých je hned několik. Skvěle jsou popsány jednotlivé policejní postupy, nechybí napětí a překvapivé rozuzlení, které myslím málokdo čeká.

02.08.2023 4 z 5


Noční lov Noční lov Robert Bryndza

V Nočním lovu se znovu setkáváme se známými vyšetřovateli, autor nám opět poodhalí kousek jejich soukromí a pomalu začíná splétat jejich pracovně vytížené životy dohromady. Originálně vystavěný případ, skvěle promyšlený motiv a také nehezká minulost vraha a napínavé finále. Víc neprozradím, abych nespoileroval. Roberta Bryndzu tímto rozhodně doporučuji.

14.07.2023 4 z 5