Paj-Inka Paj-Inka komentáře u knih

☰ menu

Výroba vlastní kosmetiky Výroba vlastní kosmetiky Lenka Menšíková

Kniha obsahuje opravdu hodně teorie a je tak vhodná pro ty, kteří s domácí kosmetikou právě začínají a chtějí zjistit, jak funguje, místo pouhého slepého následování návodů. Autorka představuje nejpoužívanější suroviny i s vysvětlením, proč, jak a pro koho. Na konci je i pár fajn receptů, se kterými si na začátku v pohodě vystačíte.

10.07.2022 5 z 5


Dcera hvězd Dcera hvězd Michaela Burdová

Ze začátku se mi kniha moc líbila. Konečně se autorce podařilo vykreslit pěkně temný svět, který mi v Synovi pekel tak chyběl. A také to vypadalo, že konečně přichází něco nového. I když mi první část připomínala Skleněný trůn (mocná hrdinka, která musí skrývat svou sílu a identitu a ve svém okolí objevuje záhady a ukryté zlo), bavila mě, byla to u Míši taková příjemná změna od nestálého běhání sem a tam. Jenže pak to bohužel sklouzlo do starých kolejí. I postavy jsou pořád to samé, jak píše Nhoriel. Žádnou z nich si nebudu za pár dní vybavovat.

Někde uprostřed knihy je část, která je najednou plná chyb a překlepů. Zjevně ji paní korektorka vynechala, protože oproti zbytku knihy je to do očí bijící. Když si vzpomenu, jak na křtu prohlašovala, že po autorce nemusí skoro nic opravovat... Je to smutné.

Další věc je kniha jako taková. Kombinace velkého formátu, měkké vazby a vysokogramážního papíru je šílená. Začátek a konec dobrý, ale když jste někde uprostřed knihy, nedá se vůbec pohodlně držet otevřená delší dobu a už vůbec ne jednou rukou. Tragická je i sazba textu, která nenechává po okraji stránky dostatek prostoru. Musíte tedy pořád posouvat palec, abyste mohli číst.
Taky nechápu, k čemu je v knize obsah, když názvy kapitol jsou jen čísla, která vám nic neřeknou.

Proč autorka odběhla od prověřeného nakladatelství k samonákladu? Řekla si, že už je dost známá a takhle na tom trhne víc peněz? Nebo její další knihu odmítli? Kdyby kniha prošla opravdovou redakcí, byla by na tom nejspíš o dost lépe...

Jo a hrozně mě pobavilo, že Arinala celou dobu nosí cop, ale když jde bojovat, tak si vlasy rozpustí. Proboha, proč? To by žádná bojovnice neudělala. Zkoušeli jste někdy šermovat s rozpuštěnými vlasy? Dost překáží. Hlavně, když při tom chcete skákat do všech stran a dělat šílený otočky a kotrmelce. A z chvatu chera-té jsem taky nemohla :D

Autorka se snaží cílit na starší čtenáře, ale knihy pořád píše jako pro děti, jen do nich přidává víc krve. Za mě zklamání, nevím, jestli chci investovat peníze do dalšího dílu.

05.01.2021 2 z 5


Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Původní myšlenka poukázat na týrání psů a podpořit psí útulky je sice hezká, ale provedení mě celkem zklamalo. Samotný příběh je strohý a dost jednoduše napsaný a nedokázal mě dostatečně pohltit ani dojmout k slzám (a to jsem ten typ člověka, co brečí úplně u všeho). Je také dost krátký, zabere jen nějaké dvě třetiny z celé knihy. Čtení na jedno odpoledne.

29.09.2020 2 z 5


Barí, syn Kazanův Barí, syn Kazanův James Oliver Curwood

Četla jsem tenhle díl hned po Kazanovi a na začátku mě hrozně štvalo, že v něm Barí opustil své rodiče za úplně jiných okolností než v první knize. Ani vznik a umístění Bobřího jezera mi nesedí. Rozptyloval mě i náhlý výskyt indiánských slov. Ale když se od toho oprostíte, je Barího příběh stejně hluboký, drsný a dojemný jako Kazanův.

08.09.2020 4 z 5


Princezna popela Princezna popela Laura Sebastian

Upřímně nechápu tak špatné hodnocení, nepřišlo mi to horší než jiné YA fantasy, které tu mají hodnocení mnohem vyšší. Dokonce bych řekla, že to bylo i lepší než některé z nich.
Každá hrdinka nemůže být silná jako Aelin a právě díky své slabosti a chybám na mě Thea působí tak opravdově. Ani mě moc neštvala jako jiné YA hrdinky. Je jí šestnáct! Má právo se po deseti letech ponižování a týrání psychicky hroutit. Má právo být zbabělá. Má právo mít ráda jediného člověka, které na ni byl v tomhle krutém světě hodný. Je to snad první hrdinka, která není přemoudřelá a je tak nějak lidská. Občas si hraje na něco, co není, ale uvnitř je stále rozklepaná malá holka, kterou by byla každá v tomhle věku a situaci...
Thea se během těch deseti let přizpůsobila životu na císařově dvoře a jen čekala na záchranu. Ale po té, co přijde o posledního milovaného člověka, něco se v ní zlomí, a když záchrana opravdu v nečekané podobě dorazí, ona se rozhodne zůstat v paláci a začít bojovat za svůj lid, který dosud přehlížela. Protože není jediná, kdo potřebuje zachránit.
Thein vztah se Sórenem byl stejně instantní jako Lia a Rafe ve Falešném polibku, což bylo trochu zklamání. Nečekala jsem, že se vyvine až tak z ničeho. Sóren sám mi pak přišel trochu moc naivní a lehkovážný na válečníka, ale posloužilo to příběhu.
Kniha se četla moc dobře, nemohla jsem se od stránek odtrhnout. I když místy mi to přišlo až moc kruté a přitažené, nebo depresivní.

21.04.2020 4 z 5


Zlodějský tanec Zlodějský tanec Mary E. Pearson

Kroniky Pozůstalých mě moc nenadchly, ale tohle jsem si vážně užila. Příběh je jednoduchý, ale hezky plyne a má i pár dobrých zvratů. Postavy jsou celkem přirozené a uvěřitelné, až na Kaziiny kamarádky Wren a Synové, které jsou úplně mimo a místy celkový dojem trochu kazí. Pobavilo mě, jak rychle upustili ti dva od vzájemné nenávisti (během prvního dne?), ale aspoň se do sebe hned bezvýhradně nezamilovali. Líbí se mi, že i později během příběhu mají oba "svůj vlastní život" a sledují své vlastní cíle a tak trochu proti sobě intrikují.

18.04.2020 4 z 5


Růže pro Charlotte Růže pro Charlotte Elizabeth Craft

Tak tohle bylo dost děsné i na průměrný puberťácký románek. Stále nechápu, proč se do něj vlastně zamilovala. Během celé knihy se o Tateovy vůbec nic nedozvíme, kromě toho, že je slavný, bohatý a údajně sexy. Nic tak ohromného pro ni ani neudělá, jen ji pozve na večeři a koupí jí nové hadry. Navíc se pořád nemůže rozhodnout, jestli ji vlastně chce, nebo ne. A Charlotte? Ta je celou dobu úplně mimo. Jak se z plaché studentky, která na jedné stránce dostává svou první pusu a nemůže tomu ani uvěřit, stane na další stránce úplná nymfomanka bez zábran?

03.10.2019 2 z 5


Úkol přežít Úkol přežít V. Mahaněnko (p)

Tak to bylo vážně utrpení. Nepotřebuji číst celou knihu o tom, jak někdo v klidu leveluje svou postavu, všechno hned vyřeší a je největší king hry. Navíc - co to je proboha za vězení, když se z něj prakticky jde dostat za pár měsíců?

05.06.2019 2 z 5


Souboj na Araluenu Souboj na Araluenu John Flanagan

Překlad je oproti minulému dílu správný! *tleská* Ale knížka se mi neskutečně vlekla a celá mi přišla taková suchá (kromě některých hlášek Volavek, ale to celou knihu nezachrání). Flanagan už prostě nemá čím překvapit.

05.06.2019 3 z 5


Ledový oheň Ledový oheň Kai Meyer

Milý příběh, krásně napsaný. Nemám co vytknout. Navíc je tam spousta sněhu :3

12.05.2019 5 z 5


Klan Rudé lišky Klan Rudé lišky John Flanagan

Už to prostě není ono. Chybí mi tam ten starý dobrý humor, děj je naprosto předvídatelný, některé scény naprosto trapné a tu holku si prostě nedokážu oblíbit. Tragický překlad tomu taky moc nepomáhá. Škoda :/

27.04.2019 3 z 5


Velké Medvědí jezero Velké Medvědí jezero Erin Hunter

První polovina knihy se strašně vleče, ale když medvědi konečně doputují k jezeru, kde se koná medvědí shromáždění, zase se začne něco dít a příběh nabere pořádný spád!

18.03.2019 4 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Nejdřív kouká do rohu oválného zrcadla a pak lítá nad městem ve spodním prádle. No mám dost :D

13.01.2019 1 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Myslela jsem, že to má být fantasy a ne erotický román..? Děsí mě, že třináctileté holky dokáží s klidem přečíst 600 stran o lízání a ztopořených údech a být nadšené, jaká je to skvělá fantasy. Ta banální zápletka v pozadí je jen výsměch tomuhle žánru. Navíc hlavní hrdinka je děsná sebestředná kráva a i třetí díl to jen dokazuje. Kleslo mi z toho IQ...

09.01.2019 1 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Neuvěřitelná slátanina Krásky a Zvířete, Popelky, Zlatovlásky, Padesáti odstínů šedi a Hry o trůny se zakončení jako ze Stmívání. Navíc s úplně tupou hlavní hrdinkou, která se chová jako malý spratek a všichni ji stejně žerou, i když se tváří, že ne. Za mě velké zklamání...

26.12.2018 2 z 5


Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Není to vyloženě špatné čtení. Bajky jsou čtivé a nápadité, i když dost krátké. Hodí se ale spíše někam na blog, než do knížky. Poznámky Albuse Brumbála ke každému příběhu jsou proti tomu až moc dlouhé a otravné. Měla jsem to za hodinu přečtené a půlka knížky mě nebavila... Za dvě stě padesát korun čekám víc :/

09.11.2018 2 z 5


Putování začíná Putování začíná Erin Hunter

Není to veselé čtení. Je to silný příběh plný kruté reality, smutku a zoufalství, ale také velkého odhodlání opuštěných medvíďat přežít. Hvězdičku strhávám za medvídě se zvláštní schopností. Do tohoto světa se mi to vůbec nehodí :/

09.10.2018 4 z 5


Slunce je také hvězda Slunce je také hvězda Nicola Yoon

Krásný příběh o tom, jak jediný den dokáže změnit celý váš život. Už dlouho jsem u knížky nebrečela. Děkuji

22.07.2018 5 z 5


Tulák Tulák Peter Newman

Kniha je psaná jednoduchým stylem a čte se lehce, i když není vyloženě čtivá. Ze začátku vůbec nechápete, která bije. Hlavní postava nemluví, prostě jen jde dál na sever, poráží všechny nestvůry, které na něj a dítě útočí a vy ani nevíte proč a jak a co se vlastně děje. To vám pomalu vysvětlí až pasáže z minulosti, které občas nenápadně po kouskách vykouknou mezi kapitolami a postupně začne všechno dávat smysl.

23.04.2018 4 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Tato knížka již není souborem povídek jako předchozí dvě, ale prvním dílem rozsáhlejšího románu. Po přechodu z rychle plynoucích povídek mě zarazilo, jak se děj najednou zpomalil a všechno se více vleče. Chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla, ale nedá se říct, že by mě knížka vyloženě nudila. Trochu mě sice zklamalo, že se děj nikam daleko neposunul, ale beru to jako úvod k něčemu většímu a rozhodně se vrhnu na další díly.

23.04.2018 4 z 5