Tulák

Tulák https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275145/bmid_tulak-z3c-275145.jpg 3 167 48

Tulák série

1. díl >

Strhující debut plný úplatných a zkažených rytířů a ztroskotaných létajících lodí. A v centru děje stojí tajemná postava osamoceného tuláka. Svět je zničený, slunce se rozpadlo na dva kusy. Z trhliny se vyvalila démonická stvoření, přivlastnila si svět a ničí vše, co jim přijde do cesty, zemi i lidi. Lidé svedli bitvu a prohráli. Rytíři a ochránci zemřeli. Nesmrtelní vůdci byli umlčení. UŽ není naděje. Je jen Tulák. Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Ale opatruje poslední naději lidstva. O jeho vzácné břemeno ho chce připravit mnoho zlých sil. Co se událo, že se svět změnil v noční můru plnou démonů? Proč síly zla Tuláka tak neúprosně pronásledují? A coje vlastně Tulák zač?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Host
Originální název:

The Vagrant , 2015


více info...

Přidat komentář

JordLizzCZ
19.10.2023 1 z 5

Divná. Asi tak bych tuto knihu popsal jednoduše. Hlavní postavy mi přišli dobré ale příběh mi přišel přímočarý. Dost věci mi přišlo matoucích a těžko jsem si je dokázal představit.

Karolin77
23.02.2022 3 z 5

Upřímně vůbec nevím jak knihu hodnotit.
Nebyla špatná jen mi to nesedlo.
Postavy mi nepřirostly k srdci, i když jsem se o ně bála. Mrzelo mě pár věcí co se jim stalo.
Děj ubíhal dobře, ale nebudu lhát měla jsem chuť knihu odložit. Upřímně ani nevím proč. Možná je to tím, že se mi nelíbil svět. Nebo tím že jsem si nezamilovala postavy a nebo možná tím že se mi celkově příběh zdál až moc temný a místy smutný...
Střídají se tu kapitoly z přítomnosti a z minulosti. Což mě bavilo. Bylo to hezké spřežení. Bylo úžasné jak to na konci hezky do sebe zapadlo.
Knížku mohu doporučit, v rámci možností se mi líbila,ale mám k ní jisté výhrady. Ale bohužel když to shrnu, tak je to za mě průměr.


elutep
22.01.2022 4 z 5

Tulák se mi četl plynule, lákala mě každá další kapitola. Svět mě uchvátil a hodně jsem ocenila, že ač je bravurně popisován, tak dává obrovský prostor pro fantazii každého čtenáře. Vše do sebe pěkně zapadalo, včetně jmen postav a ač byla samotná dějová linka možná trochu plochá, tak jsem si vše náramně užila. Těším se na další díly.

gambinka87
15.08.2021 2 z 5

Jak už popsali jiní, kniha je dost matoucí a celkově jsem se často ztrácela. I proto jsem knihu odkládala a četla jen ve volných chvílích jako eknihu. To asi pochopení příběhu také nepomohlo :) postavy by jinak byly i sympatické,ale chybi mi nějaké uvedeni do pribehu, co kdo, kdy, proč atp., přestože postupně jsou některé věci odhalovány. Nevím, zda bych se pustila do pokračování

Roscata
14.11.2020 4 z 5

Zmatek. To je nejvýraznější pocit, který po přečtení Tuláka mám. Líbí se mi hlavní postavy i svět ve kterém se příběh odehrává, problémem je ale právě ten příběh. Nezajímavý, chaotický a plný nejasností. Vždyť já až ke konci knihy pochopila jak že to fungují ty rytířské meče.
Jako jo, v druhé půlce začne konečně spousta věcí dávat smysl ale pořád zůstává pachuť nemastného, neslaného příběhu kde to opravdu zachraňují, podle mě, jen zajímavé charaktery postav (Koza především). A jen kvůli nim jsem ochotná pustit se do pokračování.

IG: zrzi_cte

roso.mak
13.10.2020 2 z 5

Pokud bych tuto knihu měla definovat jednou větou, bude to: kniha je zmatená.

Přestože autorovi nemohu upřít jazykový talent, který čas od času prosvítá knihou, celé to zabíjí příšerně abstraktním světem, který dělá příběh dost nepřehledný.

Další věcí, která vadí, je jeho zacházení s časem. Při cestě, která nemohla trvat déle, než několik týdnů, se malé novorozené miminko naučí nejdřív otáčet a pak chodit i mluvit. Pokud cesta měla trvat rok, neměl opomenout autor to tam nějak naznačit. Nebo si pomoct nějakou literární berličkou, je to přeci fantasy.

A ještě k té fantasy... Absolutně nechápu proč na obálce i v anotaci několikrát najdeme odkaz na to, že by kniha měla být science-fiction. Fantasy je to velmi typická.

Luigi1
27.08.2020 5 z 5

Zajímavé a dobře čtivé,jen jsem se nemohl nějak srovnat s tolika osobami,měl jsem místama z toho chaos,ale zajímavý námět.Doporučuji

Finn69
19.07.2020 3 z 5

Z Tuláka mám takové rozporné pocity. Byly tam sice dobré věci, ale bylo jich málo.
Začínalo to jako správně pochmurné postapo ve světě, který mi připomínal Vandermeera nebo Miévilla, takže očekávání byla vysoká. Bohužel o to níže spadla, když se z toho postupně vyvinula pohádková "cesta tam a zase zpátky" s kouzelným mečem, zlými (i hodnými) obludami a neporazitelným hrdinou.
Příběh je bohužel docela slabý a ani postavy nepatří k těm nezapomenutelným. Nejlepší je na Tulákovi to prostředí zničeného a puklého světa s roztrženým sluncem a obludami vylézajícími z podzemí. Proto aspoň ty tři hvězdy, na lepší hodnocení tomu prostě něco dost zásadně chybí.

Dares
14.07.2020 2 z 5

Dávam jednu hviezdičku za nápad, pretože Newmanov sci-fi svet ako taký ma zaujal, druhú si vyslúžil rozbeh, aký ma spočiatku naozaj navodil. Bohužiaľ, všetko to zakrpatelo pod nevyužitým potenciálom.

Problém knihy vidím v nedomyslenosti celej výpravy; akoby si autor pred písaním naznačil len počiatočný a koncový bod a zbytok nechal takpovediac ukladaniu koľajníc pod rozbehnutý vlak.

Všetko sa dialo príliš jednoducho a priamo, nie je tam hĺbka, čitateľ sa nemá nad čím zamýšľať. A hĺbka nechýba len zápletke a prostrediu, ale žiaľ aj postavám. Tulákov charakter pre mňa osobne predstavuje zlyhanie, nezaujal ma. Prečo? Nuž, autor ho nedokázal vystihnúť a postaviť ten nemý most medzi mnou a hl. postavou, nájsť inú cestu, než slová. Nestotožnil som sa s ním. Choval sa jednotvárne, taký statočný mravokárca, pripadal mi neskutočný, nevyvíjajúci sa, jednoduchý a vôbec nie charizmatický.

Mnohým postavám chýbala osobnosť, neboli ukotvené v príbehu, prišli odniekiaľ a stratili sa ktoviekam. Nevytvoril som si k ním vzťah, pripadali mi vzdialené, cudzie, takže mi bolo v podstate fuk či ich Tulák rozseká na kusy alebo sa trebárs zakopú v ďalšom riadku pod zem.

Celkovo forma, akou Newman knihu napísal, mi prišla zmätočná a často som sa strácal. Myšlienky, pocity, aktivita, jedno preplácnuté cez druhé, druhé cez tretie, nakoniec už ani neviete, o kom čítate či kto čo urobil atď... a to je skrátka otravné a úplne to nabije klin medzi vás a atmosféru.

Naviac to celé postráda nejaké silné momenty, pamätné útržky, na aké si človek spomenie, keď začuje titul knihy. Naozaj, nie je nač spomínať.

Prekombinované, plytké, nezaujímavé, prostoreké, nedotvorené, náhodilé, s nedostatočnými opismi, a to platí jak pre postavy, tak prostredie.

Pokračovanie ma minie.

Dinna
18.06.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla asi před dvěma lety, takže hodnotím zpětně a navíc z pozice člověka, který není horlivým fandou sci-fi ani postapo. Na Tuláka jsem narazila úplnou náhodou při brouzdání na internetu - zaujal mě název a hlavně přebal. A zaujal mě natolik, že jsem si hned knihu objednala, ačkoliv nemám ve zvyku kupovat zajíce v pytli. Tentokrát se ale intuice vyplatila. Po prvním začtení jsem byla absolutně zmatená a čím víc jsem otáčela stránky, tím víc se mi nad zvednutým obočím rýsovaly vrásky údivu. Ale svět, do kterého jsem vpadla, byl něčím zvláštně neutěšitelný, nervózní a zároveň poetický. Naprosto mě pohltil a nutil ke čtení. To, že si v podstatě po celou dobu příběhu nejste úplně jisti, o co jde, je záměr. Technika, která vytváří atmosféru napětí a nevyzpytatelnosti. Flashbacky vám ještě víc zamotají hlavu a teprve ke konci objasňují charaktery a motivace postav. Hlavní postava Tuláka za celou knihu nepromluví jediné slovo (tedy téměř) a přesto jsem ji vnímala jako velmi emotivní, charakterní a silnou bytost. Miluji mlčenlivé hrdiny, ať už jsou to krysařové, jezdci divokého západu nebo otrhaní nositelé tajemství. Samozřejmě, každý má jiné cítění a vnímá atmosféru knihy jinak. Já ji mám ve svých oblíbených. A ta koza? Tak ta je nejvíc!!! :D

KaMal
04.01.2020 3 z 5

Pro mě těžko zhodnotitelné, ztrácela jsem se v ději, postavách a dlouho mi unikala "podstata" příběhu... Ale věřím, že zatvrzelým sci-fi fandům se kniha může líbit.

Lucas.94
11.12.2019 4 z 5

Co mě na téhle knize dostalo, bylo prostředí a svět, kde se děj odehrává. K tomu jsem dokázal ocenit styl, jakým je to psané. Děj jako takový už je na tom hůř - zkrátka když se kouknu zpátky, nic mě na něm nezaujalo, ovšem svět si vybavím živě.

EvelynChatte
29.09.2019 4 z 5

Po všech výhybkách kolem postapa jsem se dostala k tulakovi. Kniha byla čtivá, nutilo mě ji to dočíst. Děj není nijak originální, ale popisy prostředí byly naprosto skvělé. Velmi mě bavila svéhlavá koza, jeden z němých, ale povedených charakterů.

Ebrithil_42
24.04.2019 3 z 5

Velice dobré čtení. Řekl bych, že lepší průměr. Ze začátku jsem měl trochu zmatek v ději, ale jak si člověk zvykne, tak už to jde samo.

Okoslav
24.12.2018 4 z 5

Nejdřív nevíte, co se děje, pak se utěšujete tím, že "jo, už chápu, to byla celý jen expozice, takže teď se může začít něco dít"... a najednou je konec.

Chápete správně: děj rozhodně není nejsilnější stránkou Tuláka. Hrdina jde někam, dějou se mu věci a nakonec tam (ne)dojde. Ok.

Proč tedy čtyři hvězdičky, ptáte se? Odpověď je jednoduchá: svět. Ten spojuje to nejlepší z hardcore postapo sci-fi na straně jedné (autor nešetří nejrůznějšími mutacemi, tělními modifikacemi a technologickými vymoženostmi) a epické fantasy na straně druhé (rytíři, archetypální příběh, ale i samotné stvůry). Svět, který chvílemi připomíná Mad Maxe, jindy zase vzdáleně Malazskou knihu padlých, je technologicky vyspělým světem budoucnosti. Tedy byl, než se slunce rozpadlo na dvě půlky a z ohromné trhliny v zemi začala proudit monstra... a změnila lidstvo, jak ho známe, jednou pro vždy.

denniys
23.12.2018 3 z 5

Na tuto knihu jsem se opravdu hodně těšila, dokonce jsem ji od kamarádky dostala k narozeninám.. Nelze říct, že bych byla zklamaná, ale bohužel se nedostavilo ani očekávané nadšení. Přelouskala jsem ji asi během osmi hodin, nečte se špatně, je svižná, ale chybí jí jakési lepší vysvětlení. Popisovaný svět je zajímavý a originální, příběhu taky nic nelze vytknout, jen je všechno takové povrchové, jakoby odfláknuté.. Tato kniha rozhodně nevyužila svůj potenciál, na druhou stranu se jedná o autorovu prvotinu, třeba s dalšími knihami dostanene propracovanější příběhy..

Roxik
20.12.2018 3 z 5

Tak jsem tuto knihu akorát dočetla a mám z ní celkem smíšené pocity. Hlavní postavy alias Tulák, Ranař a Vesper skvělé a samozřejmě koza na tu nesmim zapomenout,horší chvíle nastává v orientaci v démonech a celkově ve světě v kterém se příběh odehrává.Kniha má jak své dobré stránky tak i špatné, mezi její klady mohu zmínit skvělé vzpomínky Tuláka a jeho putování s dítětem, kozou a Ranařem, ovšem mezi její zápory patří nedotažený svět, co takhle nějaká mapa abych věděla kde se vlastně postavy nachází, to mě neskutečně rozčilovalo nebo co proboha ty démoni...mám pocit, že jsem tu jejich rivalitu a ten jejich systém nepochopila dodnes a z jakého důvodu přišli, kdybych se nezaměřila jen na hlavní myšlenku příběhu a vrtala bych se v postavách démonů, který démon je který nebo chtěla vědět kam že to putují jak mám ve zvyku, asi bych knihu vzteky vyhodila.Takže já si další díl přečtu ale jen abych věděla, jak tahle šílenost dopadne.Za mě to bylo max na 3* a to jen kvůli hlavním postavám.

LordSnape
30.07.2018 1 z 5

Ajajaj. Začínám si říkat, že by možná Host měl upustit od vydávání fantastiky. Jsem znám jako milovník post-apo příběhů, ale Tulák je s prominutím naprostá slátanina. Svět, kde se hází názvy a jmény bez ladu skladu. Hlavní hrdina co nemluví! Vláčí s sebou dítě, co je většinu času strašně otravné a do příběhu nijak nezasáhne. Ok, tak je "následníkem" v dalším dílu. Chápu. Ale my se musíme prokousat přes tento první díl nejdřív, proboha! Jméno nakonec dostane stejné jako jakýsi lord odněkud... Vidíte? Už si vlastně z toho nic nepamatuju. K žádné postavě si nejde vytvořit kloudný vztah a fandit jí. Celý svět, ve kterém se to odehrává je jen načrtnutý a vlastně z něj nic nemáte. Chování a pouť postav odnikud nikam na váze také moc nepřidá. Aby toho nebylo málo, objevují se zde kosmické lodě a technologie v doprovodu s rytíři, démony a nevím čím ještě. Svým způsobem mi to připomnělo nepříliš povedený Kodex Apokalypsy, co napsal Vílches na základě kreseb od rodiny Royo, jenže tam se máte aspoň čeho chytit. Tady není zhola nic. Nakonec jsem to se zaťatými zuby dočetl, abych přišel na to, že konec je stejně zoufalý jako začátek i prostředek. Fakt nechápu, proč lidé takové věci píšou a proč je ti jiní lidé vydávají. A hlavně jak to mohou někteří po dočtení vpálit do hodnocení na plný kule. Asi to zůstane záhadou. Stejně jako to, co udělám s knihou samotnou.

jmn7053
10.06.2018 5 z 5

Autor nechává hodně volného prostoru pro čtenářovu představivost. Krásně vykreslí svět a postavy, ale zároveň neurčuje přesné hranice. Můžete se tak lehce ztratit v temném světě s rytíři a démony.
Některé pasáže možná byly trochu pomalejší, ale cesta utekla jako by nic.

Yardak
30.05.2018 3 z 5

Od Tuláka jsem asi moc očekával, i když je to poměrně čtivé, tak všechny pasáže nejsou tak chytlavé. Přitom hlavní postavy: tulák, Vesper a Ranař jsou naprosto perfektní. Fandit jim budete určitě na každém kroku, i když ta jejich cesta nemusí ani tak být zajímavá. Nejméně mě bavily pasáže z minulosti. Navíc je to zjevné míchání stylů sci-fi a fantasy, což také nemusí sednout každému. Lepší tři hvězdy; i tak možná druhý díl zkusím. Obálka je ale neskutečně skvělá.

Štítky knihy

prvotina postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Peter Newman
anglická
2016  69%Tulák
2017  73%Zlo
2019  83%Sedma

Kniha Tulák je v

Právě čtených8x
Přečtených220x
Čtenářské výzvě38x
Doporučených5x
Knihotéce149x
Chystám se číst200x
Chci si koupit39x
dalších seznamech5x