Úkol přežít
Cesta šamana série
1. díl >
LitRPG kombinuje fantasy příběh s mechanismy online her. Sledovat začínajícího zloděje nebo mága, jak plní svoje první úkoly ve virtuálním světě, je jedna věc, ale co když jejich pokrok pozorujete z pozice hráče? Nic není sladší, než když vám hra – nebo v tomhle případě kniha – nahlásí, že vaše postava získala nový level a odemkla si svou první specializaci. Mahan, hlavní hrdina Úkolu přežít, si ale svoje dobrodružství ve světě masově hrané Barliony příliš neužívá. Zatímco většina hráčů totiž v kapslích, které je kompletně přenesou do virtuální reality, tráví čas dobrovolně, Mahan je hacker odsouzený za zakázku, která měla být perfektně legální, dokud ho kvůli ní nezatkla policie. Nyní si v dolech Barliony musí odpykat svůj trest, a to navíc s úplně novou postavou, která má ta nejzbytečnější možná povolání – šaman a klenotník. A přestože běžné hráče chrání hra před fyzickou újmou, vězni cítí veškerá zranění a únavu – stejně jako euforii ze získávání nových úrovní, která je lepší než většina drog. Snad na každé MMORPG je nejzábavnější učit se nový systém a vybírat pro svoji postavu ty nejvhodnější schopnosti, které je často nejdřív potřeba objevit metodou pokus-omyl. Úkol přežít tenhle aspekt plně přenáší do knižní podoby: Mahanův šaman není jen další figurka v dalším příběhu člověka zavřeného v jiné realitě, ale postava s kompletní přehledem vlastností, zkušeností a statistik, které jsou vždycky po ruce k nahlédnutí. A každý hráč se určitě zná ten pocit nadšení, když z bosse jako odměna vypadne vzácný předmět… Barliona. Virtuální svět narvaný k prasknutí monstry, bitvami a samozřejmě hráči. Miliony hráčů, kteří mohou dělat absolutně cokoliv – levelovat, bojovat proti sobě, strávit ve hře celý život a užít si každý moment. Stát se legendou. Jediné, co tvůrci hráčům neumožnili, je cítit fyzickou bolest. Ale každé pravidlo má svou výjimku. Pro vězně, kteří si do hry přišli odpykat svůj trest, se Barliona stala osobním peklem. Odsouzenců se totiž sláva a dračí zlato netýkají, zato vyčerpání a bolest jsou všudypřítomné. Neprávem uvězněný Mahan se ale odmítá vzdát i poté, co skončí zavřený v dole s mizivou nadějí na únik. Pokud se chce dočkat konce svého trestu, má jediný úkol: přežít... celý text
Originální název: Начало pути (Načalo puti), 2013
Komentáře knihy Úkol přežít
Série je zajímavá. Mahanenko ji trochu odfláknul, ale naštěstí ne moc. Jde o hraní ve virtuální realitě a hlavní postava, především protože jí je to jedno, brzy zjistí, že NPC nejsou jen černobílé s předem nadefinovaným chováním a možná je způsob jak z programu vymáčknout maximum a tím získat náskok před před ostatními co si myslí, že pokročilé online hry ve virtuální realitě je jen o mlácení zelených prasat na desátém levelu a na dvacátém naopak modrých prasat.
Hodnotím jako celek a 1. díl nezklame ani extra nepotěší, 2. - 4. díl jsem četl jen protože další díly Ohýbače reality od Atamanova pořád nikde, ALE 5. a 6. díl jsem přečetl asi během jednoho dne, ale stalo se tak jen proto, že jsem si předtím "protrpěl" 2 -4. Ve srovnání třeba s nejslabším dílem Atamanova bylinkářem, by tahle série vyšla na body stejně. Nepamatuji si však, že bych s bylinkářem zažil podobný pocit jako tady při přechodu z 4. na 5. Mahanenko si ukrojil moc velký krajíc si myslím. Strašná škoda, že velmi dobře umí dát věcem spád, načal zajímavé myšlenky, jenže se zbytečně chodí s hrdinou vykecávat do alternativních realit, kde ho stejně pošlou do háje.
(Trochu spoiler)
Třeba oživil mrtvé NPC kámoše a vůbec dále nerozvíjel skutečnost, že jedno z nich získalo schopnost vidět u ostatních NPC co je trápí. Zjistil sice díky němu co trápí NPC, které se mu starají o hrad, ale nic s tím neudělal, přitom třeba zrovna na majordoma a velitele stráže obětoval nemálo stránek, aby je měl čtenář rád a pak se stejně jde vykecávat o svých pocitech mezi "božstvo", kteří jsou akorát na přes držku a je jich zbytečně moc. Celý výlet do záhrobí byl tak pro děj úplně zbytečný. Mě přijde, že má tolik "bohů ", aby si ušetřil práci s psaním, když se mu zasekne hrdina.
Ako hráča WoWka ma táto kniha bavila, myslím, že autor sa Warcraftom dosť inšpiroval (aj keď kombinácia človek šaman tam neexistuje :D). Čítalo sa mi to teda dobre a trochu som ľuďom v knihe závidela, že môžu takto cez virtuálnu realitu hrať svoju obľúbenú hru. Aj keď ťažiť rudu a všetko to preciťovať... no, to by sa mi asi nechcelo. Ale Mahan sa s tým vyrovnáva celkom dobre, robí si plány, skúma svoje možnosti, využíva všetko, čo sa dá... Zvyšovanie levelu (s patričnými efektami) a objavovanie nových schopností mu ide jedna radosť. A to mi trošku vadilo. Iní odsúdenci sú v ťažiacom campe už niekoľko rokov a ani zďaleka nespravili toľko objavov ako Mahan za jeden týždeň. Všetko sa mu darí a nie len to. Ako zjavne za tým bude niečo viac, čo sa dozvieme v ďalších častiach, ale aj tak, trochu ma to rozčuľovalo. Ale ináč ma popis sveta a Mahanových dobrodružstiev naozaj bavil, záverečný prechod dungeonom a bojovanie s bossmi bolo super, to som si naozaj užívala. Na ďalšiu časť sa teším, som zvedavá, ako Mahanov život vo virtuálnej realite bude pokračovať, takže určite si ju čoskoro prečítam.
Vynikajícím způsobem napsaná kniha z žánru LitRGP. Kdo már rád počítačové hry na hrdiny, si ji určitě užije. Skvěle rozjetý příběh, velmi pěkně vymyšlené, zdánlivě outsiderové charakteristiky hlavního hrdiny, žádné velké logické nesrovnalosti. Báječný herní svět. Vyprávění má příjemné tempo, které pravidelně "narušují" výpisy statistik. Nicméně, pro hráče her podobného typu je i tato část zajímavou informací, která jej ještě více vtahuje do děje. Jsem nadšená.
Moc čtivě napsaná imitace průchodu videohrou, která zároveň zasazením příběhu připomíná Ready Player One. Jen je to takové přímočaré, hlavní hrdina si se vším vždycky hned poradí. Případně ho pokaždé někdo zachrání. Tuším spiknutí, snad trochu inspiraci Enderovou hrou, ale to jsou jen moje spekulace. Dvojce bych dal rád šanci.
Nový žánr s názvem LitRPG jsem zkusila poprvé a bylo to perfektní!
Kniha byla napínavá a já nemohla přestat číst.
Určitě doporučuji zkusit tohohle autora a tenhle nový žánr.
Posloucháno jako audiokniha, jsem hráčka RPGéček, takže tato kniha byla pro mě jasnou volbou :-). Navíc knihu čte Richard Wágner, dabér Jindřicha ze Skalice, se kterým jsem strávila stovky hodin ve hře Kingdom Come: Deliverance. Jdu do dalšího levelu :-)
Totální pecka. Hned ze začátku mně kniha natolik zaujala, že jsem zapomněl na spánek a prostě knihu přečetl na jeden zátah. Určitě jdu hned na další díl.
Tá základná premisa mi prišla neskutočne hlúpa, ale postupne, ako som sa do knihy započúval, nemohol som prestať. Levelovanie postáv má silný náboj, trochu mi to pripomínalo Hraničiarovho učňa, aj keď tu to bolo skutočne o dosť polopatistickejšie. Hneď som siahol po pokračovaní.
Bylo to pro mě první setkání s LitRPG a rozhodně ne poslední.
Tato kniha mě moc bavila.
Do dalšího dílu se budu pouštět asi hned.
(SPOILER) Moje druhá série LitRpg a eni napodruhé nejsem vůbec zklamaná, naopak, v knize byla řada věcí nových, nečekaných a souboj v jeskyni mě úplně dostal. Nikdy jsem nebyla fanynkou počítačových her takového typu, ale literární ztvárnění téhož mě velmi zaujalo.
Příběh mě naprosto pohltil, hltala jsem stránku za stránkou a přečetla velmi rychle. Dokonalé. zajímavá příběh, trest ...hra
Asi nadhodnocuju, ale knížka mě mile překvapila. Je opravdu čtivá. Hned pokračuju druhým dílem.
Audiokniha:
Tak tohle je opravdu super. Neotřelý nápad v podobě vězňů ve hře. Skvěle namluveno. Příběh vás chytne a nepustí. Cesta Šamana je skvělá audiokniha, plná záhad, napětí a akce.
Mahaňenko ma chytil a nepustil. Nedokázal som si predstaviť, že by ma mohol tento žáner nadchnúť, nie to baviť...
Čítal som Ready Player One, ale to je klasika. Čo by mohlo byť tak zaujímavé na nejakom zapadnutom Ruskom autorovi, čo chrlí B-čka jak na páse.
No poviem vám, že mnohé. Zhltol som všetky dostupné audio knihy na jeden záťah - iba s prestávkami na ako-taký spánok.
Autor vie písať a vyvolávať emócie. Úžasne pracuje s hlavnou postavou a jej okolím. Šaman prepájajúci skutočnosť s realitou.
Príbeh bol minimalisticky intenzívny. Celý čas som mal pocit, že si to prežívam s hlavnou postavou. Bol so taký Dopamín Rush, ale správne dávkovaný.
So sériou a autorom budem určite pokračovať.
Bylo to zajímavé. Navzdory tomu, že se tam technicky vzato nic moc nedělo, mě to celkem chytlo. Naposloucháno jako audiokniha. Mahan jako postava je zajímavá a nevtíravá. Pořád jsem ale čekala, kdy se to překlopí "v něco víc". Kdy se tam objeví ten zvrat, který odůvodní všechno to, co se dosud stalo. A ono nic. I kdžy náznaky tam jsou. Tak si hold budu muset počkat na další díl.
Audiokniha - načteno naprosto dokonale... Asi nejlepší přednes za poslední dobu.
To, že mě bude bavit poslouchat, jak nějaký vězeň v kapsli v PC hře bude kutat v dole měděnou žílu a zabíjet krysy, by mě ani náhodou nenapadlo. Nikdy jsem, žádnou podobnou hru nehrála a k úplné spokojenosti potřebuji pořádnou zápletku a velkolepý konec.
Ale tahle kniha dokonale předčila mé očekávání. Měla prostě všechno co měla mít.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
hry dobrodružství virtuální realita pro dospívající mládež (young adult) LitRPG (herní svět + fantasy/sci-fi) fantasyVasilij Michajlovič Machanenko také napsal(a)
| 2017 | Úkol přežít |
| 2019 | Válka klanů |
| 2018 | Kartosský gambit |
| 2019 | Karmadontova šachovnice |
| 2019 | Šamanova pomsta |

90 %
64 %
Úkol přežít
Úkol přežít mě vtáhl prakticky okamžitě. Od prvních stránek jsem měla pocit, že se pohybuji ve světě, který důvěrně znám, jako bych se po letech vrátila do jedné z her, u kterých jsem kdysi trávila hodiny. Prostředí je vystavěné přehledně, ale zároveň dostatečně detailně, aby bylo snadné se do něj ponořit a přijmout jeho pravidla.
Velkou předností knihy je tempo vyprávění a způsob, jakým autor pracuje s herními mechanismy. Ty nepůsobí rušivě ani přehnaně technicky, naopak přirozeně zapadají do děje a posouvají příběh kupředu. Hlavní hrdina si mě získal postupně, jeho vývoj je uvěřitelný a dává smysl v rámci světa, ve kterém se ocitl.
Celkově jde o velmi chytlavé a zábavné čtení, které si mě získalo kombinací známého herního prostředí, napětí a dobře dávkované akce. Pokud má člověk rád LitRPG a světy inspirované počítačovými hrami, Úkol přežít je přesně ten typ knihy, u které je těžké přestat číst.