Úkol přežít

Úkol přežít https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351362/bmid_ukol-prezit-lpk-351362.jpg 5 397 101

Cesta šamana série

1. díl >

LitRPG kombinuje fantasy příběh s mechanismy online her. Sledovat začínajícího zloděje nebo mága, jak plní svoje první úkoly ve virtuálním světě, je jedna věc, ale co když jejich pokrok pozorujete z pozice hráče? Nic není sladší, než když vám hra – nebo v tomhle případě kniha – nahlásí, že vaše postava získala nový level a odemkla si svou první specializaci. Mahan, hlavní hrdina Úkolu přežít, si ale svoje dobrodružství ve světě masově hrané Barliony příliš neužívá. Zatímco většina hráčů totiž v kapslích, které je kompletně přenesou do virtuální reality, tráví čas dobrovolně, Mahan je hacker odsouzený za zakázku, která měla být perfektně legální, dokud ho kvůli ní nezatkla policie. Nyní si v dolech Barliony musí odpykat svůj trest, a to navíc s úplně novou postavou, která má ta nejzbytečnější možná povolání – šaman a klenotník. A přestože běžné hráče chrání hra před fyzickou újmou, vězni cítí veškerá zranění a únavu – stejně jako euforii ze získávání nových úrovní, která je lepší než většina drog. Snad na každé MMORPG je nejzábavnější učit se nový systém a vybírat pro svoji postavu ty nejvhodnější schopnosti, které je často nejdřív potřeba objevit metodou pokus-omyl. Úkol přežít tenhle aspekt plně přenáší do knižní podoby: Mahanův šaman není jen další figurka v dalším příběhu člověka zavřeného v jiné realitě, ale postava s kompletní přehledem vlastností, zkušeností a statistik, které jsou vždycky po ruce k nahlédnutí. A každý hráč se určitě zná ten pocit nadšení, když z bosse jako odměna vypadne vzácný předmět… Barliona. Virtuální svět narvaný k prasknutí monstry, bitvami a samozřejmě hráči. Miliony hráčů, kteří mohou dělat absolutně cokoliv – levelovat, bojovat proti sobě, strávit ve hře celý život a užít si každý moment. Stát se legendou. Jediné, co tvůrci hráčům neumožnili, je cítit fyzickou bolest. Ale každé pravidlo má svou výjimku. Pro vězně, kteří si do hry přišli odpykat svůj trest, se Barliona stala osobním peklem. Odsouzenců se totiž sláva a dračí zlato netýkají, zato vyčerpání a bolest jsou všudypřítomné. Neprávem uvězněný Mahan se ale odmítá vzdát i poté, co skončí zavřený v dole s mizivou nadějí na únik. Pokud se chce dočkat konce svého trestu, má jediný úkol: přežít... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Начало pути (Načalo puti) , 2013


více info...

Přidat komentář

Fifineek
08.01.2024 5 z 5

„Pochopil jsem, že tenhle kámen chce být prostě kamenem.“

Daniel Mahan, hlavní postava, je, nebo spíše byl, bezpečnostní IT specialista, jenže se připletl kam neměl a byl odsouzen za hackerský útok. Jelikož doba pokročila, tak si svůj trest nebude odpykávat v klasickém vězení ale namísto toho ve virtuálním světě – v Barlioně.
Pracovní důl Pryke se má stát na nadcházejících 8 let jeho domovem. Je zde ovšem několik možností jak se z dolu dostat dříve než za 8 let a Mahan je odhodlaný udělat vše pro to, aby se mu to podařilo.

Jak jinak začít nový rok než rereadingem jedné z mých nejoblíbenějších sérií? Úkol přežít jsem poprvé četl v roce 2018 a jak kniha tak i žánr LitRPG mě naprosto nadchli! Podobné pocity jsem zažil i teď - téměř 6 let od posledního čtení a od knihy jsem se nemohl doslova odtrhnout a hltal kapitolu po kapitole dokud nebyl konec!
V knize se neustále něco děje, vývoj postav je pomalejší což úplně nutně nevadí a Mahan má plné ruce práce s tím, vymyslet jak si trest v dole co možno nejvíc zkrátit, zpohodlnit a ještě si přelepšit.
Co bych knize vytknul byla tabulka statistik Mahanovy postavy – dočkali jsme se jí v knize jen jednou a to sice na samém začátku. I přesto, že se statistiky Mahana neustále zvyšovaly a vždy to bylo v textu zmíněno, ocenil bych pro úplnost nebo lepší přehlednost právě tuto tabulku. Třeba se jí dočkám na začátku druhého dílu, na který se brzy vrhnu!

JurijMilkovic
03.12.2023 2 z 5

Nemám z této knihy uspokojivý pocit


ydnac
31.10.2023 4 z 5

HRA ZAČÍNÁ !

Mahan přijal sázku s pěknou dívkou.
Odměnou měla být ona, ale dopadlo to jinak.
Místo rande vězení ve virtuálním světě.

VÍTEJTE V DOLE PRYKE !

Celý svět počítačové hry je srozumitelný. Hráči mohou zdokonalovat své dovednosti, sílu, odolnost a spoustu dalších věcí. Mohou spolupracovat, získat respekt dozorců.
Mahan je chytrý a vynalézavý, pomáhá přátelům.
Jeho cílem je HLAVNÍ herní svět, ale než se do něj dostane, čeká ho spousta práce.
Bavilo mě sledovat, čeho všeho Mahan dosáhne :-).
Začal s krumpáčem, ale rozhodně s ním neskončil :-).

Nečekala jsem, že mě tato kniha tolik chytne :-) a jsem spokojená.
Nalákalo mě vysoké hodnocení a rozhodně nelituji. Obálka se mi také líbí :-).
Podobnou knihu jsem asi ještě nikdy nečetla a těším se na další díl.
A to jsem nikdy ani nehrála žádnou hru :-).

LiberX
23.07.2023 1 z 5

Literární porno pro všechny milovníky pixelů, fantasy a RPG. To platí trojnásob, pokud souhlasíte s J. Carmackem, že příběh ve hře je jako příběh v pornu. Očekává se, že tam bude, ale není až tak důležitý.

Ne že by tu žádný příběh nebyl, ale je zajímavý asi jako čerstvě natřená stěna, na bílo natřená stěna. Navíc dává jen o trochu větší smysl, než scény, ve kterých se osobě ženského pohlaví zasekne ruka v gauči, dřezu nebo pračce.

mallamut
20.12.2022 4 z 5

Další kniha z Pevnosti. Rozhodně mě tento styl vyprávění litRPG zaujal. Dost mi ze záčátku připomělo první díl hry Ghotic.

Rechpa
10.11.2022 5 z 5

No...Jako člověk, který hraje mmorpg půlku života jsem byl k žánru litRPG trochu skeptický. Jako první jsem přečetl série od Dmitriho Ruse, Korněva, atd... Hraju abych žil pro mě je srdcovka a snad od doby HP a hraničářova učně jsem lepší sérii nečetl. Nedávno se mi dostal do ruky šaman a musim říct - WOW. Děj byl propracovaný, postavy příjemné a co se mi nejvíc líbí je, že šaman neni všemocný a dostává na prdel v každé knize. U ostatních autorů se většinou z hrdiny stává overpower postava, která zabijí stovky jiných hráčů a pod... Tady je to spíš vtipné ( např výroba přívesku milenců :D ) Pěkně jsou tu i propracovaný záporáci - geraniku jsem měl rád od samého začátku a můžu říct, že konec (zatim 7 kniha) jsem sice očekával, ale přesto se mi líbil.
A samozřejmě další bod za Plinta, jehož linie mě fakt bavila. :) Teď tu tak smolim tenhle příspěvek a doufám, že Mahaněnko neni ve válce a píše osmou knihu a plánuje devátou. :) 5 hvězd.

Besa
07.07.2022 5 z 5

Táto kniha ma naozaj nadchla. Ešte nikdy som nečítala nič podobné.

Knihomolka97
13.03.2022 4 z 5

Je to má úplně první kniha žánru fantasy a litRPG. Měla jsem ji už nějakou chvíli v merku, anotace mě hodně zaujala a chtěla jsem zkusit zase něco jiného.
Moc se mi líbil svět virtuální hry, kam se dostal hlavní hrdina Mahan na odpykání 8 letého trestu. Od začátku bylo vše pěkně popisováno a vysvětlováno, pochopila jsem princip a docela rychle se do toho vžila. Nehraju pc hry, jsem v tomto opravdu nezkušená a trošičku jsem se obávala, že  budu zmatená, ale bylo to úplně v pohodě. :D
Přiznávám ale, že jsem čekala víc akce. Občas jsem se bohužel trošku nudila. Ale zase některé části.. byly fakt mazec!
Mahan byl borec, moc jsem mu fandila, neuvěřitelně chytrý, šikovný týpek, který se dokázal z ničeho skvěle vypracovat. Po dlouhé době jsem četla knihu jen z mužského pohledu a četlo se to výborně.
Oblíbila jsem si i některé vedlejší postavy a fandila jim.

arcs
22.02.2022

Oproti Jinému světu Dmitrije Rusa je tohle mnohem míň vtipný a bez jakéhokoli přesahu. Asi novej žánr Harlequinek pro pařany. Pohádka, kde hlavnímu hrdinovi všechno zázračně vychází a neřeší nic skutečnýho, páč přece ve virtu, takže napětí nula. A samozřejmě zase nekonečná série.

oximoxi
23.11.2021

Opakovaně jsem se pokoušel začíst, ale prostě to nešlo. Zklamaně odkládám. Přes nepřirozené dialogy a nedotažené myšlenky jsem se nedokázal přenést. V žánru LitRPG je za mě jednoznačně lepším dílem série Pouť mrtvého.

Kačí137
16.10.2021 5 z 5

Série Cesta šamana je vážně povedená LitRPG. Samotnou mě překvapilo, jak se mi tento styl fantasy/sci-fi líbí. Vlastně je to klasika, jen občas se závanem moderní doby :-). Hlavní hrdina je odsouzený v reálném světě a musí hrát s určitou postavou, kterou by si sám nikdy nezvolil. Ale ups, že by se něco trochu pokazilo a je vše trochu jinak?

orson
22.09.2021 4 z 5

Původně jsem myslel, že litRPG je něco jako gamebook, že čtenář sám určuje, jak se bude příběh vyvíjet... až později jsem zjistil, že to je jen kniha o hraní počítačové hry. Ale zase nebylo to špatné, mělo to spád i děj, trochu mi to připomínalo Ready player one :) Tak teď uvidím, jestli to chytne synátora (kvůli tomu jsem to vlastně zhltnul)

lassse
20.07.2021 3 z 5

No celkem zklamání. Akce je až vlastně ve druhé polovině, celkově takový mišmaš. Četl jsem zatím jen Korněva a ten mi přišel lepší, i když jeho hrdina měl také neustále kliku ;-)

elenai
25.06.2021 4 z 5

Musím přiznat, že Temný bylinkář se mi líbil mnohem víc. Tady mi trošku haproval příběh, prostředí bylo na můj vkus monotónní a chyběl mi nějaký ženský prvek. Mahan je vcelku sympaťak, ale kapánek mě štve, že je zase nej nej nej. Ale do druhého dílu určitě půjdu. ***1/2

Polinius
09.06.2021 5 z 5

Nic podobného jsem ještě nečetl a proto jsem byl v úžasu. Dalo by se říct, že děj knihy je strašně pitomý ale domnívám se, že se jedná o záměr. Hlavní postava je uvězněná ve virtuální počítačové hře, která je jejím vězením a skoro celý děj se odehrává uvnitř hry která má svá pravidla a své chyby. Právě proto že celý svět je jen simulace dává smysl, že celý ten svět žádný reálný smysl nedává. :) Svět her je vytvořen k tomu aby sloužil hráčům a přesně o to tady jde. Je to kniha jen pro hráče? Nevím, ale ten kdo hrál nějaká ta RPG a nebo MMORPG bude asi daleko více doma, protože kniha mu připomene tu radost z objevování světa a pobaví jej, že i hry budoucnosti budou mít superinteligentní NPC která jsou vlastně v určitém ohledu tupá.

HugeBookworm
20.05.2021 4 z 5

Mě se to prostě líbilo. Jo, všechno jde hlavnímu hrdinovi až moc hladce. Ve všem se mu daří, všechno objeví a získá, na druhou stranu jsem od začátku brala knihu jako odpočinkovou a nenáročnou zábavu a přesně tohle jsem dostala. Už mám zakoupený další díl a hra na hrdiny může pokračovat.

Andi
14.05.2021 3 z 5

Je to škoda, nižší hodnocení kniha dostala pravděpodobně proto, že jsem si ji přečetla hned po Goblinu Bylinkáři od Atamanova. To mě chytlo hned. Už se chystám na třetí díl. Toto se mi zdálo moc neskutečné, takové alá Waltari - kdy se jeho postavě vždy všechno daří a vždy se všechno povede. Netvrdím, že v Bylinkáři se to neděje, ale je to uvěřitelnější, opravdu bych ráda dokázala vysvětlit proč. - Jde o četbu pro mládež, mělo by to být v popisku knihy specifikováno.

NextOne
13.05.2021 3 z 5

Jsem rád, že jsem si první přečetl série Temný bylinkář a Obránce perimetru od M. Atamanova, jelikož mohu porovnávat dva různé autory a na úvod tak můžu říct, že tato kniha není nějak ohromující oproti prvním knihám zmiňovaných sérií. Myslím si, že vysoké hodnocení na databázi knih, je ovlivněno tím, že tato série od fantom.print byla jako první vydanou ve stylu LitRPG, a tudíž to pro lidi bylo něco nového a zajímavého. Každopádně v době, kdy toto píšu, mám již přečtený druhý díl a ten je parádní a už to má tu vysokou úroveň, které první knize chybí.

A teď k samotnému ději. Mahan, hlavní hrdina příběhu, je odsouzen k odpykání trestu v dole, ve virtuálním světě zvaném Barlion. Jako typ postavy mu byl přidělen šaman a jako povolání klenotník. Což samo osobě není moc vábná kombinace, avšak Mahan se s tím snaží vypořádat a celkem se mu to daří. Neoprávně uvězněný hrdina začíná zjišťovat, že z dolu, které mu má být vězením, se dá rychleji dostat. Důležité je pracovat na své reputaci a učit se svému řemeslu. To se mu daří a dokonce až moc dobře. Děj však někdy skáče až moc dopředu a bohužel jsme často svědky neustále se opakujících činností. Ke konci to však začíná vypadat konečně zajímavě, a to když se svými novými přáteli navštíví neprobádanou jeskyni.

IG: next_fantasy_one

Awča
09.04.2021 5 z 5

Knihu jsem četla kdysi dávno.
Strašně se mi líbila. Ale pokračování nebylo k dispozici, tak jsem na ní časem pozapomněla. Děkuji Dubasovi, že mě ke čtení této série opět přivedl.
Nejsem hráčka, ale i tak mě čtení bavilo, příběh mě i teď napodruhé vtáhnul a nepustil.
Parádní čtení.
A vidím v něm i pohádkový prazáklad, čiň dobro a svět se ti odmění.

Kaik
21.02.2021 3 z 5

Hmm... bylo to, jako kdybyste na YouTube sledovali, jak někdo hraje jakési RPGčko, ale místo koukání na monitor vám to při čtení mozek projektoval přímo v mysli.
Čekal jsem něco ve stylu Ready Player One, ale tohle byl jen slabý odvar. Vadil mi zdlouhavý vývoj postavy a to, jaké měla pekelné štěstí. Rozhodně se z tématu dalo vytěžit víc.