O77 O77 komentáře u knih

☰ menu

Kocour Bob Kocour Bob James Bowen

Hlavní kouzlo této knihy podle mě spočívá v tom, že na rozdíl od většiny současné literatury při četbě této na Vás nedýchá "tíživé neskutečno" ale "přívětivé skutečno".

10.11.2023 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Jedná se nepochybně o kvalitní knihu, ale příběh sám se čte těžce. Takže za mě nedočteno.

12.10.2023 2 z 5


Úterní poledne Úterní poledne Tomáš Král

Dalo by se to nazvat Biblí povrchnosti.

05.09.2023 odpad!


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Podle mě je to malinko přeceňované. Pro mě osobně to má význam hlavně jako výpověď o životě autora samotného a jeho doby. Jediné co se mi při četbě pořád honilo hlavou bylo: "Jaký život a v jakých časech musíte žít, abyste napsali podobnou knihu?"

27.05.2022 2 z 5


Černá labuť Černá labuť Nassim Nicholas Taleb

Pro akademiky nutnost, pro nás ostatní užitečné. Ať už se vám myšlenky N.N.Taleba líbí nebo ne, zasáhly výrazně akademickou půdu, bez ohledu na to, jestli jste matematik nebo historik. ;-) A budou se vracet s každou další "Černou labutí". Osobně se mi ovšem jeho pozdější Antifragilita líbí víc.

03.01.2022 5 z 5


Spousta Spousta Brandon Sanderson

Základní myšlenka je v daném žánru dostatečně originální, takže pro fantazy fanoušky skoro povinnost. Pro mě je to jedna z mála současných knih, která mě zaujala a to hlavně proto, že má ze svého žánru určitý přesah. Sanderson uvádí, že "svým způsobem jsou to nejosobnější příběhy" jaké napsal. Nepochybuje o tom, že je to pravda. ;-)

02.01.2022 5 z 5


Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Pokrytecká hloupost. Plýtvání papírem.

25.12.2021 odpad!


Československo v období socialismu 1945-1989 Československo v období socialismu 1945-1989 Jan Rychlík

Odborná publikace, kterou zkousne i normální čtenář. Podle mě se, ale ne vždy podařilo historikovi zachovat od událostí patřičný profesionální odstup.

03.11.2021 4 z 5


Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Jedna z těch knih, které by tomu, kdo se zajímá o společnost, v níž žijeme neměla uniknout.

25.09.2019 5 z 5


Tanec s vlky Tanec s vlky Michael Blake

Já se u tohohle bavila, když říkám bavila myslím tím, fakt smála. Příběh je ideální směsí dojemnosti a komičnosti, což v knize vynikně poněkud více než ve filmu. Ovšem jinak je filmové zpracování vzácnou výjimkou, kdy se to nepovedlo hollywoodským scénáristům zpackat.

08.04.2019 4 z 5


Moje pozoruhodná cesta Moje pozoruhodná cesta Larry King (p)

Mimořádně zajímavá výpověď o tom, že zpravodajství, tak jak ho známe, není tak stará ani tak samozřejmá záležitost, jak by se mohlo zdát. Navíc, ne každý Vám může poskytnout osobní názor na americké prezidenty.

06.12.2018 5 z 5


Pravda - Nepříjemně upřímná kniha o vztazích Pravda - Nepříjemně upřímná kniha o vztazích Neil Strauss

"Člověk příliš mazaný na to, aby miloval, je skutečný idiot." (st.r. 399)
Všechno, co potřebujete vědět o lidských vztazích ve 21.století a báli jste se zeptat. V určité fázi se to nečte snadno, v určité fázi se neubráníte smíchu a v určité dojetí. Kdo tvrdí, že si nikdy nekladl podobné otázky, neřešil podobná dilemata nebo se nedostal do obdobných problémů, prostě lže. Než vztahy pochopíme, pokud vůbec, bezpočtukrát se zmýlíme a zcela jistě narazíme na vlastní hranice. Neil Strauss je v těch omylech mistr stejně jako v rozbíjení se hlavy o zeď vlastních omezení, a proto se od něj lze něco naučit.

15.07.2018 5 z 5


Tvrdej chleba Tvrdej chleba Charles Bukowski

"Dám si ještě ještě jedno cigárko a budu trpělivě čekat na štěstí v lásce" (báseň Buddha se usmívá). I v této sbírce Bukowski potvrzuje, že nic lepšího než je jeho poezie, nenapsal.

12.03.2018 5 z 5


Start-Up Nation: Příběh izraelského hospodářského zázraku Start-Up Nation: Příběh izraelského hospodářského zázraku Dan Senor

Spíše než kniha o ekonomii je to "příběh" a to srozumitelný každému. Takže chcete-li něco vědět o světě v jakém žijete a o tom, jak se má zacházet s financemi a hlavně lidským potenciálem, neměli byste tuhle knihu minout.
"Vysvětlil jsem lidem, že soukromá ekonomika byla jako štíhlý chlapík, který na zádech nese tlusťocha - tím byl státní aparát." (B.Netanjahu)

21.01.2018 5 z 5


Hrdina věků Hrdina věků Brandon Sanderson

Sice si stále myslím, že tak třetina textu by tam nemusela být, ale příběh je to vážně dobrý.

15.01.2018 4 z 5


Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Rozhodně je to dobrá kniha, ačkoliv se obávám, že výtky k překladu jsou oprávněné. AJ originál jsem sice v ruce neměla, ale některé věty jako by nedávaly tak trochu smysl. Krom toho se mi styl autorova psaní jeví poněkud rozvláčný a mohlo by to být svižnější. Ale celkový nápad je kvalitní a postavy jsou dobře propracované.

29.12.2017 4 z 5


Sláva a pád přemyslovských králů Sláva a pád přemyslovských králů Jan Bauer

Neurazí žádného zájemce o toto historické období. Napsáno příjemným populárním stylem , který nenudí.

29.12.2017 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Auturův styl nemá chybu a zpočátku působí kniha doslova velkolepě. Nicméně na konci mě dějová záplatka poněkud zklamala. Za přečtení však rozhodně stojí, ve svém žánru je to špička. Nechybí jí jak klasické "technologie snů" tak "ostře pronikavý pohled na lidskou společnost", jež jsou znakem každého dobrého sci-fi.

24.11.2017 4 z 5


Vzdálená hvězda Vzdálená hvězda Roberto Bolaño

Ten druh uměleckého psaní, který jde zcela mimo mě.

04.09.2017 1 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Nemá to chybu, autorovi to myslí a zcela určitě to není jedna z mnoha knih. Je to tak trochu parafráze na svět v němž už žijeme. Nastavuje zrcadlo mnoha našim falešným představám.

29.08.2017 4 z 5