Úterní poledne

Úterní poledne https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509214/bmid_uterni-poledne-9yA-509214.png 4 13 11

Manifest lásky, zrcadlo duše začínajícího spisovatele, nebo učebnice sexuálního poblouznění? Greg Sydor od mládí netouží po ničem jiném než se stát spisovatelem, psaní je pro něj nezbytností. New York, místo, které zrodilo tolik proslulých autorů, je mu inspirací i prokletím. Jeho schopnost tvořit zcela závisí na Jennifer, nevyzpytatelné ženě, která náhle vstoupí do jeho života. Počáteční lehkost se rozplývá ve vztahovém čtyřúhelníku a ústí v osudové drama. Psaní i nepsaní, první zkušenosti s láskou i vnitřní temnotou se odrážejí v zápolení reality a textů – dialogů, dopisů, záznamů snů, knih v knize. To vše čtenáři nabízí vodítko, jakým směrem se vírem událostí prodírat, nebo zda jen stanout na rozcestí a vyčkat, kam ho děj posune. Nic a nikdo zde není jednoznačný, události nejsou plochými či bezzvukými záznamy děje, postavy nejsou předvídatelné loutky: naopak, v originálních i archetypálních maskách se zjeví čtenáři v takovém obrazu, který si sám poskládá. Faustovský mýtus zasazený do New Yorku? Co je skutečné a co jsou jen slova? Kde leží hranice mezi citlivostí a otupělostí? Čtyři postavy, nebo jen tváře lásky?... celý text

Přidat komentář

lulucinax
11.03.2024 4 z 5

Pokud hledáte knihu, která je netradičně napsaná a rádi se nad knihami zamýšlíte, tak směle do ní.
Příběh vypráví Greg Sydor - spisovatel, který má tvůrčí krizi, ale jen do doby, než potká Jennifer. Děj se odehrává v New Yorku, ale mohl by se odehrávat i jinde. Do něj zasahuje vypravěč se svými tučnými poznámkami. Nechybí zde ani poetické části. V knize nalezneme více příběhů, ale všechny mají společného jmenovatele - krásnou Jennifer, která to s muži nemá vůbec jednoduché.
Na mě zde bylo občas hodně omáčky okolo, ale celkově kniha působí velmi čtivě a zajímavě. Na konci najdete playlist, který umocní váš zážitek ze čtení, a na který se autor odkazuje v průběhu knihy. Líbilo se mi, že jsem mohla nahlédnout i do hlavy Jennifer, kde vysvětluje proč současně vede vztah se třemi muži, nicméně jsem její chování nedokázala pochopit. Kapitoly Jennifer jsou psány na šířku.
Děkuji autorovi za zaslání i této knihy a po jejím přečtení mi dává větší smysl jeho poezie Písně dne a noci. Asi jsem je měla číst v opačném pořadí :)

FanDE
14.01.2024 5 z 5

Rozhodně ne kniha pro každého. Experimentální a přitom čtivé. Tady chce mít mysl otevřenou dokořán, hlavní postava hlavně z počátku na facku. Autor devalvuje zažité literární pohledy na lásku, krásu (což ne každý ustojí), aby se vrátil v procítěném finále. Kdo nezavadil o složitější literaturu nebo poezii, musí shořet jako papír. Vyzdvihnul bych nejvíc kompozici, velký klobouk dolů, jak všechny ty formy a apendixy zapadly. A hlavně psané s odvahou, ne stále stejné postupy čtenářům po srsti. Moc takových knih nevychází.


O77
05.09.2023 odpad!

Dalo by se to nazvat Biblí povrchnosti.

Mon.CouCou
11.06.2023 5 z 5

Úterní odpoledne od Tomáše Krále se ke mně dostalo tak trochu omylem, ale už obálka mě děsně hypnotizovala k přečtení.
Máte-li rádi knihy propracované a náročnější, autorova slovní zásoba a líčení děje je opravdu dokonalé. Slovní obraty, které mě bavily.

Úterní poledne je román ve kterém poznáváme Grega, který si přál stát se spisovatelem. Touží proslavit se a inspirací je mu New York. Tvoří, píše a ponořuje se do svých myšlenek... a do tohoto vstoupí žena....krásná Jennifer s tajemstvím. Stane se jeho múzou i prokletím. V díle najdete snad všechno, i detektivní zápletku.
Jde o poetické dílo, které je proloženo nádhernými básněmi plný emocí i vášně.
Příběh je intimní s drsným a temným vykreslením lidské duše.
Sama jsem si zavzpomínala na mládí, navíc Tomáš umí dokonale propojit lyrickou vsuvku.
Navíc mi naskočilo při čtení spoustu otázek a odpovědi si musí najít každý čtenář po svém.
Pro mě je Král spisovatelský talent a já mu moc fandím.
DOPORUČUJI.

Anežka010101
06.04.2023 5 z 5

Zatím nejlepší kniha českého autora, kterou jsem letos četla. Obrovské překvapení na českém literárním poli. Přiznávám, bylo pár míst, kdy jsem knihu chtěla hodit do kouta. Ale pak jsem ji přečetla: několikrát.
Nemám ráda spoilery u knih, které mohou a umí překvapit. Proto asi nečtěte anotaci, přečtěte si tu knihu. Je jako droga, jako láska, jako život. Donutí Vás možná revidovat i váš vlastní život, protože každý z nás si něčím prošel, někomu ublížil, nebo někdo ublížil jemu. Většina z nás toužila něčím být, něco dokázat. Většina z nás něco zásadního někdy neovládla, nepodmanila, nedokázala. O tak zásadních otázkách, o tolika archetypech je pošetilé napsat jen jednu knihu- měla by to být aspoň trilogie, abychom v bludišti obrazů a písní nezůstali bezradně uvězněni. Tím, že je to vše jen
v jediné knize, a ještě navíc autor užil více nástrojů, čtení je místy náročné a rozhodně se nečte na jeden zátah snadno. Nádherné básně v próze si zasluhují více času, ne jen letmé čtení. Touha být milován, milována...každý z nás ji má. Čtenář se stává voyerem; jako by to byla jediná cesta, jak se hrdinům přiblížit. Kniha temná jako život sám. Fantaskní prvky faustovského mýtu nazírané přes kaleidoskop poezie. Kaleidoskop chytře nastavených a precizně vybroušených zrcadel. Přesto se za tou vší precizní prací skrývá horoucí srdce.

Ctenar1202
02.03.2023

Úterní poledne je román ve kterém poznáváme Grega Sydora, který si přál stát se spisovatelem. Touží proslavit se a inspirací je mu město New York. Tvoří, píše, ponořuje se do svých myšlenek, jenže do života mu vejde žena....krásná a tajemná Jennifer. Žena, která je jeho múzou a prokletím zároveň. Žena, která ho fascinuje a děsí současně. Žena, která si s ním neskutečně zahrává a Greg její vášni propadá. Odkrývá mu svoji minulost a denně ho navštěvuje, aby si Grega opět a stále dokola omotávala kolem prstu... 

Pokud máte rádi knihy náročné na čtení, tak tuhle vám jednoznačně doporučuji. Autorova slovní zásoba a líčení děje je opravdu dokonalé. Slovní obraty, které vás nadchnou. Navíc je kniha proložena básněmi a to velice vydařenými a i člověka, který básním neholduje a nerozumí, zaujmou. Vyjadřuje v nich tolik emocí. Celkově jsem měla pocit, jako když jsem návštěvníkem u Grega doma a potají sleduji jeho a Jennifer. A někdy bylo to dívání se opravdu hraničící s voyeurismem. Až tak intimní příběh to byl. Zároveň je román drsným a temným vykreslením lidské duše a touze po lásce a obdivu.

jaroiva
11.02.2023 4 z 5

Milostná báseň v próze... Nevím, jak jinak to nazvat. Poezii nečtu, tak to byl trochu podvod, jak ji ke mně dostat :D.
Musím uznat, že jazykově je to vymazlené.
Kniha na mě působí velmi intimně. Až to ve mně vyvolávalo pocit, že čtu něco, co není určeno cizím (mým) očím.

uzivatel6780
04.02.2023 5 z 5

Výborně napsané, věty jako vyřezané břitvou. Chtěla bych jen reagovat na předchozí komentáře, zmiňující hlavně milostnou linku, a trochu ignorující jiné. Dlouho jsem nečetla nic tak temného, drsného až na dřeň, jako některé pasáže zde. Ty mne osobně dostaly nejvíc.

PoetickaM
03.02.2023 5 z 5

...abych mohl doufat v ty oči,které jsi měla jen v září,jen v úterý,jen v poledne.To je kousek z Písní dne a noci. JE tady úžasné pokračování,plné lásky,bolesti,erotiky,tajemství. Věčný příběh muže a ženy,unikání,přibližování,stesk,spousta otázek a málo odpovědí. Milostná hra,které se chcete účastnit a postupem času vystoupit a upravit si konec podle momentálního rozpoložení. Doplněno playlistem. Jeden den jsem nečetla,za to 27 krát slyšela Crazy love od Paula Anky a prožívala všechny své bláznivé lásky.Kniha dává prostor fantazii,jsou v ní věty pro každého...já původně chtěla tři a nakonec jich mám mnohem víc. Určitě se budu vracet a hledat,co mi uniklo a tak to má být...děkuji

Mimi49
25.01.2023 5 z 5

...bylo to..jako...jako v Zemi Za Zrcadlem: jedna hádanka následuje druhou a je to zábava!

TaJeMa
21.01.2023 5 z 5

Co říct k této knize? Nečekejte prvoplánový příběh o lásce.
Kdo četl autorovu prvotinu, musí v knize nacházet jeho nesporný básnický talent.
Kniha je protknutá básněmi, autor používá neotřelá slovní spojení, dokáže nádherně popsat běžné věci, nijak se nepodbízí každému. Zůstává sám sebou a to především básníkem. Ale i zde se rozvíjí příběh jedné všední lásky, próza se obléká do poezie a poezie do prózy.
Není to kniha pro každého, ale je to kniha, která pohladí.