Československo v období socialismu 1945-1989 přehled
Nová kniha uznávaného historika přináší celkový pohled na dějiny Československa za socialismu. Jan Rychlík nezačíná své líčení „vítězným únorem“ 1948, ale už v roce 1945. Ukazuje, jak v poválečné situaci byly myšlenky socialismu přijímány většinou obyvatel, zároveň ale „třetí republika“ předznamenala perzekuce 50. let. V dalších kapitolách se věnuje stalinismu přelomu 40. a 50. let, období tání a tuhnutí po Stalinově a Gottwaldově smrti, „zlatým šedesátým“. Samostatná kapitola je věnována pokusu o reformu systému v roce 1968. V kapitolách o normalizaci a pádu komunistického režimu rozebírá příčiny stagnace režimu a jeho konce. Kniha, navazující na předchozí autorovy úspěšné práce, je komplexním přehledem politických, hospodářských i sociálních dějin období, jehož důsledky dodnes hluboce ovlivňují naši přítomnost.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Československo v období socialismu 1945-1989. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 8 komentářůSouvisející novinky - Československo v období socialismu 1945-1989 (1)
Knižní novinky (41. týden)
04.10.2020
Kniha Československo v období socialismu 1945-1989 v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 8x |
| v Přečtených | 42x |
| ve Čtenářské výzvě | 1x |
| v Doporučených | 7x |
| v Mé knihovně | 64x |
| v Chystám se číst | 64x |
| v Chci si koupit | 35x |
| v dalších seznamech | 4x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
socialismus české dějiny rok 1945-1948 komunistický režim rok 1948-1989 československé dějinyJan Rychlík také napsal(a)
| 2015 | Dějiny Ukrajiny |
| 2020 | Československo v období socialismu 1945-1989 |
| 2005 | Dějiny Srbska |
| 2007 | Dějiny Chorvatska |
| 2012 | Češi a Slováci ve 20. století |

90 %
73 %

40 let socialismu formoval generace Čechů i Slováků. Fotmoval naše rodiče i prarodiče a tím nepřímo formoval i nás. Doporučuji všem, kteří by si rádi těhle 40 let rozebrali a trochu více porozumněli důvodům, jak to bylo s přerodem do lidové demokracie po 1945 a následně i s pádem socialismu v roce 1989. Autor se detailně věnuje celému období a vysvětluje jak se postupně tvrdý socialismus přerodil do Pražského Jara, a vzápětí do normalizace, která trvala až do 1989.
Pochopit důvody těchto změn a jejich následky je podle mě klíčové pro to, abychom se stejných chyb vyvarovali.
Celkem náročné čtení. Spousta faktů, jmen a názvů. Autor tu a tam přidal subjektivní pohled na věc (nechám na vašem posouzení, zda-li je to správně či nikoliv).
Každopádně je to doopravdy detailní čtení. Pro úplné nováčky (jako jsem já) bych doporučil nejdříve něco jednoduššího, a až tuhle knihu.