Sláva a pád přemyslovských králů

Sláva a pád přemyslovských králů https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335335/bmid_slava-a-pad-premyslovskych-kralu-cby-335335.jpg 4 16 9

Přemysl Otakar I., Václav I., Přemysl Otakar II., Václav II. a konečně Václav III., to jsou jména nejslavnějších králů přemyslovské dynastie, kteří byli faktickými budovateli českého státu. Zatímco jejich předchůdci počínaje prvním pokřtěným českým knížetem Bořivojem se rozdílnou mírou zasloužili o jeho základy, vyjmenovaní dědiční králové rozhodným způsobem vstoupili do evropské historie a významně se na ní podíleli. Jejich životní osudy byly často velmi dramatické, okamžiky slávy a moci se střídaly s osudovými pády. Zatímco Přemysl Otakar I. po sobě zanechal životaschopné a silné České království, jeho jmenovec Přemysl Otakar II. dokonce sahal po císařské koruně, Václav II. zase díky kutnohorském stříbru učinil českou měnu nejpevnější v Evropě a na krátkou chvíli spojil Čechy a Moravu s Polskem a Uhrami do jednoho soustátí. Zkušený autor literatury faktu Jan Bauer se při líčení královských osudů nevyhýbá ani soukromí panovníků a představuje je jako muže s masa a kostí, plné často protichůdných vášní, a odhaluje jejich nepříliš známé třinácté komnaty.... celý text

Přidat komentář

Adapa
01.07.2023 5 z 5

Nevelká historická knížka, která je zhuštěním Přemyslovské epopeje od Vlastimila Vondrušky. Na necelých dvou stovkách stran sledujeme takovou Hru o trůny po českém způsobu.

Období přemyslovských králů je jedním z mých nejoblíbenějších v českých dějinách. Bratr válčil s bratrem, spojoval se s bratranci i cizími lidmi. Papežové a římští císaře hráli partii šachů a jednotliví králové byli figurkami na šachovnici.

Krásně napsané a vše pochopí i laik, který o daném období nic neví a v hodinách dějepisu ho to nezaujalo.

Rozhodně doporučuji k přečtení.

Páájinka
27.09.2022 5 z 5

Velmi dobře napsané. Výstižné a není to nijak zmatené.


Romcajs
13.02.2021 5 z 5

Hezký přehled přemyslovských panovníků. Vše psáno tak, že to pochopí i laik.

Daydreamer
28.05.2019 5 z 5

Velmi dobře a čtivě napsáno. Zamrzí jen, jak už je to dnes docela běžné, velké množství gramatických chyb!

venora
13.07.2018 4 z 5

některé informace byly známé, jiné méně - a tak to má asi být. Autor přehledně popisuje souvislosti, ukazuje zmatky na trůně a časté (vzájemné) střídání knížat.

konicekbily
20.01.2018 5 z 5

Nad překvapivě málo stránkách autor v časové posloupnosti nás seznámí se základy českého státu. Použité citace dávných i současných kronikářů/historiků mi umožnily lépe vnímat naše dávné dějiny.

O77
29.12.2017 5 z 5

Neurazí žádného zájemce o toto historické období. Napsáno příjemným populárním stylem , který nenudí.

Iki1
18.11.2017 2 z 5

Kniha přináší nástin důležitých událostí vlády Přemyslovců. Nejde příliš do hloubky, takže téměř vše v ní obsažené je všeobecně známo.  Reprodukce obrázků by měly být umístěny přímo k textu, ke kterému se vztahují. A na to, že se jedná o vázanou knihu, je v ní přespříliš gramatických chyb.

Iwíček
17.09.2017 4 z 5

Musím říci, že tato kniha se mi líbila. Jediné, co mě zamrzelo, je forma zpracování, která pokulhává za obsahem. Množství přepisů tedy trošku snížilo moje hodnocení. Nicméně stále je tu obsah, jenž je luxusní. Autor nás na malém množství stránek provede obdobím vlády Přemyslovců. Všechny informace a domněnky se autor snaží doložit zajímavými citacemi z pramenů, ale i z moderní odborné literatury. Pokud jste příznivci historické populárně naučné literatury, určitě si knihu přečtěte, obsah za to stojí.