Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva

Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231135/bmid_sapiens-uchvatny-i-udesny-pribeh-li-H8h-231135.png 4 1174 255

Jaká byla cesta, kterou až dosud urazil slabý a nevýznamný tvor, který před dvěma miliony let v koutě Afriky získal vědomí, vyvraždil své bratrance rodu Homo a ovládl planetu? Umožnila mu zvítězit nelítostná krutost nebo schopnost vzájemné spolupráce? Harari s velkou erudicí i odvážnou představivostí líčí paradox tvora, který se vydal mimo hranice svých biologických parametrů. Jeho kolektivní vlastnosti umožnily spolupráci stále rozsáhlejších lidských skupin a po kognitivní revoluci před 70 000 lety přišly další dějinné zlomy – objevy zemědělství, peněz, společenského kultu, impéria, peněžního úvěru i víry v budoucnost. Co čeká lidstvo dál? Mají dějiny směr, jak naznačuje globální obchod a hromadné technologie? Kam nás zavede závratný vývoj posledních desetiletí? Autor podává provokativní hypotézy na zneklidňující otázky vyplývající z proměn přírody, psychiky, rodiny i společnosti. Opravdu žijeme šťastněji než kdysi? Co bude třeba obětovat kvůli blahobytu? Jsme před branami ráje, nebo pekla? Nadějeplný příběh má temné kontury a paradoxní odpovědi.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie , Historie

Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

Sapiens: A Brief History of Humankind , 2011


více info...

Dydy7
Dydy7
16.03.2024 5 z 5

Kniha Sapiens je veľmi pútavé čítanie o našej histórii. Autor sa od samotného vzniku ľudstva dostáva až do súčasnosti a zamýšľa sa aj nad našou budúcnosťou. Každá kapitola je niečím zaujímavá a myslím si, že práve takto by sa mali písať učebnice do školy.

Napriek tomu, že kniha je pomerne hrubá, čítala sa mi veľmi ľahko. Je plná myšlienok a dozvedela som sa z nej aj veľa nových informácií.

Knihu si určite ešte niekedy v budúcnosti prečítam znova a naozaj ju odporúčam každému, kto má rád históriu, ale najmä tým ľuďom, ktorí sa o nej chcú jednoducho a prehľadne dozvedieť čo najviac...

Joymg
Joymg
29.01.2024 5 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audio, pan Luboš Ondáček ji namluvil dokonale, moc příjemný hlas, tempo i intonace. Děkuji a doporučuji.
První polovina knihy mě bavila neskutečně, druhá krapet méně, ovšem obě části výborné, plné zajímavých informací a krásně povyprávěné.
Oceňuji, že každá hypotéza byla čtenáři přiblížena přes řadu přirovnání, takže nebyl problém pochopit něco, o čem jsem třeba neslyšela, nebo mi není vůbec blízké (kapitoly na téma ekonomika). Autor splétal mnoho různých myšlenek v ucelené kapitoly a já měla dojem, že se má představa o světě rozrostla o mosty mezi různými fenomény, znalostmi nebo přesvědčením. Najednou jsem měla kontext. Toho si vážím.

Nejzajímavější byl jistě podvod s pšenicí a lidstvo v začarovaném kruhu, ale zaujalo mě i téma evoluce, muž x žena, rasismus, peníze a hlavně první kapitoly o vývoji člověka.


JaniMa
JaniMa
12.01.2024 4 z 5

Čtení je to zajímavé, ale především provokativní. Přivedlo mě ke spoustě nových informací a dalo mi podmět k bezpočtu úvah. O mnohých závěrech, které autor prezentuje jako zřejmá fakta, bych si ale dovolila polemizovat. Některé úvahy mi přijdou naivní a vyvozené závěry zkratkovité. Pokud vás nějaké téma zaujme, určitě doporučuji doplnit si detailnější informace z jiných zdrojů a zamyslet se zpětně nad Harariho argumenty. Protiargumenty by leckde vydaly na další knihu... teď jde jen o to, kdo najde Halariho dovahu a sepíše ji. Myslím, že svět potřebuje odvážné pisatele s různými přístupy k věci a nelíbí se mi cosi jako "Halariho populární monopol" v této oblasti. (Možná že existují i další autoři, ale zřejmě nejsou tak výrazní, aby je člověk, který se zajímá o téma jen okrajově, zaznamenal.)
Oceňuji, že se autor nedemonstruje podstatu věcí na osobních zážitcích jako to dělají četní jiní. Kniha bezpochyby obsahuje zajímavý materiál k diskuzi.
(Souhlasím s komentářem Nasko, ale přínosný pohled vnímám i v komentáři uživatele Camelot)

Shrnutí: Zkratkovitě a poutavě napsaný průlet lidskou existencí, který sází víc na efekt, něž exaktnost.

renefer
renefer
08.01.2024 4 z 5

Autor spojuje nespojitelné a ukazuje pohled na historii úplně z jiného pohledu než jsme zvyklí. Nebude rozebírat postavu autora po přečtení předchozího komentáře, protože z knihy jsem byla nadšená. Já jsem měla spíš problém s kapitolou č. 5, kde bylo specifikováno, jakým způsobem si člověk podmanil zvířata, určitě knihu přečtu znovu a tuhle kapitolu přeskočím.

absolutmachal
absolutmachal
01.11.2023 4 z 5

Hodnotím to vysokým počtem bodů, ale stejně si trochu připadám zrazeně. Ony jsou totiž dvě věci. Dílo a pak autor.

Nejprve to dílo. Sapiens je boží. Jako knížka, i jako druh. O tom ta knížka ostatně je. Harari by ode mě dostal plný počet bodů. Za skvělé vyprávěčství, za schopnost předat složité věci poutavým způsobem, za schopnost provokovat myšlenkami k přemýšlení.

Harari tenhle dar má a nebojí se ho použít. Vezměme zemědělskou revoluci. „Největší podvod v dějinách“ říká autor. Ten podvod měla spáchat pšenice a jiné druhy rostoucího jídla. Spáchaly jej na člověku. Lovci a sběrači si žili krásný život, načež zjistili, že mohou znásobit produkci jídla zemědělstvím. Inu znásobili.

Tím ale také znásobili i počet obyvatel. Až příliš pozdě zjistili, že nový zemědělský život je plný dřiny a problémů. Zpět už to nešlo, protože nás bylo hodně a někdo ty hladové krky musel živit. Společnost vzkvétala, ale štěstí jednotlivce nikoliv. Pšenice udělá svoje „muhehehe“ a mne si ruce. Napálila nás. Největší podvod v dějinách.

Takových postřehů je Sapiens plný. Trošku to ale skřípe už při čtení, nezdá se to totiž podložené adekvátním počtem zdrojů. Občas si autor vybírá ze dvou hypotéz, aniž by to vysvětlil. Prostě si vybere tu, která se mu hodí. Hodí se do příběhu.

S důrazem na příběh souvisí i už poněkud kontroverzní dopad, který jeho dílo má, alespoň podle Wikipedie, na odbornou scénu. Když historici píší o Hararim, padají slova jako „Infotainmnent“, „Populist Science“ nebo „brand“.

Brand je silný a firma Harari jede. Vydávají knížky, komiksy pro děcka, chystají se na filmy. Fičí to. A chce to fičet ještě víc, proto Harari neváhá s vydáváním knížek v Rusku a jiných diktaturách. Zásahy cenzorů většinou akceptuje a neváhá upravit pasáž o anexi Krymu. Je to brand, potřebuje prodávat.

Tohle všechno naštěstí čtu až po přečtení knížky. Připadám si stejně ale jako kdybych letěl z Marsu, cestou poslouchal dobrý desky od Jarka Nohavici a pak si na Zemi koupil noviny s jeho vyjádřeními z posledních pěti let. Desky od Nohavici už si nepustím, nedokážu to. Ale jsem rád za to období, kdy jsem si je pouštěl a poslouchal je. Stejné to budu mít už napořád s Hararim.

willy9203
willy9203
05.10.2023 5 z 5

Doplněk názvu (úchvatný i úděsný příběh lidstva) docela sedí. Z člověka je v této knize naháč nahatý, že nahatější být nemůže a Harari bez jakéhokoli přikrašlování popisuje nejen to, že člověk je vlastně stále jen zviřátko, ale také to, jak je vlastně pro lidstvo dnešní doba problematická. Vlastně si uvědomuji, že ta knížka je tak dokonalá, že ji ani pořádně neumím ohodnotit.

Tichaholka
Tichaholka
15.08.2023 5 z 5

Veľmi zaujímavá knižka. Čtivá. Nato koľko má strán, sa čítala naozaj veľmi dobre a rýchlo. Zaujímavé, ako boli jednotlivé časti rozdelené na rôzne obory - biologie, dejepis, ekonomie,... Možno keby takýmto spôsobom boli písané učebnice, by si deti viac zapamätali udalosti z dejepisu, či zaujímavosti prírodopisu. Odporúčam každému prečítať a zamyslieť sa nad jednotlivými myšlienkami.

patrikZ
patrikZ
13.08.2023 4 z 5

Dobrá a srozumitelně psaná kniha plná zajímavých informací a myšlenek. Poslední třetina se četla pomaleji. Celkově nutí čtenáře přemýšlet a vedle autora si někdy dělat vlastní, třeba i odlišné závěry.

karaliene
karaliene
28.07.2023 5 z 5

Takhle si představuju povinnou středoškolskou četbu moderní doby; kniha ukazuje, jak uvažovat v souvislostech - nejen v rámci jednoho oboru, ale i komplexněji interdisciplinárně.

iveta3689
iveta3689
19.07.2023 4 z 5

Dobře napsané, čte se lehce jako beletrie. Plné zajímavých myšlenek, dobře vyargumentovaných.

ZoeChaya
ZoeChaya
26.06.2023 4 z 5

Proč se mi tato kniha líbila?
- protože autor klade otázky, které málokdo chce slyšet,
- protože, možná nevědomky, ukazuje, že lidstvo se chová jako virus,
- protože zcela jasně říká, že jednání tvora homo sapiens má a bude mít následky, před kterými rádi zavíráme oči,
- protože jasně vyplývá, že s čím dál větším pokrokem se dobrovolně necháváme zotročovat více a více.
Přestože chápu, že bez pokroku bych dávno byla po smrti, stejně mi kniha potvrdila, že smysluplný a spokojený život mi nemůže zaručit kdejaká vymoženost, ale, v mém případě, pouze to, co jsem si našla: chodím pěšky 9 km do práce , nesleduju televizi, nezajímá mě móda, kupuju, co opravdu potřebuju a obejdu se bez mnoha zbytečností. Svoboda, kterou jsem získala, je osvěžující. Dobrovolně jsem se vydala na cestu životem jiným způsobem, autor mi potvrdil, co jsem sama už dříve vnímala. Za mě skvělá knížka.

katerina3633
katerina3633
12.06.2023 5 z 5

Takto si představuju popularizační literaturu. Autorovi se povedlo udržet styl knihy v přehledných a poutavých kapitolách. První polovina knihy mě bavila o něco více, ale celkově ji hodnotím hodně kladně. Rozhodně bych doporučila i lidem, které historie tolik nebaví. Takto kniha má sílu vtáhnout, a možná i čtenářům dát podnět k přečtení dalších knih a pohledů na vývoj i od jiných autorů.

kklepkaa
kklepkaa
05.06.2023 4 z 5

Zajímavé a poutavé shrnutí lidských dějin leckdy v širší perspektivě a autorova snaha o nahlédnutí do budoucnosti. Většinu informací člověk zná ze školy, ale i tak to mělo něco do sebe. Rozhodně si v budoucnu dám pokračování.

FlexiMZ
FlexiMZ
31.05.2023 4 z 5

Jak Harari v knize píše: před sedmdesáti tisíci lety byl Homo sapiens jen takové bezvýznamné zvířátko, které si v odlehlém koutě Afriky hledělo svého. Bohudík nebo bohužel, záleží na úhlu pohledu každého, dnes je homo sapiens takříkajíc pánem tvorstva a za nitky budoucnosti tahá on - MY!

Při čtení knihy se střídaly chvíle, kdy jsem se musela na čtení pekelně soustředit abych vnímala co chce Harari sdělit, s naprosto poutavým vyprávěním dějepisných událostí minulých století. Přiznávám, že dějepis nikdy nepatřil k věcem, o které bych se aktivně zajímala. Ve škole mě málo kdy něco zaujalo natolik, abych se o dané historické období zajímala nějak víc. Vždycky mě ale bavily úplné počátky lidstva. Jak to celé vzniklo? Jak vznikl život? Právě tohle, zvědavost, mě nakonec přimělo Sapiens přečíst. A nelituju!

Pro laika je Sapiens ideální kniha. Fůra informací je tu naprosto polopaticky a laicky vysvětlena. Autor nemá potřebu příliš se ohánět odbornými názvy, takže je text čtivý a krátké podkapitoly, zaměřené na určité bližší téma čtení ještě urychlují. Během čtení jsme si vypsala pár věcí, které bych si ráda dohledala. Třeba zjistila více o prapodivně rozmístěných menhirech Stonehenge a Göbekli Tepe, které fascinují ne jen vědce a historiky, ale i širokou veřejnost už spoustu let. O Aztéckém zlatě, které okouzlilo španěla Hernána Cortése. Porážce Kartága. O expedici Jamese Cooka nebo o Opiové válce mezi Británií a Čínou.

V podobném duchu bych mohla pokračovat, ale nemyslím si, že je to třeba. Kdo se chce dozvědět víc a udělat si stručný přehled o tom, jak jsme se od sběru plodů v koutu Afriky dostali až k atomovým bombám, internetu a umělé inteligenci, doporučuju přečíst. Kdo má přehled a je v historii znalý, nejspíš se nedozví nic moc nového.

alimoon
alimoon
16.05.2023 3 z 5

Zajímavá kniha. Pro mě pěkně shrnula historii lidstva, některá fakta jsem neznala. Autorovy mnohdy až utopické úvahy je potřeba brát dost s nadsázkou :) druhá polovina knihy nedosáhla kvality té první. Ale celkově příjemné čtení, do některých kapitol jsem se musela nutit více, jiné se četly samy.

LEGACY
LEGACY
30.04.2023 4 z 5

Pokud jste se nechali v minulosti zmrazit v ledu, byli jste desetiletí Schumachrovsky v kómatu, či jste měli jinak možnost "prospat" tok posledních několik dekád pokroku, určitě by tato kniha posloužila jako skvělý, i když možná trochu šokující, úvod do světa, ve kterém žijeme. Harari jako jeden z mála drží krok s aktuálním děním a trefně o tom dál referuje široké veřejnosti. Trochu ho podezírám, že meditace nemůže být jediná forma jeho skvělého uvažování a sběru dat, protože pokrýt sapiense, nebo lidstvo od kolébky po robohrob je úkol pro pár vyvolených. Určitě mám teď pár nových argumentů, další knihu si asi koupím a tu fotku myšky s uchem na zádech si nechám za pár let z paměti odstranit - až to tedy půjde.

tomas1291
tomas1291
07.03.2023

Neaspiruji na nejlepší ani nejpřínosnější komentář (což je asi zaměnitelné), ale knihu jsem přečetl a líbil se mi kritický náboj, což ve mně vyvolalo touhu přečíst si další autorovy knihy. Ovšem zřejmě to bude to samé co tolik jiných komentátorů absurdního světa 21. století (Čína, Rusko, Sýrie, Turecko a jiné ,,rogue states´´, demokratické státy nevyjímaje) - Fareed Zakaria et al. Proč si lidé raději nepřečtou Terence Kemp McKennu, ten měl co říct!
Nebo ještě lépe, proč nevyslechnou mluvící Houbu?

Alma-Nacida
Alma-Nacida
16.02.2023 2 z 5

Ze začátku to vypadalo zajímavě, ale pak se časté opakování a vršení "důkazů" podporujících někdy dost ulítlé autorovy teorie způsobilo, že mi kniha čím dál častěji připomínala seriál Cunk on Earth.
Zajímavé to místy bylo, ale moc vážně se to brát nedá. Pokud jde o rozvleklost, zcela se ztotožňuji s hodnocením MasterKimi. ;)

MasterKimi
MasterKimi
06.02.2023 2 z 5

Tak tohle bylo utrpení. Teda alespoň v originále se kniha opravdu nečetla dobře. První polovina dejme tomu, ale pak Harari ustřelil k neuvěřitelně zkratkovitým pohledům na věc. Což je teda dost divný vzhledem k tomu, jak kapitoly dokázal roztahat a mnohdy se točit třicet stran kolem něčeho, co se dalo obsáhnout na jedné. Trochu mi jeho styl připomínal psaní mé diplomky. Zároveň autor vypadá, že trpí neduhy stáří tak jako jsou popsány v Cimrmanovi. Neschopnost udržet myšlenku a neschopnost myšlenku opustit. Naprosto to vystihl kolega Harrym níže. Povrchní plácání od jednoho k druhému.

Rav3n
Rav3n
03.02.2023 3 z 5

Harari je pro mě velice nadějný.
Nicméně v této knize nebylo mnoho pro mě nových informací, autora ale určitě neopustím.