21 lekcí pro 21. století

21 lekcí pro 21. století https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409427/bmid_21-lekci-pro-21-stoleti-9ac-409427.jpg 4 214 39

Po mimořádně úspěšných knihách Sapiens a Homo deus, ve kterých přinesl zprávu o minulosti a budoucnosti lidstva, se Yuval Noah Harari obrací k přítomnosti a nabízí nám pomocnou ruku, abychom se vyznali v dnešním často popleteném světě.

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Leda
Originální název:

21 Lessons for the 21st Century


více info...

Přidat komentář

Teribookoholik
20.04.2024 4 z 5

čtení vskutku zajímavé, ač mi občas přišlo, že jde Harari až moc za hranici objektivity tam, kde se snažil předkládat fakta, což je pochopitelně něco, co mně, jakožto čtenáři, může právem vadit

sapiens u mě stále vede na plné čáře

willy9203
10.03.2024 4 z 5

Trochu mě zarazilo, že autor na začátku prohlásil, že nesouhlasí s tím, že pro budoucnost existují převážně pesimistické scénáře, ale ty jeho zrovna optimismem neoplývaly. Jako materiál pro zamyšlení je ta knížka skvělá. Člověk nemusí se vším souhlasit, ale to neznamená, že problémy neexistují.


HCkolabuje2
04.02.2024

Na uvod "Podľa Busha aj obamu stačí libelarizovat a globalizovat náš politicko-ekonomicky rád a zaistíme všetkým mier a blahobyt" alebo im rastúce zisky...a rýchlejšie zisky ponúka vojna a nie mier. Samozrejme co najďalej

kamibe
16.11.2023

Knihu jsem vzala do rukou už před nějakou dobou a už si ani nepamatuji, zda jsem ji dočetla. Zaujal mě titul, čekala jsem strukturované pojednání o jeho názorech, ale měla jsem v sobě malý osten, neboť po Sapiensovi jsem tušila, že jeho až ostentativní výřečnost už asi znovu nedám. A poté, co jsem někde četla, že je poradcem Klause Schwaba, přestala jsem k němu mít jakoukoli náklonnost. A protože si z knihy nevybavuji žádný pocit, asi jsem ji odložila nedočtenou.
Vím, že moje lekce v tomto století se budou od těch jeho docela lišit. Takže tahle kniha není pro mne, proto ji ani nehodnotím.

@knihomolka
05.09.2023 odpad!

Místo knihy jsem si rovnou mohla otevřít seznam zprávy. Autor o reálném světě nemá ani páru, a od prvních stránek papouškuje všeobecně známé dezinformace. Nedá se to číst.

Metroušek
06.08.2023 2 z 5

Pana Harariho jsem dvakrát vychválil, tak ho taky jednou zepsnu. Toto dílko má opět ambiciózní titul, ale jeho obsah je, přinejmenším pro toho, kdo sleduje běh světa a přemýšlí o něm, poměrně řídký. Působí na mě i po druhém pročtení dojmem poznámek z četby kombinovaný s metodou, jíž napsal Kerouac román Na cestě. Je to takový chaotický, roztěkaný, iritující tok myšlenek. Což je o to absurdnější, když autor tvrdí, že medituje dvě hodiny denně, a správně meditaci doporučuje jako věc, která je zcela zásadní pro moderního člověka.

muf-rodrigo
04.01.2023 4 z 5

Zajímavá kniha esejí, z nichž některé opravdu stojí za zamyšlení. Dobře doplňuje knihy předchozí.

Dsenbi
23.11.2022 3 z 5

Nakonec jsem asi dvě kapitoly nedočetla. Obsahuje spoustu skvělých myšlenek. Ke konci se mi už ale četla těžce a působila na mě dost pesimisticky.

Dnes jsem přemýšlela zpětně nad tím, zda lze nahradit onkology. Určitě nějaký algoritmus dovede léčbu navrhnout lépe než některý onkolog, ale to co v té chvíli člověk potřebuje nejvíc, je právě ona lidskost.

Bustedka
29.09.2022 5 z 5

"Lidé si vytvářejí skálopevné názory, jenže nechápou svět, který je stále složitější. A tak mnozí bez nejmenšího ponětí o meteorologii nebo biologii navrhují politické kroky týkající se klimatických změn nebo geneticky upravených rostlin, nebo i to, jak řešit krizi na Ukrajině."
Harariho slova v kontextu posledních dní, týdnů a měsíců rostou na významu.

Já vlastně nevím, proč si to dělám. Protože číst podobně laděné knihy a zároveň pak poslouchat naprosto scestné argumenty demonstrantů na Václavském náměstí (viz TW novináře Bartoníčka z 28.9.22) je o zdraví.

Jenže právě na těchto demonstracích a názorech je krásně vidět, jak je obrovsky těžké uchopit tu rozmanitost světa. Jak je pro spoustu lidí těžké najít svou vlastní identitu, protože globalizace s sebou kromě spousty výhod přináší i nevýhody.
"Dát světu smysl" - tak pro někoho může znamenat najít si vzor a skálopevně mu věřit. Důvěryhodnost onoho vzoru pak v nouzi nikdo neřeší.

Ale ke knize .... 21 lekcí, velmi dobře popsaných a propojených. Možná s autorem nebudete vždy souhlasit, ale pokud se zajímáte o názory na dění světa, tady jich dostanete požehnaně. Tahhe třetí kniha je trochu osobnější než první Sapiens, vznikla na základě rozhovorů a otázek čtenářů. Harari se nebojí píchnout ani do vlastních lidí - židů. Řeší digitální technologie i náboženství. Politiku i meditaci. Pokud se zajímáte o společenské dění, nebudete zklamaní.

Lubošovo
25.08.2022 4 z 5

Velmi zajímavé, velmi pesimistické.

wally
26.07.2022 4 z 5

Tak mám za sebou všechny tři knížky a i tady ta třetí je parádní. Dokonce se mi líbila určitě více než kniha druhá. Body navíc přidávám za přehlednost...líbilo se mu, jak daná problematika byla rozdělena do kapitol a nebylo to házení jednoho tématu přes druhé. Prostě jsem se v tom ztrácel méně než u druhé knihy. Jinak zase velice zajímavé čtení...někdy opět až děsivé, ale hlavně k zamyšlení.

Clea3112
15.07.2022 4 z 5

Moje první kniha od autora, ačkoli se jedná o třetí díl volné série. Jsem proto "oproštěna" od srovnávání s jeho předchozími knihami. Velmi zajímavý soubor esejí a zamyšlení nad možným vývojem budoucnosti vycházející z premis současnosti. Myslím, že autor si je vědom limitů svého nelehkého úkolu, a přesto se do něho pustil, což vyžadovalo velkou dávku odvahy. Po bitvě je totiž každý generál :) Jeho dílo je/bude mj. i výpovědí o tom,jak současný člověk z počátku dvacátých let 21.století přemýšlí/přemýšlel o světě. Harari má smysl pro komplexnost, podívat se na fakta v co nejširší perspektivě a s nadhledem, což je ceněnou dovedností v dnešním světě zahlceném informacemi různé kvality. Ne všechny kapitoly jsou stejně vyrovnané a ne se vším musíte souhlasit, ale je to bezesporu inspirující podnět k tomu zkusit se dívat na věci trochu jinak a v jiném kontextu.

lukaskmn1
11.02.2022 5 z 5

Geniální.

VikyKleinik
23.01.2022 3 z 5

Rozhodně slabší než Homo Sapiens a Homo Deus, ale přesto to má své místo.
Autor je historik a zdá se mi být sečtělým pokorným dobrým člověkem, který se příliš nenechává unášet afekty a tak je schopen nacházet vycentrované pozice v komplexech problematik, které lemují dnešní dobu. Ač se mi název knihy nelíbí, tak odpovídá obsahu. Harari z historie vyextrahoval 21 pouček, které náležitě podporuje dějinnými událostmi i zkušenostmi lidí minulých. Též předestírá nějaké predikce do budoucna. Pokrok nezastavíš a už dnes můžeme dumat nad nejrůznějšími vyhlídkami do budoucna. To, co se však nemění, jsou stále stejně zhovadilí “lidé”. Příliš se nemění, protože jsou to stále ty afektované, sebestředné a krátkozraké opice, a tak se nyní k lidství povznáší jen s velkými obtížemi, ačkoliv nám dějiny nabízí stovky a stovky násilných příkladů toho, kam to spěje, když se lidé nepovznáší nad své nízkosti.
Pokud bychom si ony lekce vzali k srdci, tak by následující staletí nemusela být tak hrozná jako ta minulá. Zatím to ale moc světle nevidím.

“Lidská blbost je největší hybnou silou dějin.”

pablito
22.01.2022 5 z 5

Škoda, že není víc hvězdiček. Za mě naprosto brilantní kniha, která hovoří k tématům dneška i budoucnosti. Poslouchal jsem audioknihu, ale koupím si ji na papíře, protože to je knížka, kterou musím mít.

radimch
14.12.2021 3 z 5

Není to vůbec špatná kniha, ale Harariho předchozí kusy, hlavně Sapiens - Stručné dějiny lidstva, mě oslovily daleko více.

ondrishbooks
02.11.2021 2 z 5

Neviem, či sa to zdá len mne, ale usudzujúc podľa tejto knihy sa nemôžem vzdať pocitu, že Harari pojedol všetku múdrosť sveta. Názor na všetko a na nič. Keby niekto u nás, kto má vyštudovanú históriu/archeológiu, napíše knihu podobného rangu, tak by bol za to (právom) posielaný kadeľahšie.

jaroiva
21.06.2021 2 z 5

Homo Deus jsem přeskočila, asi se k němu ještě vrátím, ale po skvělém "Sapiensovi" mi tato kniha připadá o ničem. Občas zajímavá myšlenka, na kterou hned zapomenu, jako celek mi to ani nic moc nedalo.

Pralev
02.05.2021 4 z 5

Pro mě byl po famózím Homo Deus tento třetí díl trochu zklamáním. Chápu motivaci napsat tuto knihu a po popsání minulosti v prvním a přítomnosti ve druhém díle zakončit poselství dílem třetím o budoucnosti. Ale jsou to prostě až příliš moc osobní autorovy spekulace a navíc mi nepřišly ani zase tak objevné nebo zajímavé. Co mi naopak zajímavé přijde, jsou negativní reakce především od nábožensky smýšlejících a věřících lidí, kteří knihu hrozně strhávají. Naprosté nepochopení Harariho myšlenek a neporozumění psanému textu.

ujira
30.04.2021 3 z 5

Jedno pravidlo pro člověka. pro mne, pro 21.století - oddejte se meditaci, poznejte se.