Černá labuť přehled
Následky vysoce nepravěpodobných událostí Bestseller amerického akademika a investičního poradce libanonského původu analyzuje fenomén „černých labutí“, tj. nepředvídaných jevů a událostí s významným dopadem na život jedince nebo celé společnosti, jakým byl např. teroristický útok z 11. září 2001, fenomenální úspěch společnosti Google či nedávná globální finanční a ekonomická krize. Autor – jeden z mála odborníků, kteří nástup krize předvídali – věří, že příčinou naší nepřipravenosti na podobné zlomové události je především setrvačnost našeho myšlení v podobě přílišné důvěry ve statistiky a prognostiky, přehnaného kategorizování, hledání „logiky“ vývoje či soustřeďování se na specifika tam, kde bychom měli přemýšlet spíše v obecných kontextech. Jeho kniha, vyzývající k tomu, abychom přehodnotili náš ustálený pohled na svět a přiznali si, jak málo o něm víme, patří dnes k nejdiskutovanějším pracím ve svém žánru, deníkem Times byla označena za jedno z nejvlivnějších děl posledních šedesáti let a díky autorovu širokému rozhledu, smyslu pro humor a zdravé provokativnosti je i velkým čtenářským zážitkem.... celý text
Originální název: The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, 2007
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha 'Černá labuť' od Nassima Taleba vyvolává široké spektrum názorů. Mnozí čtenáři oceňují její myšlenku o nepredikovatelnosti událostí a zranitelnosti lidského uvažování. Talebovo zkoumání náhodných jevů a jejich dopadů na společnost je považováno za inspirativní. Na druhou stranu, někteří kritici zmiňují, že autorovo psaní je rozvláčné a plné opakování, což ztěžuje čtení. Někteří čtenáři dokonce vyjadřují nespokojenost s autorovým stylem a přístupem, který se zdá být sebestředný a arogantní. Přesto kniha zůstává populární a vyvolává důležité otázky o našem vnímání světa a schopnosti předpovídat budoucnost. Více v komentářích.
Komu by se kniha Černá labuť mohla líbit?
- Čtenáři zajímající se o filozofii a psychologii
- Milovníci knih o náhodě a predikci
- Odborníci v oblasti ekonomie a sociálních věd
- Ti, kteří hledají nové pohledy na známé problémy
- Čtenáři, kteří ocení kritiku tradičního myšlení
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černá labuť. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 55 komentářůSouvisející novinky - Černá labuť (0)
Kniha Černá labuť v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 38x |
| v Přečtených | 368x |
| ve Čtenářské výzvě | 11x |
| v Doporučených | 29x |
| v Mé knihovně | 200x |
| v Chystám se číst | 396x |
| v Chci si koupit | 101x |
| v dalších seznamech | 9x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

87 %
78 %
Černá labuť
Obsahuje to několik velmi zajímavých témat. Samotná černá labuť, Extrémov a Průměrov, problematika Gaussovy křivky, fraktální pravděpodobnost. Nic podobného jsem jinde nečetl.
Zároveň mi celý koncept uvažování přijde důležitý. Je to však napsané špatně. V podstatě je to jen volný tok myšlenek. Autor začíná u sebe a často o sobě mluví. V tom je to autobiografické. Není to naučná literatura.
Je to non-fiction, což je žánr, který nemusím. Jako Sapiens od Harariho. To taky není vyloženě naučné. Další věc je, že je to napsané arogantním podtónem, který může spoustu lidí iritovat.
Má to sice myšlenkovou nit, ale tu tušíte spíš zpětně. Taleb má prakticky ke všemu nějakou příhodu a nebo něco četl a má potřebu všechno sdílet. Zdánlivě je tam plno odboček a při prvním čtení se to dost blbě sleduje.
Pokud očekáváte ukecanou zábavu, může vás to bavit. Kdo čeká něco naučného asi narazí a na komentářích je to vidět. Taky jsem narazil. Prvních 100 stran mě ještě bavilo. Je zajímavé sledovat myšlenky sečtělého člověka.
Ale postupem času to víc a víc nudilo. Extrémně sečtělý člověk vás může zahltit informacemi, ale žádné poznání v tom nemusí být. Jen spousta jednotlivostí, které časem zapomenete. Čte se to fakt blbě.
Pokud se vám líbilo Foucaultovo kyvadlo, kde se objevuje nekonečný počet různých zajímavostí, tak by se vám mohlo líbit i tohle. Já to nedokážu ocenit a mnohem víc si cením souvislostí.
Co mě vytočilo, že některé postavy si Taleb jednoduše vymyslel, ale uráčil o tom transparentně informovat pouze jednou. Ti ostatní jsou zřejmě Talebovi "známí". :-) Takže nakonec ani non-fikce to není! :-)
Taleb nemá problém kritizovat vysoce postavené finančníky. Takže se zde objevuje řada skutečných historických postav, současní ekonomové a myslitelé a mezi tím fiktivní osoby. Jako příklad klidně, ale ne jak tady.
Spousta tvrzení se nedá ověřit. Neobsahuje to citace. Jen bibliografii a poznámky. Když začnete sledovat jen hlavní myšlenky, ze všeho ostatního se stane balast. A to jsem ve výhodě, protože je mi Taleb blízký.
Na spoustu věcí mám stejné názory a došel jsem k podobným závěrům. Už dávno jsem zaregistroval, že čím víc čtu, tím víc toho nevím. Určitě je to dobré pro všechny, kdo se věnují investicím a ekonomice.
Už při dočítání jsem cítil, že kdybych chtěl z knihy vytěžit všechno, musel bych ji začíst číst znovu. A to se mi fakt nechce. Kdyby tam nebylo tolik bočních příběhů, bylo by to bylo super, ale tahle... :( Příliš osobité a ukecané. 60%