Nikča1236 Nikča1236 komentáře u knih

☰ menu

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Sudetenland se sice tváří jako detektivka – a v jádru jí také je –, ale sama detektivní zápletka, byť velmi dobře promyšlená, není tím nejzajímavějším. Kniha daleko více vyniká tématem národnostního soupeření. Je to něco, co jsme my, současní Češi, už pozapomněli, ale národnostní spory s Němci byly už po staletí součástí naší kultury, a je skutečně zajímavé sledovat, jak autor tyto mrtvé (?) boje znovu nechává rozhořet. Leoš Kyša píše s vytříbeným smyslem pro detail a jeho vlastní novinářská zkušenost a znalost Sudet jsou skvělým přínosem, který mu pomáhá vystavit opravdu uvěřitelný příběh.
Otázka domova a vykořeněnosti z něj, češství a němectví, se tu setkává v atmosféře chaotického počátku devadesátých let, kde si každý hledá své nové místo ve společnosti. Není proto možné vnímat a hodnotit Sudetenland jen jako detektivku a nevnímat přitom přesah této knihy, který je jistě patrný už při přečtení prvních řádků.

30.11.2023 4 z 5


Kostischrány Kostischrány Emily Lloyd-Jones

Osvěžující YA fantasy, která se inspiruje velšským folklórem a do svého středu staví dva sympatické hrdiny - Ryn a Ellise -, kteří jsou nuceni spojit síly a vydat se smrti vstříc.
Děj příběhu není rozkročený do mnoha komplikovaných linek, jež by řešily osud celého fantasy fikčního světa, zato se zaměřuje na lineární, dobře odvyprávěné, a pohádku připomínající dobrodružství, které příjemně plyne a má jasně vymezený cíl...i tak ale není nouze o překvapivé momenty.
Určitě stojí za přečtení! :)

18.11.2023 5 z 5


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Současná poezie asi opravdu není pro každého. Od knihy jsem čekala víc. Metafory byly spíše věčné a uvítala bych daleko více imaginace. Básně byly však občas tak krátké, že pro nějakou obrazotvornost nebylo ani místo. Chápu, že určitá sorta čtenářů se dokáže do autorky vcítit (možná vlivem podobných životních zkušeností) a kniha je pro ně pak onou knihou života, ale pro nás ostatní je sbírka básní Mléko a med možná až příliš osobní a věčné opakování témat nás neosloví tak moc a nepřinese nic, co bychom si v předešlých básních už nepřečetli.
Přesto je tato sbírka, i když se to nemusí líbit, jistým odrazem proměny poezie a určitě se tak stává reprezentantem toho, co dnes za poezii můžeme považovat.

03.07.2019 2 z 5


Satanská Bible Satanská Bible Anton Szandor LaVey (p)

Některé názory, které autor v knize (hl. v první polovině) uvádí, mají co do sebe. Satanismus prezentuje jako přírodní sílu a sílu vlastního egocentrismu. Škoda je, že tyto vybrané názory, se kterými by se snad spousta lidí ztotožnila, ihned zavalí vlnou temného uctívání ďábla, protože jedině uctívání ďábla má přece smysl!
Druhá polovina knihy už se věnuje satanským rituálům a vyvolávání satana, což se pro čtenáře, který po Satanské bibli sáhl spíše ze zvědavosti, než z čiré víry v satanismus samotný, zdá být přinejlepším nepodstatné, přinejhorším snůškou nesmyslů.
Kladně ovšem hodnotím, že kniha bourá v určitých případech klišé jako je násilí, zabíjení zvířat a lidí.

03.07.2019 3 z 5


Mechanický princ Mechanický princ Cassandra Clare (p)

Budete trpět, ale náramně si to užijete!

30.06.2018 5 z 5


Caraval Caraval Stephanie Garber

Záhadné, magické a nevyzpytatelné...

12.03.2018 4 z 5


Má lady Jane Má lady Jane Cynthia Hand

Královsky zábavné počtení! :D

09.12.2017 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Kniha by se dala považovat za manifest první světové války. Je v ní všechno, co o Velké válce chcete vědět a všechno, co vědět nechcete. Jestli máte zájem přenést se na frontu, Na západní frontě klid to spolehlivě dokáže.

28.10.2017 5 z 5


Znamení Athény Znamení Athény Rick Riordan

Strýček Rick je pěknej zmetek, vážení! :D

01.10.2017 5 z 5


Koruna Koruna Kiera Cass

Edalyn očividně trpí jakousi poruchou osobnosti. Jinak si nedokáži vysvětlit, jak se z rozmazleného fracka stala tak rychle nesobecká a nezávislá žena. Je to dobře, ale radikálnost téhle změny byla nelogická.
Celkově však šlo o příjemné zakončení celé série, které na mě místy dopadalo až nostalgickým rázem. :)

01.09.2017 3 z 5


Tíha vesmíru Tíha vesmíru Jennifer Niven

Za mě jednoznačně lepší než Všechny malé zázraky. Libby i Jack jsou prostě skvělí. Tíha vesmíru byla jedna z těch oddechových knih, kterou máte za chvíli přečtenou a nemůžete ji odložit, dokud neotočíte poslední stránku.

12.07.2017 4 z 5


Rudý úsvit Rudý úsvit Pierce Brown

Nápad skvělý, ale první půlka knihy nebyla tak zajímavá jako ta druhá. Ze začátku​ jsem se v knize hodně ztrácela, ale postupně mě kniha upoutala a ke konci knihy jsem napjatě očekávala, co se bude díl dál. Jsem zvědavá na další Darrowovy osudy.

06.07.2017 4 z 5


Prastarý meč Prastarý meč Rick Riordan

Jednoduše skvělá kniha!

01.06.2017 5 z 5


Posel Posel Markus Zusak

Zusak ví, co dělá a jestli vás o tom nepřesvědčila Zlodějka knih, tak Posel jednoznačně musí! Příběh Eda Kennedyho je neobyčejně obyčejný a navíc s sebou nese důležité poselství. Autor dokázal skvěle vykreslit všechny postavy a zabudoval je do světa, který je svazován sociálními problémy, nepřízní osudu, ale i humorem a láskou. Rozhodně skvělá knížka, která vás svou postmoderní hravostí bude bavit a nutit číst až do úplného konce, protože odpověď na otázku, kdo že Edovi ty karty posílá, stojí za to.

08.05.2017 5 z 5


Případ ukradeného zubu Případ ukradeného zubu William Ritter

Z prvního dílu jsem dvakrát nadšená nebyla, ale druhý díl musím pochválit, byl o dost lepší. Zajímavá zápletka a netradiční příběh. Jednoznačně se těším na třetí díl!

25.03.2017 4 z 5


Jackaby Jackaby William Ritter

Od Sherlocka se Jackaby liší především tím, že věří v nadpřirozeno. Což byla poněkud příjemná změna. Ačkoliv musím poměrně negativně hodnotit předvídatelnost knihy. Já sama jsem byla vraha schopná odhalit již na začátku příběhu. Čekala jsem víc, ale úplně špatné počtení to také nebylo. :)

26.02.2017 3 z 5


Anna krví oděná Anna krví oděná Kendare Blake

Skvělá duchařina! Jako stvořené pro fanoušky Supernatural. :D

11.02.2017 5 z 5


Ďáblovy deníky Ďáblovy deníky Nicholas D. Satan (p)

Originálně vyvedená knížka, která zaujme nejen svou vizuální stránkou, ale i tou obsahovou. Zaručeně pobaví! :D

17.01.2017 4 z 5


Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Tak jako Eleanor a Park ani Fangirl nezklamala v tom, jak je jemně, lehce a romanticky napsaná. Kniha možná nemá hlubší myšlenku, nad kterou by se dalo filozofovat, ale co na tom? Pokud jsi introvert, ráda čteš, píšeš a jsi na víc fangirl určitě si tuhle knihu přečti ( a Nedej se k tomu ;))!

15.01.2017 3 z 5


Nedej se Nedej se Rainbow Rowell

Napsala to RAINBOW ROWELLOVÁ. Co víc bych měla napsat? :D

08.09.2016 3 z 5