Caraval
Než vstoupíte do světa Caravalu, mějte na paměti, že je to jen hra. Ať už jste o Caravalu slyšeli cokoli, určitě se to nevyrovná realitě. Je to víc než hra! Je to magie. Scarlett vždy toužila Caraval zažít a letos dostala pozvánku. Jenže vzápětí unese její sestru Tellu tajemný režisér celého představení. Není se čeho bát, Caraval je přece jen zdání. Ale co když ne? Ať už je to jakkoli, Caravalem musí Scarlett projít i se zlomeným srdcem a sestru rychle najít, než se spustí nebezpečný dominový efekt následků a navždy ji ztratí.... celý text
Originální název: Caraval, 2017
Komentáře knihy Caraval
Trochu mě mrzí nižší hodnocení u téhle knihy, jsou knihy u kterých je hodnocení v červených číslech a přitom je děj čistá pornografie, bez špetky nápadu a děje. A ano, jsem cílová skupina a mám ráda erotické knihy.
Takže chci pozvednout tohle dílo a dávám plný počet hvězdiček.
Kniha je kouzelně originální a cítím z ní nádech Alenky v říši divů.
Co se mi na knize líbí nejvíc, je nepředvídatelný děj, neustále se něco děje a tak v knize nevzniká jediné hluché místo.
Je zde hodně fantazie a klamu, v jedné chvilce člověk neví zda je vaše matka opravdu vaše matka, naštěstí s koncem přichází odpovědi pro vaše otázky a zároveň naváže na další záhadu, která předpokládám bude patřit druhému dílu.
Romantická linka byla jemná, trochu v pozadí, ale do téhle knihy zapadla tak akorát.
Jsem velmi zvědavá, jaké dobrodružství skrývá další díl téhle série.
“Není to osud, je to jednoduše budoucnost, která sleduje to, po čem nejvíc toužíme. Každý člověk má moc změnit svůj osud, pokud v sobě najde dostatek odvahy bojovat o to, po čem touží ze všeho nejvíc.”
Teď když na to koukám s odstupem času tak to vlastně nebylo tak špatný, jen jsem si chvíli připadala děsně zamotaně, a možná jsem čekala trošku víc. Ale, na zadek jsem si z toho rozhodně nesedla. Více se mi prostě líbilo Bylo nebylo jedno zlomené srdce.
Máme tu dvě sestry, které mezi sebou mají velké sesterské pouto, pak je tu jejich příšerný otec, o kterého bych nechtěla ani zakopnout! A pak jeden tajemný námořník, díky kterému se dostanou tam, kam mají. Následuje Caraval onen smyšlený a spletitý svět, plný magie, intrik a v neposlední řadě samotné Legendy. Nic není, tak jak se ve skutečnosti zdá a vy pořád přemýšlíte, jestli se z toho někdy vymotáte či ne.
Co se mi líbilo, byly ty platby za určité služby Caravalu, jako den života apod. Taky je tu jedna jemná romantická linka, která doufám, dostane prostor v dalším díle. Události okolo jejich rodiny, které Vás nenechají chladnými. Brrr.
Přiznám se, že mě Tella hrozně vytáčela, přišlo mi, že nebere vůbec žádné ohledy na svou sestru, a taky mě překvapil ten závěr. Už jen z toho důvodu si chci přečíst další díl.
Nicméně čekala jsem prostě víc hádanek a víc hry samotné. Možná i lepší popisy samotného Caravalu, neměla jsem vůbec pocit, že tam jsem, spíš, že stojím za závojem.
Co musím pochválit je nádherné grafické zpracování, jak uvnitř knihy, tak i obálka a ořízka. A taky moc děkuju za úžasný mystery boxík, který jsem si otevírala v rámci čtení Caravalu. Díky tomuhle to mělo zase jiný rozměr.
Fantasy knihy síce nepatria medzi moje najobľúbenejšie, ale Caraval ma prekvapil. Knihu som si kúpila náhodne, netušiac, do čoho idem. Hneď od začiatku ma však úplne pohltila a nevedela som ju odložiť.
Nájdete tu všetko, čo od dobrého fantasy môžete očakávať – čary, lásku, nebezpečenstvo a napätie. Každú stránku som hltala, predstavujúc si nádherné šaty, ktoré autorka detailne opisuje.
Aj, keď fantasy nepatrí medzi moje srdcové žánre, Caraval si získal moje sympatie a rozhodne plánujem pokračovať v sérii.
Kniha se mi líbila, ale trochu mi přišlo, že nebyla dotažená na 100%, ale jen na nějakých 90. Nápad je velmi dobrý a děj knihy se mi líbil, jen některé souvislosti by bylo možná potřeba alespoň trochu dopracovat :)
Já vám nevím. Asi jsem měla po reklamě na tuto knížku vyšší očekávání, nebo je to prostě pro mladší čtenáře. Nebylo to vysloveně špatné, začátek mě chytl, ale jak se dostali do Caravalu, bylo to takové chaotické.. Závěr se mi opět docela líbil, ale jestli sáhnu po druhém dílu, to zatím nevím.
Tohle byl pro mě trochu oříšek.
Bylo to napínavé, ale děj ani postavy mě nijak moc nezasáhly.
Možná to bude z části tím že jsem četla celou dobu obklopená minimálně dvanácti, tří až desetiletými dětmi, které ušislyšně nedokázaly na deset sekund sklapnout.
Takže všechny chvíle co stály za to, mi přerušily výkřiky typu: ,,Lioo, mě se chce čůlat!" nebo ,, Buheheheee! Kde mam cokoládku??" v noci případně brek, kvůli neschopnosti najít zip od spacáku.
Nebudu komentovat.
Zkusím další díl, uvidí se :D
Scarlett žije s despotickým otcem, který ji i sestru Tellu týrá. Po zmizení matky si dopisuje s tajemným Legendou, pořadatelem kouzelné hry Caraval. Když se má Scarlett provdat za neznámého hraběte, dorazí pozvánky na účast ve hře. Přestože se bojí otcova hněvu, ocitne se nakonec s Julianem, námořníkem, na ostrově, kde Caraval probíhá. Tam zjistí, že její sestru unesl sám Legenda a jediný způsob, jak ji zachránit, je vyhrát hru. Musí projít světem plným iluzí, nástrah a klamů, a neztratit se v kouzelné hře, kde nic není tak, jak se zdá....
Hodně jsem si lámala hlavu nad tím, jak tuto recenzi napsat. Protože pojďme si upřímně říct, že Caraval není tak dobrá, jako série Bylo nebylo jedno zlomené srdce. Přesto bych Vám doporučila si ji přečíst.
Já jsem sice byla zklamaná, že ta magie toho místa nebyla tak úplně využitá, jak jsem čekala. Na druhou stranu jsem se ale zamýšlela a nenapadlo mě, jak jinak by to autorka mohla pojmout.
Asi jako další knížky, které jsem od autorky četla i Caraval je čtivý a stránky vám doslova mizí pod rukama. Na druhou stranu v sobě má něco, co jsem našla i v její druhé sérii a to je to, že pro mě není děj nijak zvlášť zapamatovatelný. Ano pamatuji si to důležité, ale není to tak, že bych Vám po přečtení dokázala říct nějaký detail.
Postavy příběhu mi taky hodně sedly a líbilo se mi, že až do konce prakticky nevíte komu a hlavně co můžete věřit. Děj taky podtrhuje krásná mapa a dopisy, na které v průběhu narazíte.
Určitě v sérii pokračovat budu. Doufám, že i další díl bude plný napětí, neočekávaných zvratů a odhalených tajemství, protože přesně pro tohle jsem v knížce žila.
Caraval jsem četla v AJ, stejně jako 2. a 3. díl autorčiny další série. Musím říct, že Bylo, nebylo… pro mě bylo čtivější. Od samotné události Caravalu jsem očekávala něco víc. Začátek mě bavil, tam jsem se začala těšit na spoustu kouzel a magie, ale dostala jsem spíš laciné triky, iluze a zmatek. Do čtení jsem se musela nutit. Postavy mě také příliš nezaujaly. Vlastně jsem tuto knihu četla hlavně proto, abych si mohla přečíst Legendu, která má vysvětlit background hlavního hrdiny Bylo, nebylo… snad to bude lepší.
Za mě slabší než série Bylo nebylo jedno zlomené srdce. Jde znát, že to je autorčina prvotina. Svět je krásný a autorčina fantasie neskutečná, ale chtělo to více rozvinout. Nemohu říct, že bych si oblíbila nějakou postavu či fandila hlavnímu páru. Knihu jsem četla celkem dlouho. Někdy mě bavila, někdy méně. Stále váhám nad hodnocením. Každopádně konec mě chytnul a na další díl se těším.
No byla jsem dost zmatená co vlastně čekat ale jinak kniha je čtivá zajímavá a bavila mě to je hlavní ono vlastně vše se vysvětlí na konci:D
Zúčastnila jsem se společného čtení této knihy a, když pořadatelka zveřejnila, kolik toho musím denně přečíst, tak jsem se obávala, že to nezvládnu a budu věčně pozadu, ale, opak byl pravdou. Každý den po přečtení stanoveného úseku jsem měla velký problém knihu odložit a pokračovat až příští den.
Na začátku se seznamujeme se sestrami Scarlett a Donnatellou, které jsou na sobě doslova fyzicky závislé a po tajemném zmizení jejich matky žijí s despotickým otcem. Jedinou záchranu spatřuje Scarlett v domluvené svatbě s neznámým hrabětem a sestru by si vzala s sebou. To celé se mění v okamžiku, kdy obdrží 3 vstupenky od tajemného Legendy na vyhlášenou soutěž Caraval, jejíž vítěz vyhraje jedno přání.
Za pomoci svého milence Juliana dostane Tella Scarlett na ostrov, kde se Caraval koná. Sestry jsou od začátku rozděleny a každá prožívá 4 denní soutěž jinak, zatím co Tella je unesena, Scarlett ji má za úkol najít a tak, s pomocí Juliana odkrývá tajemství dávná i současná, aby si mohla přijít pro své přání a osvobodit sebe i sestru ze zajetí jejich otce.
Příběh je dobře postavený, hezky odsýpá, němá žádná hluchá místa. Čtenář se ani chvíli nenudí a, tak, jako hlavní hrdinka, vůbec netuší, která bije, jestli je to realita a nebo součást hry. V momentě, kdy si myslíte, že je situace předvídatelná a přesně víte, co bude následovat se děj zamotá a otočí o 180°.
Stejně takový je i konec, z části je takový, jak se očekávalo a z části koukáte s otevřenou pusou, co že se to stalo. Bohužel mne zakončení trochu sklamalo, na to, jak byl příběh nabušený, tak mi konec přišel odfláklý, jakoby to autorka už chtěla mít rychle za sebou, jakoby měla daný počet stran, který nemůže přešvihnout a už jí nezbylo místo, což je škoda, taková jízda by si zasloužila velké finále.
V závěrečné scéně nechybí řádný Cliffhanger, takže jsem moc natěšená na druhý díl.
Dávám 4 z 5.
(SPOILER) To bylo od Telly taaak skvělé vymyslet tak propracovanou a komplikovanou lest, jak se vyhnout otci. Miluju tu knížku a ty dva (Julian+Scarlet) spolu :3. Musím si přečíst další díly! Stephanie Garber se mi začíná líbit!
(SPOILER)
Dvě setry a jeden statný námořník, kteří se ocitnou na tajemném místě zvané Caraval. Caraval je jedna velká záhada, nic není tak, jak vypadá. Magický svět kde den je noc a noc je den. V tomhle světe se ale neplatí penězi ale emocemi, zážitky nebo krví. Všechno je jen iluze, hra, dobře sehraný příběh kde režisér je hlavní padouch. Je to příběh o sourozenecké lásce a víře, že jejich pouto překoná všechno, i smrt.
Prostředí je tu sice vykreslené bezvadně ale málo. Připadal jsem si jako kdybych se ocitla v Příčné ulici ale nesměla jí prozkoumávat. Lehká romantika, a trochu naivní příběh který má své kouzlo. Čekala jsem víc pátrání, objevování a víc logických hádanek. Nedostala jsem to, ale i tak jsem si čtení užila a těším se na druhý díl.
Stephanie Garber jsem si zamilovala sérií Bylo jednou jedno zlomené srdce a při čekání na poslední díl trilogie jsem sáhla i po Caravalu. I tady mě dostal popis snového světa a autorčina bezmezná fantazie. V knize nechybí ani romantika bez zbytečné erotiky, se kterou se ve fantasy knihách roztrhnul pytel (a na mě to je až nevyváženě moc).
Jako dítě (a vlastně i dnes) jsem milovala Alenku v říši divů - tu kreslenou od Disneyho z roku 1951, a musím říct, že Caraval mi tu atmosféru ve svých magických absurdnostech hodně připomíná. Ale pokud bych měla srovnat Caraval a Bylo jednou jedno zlomené srdce, tak Caraval je za mě horší a takový méně dotažený a promyšlený. Je znát, že se autorka trochu vypsala.
Prvních asi šest kapitol mě vůbec nebavilo. Většinu času jsem se sama sebe ptala, co je na tom - krom grafiky a marketingu - tak úžasného? Pořádně jsem nechápala, proč je kolem série takový humbuk a chvíli jsem opravdu uvažovala, že knihu odložím. Přesto, že jsem se na ni opravdu těšila a naprosto mě učarovala obálka a anotace.
Naštěstí mě to začalo zajímat - bavíme se o kapitolách 7-17. Konečně se dostali do Caravalu a začalo se něco dít. Pořád to nebylo nic velkého a dechberoucího, ale stačilo to na to, abych četla dál. A zhruba v polovině knihy (nějaká kapitola 23 cca) jsem konečně začala pociťovat větší zvědavost.
Nicméně to byla až poslední třetina příběhu, která mě chytla a doopravdy zaujala. Konečně jsem měla pocit, že se 'něco' děje a že mě zajímá, jak příběh dopadne.
Opravdu mě mrzí, že kniha měla tak pomalý a asi i nezajímavý rozjezd. Říká se, že když tě nebaví první tři kapitoly, dej tomu dalších pět, tady jsem ale čekala 200 stran, abych měla pocit, že kniha za přečtení stojí. Což by se asi nemělo stávat. Je možné, že autorka psala začátek s vědomím dalších několika navazujících knih, ale mě osobně to hrozně nudilo. Od autorky jsem nic jiného nečetla, proto nevím, jestli jsou pomalejší začátky její styl, nebo ne, ale nakonec si mě příběh získal a ráda si přečtu další díl.
Líbily se mi některé detaily v popisech a grafika byla vážně krásná. Ale emoce, které autorka popisovala, a které mnohdy měly být hodně silné, jsem prostě necítila. Je ošklivé to říct, ale tak nějak mi bylo jedno, jak to s postavami dopadne, což by asi nemělo.
Každopádně přečtu si i další díl (zatím mluvím jen v jednotném čísle) a doufám, že mě zaujme víc a že rozjezd bude rychlejší a napínavější.
Nejsem vyloženě zklamaná, ale podle anotace jsem očekávala, že mě prostředí tajemného Caravalu trochu víc překvapí.
Stejně jako v Bylo nebylo i zde autorka vytvořila pohádkovou atmosféru, která okouzlí nejednoho čtenáře. Velmi mi ale chyběl propracovanější magický systém, takhle to byl trochu chaos. Kromě Juliana mi postavy moc nepřirostly k srdci, takže jsem pak příběh tolik neprožívala.
Celkově bych řekla, že kniha měla potenciál, který nenaplnila. Přesto se ale do dalších dílů nejspíš pustím, hlavně díky zajímavému konci.
Snažila jsem se do této knihy jít bez jakýchkoli očekávání, abych potom nebyla zklamaná. Četla jsem totiž Bylo nebylo i Baladu a do těch jsem se úplně zamilovala (hlavně do Jackse, což asi není žádné překvapení). Proto když jsem zaslechla, že Srdcový princ se objeví i v této sérii, už jsem nad ničím nepřemýšlela a pustila jsem se do čtení. Sice jsem pak zjistila, že se s ním poprvé potkáme až v dalším díle, z čehož jsem pak byla značně zklamaná, ale i tak jsem si čtení užila.
Nesmírně obdivuji autorčinu fantazii, která ji při vytváření Caravalu rozhodně nechyběla a jak hranice mezi hrou a realitou bývala často velmi nejednoznačná. Tuhle knihu bych asi nazvala takovou oddechovkou, četlo se mi to příjemně a rychle, ale že by mě nějaké události vyloženě zasáhly, to tvrdit úplně nemůžu.
Konec mě docela mile překvapil a na druhý díl se těším.
(SPOILER)
Tahle knížka je prostě wow! Celý ten příběh mě zcela pohltil a těším se až vyjdou v češtině ostatní díly a dokonce i poslední, který v češtině ještě přeložený nebyl. Moc mě zaujal ten svět Caravalu plné kouzel a magie i když to jak ten svět funguje zjistíme až na úplném konci. Celou dobu co jsem tu knihu četla jsem si myslela že příběh je lehce uhodnutelný, ale poté jsem zjistila že jsem byla ve spoustě věcech na omylu až mě to příjemně překvapilo. Myslím, to jak skončil tenhle díl mi nedá spát hodně dlouho protože nutně potřebuji vědět jak to celé dopadne!!!
Musím uznat že i já se nechala unést tím vším co se dělo, protože je to ve skutečnosti opravdu jen hra.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
napětí tajemství pravda a lež hádanky romantika cirkus sestry pro dospívající mládež (young adult) fantasy kouzelnické triky karetní kouzla, trikyStephanie Garber také napsal(a)
| 2017 | Caraval |
| 2018 | Legenda |
| 2024 | Bylo nebylo jedno zlomené srdce |
| 2025 | Balada o nešťastných koncích |
| 2025 | Kletba pravé lásky |

77 %
91 %
Caraval
Něco mezi světem Alenky v říši divů a Harrym Potterem.
To mě na tom bavilo. Konec už méně. Chtělo to méně zmatků a více odpichu.
Škoda. Ta kniha by jinak byla extrémně dobrá.