Tíha vesmíru

Tíha vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345674/bmid_tiha-vesmiru-f3R-345674.jpg 4 763 173

Okouzlující love story, která vás dostane! Každý si myslí, že dobře zná Libby Stroutovou – tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „nejtlustší teenagerka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a nejen co se váhy týče.Stejně tak si každý myslí, že dobře zná i Jacka Masselina. Mezi spolužáky je oblíbený, randí s nejkrásnější holkou ze školy a na první pohled to může vypadat, že má všechno, co si může přát. Až na to, že trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá.Když tedy na sebe Stroutová a Masselin rázem narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama – minimálně Van Burenova střední. A malér je na světě!... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: ekniha , Yoli (ČR)
Originální název:

Holding Up the Universe , 2016


více info...

Přidat komentář

Erra
11.03.2024 4 z 5

Trochu mi nesedí styl autorky. Ten kdo dělal překlad nebo korekturu by si měl fláknout přes prsty, protože tam bylo hodně chyb. Jinak o knize...není to zle, ale není to ani dobré. Příběh je stavěný na dvou zajímavých příbězích. Autorka se pere ne jen s jedním závažným tématem. Občas se kniha vleče, občas by potřebovala mírnější eskalace. Určitě si ji přečtěte, určitě za to stojí.

Airelle
06.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Ke knize jsem se dostala mou nejoblíbenější formou, a tou je štafeta. Vždy si užiju poznámky ostatních štafetářek, někdy se s nimi pohádám (ne že by to věděly), někdy si s nim popláču a někdy zasměju, dost často se ale shodneme a to se mi líbí ze všeho nejvíc.

Tíha vesmíru je přesně ta kniha, která mě naprosto překvapila, což není tak těžké, když nečtu anotace. Takže jsem si myslela, že jde o fantasy, ale je to YA romantika, která se dotýká docela náročných témat.

Libby a Jack mají oba hodně problémů a potýkají se s nimi v průběhu celého příběhu spolu s nepřijetím ostatních ve škole, šikanou nebo nevěrou jednoho z rodičů.

Celou knihu jsem Libby fandila, Jack mě štval, protože své problémy tajil a skrýval před ostatními, a kolikrát to bylo úplně zbytečné. Jedná se ale o YA, takže budiž autorce odpuštěno emocionální fňukání obou postav.

Moc děkuji za štafetu @sabi_z_knihy a knihu doporučím všem, co mají rádi romantické příběhy ze střední školy.


Boogi
01.08.2023 3 z 5

Tuhle knížku je těžké ohodnotit. Není vyloženě špatná, ale nijak vynikající taky není. V první půlce si Libby s Jackem skoro pořád jenom stěžují na jejich problémy a nic moc se tam neděje. V druhé půlce konečně začíná děj (ale stěžování nemizí), který se odehrává poměrně rychle a v některých částech možná až příliš rychle. Rozhodně by ničemu neublížilo trochu ubrat. Libbyin příběh se mi zdál zajímavější než Jackův, který se opakoval pořád dokola. Na druhou stranu má kniha plno pasáží, nad kterými má smysl přemýšlet.

Nevím, znova bych ji asi nečetla, ale jejího přečtení vyloženě nelituju.

simca9342
29.06.2023 5 z 5

Přečtená před lety.

Libby S. : kdysi obézní holka teď už plnoštíhlá nastupuje opět na střední. pro svou postavu je ale terčem šikany že strany spolužáků a okolí, ale vše zvládá s obrovským nadhledem , i když ji samotnou to hodně mrzí. Kdyby tak ostatní věděli, co té obezitě předcházelo ...
Jack M. = obyčejný hubený kluk, který je ve třídě velmi oblíbený ,ale i on má své tajemstvi. Má prosopagnosii (nemoc, kdy má osoba potíže rozeznat obličeje), kterou umí dost dobře skrývat. Oba chodí na stejnou střední, kde se stejne jako Finch s Violet z Všech malých zázraků za trapných okolností potkají a zjistí, že každý jak Libby tak James jsou odlišní, ale vlastně každý strašně nezávislí a sví. Doporučuji, skvělá YA

Kristy.Seb
02.11.2022 5 z 5

Dokud žiješ, vždycky tě něco čeká. A i když je to něco zlého, co naděláš? Nemůžeš přestat žít.

To jediný, co musíš zvládnout, je dnešek.

Nemůžeme za ostatní bojovat jejich bitvy.

Nebuď nikoho, dokud neujdeš milí v jeho botách.

Lidi jsou hnusný z nejrůznějších důvodů. Někdy jsou prostě hnusný sami o sobě. A někdy jsou hnusný proto, že na ně byli hnusný zase jiný lidi, a oni si to pak zase vybíjejí na ostatních, i když si to třeba sami neuvědomujou. Někdy jsou hnusný, protože se bojí. A někdy se rozhodnou, že budou na ostatní hnusný dřív, než budou ostatní hnusný na ně. Prostě jsou hnusný v sebeobraně.

Je lepší být lovec než kořist. I když nakonec lovíte sami sebe.

Chci si tu chvilku užít. Ty špatný se totiž vždycky nakonec vynoří, a většinou příliš brzy.

Každý má v dějinách moment, který patří jen a jen jemu.

Život je příliš krátký na to, abychom ho trávili souzeni ostatních. Není na tobě, abys ostatním říkal, co cítí nebo kdo jsou. Proč ten čas radši nevěnuješ sobě? Sice tě neznám, ale můžu ti zaručit, že máš na čem pracovat.

Nejde o to, že by se člověk přes něco dostával. Akorát se vydáš jiným směrem. Nic víc. Je to jinej život. Jinej svět. Jiný pravidla. Ten starej svět nenecháváme za sebou. Jenom si vytvoříme novej.

Skvělá kniha. Jen pro mládež mi to přijde trochu náročný.

veriszv
07.07.2022 3 z 5

Young adult plné závažných a důležitých témat, nicméně mi přišlo, že je to celé psané trochu účelově. Jakože si autorka vymyslela seznam těžkých věcí, které tam chce nacpat, a pak je tam prostě nacpala. Místy to potom působilo možná trochu nepřirozeně.
Co se týče postav, tak Libby jsem si naprosto zamilovala. Měla to v hlavě neuvěřitelně srovnaný, což mi vzhledem k jejímu vývoji, tak jak je v knize popsán, dávalo smysl a žrala jsem tak každou její hlášku.
Jack mi na druhou stranu byl hrozně nesympatickej a moc mi jeho chování smysl nedávalo.
Takže půlka, co vyprávěla Libby mě moc bavila, Jackova půlka tolik ne.

Jako celek ale dobrý. Napsané je to velice čtivě, takže to slupnete za pár dní. Obsahuje to zajímavá témata, a kdybych byla cílovka věkem, asi by se mi to líbilo moc. Navíc jsem se poprvé setkala s prosopagnosií a zjistila o co jde, takže mi kniha i rozšířila obzory.

JointlieKat94
17.02.2022 3 z 5

Dlouho předlouho jsem přemýšlela, jak ohodnotit knihu.

Typická romantika, i když zasazená do jiného příběhu. Řeší se tu (mimo tajnou lásku) spousta závažných věcí. Avšak mně zaujaly pouze informace o té prosopagnosii. Přijde mi, jakoby se autorka snažila nacpat do příběhu všechno. Smrt, šikana, obezita, nevěra, alkohol, drogy, neúspěch, nemoc.. dohromady mi to moc nešlo. Bylo to přeplácané.

Na druhou stranu se mi ale četlo lehce, kapitoly byly krátké. Příjemné čtení (taky poučné), ale na můj vkus to bylo prostě moc..

patricia8137
10.01.2022 5 z 5

Príbeh bol zaujímavý aj poučný zároveň, dozvedela som sa niečo nové o chorobe prosopagnózia. Kladne hodnotím originálne a inšpirujúce hlavné postavy, veľa krásnych myšlienok a krátke kapitoly. Páčilo sa mi, ako sa kapitoly striedali (z pohľadu Libby a z pohľadu Jacka) a ako sa vzájomne dopĺňali.
Obdivujem Libby za jej veľké srdce, odvahu a ako sa vyrovnala so všetkými zlými vecami v jej živote, ale predovšetkým za to, že sa s nimi naučila žiť a hľadať v nich to pozitívne. Obdivujem ju aj za to, ako sa naučila mať rada samú seba takú, aká je.
Jack bol veľmi originálnou postavou, obdivujem ho za to, ako každý deň musel čeliť svojej chorobe.
Autorke sa podarilo vymyslieť naozaj silné a inšpiratívne osobnosti.
Tento krásny príbeh o sile porozumenia určite odporúčam každému.
Citát z knihy: Kým si nažive, stále na teba niečo čaká a aj keď je to zlé, a ty to vieš, čo môžeš urobiť ? Nemôžeš prestať žiť. Truman Capote

Kaila146
02.01.2022 4 z 5

Moc pěkná kniha :)

petulkapeta
21.12.2021 5 z 5

Opravdu úžasna kniha, nabita emocemi, která vás pohltí. Díky moje sestřičko, byla skvěla :)

Miška935
16.12.2021 5 z 5

Celá kniha mě nesmírně bavila a hltala jsem každé slovo. Opravdu nádherně napsaná kniha. :)

Knihomolka506
12.11.2021 5 z 5

Opět dva odlišné psychické problémy , dva lidé opačného pohlaví, kteří si "sednou." Feel good romance

ElessaRiverbow
10.09.2021 4 z 5

Od autorky jsem už dříve četla Všechny malé zázraky, které i přes to, jak moc je kniha ostatními vychvalována, pro mě byla takový lepší průměr. Proto jsem nejdříve nevěděla, jestli mám této knize dát šanci, ale nakonec jsem ji přečetla jedním dechem. Příběh mi přišel zajímavý, hodně jsem se dozvěděla o prosopagnosii, o které jsem do přečtení moc nevěděla, a celkově byla kniha hodně čtivá. Libby i Jack mi přišli sympatičtí, i když Libby jsem si zamilovala o něco málo víc. Konec mi přišel sladký a přesně takový, jaký jsem si u knihy představovala.

KateTheBlogger
04.09.2021 4 z 5

Před čtením jsem o prosopagnosii neslyšela, takže pro mě bylo čtení velmi zajímavé. A uvědomila jsem si, že život s takovou nemocí musí být učiněné peklo. Líbilo se mi jak se kapitoly střídaly a každá byla napsána z jiného pohledu a vzájemně se doplňovaly. Rozhodně nelituji toho, že jsem si knížku přečetla.

anet.myblog
31.08.2021 3 z 5

Po autorčině knížce Všechny malé zázraky jsem bez váhání sáhla i po Tíze vesmíru. Od knížky jsem čekala tak trochu něco jiného, něco víc podobnějšího právě Zázrakům.

Proto jsem ze začátku byla do zklamaná a přišlo mi, že se vlastně v knížce nic neděje. Občas tu byla vážně hluchá místa, která mě nebavila, ale pak se to začlo zlepšovat.

Na příběhu musím určitě vyzdvihnout zmínky o nemoci prosopagnosie (=obličejová slepota). Zároveň zde byly myšlenky o body positivity a romantická linka. No, když jsem si na příběh zvykla, bavilo mě to, ale furt nezapomenu na ten začátek, kdy jsem myslela, že knížku odložím.

U mě stále vedou Všechny malé zázraky na prvním místě, ale jsem zvědavá, co přinese autorčina novinka Bez dechu.

AničkaM
15.08.2021 3 z 5

Všem doporučuji. Začátek mě bavil, potom to pro mě bylo nezáživné.

Ginny123
12.08.2021 3 z 5

Tohle by si měl přečíst každý! Bylo to dost poučné, ale bohužel i poměrně nudné (hlavně začátek). Jack mě vůbec nebavil, ale Libby byla skvělá!

hlentilka
01.08.2021 5 z 5

Nikdy jsem neměla potřebu si z knih zapisovat citace, ale z této knihy je chci mít uchované v paměti.
"... a pořád to tam voní jako ona. JAKO SLUNCE." - Jack
"....myslím na P. Potterovou, co odsexovala tolik váhy..." - Libby

Kniha mě pohltila od svého začátku až do konce, nebyla tam žádná "hluchá" místa, humor, láska, naděje, slzy, krásná zamilovanost - to vše ve mě kniha vyvolala. Je opravdu nádherná, krásná, psaná s lehkostí. Nechci na ni zapomenout...

_Bára_
15.07.2021 4 z 5

Tohle byla jedna velká love story. Díky krátkým kapitolám se kniha četla velice rychle, což oceňuji. Libby mi neskutečně sedla, možná i z důvodu, že taky nemám tu nejlepší postavu a vím, jak se cítí. Ta nejistota a strach jsou asi nejhorší. A Jack byl pro mě hodně zajímavá postava, a podle mě není jako jiné postavy z knížek, tím nemyslím jen jeho nemoc, ale celkově byl jinej. Tohle duo jsem si už od začátku strašně oblíbila a nešlo jim nefandit. Zároveň je tahle knížka dost inspirující pro holky, které se sebou nejsou spokojené, ať už vzhledově nebo jinak. K tomu, aby vás někdo chtěl, není potřeba vzhled. Vždy je důležité vaše chování. Pak už jen záleží, jestli on či ona to berou stejně.
Někdo vás chce.

PS. k ději mi hrozně seděla písnička Love song od YUNGBLUD

Ver777
11.07.2021 5 z 5

Čtivá kniha, která se dobře a rychle čte. Optimističtější než Všechny malé zázraky. Zajímavé pojetí toho, jak se lze vyrovnat s traumaty, nepochopením a pocitem odlišnosti.
Určitě doporučuji k přečtení bez ohledu na věk.