Kostischrány

Kostischrány https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520208/bmid_kostischrany-64c7f67657429.jpg 4 79 24

Ne všechny mrtvoly zůstanou pohřbeny navěky. Sedmnáctiletá Ryn se od smrti svých rodičů živí jako hrobnice v odlehlé vesnici na úpatí drsného a smrtelně nebezpečného pohoří, které kdysi bývalo domovem fae. Pohřbů není v posledních měsících tolik a Ryn se svými sourozenci začíná strádat. Navíc její pověst jediného hrobníka široko daleko utrpí šrámy, když vyjde najevo, že ne všichni mrtví zůstali mrtvými nadobro. Vzkříšeným mrtvolám se říká kostischrány a legenda praví, že jsou důsledkem desítky let staré kletby. Ellis, tvůrce map s tajemnou minulostí, dorazí do vesnice právě ve chvíli, kdy kostischrány zaútočí s novou zuřivostí. Co je přitahuje? A jak je lze nadobro zastavit? Ellis a Ryn se společně vydávají na výpravu, která je zavede do nevyzpytatelných lesů a do samého srdce hor, kde budou muset čelit dávno zapomenuté magii i hluboko pohřbené pravdě o sobě samých.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

The Bone Houses , 2019


více info...

Přidat komentář

mnohoknih
předevčírem 4 z 5

Obálka, anotace, název, samé pohřebnictví. K tomu chudé, houževnaté děvče milující svou rodinu, náhodný kolemjdoucí a mrtvoly vylézající z hrobů. Trochu pověr, pověstí a legend. Tohle když smícháte, tak vznikne opravdu originální příběh. Ryn je vesnická hrobnice, která se po úmrtí dospělých členů rodiny, snaží vydělat peníze a udržet dům, který je zadlužený. Svojí zarputilostí a přímočarostí si mě hned získala. Elis je budoucí kartograf a hledá své rodné kořeny. Taky dobrá postava. Cesta je svede dohromady a vydají se do hor zrušit kletbu, která nutí mrtvé vstávat. Zní to pochmurně, ale tak to není. Za příběhem se skrývá spousta naděje. A poučení. Protože při putování prochází kolem osady v podhůří, kde žijí živí a jejich vstanuvší mrtví, se kterými se ti živí nedokáží rozloučit. Je to příběh pro mládež, takže konec je jasný, i když ho tu neprozradím. Ale něco přeci jen prozradím. Těšte se na kostikozu :-)

DreamerX9
20.03.2024 4 z 5

Kniha byla velmi originální, čtivě naosaná, plná humoru i morbidnosti. Co mě až tak nezaujalo tak pointa děje, ktery mě tak úplně nevtáhl ale hlavní postava Ryn byla skvělá, houževnatá i když hrobařka


sidonka
09.03.2024 4 z 5

Zajímavý temný napínavý příběh, plný napětí, ale i vtipných hlášek, který se těžko odkládá a koza byla super

Veju007
03.03.2024 4 z 5

Tohle hororové YA fantasy, prodchnuté velšským folklórem, je pohlazením po duši. Příběh vás v podstatě nenechá vydechnout, praskání kostí uslyšíte téměř na každé stránce a jemná romantická linka je přesně taková, jakou mám ráda - pěkně slowburn.

Postavy jsou sympatické, milé, navzájem se skvěle doplňují a i když jsem ani ne v polovině uhádla plánovaný twist, nevadilo to, nebylo to na škodu a příběh jsem si dál užívala. Navíc nenápadně vznáší náměty k zamyšlení - jak se vyrovnat se smrtí blízkého, jít dál a žít.

Chvílemi mi kniha pak připomínala Řbitov zviřátek, Zlatou od Marissy Meyerové, Chaloupku na muřích nožkách od Sophie Anderson nebo sérii s Cassidy Blakeovou od V. E. Schwab - a to jsou všechno knížky, které mám ráda.

Mimochodem, na konci knížky je slovníček velšské výslovnosti, který je super a velmi jsem ho ocenila!

P.S. Koza je dobrá!

Děkuju Katce Šardické a nakladatelství Host za poskytnutí knížky k recenzi v rámci spolupráce.

JaAnička
03.03.2024 4 z 5

Napínavá YA kniha, insirována velšskými mýty, vás zavede do světa, v němž ožívají mrtví...

Nemůžu si pomoct, ale kniha mi svým nábojem připomíná Walking dead (až teda na to, že zranění tě na chodící mrtvolu nepromění...), protože ano, ani chvilku se nenudíte. Děj uhání, a ačkoli přibližně od poloviny víte, co bude následovat, nepřestáváte číst - ani nemůžete. Prostě chcete, aby vaši hrdinové byli v bezpečí.

A ano, je to čtivé a pěkně napsané (s velkým důrazem na popis praskajících kostí apod.).

Musím říct, že postavy jsou zajímavé, hrdinka je taková drsná a moderní, chlapec je záhadný v tom nejlepším slova smyslu...první polovinu knihy mi vadila koza, byla takovým "vtipným" zpestřením knížky, mě to ale přišlo zbytečně rušivé (konec a vysvětení to trochu vylepšilo) ...ale prostě...působilo to jako typický YA prvek jak snížit nějakou tu vážnost knihy...a to nemám ráda.

Ja se přiznám, že o velšsých mýtech nevím prakticky ani slovo, takže nevím, kolik z těch mýtů o kotlíku atd. bylo skutečně původních a kolik si jich vymyslela autorka, každopádně tak jako tak, to bylo velmi zajímavé a nápadité (včetně slovníčku na konci, který vám pomůže zjistit, jak se co čte).

Prostě... jestli si chcete přečíst napínavě drsné neromantické fantasy, upalujte číst.

Bryel
17.02.2024 4 z 5

(SPOILER) „Nestřílej na ni.“
„Ta koza je mrtvá.“
„Na tom už jsme se usnesli.“
„Ta koza je mrtvá a vy se s ní mazlíte!“
„A co jiného máme dělat?“
„Zabít ji!“
„Vždyť už je mrtvá! A navíc ona na nás neútočí. Chová se... jako vždycky.“
„Zrovna když jsem si myslel, že podivnější už to být nemůže, tak obživne koza. Myslel jsem - zvířata taky ožívají?“

Pohádkové fantasy o oživlých mrtvolách a honbě za záchranou vesnice, na kterou útočí zombie. Příběh má pochmurnou atmosféru a je hojně protkaný odkazy na velšskou mytologii a stará kouzla.
Musím vyzdvihnout sympatické hlavní postavy: drsnou hrobnici Ryn, která se ohání sekerou a putujícího milého kartografa Ellise. Nemůžu vynechat ani věrnou kozu, jejíž zásluhou se to v knize hemží vtipnými momenty.
Svižné, originální, zábavné a nápadité. Přesně takové Kostischrány jsou..

TynaBehuncikova
04.02.2024 3 z 5

Pěkné čtení, pohádkové, ale místy jsem se i bála. Jen mi přijde že to bylo dost předvídatelné, sice si na odhalení spousty věcí čtenář počkal, ale stejně... Nicméně koza byla super, hlavní postavy taky sympatické, četlo se to dobře.

cestina_s_linus
04.02.2024 5 z 5

Tato kniha nedávno zbořila internet a já se bála, abych se zase nespálila, ale...
... zamilovala jsem se. Naše hlavní postavy - hrobnice Ryn a kartograf Ellis - byly super dvojka a krásně se doplňovali.
I přesto, že je kniha psána “jednodušším jazykem, tak jsem se do příběhu totálně zažrala a mrzelo mě, když jsem zjistila, že jsem na konci.
Kostischrány jsou úžasné! Nemohla jsem se vždy dočkat toho, až se opět vynoří a způsobí (nejen) Ryn a Ellisovi nějaké problémy.
KOZA byla boží postava!
Pozornější čtenář se připraví o “záhady, ale i tak bude na konci spokojen!

Je těžké o knize mluvit a nic neprozradit - prostě si knihu přečti! :)

annora_cte
24.01.2024 4 z 5

Kostischrány je temný fantasy příběh s ponurou atmosférou. Láká na černý humor, ale z mého pohledu nebyl příliš zastoupen.
Na první pohled mě zaujala obálka, která je opravdu krásná. Po přečtení anotace jsem věděla, že to si musím přečíst.
Příběh vypráví o Ryn, která se živí jako hrobnice. Žije v malé vesnici, kolem které se čas od času potloukají Kostischrány - oživlé mrtvoly.
Druhá postava je Ellis - kartograf, kterého Ryn jednoho večera zachrání před Kostischránou. Jejich cesty se skříží a osudy propletou. Brzy na to je čeká společná výprava, ze které se ale ani jeden nemusí vrátit. Je to nebezpečná akce. Všude kolem se potloukají Kostischrány a rozhodně není dobrý nápad je naštvat.
Něco takového jsem ještě nečetla, je to originálně a zajímavě zpracované. Ocenila jsem i vedlejší romantickou linku. Oba hlavní hrdiny jsem si oblíbila, byli sympatičtí, každý úplně jiný a přesto stejný. Ale hlavně jsem si zamilovala úžasnou kostikozu, která mi bude moc chybět.
Pokud vás láká temné, originální a celkem morbidní fantasy, knížku vám můžu jen doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuji @hostbrno

Vampucha
22.01.2024 4 z 5

Taky občas vybíráte knihy podle obálky? V tomto případě tedy obálka můj výběr ovlivnila hodně, ale samozřejmě mě zaujala i anotace. Prvky jako jsou mrtvoly, které ožívají, tajemný les, fae a odvážná mladá hrobnice mě zaujaly velmi a naštěstí ani nezklamaly.

Ryn je sedmnáctileté děvče, které se musí postarat o mladší sourozence a tak po svém otci převzala funkci vesnické hrobnice. Jenže ouha, mrtvoly nezůstávají v hrobech a vesničané své mrtvé raději spalují. A tak Ryn řeší, kde vzít peníze na nájem a dluhy.
Jednoho dne do vesnice přichází mladík, který chce zmapovat vesnici a blízké hory, do kterých se jde přes ten záhadný les, kam se však všichni kromě Ryn bojí. A zápletka je na světě.

Kniha je napsaná poměrně jednoduše, bez nějakých velkých popisů. Chvílemi to působilo jako pohádka, chvílemi trochu jako horor. Protože co autorka ubrala na popisu světa, ve kterém se příběh odehrává, to si bohatě vynahradila na kostischránách - tak říkají oživlým mrtvolám.
Ryn je nebojácná a drsná, možná otrkaná kopáním hrobů a bojem s mrtvolami. Ellis, kartograf zvyklý na pohodlí a bohatství, je milý a velmi nezkušený mladík. Společně s Ryn jsou celkem sympatická dvojka a hned od začátku je vám jasné, jak to asi dopadne. Přesto romantická linka je jen velmi mírná, trošku naivní, ale tak nějak do toho děje zapadá.

Název kostischrány je za mě geniální a i příběh je vlastně na jednu stranu originální, ale zároveň trošku klišoidní. Každopádně mě to bavilo a sedlo mi to skvěle. Nechutné mrtvoly, zajímavé nápady v rámci děje, asi ne úplně velké zvraty, ale fungovalo to skvěle.

Shaxx
08.01.2024 4 z 5

Taková pěkná, nenáročná a temná pohádka na dobrou noc. Zápletka je sice průhledná, ale zde to působí téměř účelně. Není to žádný složitě vystavěný a propracovaný příběh s nečekanými zvraty, naopak. Nicméně díky pohádkovému vyprávění ta předvídatelnost působí až konejšivě. Hlavní hrdinka sympatická, romantická linka se dá přežít, nezvrhává se to k tomu, že by převzala otěže a příběh běžel na pozadí, jak to u YA občas bývá. Jo a je tam skvělá postava kozy, což je další bonus navíc.

jitka_dankova
07.01.2024 5 z 5

Roztomilá zombie pohádka pro dospělé, ve které hrobnice a kartograf zachraňují malou vesnici. Příběh je vyprávěný v er-formě a spíš než fantasy připomíná novodobé drsnější folklorní pohádky nebo některé příběhy Naomi Novik. Možná se budete smát, ale já knihu koupila kvůli té kostikoze zmiňované ve zdejších komentářích. Ach, jak bych mohla odolat něčemu tak podivně morbidnímu... nutně jsem musela znát příběh, ve kterém se čtenářky rozplývají nad nemrtvou kozou. Peněz za knihu nelituji. Sice takové pohádkově hororové příběhy obvykle nevyhledávám a nečtu, ale tohle bylo nakonec milé, číst jsem to zvládla (film bych ale nedala). I krapet romantiky se do knihy vešlo. Nejvíce mne ale oslovilo to, jak oba dva hlavní hrdinové zbožňovali své povolání a dokázali o něm krásně hovořit a smýšlet optikou toho, co prostě rádi dělali.

Tesset
07.01.2024 4 z 5

Upřímně jsem čekala něco trochu jiného. Nevím proč, ale myslela jsem, že půjde o klasickou fantasy, kdežto tohle byl spíš takový folklórní příběh. Mile ale překvapil a moc se mi líbil. Cítila jsem tu neútěšnost a lehce temnou atmosféru. Úplně jako kniha pro děti a mládež mi to ale nepřišlo - ano s klidem to můžou číst i mladší čtenáři, není tam nic nevhodného, ale zároveň je to i zajímavé čtení pro dospělé. A za výslovnost na konci palec nahoru.

veronika4001
07.01.2024 5 z 5

Zombie téma? Moc hezké!
"A pak náhle všechno ztichlo."
Trochu mi to připomíná Červený vrch, nebo sérii Černá zima od Darcy Coates.
Příběh je malebnější, křehčí, nezachází moc do detailů, dobře se v něm orientujete. Ačkoliv příběh dá tušit obsahovou spojitost s tvorbou Darcy Coates, přece jen je výrazněji jiný; tady už byly překročeny hranice života a oživlí mrtví chtějí jít nazpět - život, tedy duši a vůli již odumřelou si zachovat.
První do češtiny přeložený příběh Emily Lloyd-Jones je z poloviny horor a z poloviny fantasy, hlavně zpočátku je to více horor, který poté volně přechází do fantasy.
Dávám 5 hvězd a uvítala bych, kdyby autorka s psaním hororů, nebo hororů s fantastikou pokračovala a bylo do českého jazyka přeloženo více a rozhodně složitějších knih, protože hororových autorů je málo, alespoň já to tak cítím už jen při výběru/nabídce tvorby tohoto žánru přeloženého do češtiny. Je to tak trochu labužnické.
Tento skvělý hororový román doporučuji i pro náročnější čtenáře.

Pitbullka
05.01.2024 5 z 5

Miluju ten příběh! Je tam všechno, napětí, akce, romantika, ke konci jsem si trošku pobrečela. Postavy jsem si oblíbila a moje favoritka byla koza. Víc takových příběhů.

ReziEngli
03.01.2024 5 z 5

Na začátek roku 2024 jsem si nemohla vybrat lepší knihu! Kostischrány jsou tak skvělou morbidní fantasy, jakou jsem zatím ještě nečetla! Úžasně vykreslené prostředí, tématika, hlavní hrdinka ... Co ale musím říct, je že jedna poměrně důležitá scéna v příběhu mi připomněla film Nekonečný příběh. Nechci to tu psát úplně dopodrobna, ale věřím, že ti co knihu četli/právě čtou mi dají za pravdu, až k té dané scéně přijdou. Ale bože, tohle je tak skvělá kniha! Hodně dobře se to četlo díky kratším kapitolám. Rozhodně mohu doporučit!

knizni.taurus
29.12.2023 5 z 5

Za knihu moc děkuji nakladatelství HOST kteří mi ji poskytli k recenzi v rámci spolupráce :)

Když jsem viděla tuhle knížku, tak jsem si řekla, že tohle chci číst. Ta obálka je boží a když si přečtete anotaci, tak je to něco co vám dokáže navodit skvělou atmosféru (nejen) na Halloween. No a po přečtení můžu říct, že obsah stojí za to! Tohle byl originální příběh se stylem vyprávění pohádky s hororovými prvky ve formě oživlých mrtvol, který mi prostě a jednoduše sedl.

No a já se teď pokusím v pár bodech přesvědčit vás, proč si tu knihu máte přečíst. Tak jdeme na to:

Sympatické hlavní postavy
Neskutečně mi sedli Ryn i Ellis. Chovali se na svůj věk (žádné přemrštěné hrdinství), dělali chyby (což bylo logické, protože ani jeden nebyl přece vycvičený voják) a i přes to, že nešlo vždy vše jak po másle, tak neztráceli humor a jejich dialogy jsem si užívala.

Pomalá romantická linka
Nebyla vůbec přehnaná, postupně se dostávala na povrch a hrozně jste si to užívali a fandili jim. Nebylo to na sílu, není tam na ni kladen nesmyslný důraz, jen dokresluje zajímavé putování pro zrušení kletby.

Velšské pověsti
Ty mě dost zajímaly, protože to ten příběh pro mě dělalo originálním. Mám ráda příběhy, které jsou založeny na pověstech a legendách. Hezká poslání, která vám mohou něco předat. Taky je tady hezky zpracováno téma smrti (můžete si z knihy odnést i pár dobrých myšlenek).

Čtivost
Skvěle a svižně napsané. Krátké kapitoly ubíhali pod rukama. Možná vám občas může připadat to putování zdlouhavé (já si to teda užívala, protože to prostředí a legendy jsou top), ale ten konec určitě stojí i za cenu nějakých pomalejších pasáží.

Kostikoza.. jako pardón, ale nemrtvá tvrdohlavá koza, která vás nenechá ve štychu, je mazlíček, kterého chcete.

Jo! A je to standalone! Jupíjej. Tohle si jednou určitě přečtu znovu.

lena.o.knihach
27.12.2023 4 z 5

Sedmnáctiletá Ryn šla po stopách svého otce a stala se hrobnicí. Uživit její dva sourozence už je pouze na ní, jenže doba je zlá a pohřbů čím dál míň.
Když ale kostischrány ohrožují obyvatele blízké vesnice, dorazí kartograf Ellis, se kterým se Ryn vydává na nebezpečnou výpravu za magickým kotlíkem, aby (jak už to tak bývá) vše napravila.

Znala jsem obálku, ale co mě čeká uvnitř, to jsem neměla ani ponětí. Dvě neskutečně sympatické postavy, které si snad každý oblíbí, oživlé mrtvoly, inspiraci velšským folklórem, ale zaručeně nejlepší byla zombie koza.

Jedná se o young adult fantasy a že je to čtení pro mladší čtenáře mi vůbec nevadilo. Příběh to byl celkem jednoduchý a krátký, o vtipné scény bylo postaráno a romantická linka byla rozkošná.

Tuto jednohubku byste určitě neměli minout, pokud chcete něco odpočinkového s krásným posláním na konci.

#spoluprace @hostbrno

Ronnie Sparks
13.12.2023 5 z 5

Fantasy young adult dobrodružný příběh se zombíky a velšskou mytologií. Za mě super čtení, ale nejspíše pro mladší čtenáře. Více v mé recenzi.

Jane2016
11.12.2023 3 z 5

Kostischrány, aneb, nic nezůstane pohřbeno navždy. Knížka, která mě na první pohled zaujala svou obálkou a chytlavou anotací. Tenhle příběh jsem si prostě musela přečíst!

Hned na začátku příběhu mě do sebe kniha vtáhla, otáčela jsem stránku za stránkou a těšila se, co bude následovat! Každopádně, toto prvotní nadšení ze mě po pár kapitolách opadlo a čtení jsem si vůbec neužívala. Spíše jsem se do něj musela nutit. Po dočtení jsem z knihy rozporuplná, protože začátek mě vážně nadchl a bavil.

Knížku si určitě zkusím přečíst za nějaký čas. Věřím, že spousta knih člověku nesedne jenom proto, že je čte ve špatném období a já věřím, že tato kniha je přesně tímto případem.

Autorovy další knížky

2023  84%Kostischrány
2024  %Utonulý kraj

Kniha Kostischrány je v

Právě čtených4x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených3x
Knihotéce81x
Chystám se číst106x
Chci si koupit38x
dalších seznamech4x