Mléko a med

Mléko a med https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353613/mid_mleko-a-med-waJ-353613.png 4 1531 371

Sbírka básní a krátké prózy o přežití. O lásce a ztrátě, násilí a zneužívání, o ženskosti. Kniha je rozdělena do čtyř kapitol a každá má jiné poselství. Jedna se snaží léčit zármutek, jiná zase bojuje s všudypřítomnou bolestí. Čtenáři nabízí cestu od nejhorších životních momentů ke smíření a hledání radosti. Ta je totiž všudypřítomná, jedinou podmínkou je chtít ji vidět.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Poezie

Vydáno: , Omega
Originální název:

Milk and Honey , 2015


více info...

Vera Silent
Vera Silent
25.12.2023 4 z 5

Chápu tu kritiku ale i celosvětový hype. Spíš než poezie je to sbírka poetickych myšlenek a aforismu, na druhou stranu jsou ale některé velice líbivé, emocionální a chytí za srdce. Pokud to lidi, kteří opovrhuji poezii, navede k tomu, dát jí přeci jen čtenářsky šanci, tak je to fajn. Nebo lidi, co moc nechtějí přemýšlet, protože tady není co interpretovat, vše je po lopate.
No, bavilo mě to, ale jsem ráda, že jsem za knihu neutracela peníze.

Liuyio
Liuyio
17.12.2023 2 z 5

Řekla bych že tahle autorka je velice ,,overrated" ty její básně byli zvláštní


Kačkalka
Kačkalka
13.12.2023 2 z 5

Zajímavé... některé verše, no "verše"...mi přišly zvláštní, ale nad některými jsem se pozastavila, zamyslela a souhlasila...
Ale asi to není úplně můj šálek kávy. Rozhodně nemám potřebu číst už nikdy víc podobné "básnické sbírky".

Stilgar
Stilgar
30.11.2023 1 z 5

Rupi Kaur se zde odhaluje, nahá a zranitelná překládá své nejniterjnější pocity a přitom si zanechává svoji důstojnost. Rupi dokáže přinutit k empatii snad i ty největší cyniky. I čtěnář bez její zkušenosti ji musí alespoň na jeden okamžik politovat.

Rozumím tomu proč je tak populární. Bravůrně zvláda to, co od poezie mnoho z nás očekává. Bohužel, emoční složka na kvalitní poezii nestačí. Předně, se nejedná o poezii. V celé sbírce jsem si nevšiml jediné básnické figury. Autorka nepochopila, že volný verš nemůže být libovolný nerýmovaný text. Tohle jsou spíš aforismy nebo motivační citáty, ale poezii tam prostě nevidím.

Za mě je to docela škoda. Myslím, že Rupi má slušný potenciál, ale nevidím na jejím IG žádný posun. Proč by se taky měla snažit. Vidím jak je populární (a kolik jí to sype) tak proč něco měnit.

simcat13
simcat13
05.11.2023 4 z 5

psáno.
asi tímhle
stylem

Mimo to je to ale plné hlubokých myšlenek a popisů autorčiných traumat. Začátek drsný, ale ke konci jsou některé řádky milé. Některé se vás dotknou více, některé méně. Neuchvátilo mě to, ale přečtený to máte do hodinky.

Komaeda
Komaeda
25.10.2023 2 z 5

nevím.
co to
bylo.

VeFab
VeFab
23.10.2023 5 z 5

Opravdu silné.
Hned se vrhám na další knihu.

Jazzminator
Jazzminator
14.10.2023 2 z 5

Musela jsem si chvíli nechat rozležet v hlavě, co si o knize vlastně myslím, jelikož ihned po jejím dočtení jsem si vůbec nevěděla rady, jak ji ohodnotit. Záleží, co od knihy čekáte. Pokud je to hluboká poezie, na kterou jste zvyklí od klasiků, tak se Mléku a medu raději vyhněte. Osobně jsem částečně věděla, do čeho se pouštím a očekávala, že kniha bude spíše o kratších útržcích autorčiných myšlenek a volném verši, i tak mě však četba zanechala v rozpacích. Některé "básně" rozhodně měly něco do sebe, zejména ty v první části pojednávající o vztahu mezi dcerou a otcem - ty ve mně z celé knihy zarezonovaly asi nejvíce. Zbytek se mi slévá dohromady jako kupa útržkovitých názoru a myšlenek autorky, přičemž mnoho z nich musím, ačkoliv nerada, označit za klišé a za něco, v čem je na můj vkus až moc erotiky. Bylo to pro mě asi poprvé, kdy jsem si v průběhu četby řekla, že bych dokázala napsat něco podobného, a ti z mého okolí co se psaní básní pravidelně věnují dokonce i něco lepšího. Zážitku z četby nepřidalo ani to, že je mi autorka při recitaci na videích na internetu osobně extrémně nesympatická až afektovaná. Na druhou stranu, pokud Mléko a med navnadí některé mladší čtenáře (čtěte jako čtenáře v pubertě, pro které je kniha nejspíše určena) k četbě poezie nebo ke psaní vlastních veršů, tak nejsem vůči Rupi Kaur striktně proti.

klaraj093
klaraj093
21.08.2023 4 z 5

Nejsem zrovna velký čtenář poezie, ale tohle mělo něco do sebe. V hodně básních jsem se našla. Přečtu si určitě všechny ostatní knihy.

Michalka98
Michalka98
16.07.2023 3 z 5

Některé myšlenky jsou zajímavé, jiné mě neoslovily (nejsilnější je podle mě první část). Nejedná se o převratnou knihu, ale své kouzlo má.

Zorka
Zorka
19.06.2023 2 z 5

Po knize jsem sáhla, protože mě zajímalo, proč je tak atraktivní pro náctileté. Teď už to vím.

nelcisko
nelcisko
09.06.2023 5 z 5

Jednoduše skvělá, ženská, hluboká.

eshod11
eshod11
01.05.2023 odpad!

posledni hrebik do rakve poezie

kajik325
kajik325
20.04.2023 5 z 5

Krásná sbírka básní, je v ní spousta hlubokých myšlenek, nad kterými jsem přemýšlela ještě dlouho po dočtení. Je hodně experimentální, takže určitě nesedne každému, ale mě se to líbilo, bylo to zase něco nového :). Taková kniha na jedno odpoledne u dobrého kafe.. Hodně rozděluje čtenáře. Buď se v ní najdete a budete s ní souznit, nebo vás absolutně nenadchne. Za mě však určitě 5 hvězd. :) Budu se k ní ráda vracet

Knihotyna
Knihotyna
26.02.2023 5 z 5

K prvnímu dílu Rupi Kaur jsem se dostala až jako k poslednímu :D. Ale nelituji!
Za sebe hodnotím Mléko a med jako nejlepší. Hned za ním by byla sbírka Home Body: Mé tělo, můj chrám a na posledním místě Květy slunce.
Sbírka je rozdělena do čtyřech částí, opět je kniha obohacena o tématické ilustrace. Byla jsem překvapená, že v této sbírce se vyskytlo i pár delších pasáží, které byly velmi výstižné!
Témata těchto sbírek jsou velmi aktuální a podána stylem, který dnešní generaci zkrátka sedne. Pokud chcete mít pocit, že některé věci neřešíte jen vy, ale nevíte, jak je popsat, začtěte se, třeba právě na stránkách těchto básnických sbírek objevíte to, co se tak dlouho snažíte vyjádřit vlastními slovy, ale nejde to.

LenZuzana
LenZuzana
24.01.2023 odpad!

Najlepšia časť tejto knihy je obálka!

Táto kniha je sériou klišé a úzkostných výkrikov pubertálnej nešťastnice. Je to vyslovene naivná, predvídateľná, bez akéhokoľvek momentu prekvapenia,... alebo aspoň náznaku sofistikovanosti. Po prečítaní som myslela len na jedno: Kto je cieľová skupina?

lukaskmn1
lukaskmn1
22.01.2023 3 z 5

Zajímavý formát knihy. Neříkám, že jsem nadšen z kvality obrázků a zbytečného odsazení textu, ale přesto nehodnotím nikterak negativně. Knihu jsem měl přečtenou v originále zhruba za hodinu, vzhledem k tomu, že o jakési hloubce zde mluvit nelze.

Zuna1990
Zuna1990
07.01.2023 3 z 5

Zbierka mlieko a med od Rupi Kaur je moderne a minimalisicky poňatá forma básní, ktorá sa nazýva aj „instaramová poézia“. Kratučké (len niekoľko slovné) až stredne dlhé básne sú navyše doplnené kresbami samotnej autorky. Autorka sa snaží vypísať z jej boliestok a žiaľu, ktorý v živote zažila od ranného veku. Píše o detstve, zneužívaní, vzťahu s otcom, prvej láske, dospievaní, sexualite, dospelosti, sebaúcte a seba hodnote. Napriek všetkým úskaliam sa z nej stala silná žena A tak sa nám otvára ako žena zranená, milovaná, zlomená a zahojená. Takými sme raz boli všetky.

kristy.d
kristy.d
05.12.2022 1 z 5

Jestli toto má být moderní poezie potěž pánbůh teda... pardon ale toto je jak z deníčku 13leté holky kterou trápí celý svět.. jediný co se mi líbí je dising.

alef
alef
01.12.2022 3 z 5

„říkáš, abych mlčela protože
mé názory mě činí méně krásnou
ale nepřišla jsem na svět s žárem v těle
abych se nechala uhasit
nepřišla jsem na svět s darem řeči
abych se nechala snadno umlčet
jsem svá
někdy drsná někdy jemná
bude lehčí se s tím smířit
než na mě zapomenout“

Instagramová poezie, jíž je Rupi prý královnou … Zraňovánou, Milující, Opuštěnou a Odpouštějící … Dostala se mi do ruky náhodou /objev knihobudky/.

První překvapení … před přečtením, že je to graficky pěkně zpracovaná knížka, která mi hned padla do oka.
Druhé překvapení … při čtení, zjištění, že Rupiina poezie je opravdu hodně intimní pozvánkou, do jejího nitra.
Překvapení třetí … po přečtení, nabývám přesvědčení, že tady jde skoro o "beatnickou" poezii, jež dává autorce prostor vypovídat se z toho, co je „uvnitř“.

Atmosférou nabitý,
emocemi divoký,
proud slov,
jež se vydral ven ... na čistý list papíru.

Rupiina poezie je hořká a silná, jako černá káva, ale taky sladká a jemná, stačí, když přidáš cukr a mléko …

Hořká …
„příště
až si dáš černou kávu
ochutnáš hořkost
jako když tě opustil
popláčeš si
ale nikdy ji
nepřestaneš pít …“

Silná …
„nemusíš se snažit přimět je
aby tě chtěli
musejí to chtít sami“

Sladká …
„ten kdo přijde po tobě
mi připomene že láska
by měla být něžná

bude chutnat
jako báseň
kterou bych si přála napsat“

Jemná …
„i utrpení
lze čelit
s půvabem“

„miluji tě
samoto“