Nedej se přehled
Simon Snow série
1. díl >
Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr. Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem. Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal… Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku. Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Nedej se" od Rainbow Rowellové se stala oblíbenou mezi čtenáři, kteří ji chválí za vtipné dialogy a originální pojetí kouzelnického světa. Mnozí čtenáři oceňují romantický vztah mezi hlavními postavami, Simonem a Bazem, a vyzdvihují jejich chemii. I když se příběh občas přirovnává k Harrymu Potterovi, čtenáři nacházejí v knize dostatek vlastních nápadů a zvratů, které ji činí jedinečnou. Kniha je považována za skvělou oddechovku, která dokáže rozesmát i dojmout, a čtenáři se těší na další pokračování. Více v komentářích.
Komu by se kniha Nedej se mohla líbit?
- Fanoušci young adult literatury
- Čtenáři hledající romantiku a humor
- Milovníci fantasy příběhů
- Příznivci LGBT témat
- Fangirls a fanboys
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nedej se. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 179 komentářůSouvisející novinky - Nedej se (0)
„Oba jeho rodiče chodili na Oxford, ale Baz prohlásil, že se radši probodne kůlem, než by odešel z Londýna. „Vážně by to na tebe zabralo?“ zeptal jsem se ho. „Co?“ „Kůl.“ „Hádám, že na srdce probodnuté kůlem by umřel každý, Snowe.““
Kniha Nedej se v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 11x |
| v Přečtených | 990x |
| ve Čtenářské výzvě | 222x |
| v Doporučených | 104x |
| v Mé knihovně | 454x |
| v Chystám se číst | 431x |
| v Chci si koupit | 127x |
| v dalších seznamech | 28x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
přátelství, kamarádství homosexualita magie, kouzla láska lesby, lesbismus pro dospívající mládež (young adult) LGBT, queerRainbow Rowell také napsal(a)
| 2014 | Eleanor & Park |
| 2015 | Fangirl |
| 2016 | Nedej se |
| 2020 | Nezdárný syn |
| 2022 | Kam tě vítr zavane |

78 %
83 %

Aww to bylo boží. Pro mě jedna z top 2 knih, co jsem letos četla a jsem ráda, že jsem koupila rovnou celou trilogii. Asi moje první LGBTQ kniha, když nepočítám blogerské fanfikce, ačkoliv tohle je taky jedna. Vyvolený chlapec vyrůstá mezi "mudly", protože tam bude ve větším bezpečí, až do chvíle, kdy ve svých jedenácti zjistí, že je kouzelník. A Brumbál ho tak trochu adoptuje. A "moudrý klobouk" mu přiřkne urozeného černovlasého krvesajného Draca jako spolubydlícího. Ta Brumbálova tajemství jsou teda ale o dost temnější než v "originále."
Ze začátku mi docela vadilo, že jsme uvrženi rovnou do 8. ročníku a přitom předchozí dobrodružství dostáváme formou neustálých flashbacků a narážek typu "snad se nebojíš oslovit holku, když jsi skolil draka?" takže má člověk pocit, že tomu už nějaká kniha předcházela, ačkoliv je tohle první díl. Přečtu si ještě Fangirl, ale něco mi říká, že to těžko pokryje 7 let Simonova studia.
No a pak mi přišla ta jejich magie dost nepraktická. Kdyby to takhle fungovalo, tak by snad všichni čarovali napůl čínsky. Ale "to nejsou ti droidi, které hledáte" fakt cením.
Obálka za obsahem dost pokulhává. Tváří se nevinně a přitom jsou tam kouzelníci, upíři a draci. A jezinky. A kozy. Naštěstí v dalších dílech je to už lepčejší. A Warford teď bude mít problém s krysama.