Případ ukradeného zubu

Případ ukradeného zubu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324496/bmid_pripad-ukradeneho-zubu-yUF-324496.jpg 4 177 43

Jackaby série

< 2. díl

Rok 1892, New Fiddleham, Nová Anglie. Věci tu nikdy nejsou takové, jaké se zdají být, zvláště když jsou Abigail Rooková a její excentrický zaměstnavatel R. F. Jackaby opět vyzváni, aby vyšetřovali nadpřirozené jevy. Nejprve se objeví zákeřní měňavci zamaskovaní jako roztomilá koťátka. O den později je jejich majitelka nalezena mrtvá a na krku má podivnou bodnou ránu. Hned nato se z blízkého Gad’s Valley ztratí dinosauří zub odkrytý při nedávných vykopávkách a v údolí začne řádit neidentifikovatelná bestie, která napadá zvířata i lidi a nechává za sebou jen zmrzačená těla. Policista Charlie Cane, který se do údolí odstěhoval z New Fiddlehamu, žádá o pomoc, a tak se Abigail s Jackabym vydávají chytit zloděje, příšeru a vraha.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Fantasy

Vydáno: , Host
Originální název:

Beastly Bones , 2015


více info...

Nathally
Nathally
08.11.2023 5 z 5

První díl této série se mi líbil o trošku víc, než tento, ale i tak jsem si čtení pořádně užila. Hlavní postavy Abigail i Jackaby jsou mi sympatičtí a baví mě i jejich hlášky. Na knize se mi líbí, že byla pořád v centru dění a nebylo zde zbytečné obkecávání.

Doufám, že se přeloží i ostatní díly, které jsou v originále, protože jsem si Ritterův styl psaní hodně oblíbila.

Dym
Dym
05.10.2022 3 z 5

Skvělá oddechová záhada. Aby s Jackabym tvoří čím dál lepší tým a jsem moc ráda i za návrat mého oblíbeného čtyřnohého policisty. Příběh je napsán daleko lépe než v prvním díle, záhadu se zmizelým zubem jsem sama neprokoukla.


koumes731
koumes731
07.07.2022 4 z 5

Pokračování tak trošku jinak, Abigail vystupuje do popředí, ale jo, bavilo mne to stejně jako první díl. Na konci ale přetrvává zklamání, že v češtině asi už zbylé dva díly nevyjdou, protože bych tu sérii zhodnotil jako komplet. Budu to muset nějak přelouskat v angličtině.

Dela90
Dela90
20.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Píše se rok 1892 v Anglii, Jackabyho a slečnu Abigail Rookovou navštíví komisař Marlow, aby je poprosil o pomoc v novém případu, který se týká něčeho nadpřirozeného. Majitelka měňavců je nalezená mrtvá a má na sobě jen divnou ranku na krku. Mimo jiné se stane podobná vražda na venkově v Gad's Valley. Jackaby a slečna odjíždí na venkov vyřešit vraždu a záhadu ztraceného dinosauřího zubu odkrytého při nedávných vykopávkách. V údolí začne navíc řádit krvelačná bestie, která napadá zvířata i lidi. Zde se potkáváme opět se strážníkem Charlie Canem, který se do údolí přestěhoval teprve nedávno. A tak se Abigail i Jackaby snaží vyluštit kdo je vrah, bestie i zloděj v jednom. Je vůbec možné, aby se v údolí objevil dávno vyhynulý živočich?

Návrat do světa podle Jackabyho mě strašně bavil. Miluju detektivku s fantasy prvky. Je to originální. Musím říct, že první díl mě bavil malinko víc. Možná taky proto, že v knize se vyskytuje dost postav - dost jsem se v tom ztrácela a musela se vracet v textu, protože jsem přemýšlela, kdo je kdo … dvě postavy mají stejné počáteční písmeno a to mi udělalo v hlavě takovou paseku, že hrůza. Nicméně příběh byl čtivý, ke konci jsem byla docela překvapená, jak to do sebe začalo zase všechno zapadat. A jako woow! Takový konec jsem nečekala. O to víc mě mrzí, že u nás zatím nevyšlo pokračování, protože bych se strašně ráda dozvěděla, jak to bylo s případem Jenny.

Booky84
Booky84
15.01.2022 5 z 5

Skvělá a čtivá kniha, stejně jako první díl. Příběh se mi moc líbil. Autor píše zajímavě a má skvělé nápady. Snad se dočkáme překladu dalších pokračování...

Kaduri
Kaduri
03.12.2021 4 z 5

Ďalší šialený prípad Jackabyho a slečny Rookovej.
Zo začiatku som sa nemohla začítať. Chytilo ma to, až keď sa príbeh presunul na archeologické nálezisko a objavili ... to si už prečítajte sami:).
Za mňa malinko slabšie ako prvý diel, ale stále super.
Je škoda, že neboli preložené ďalšie diely série.

„Promiňte, madam, jsme uprostřed vyšetřování. Obávám se, že právě kvůli němu můj zaměstnavatel - ehm - bezděčně vstoupil na váš pozemek. Pátral po čemkoliv neobvyklém.“
Paní Pendletonová se ke mně naklonila. „A podíval se do zrcadla?“ zeptala se.

Proste Jackaby :) :) :)

parvitas
parvitas
21.10.2020 4 z 5

Pokračovanie ma taktiež baví, trinásta kapitola je opäť niečo extra. Aj keď aj tu je detektívna časť ľahko vyriešiteľná, bavila som sa. Jackaby je taký holmesovsky nemotorný v spoločenských konvenciách, že sa musím usmievať. Ale snaží sa. Všetko sa začína s rozkošnými mačiatkami so šupinami. A vraždou. Proste darwinizmus v praxi. A dokonca si aj Abigail užije archeologické vykopávky, len pritom musí pretrpieť súperenie dvoch vedcov o kosti, ktoré sa občas strácajú, spozná odvážnu novinárku a odhodlaného lovca a odhalí sa aj niečo z minulosti ducha domu (ale to sa vyrieši asi v ďalšej časti). Napínavé to je aj s Charliem, lebo si nie je istá, ako prejaviť svoje city. Nechýbajú tu ani nadprirodzené bytosti, veľmi ma táto rôznorodosť baví, lebo Jackaby spomína ich miesto v mytológii a súčasnosti. Určite odporúčam!

Bája89
Bája89
04.05.2020 3 z 5

Ritter nám v Příběhu ukradeného zubu poodhaluje další osudy svých postav. Místy mnohdy až moc tlačí na pilu. Ale jako autor young adult literatury si zatím vede obstojně. Jeho příběhy jsou čtivé a udrží čtenáře v příjemném napětí. Ale není to tak, že byste četli do dlouhých ranního hodin. Ukradený zub s klidným svědomím odložíte a počkáte si do druhého dne, aniž by vám to drásalo nervy. Případ ukradeného zubu je sice o něco slabší, než byl jeho předchůdce, ale i přes značný dějový nával čtenáři nabídne v závěru slibné pokračování a navnadí na třetí díl. A v konečné fázi i vývoj samotných postav je docela příjemný. Ani ne tak v případě Abigail, která udělá první krok, ale u Jane, která konečně uvěří Jackabymu a zahodí své rukavičky. Ritter mohl v knize částečně ubrat. Zbytečně děj šroubuje, což je v tomto případě spíše na škodu, ale i tak si tam čtenář najde svá místa. Příběh sice není dokonalý, ale kniha se čte sama. Nabídne nám trochu napětí, záhadu i tajemného a zlověstného nepřítele. Přesto se nežene zběsilým tempem dopředu. Autor ví, že každý závěr příběhu chce svůj čas. To vše doplní příslib temného zločinu z minulosti. A samozřejmě i humor a samotná postava detektiva, který je mnohdy ve svém společenském vystupování trošku mimo. Ideální holmesovký hrdina, který potřebuje svého asistenta. V případě Abigail Rookeové se jedná o asistenta, který mnohdy mile překvapí. Případ ukradeného zubu je vtipný, a i přes jistou přeplácanost se může chlubit docela zajímavou zápletkou. A poutavými vedlejšími postavami, které příjemně doplňují děj. Na konci si Ritter připravil dvířka pro třetí díl, který bude podle všeho mnohem temnější a napínavější. Jackaby nejspíš konečně zjistí, kdo je jeho úhlavní nepřítel, který byl doposud skrytý ve stínu.

Rowana
Rowana
14.02.2020 4 z 5

Svým způsobem napínavější a zajímavější než první díl. Prostě už jen z toho důvodu, že vím, jak to s panem Jackabym je. A také jeho půvabná asistentka už není takové telátko jako v prvním díle. A těch naprosto úžasných fantasticky nevšedních zvířátek, co tady je! Mám pro ně slabost ve filmu z jiného světa, a tady jsem si jich také užila do sytosti. Nad chundelatými kuličkami koťátek s náznakem šupin v srsti jsem se mohla rozplynout, než člověku postupně došly všechny důsledky jejich existence. A že to panečku byly důsledky!
Moc si přeji, abychom se dočkali i dalšího pokračování nevšední kariéry pana Jackabyho a jeho přátel. Ó, ano, to si přeji moc.

evickakyticka
evickakyticka
31.12.2019 2 z 5

První díl mě bavil daleko víc než první. V postavě Jackabym už jsem neviděla R. Downeyho, příběh mě místy nudil. Z původních tří hvězd strhávám ještě jednu. A to pro celkový dojem, který se vlastně průměru nepřiblížil.

baru_dostalova
baru_dostalova
25.11.2019 5 z 5

Úžasné čtení přesně jako první díl, kéž by byli přeloženo češtiny i další dva díly. Toto se opravdu povedlo.

Terva
Terva
21.10.2019 4 z 5

A kdopak jste vlastně vy, slečinko?
Abigail Rooková, pane....
Páni, Angličanka! Bacha Jackbaby!
Mohl bys nedopatřením pochytit nějaký vychování.
Mý jméno je Hank Hudson, slečno Rooková.

Oproti knize první, nazvané jednoduše Jackbaby, je tu cítit velký posun Příběh už se neodehrává v jednom dni, ale je rozložen asi do jednoho týdne, vyšetřování je dobrodružnější a mystičtější, má své napětí a dokonce můžete zírat na žábu. Mile mě překvapilo, co se v příběhu vlastně dělo. Ono se řekne zub, ale když vyjde najevo o jaký zub se jedná a než si dáte všech pět dohromady, ...no prostě musíte žasnou.

Malá ochutnávka:
Vždycky jsem se o Všetečku dobře starala. Česala jsem jí a koupala a kupovala jsem jí to nejdražší kočičí žrádlo. Dokonce jsem jí občas nosila z hokynářství čerstvé ryby. Nejdřív jsem si myslela, že není ve své kůži kvůli svému – no – stavu. Ale pak jí začaly rašit š-šupiny a teď........teď.....

Dokonce i doprovodné příběhy jsou propracovanější. Zjistíte více o majitelce baráku, ve kterém Jackbaby sídlí. Duch místní paní domácí to také nemá jednoduché a tak někdy s miss Jenny soucítíte. Ne jinak je tomu s Doglasem. Tento kačer domácí je také pěkný filuta. Přidejte celkem příjemnou ich formu hlavní zapisovatelky, spisovatelky slečny Rookové a máte povedený příběh. Sice to není ve stylu Holmese, ale proč taky, Jacbaby je svůj a podle toho taky jedná. Pokud vyjde kniha třetí, milerád si jí zakoupím.

Citát: Ale stejně je poněkud zneklidňující, když si představím, že se tu potuluje kanibalská kočka, která žere jiné kočky.

Aivinka
Aivinka
15.10.2019 5 z 5

Poutavé pokračování. Jackaby je díl od dílu prapodivnější a úchvatnější. Doopravdy se těším na další díly. Snad se jich dočkáme.

knihomolka27
knihomolka27
29.07.2019 5 z 5

Tuhle sérii jsem si naprosto užila. Oba díly jsou skvělé, ale jednička je přeci jenom o chloupek lepší.

wildXchos
wildXchos
09.05.2019 4 z 5

Tenhle díl byl moc pěkný, ale už to prostě nebylo jako ten první. Nebylo tam tolik akce. Autor ale píše skvěle a kniha je i výborně přeložená.

broskev28
broskev28
27.04.2019 3 z 5

Rozšiřuju řady těch, kterým více zalahodil díl první; u toho druhého jsem se možná nenudila, ale nic mě nenutilo spěchat dál. Opět se mi moc líbil český překlad a mile mě překvapil i sám slovutný "paranormální detektiv", když ke své kolegyni promlouval výrazně protifeministickým způsobem. Moc jsem Abigail přála její archeologickou epizodu, tady mohla konečně předvést své znalosti i schopnosti.
Přestože děj mi připadal rozvláčnější a méně napínavý, jak už jsem napsala, některé úseky knihy mě doslova zvedaly ze židle; za všechny zařazuju tento:
"Když se člověk díval na jeho postavu, rýsující se v záři ohně, téměř v něm mohl vidět nějakého chrabrého rytíře z pohádkové knihy. Má zoufalá představivost proměnila rozedraný kabát ve vlající plášť a rezavou mačetu v meč - jen ta úděsná čapka se odmítala změnit v blyštivou přilbici. I sebeklam má své meze."
P.S. Abych nezapomněla: 13.kapitola téhle knihy je ještě lepší než v prvním dílu!

eva.haf
eva.haf
03.04.2019 3 z 5

Před časem jsem četla první díl série, který byl vcelku zábavný, proto jsem zkusila pokračování. Dost jsem se u knihy nudila, přesto jsem vytrvala a dočkala jsem se někde okolo 29.kapitoly, že příběh dostal spád. Konec však zůstal otevřený.

jefff
jefff
06.12.2018 3 z 5

Příjemná nenáročná oddychovka, která ale svůj potenciál zcela nenaplnila.

orinka3
orinka3
01.12.2018 5 z 5

Jedním slovem - kouzelné! Jackaby, úžasná postava, detektiv, který není " z tohoto světa". Jeho chování a úvahy, vymykající se zdravému rozumu přesto imponují a v závěru nesou ovoce. Abigail, jeho věrná a statečná průvodkyně. Nesmělý, stále se rdící Charlie, jehož láska ani v tomto díle nedochází naplnění. Koťata, co vlastně koťata nejsou. Záhadné fosilie mizící a objevující se. Násilná úmrtí na stránkách knihy nevypadají vůbec příšerně, ale chápu je jako součást děje. Napínavý boj se stále rostoucí příšerou a otevřený konec knihy. Autor i překladatel se hledali až se našli a věřím, že oba si užili. Tak, jako já:)

Alma-Nacida
Alma-Nacida
17.11.2018 2 z 5

Proti prvnímu dílu celkem propad. Dočetla jsem, ale bylo to mnohem méně zábavné, méně napínavé a tak nějak bez šťávy. Za mě myslím z této série stačilo.

Štítky knihy

záhadné bytosti pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

2015  77%Jackaby
2017  81%Případ ukradeného zubu

Kniha Případ ukradeného zubu je v

Právě čtených2x
Přečtených208x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených7x
Knihotéce142x
Chystám se číst73x
Chci si koupit19x
dalších seznamech5x