Nedej se

Nedej se https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297865/bmid_nedej-se-ZlQ-297865.jpg 4 743 170

Simon Snow série

1. díl >

Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr. Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem. Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal… Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku. Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Carry on , 2015


více info...

Miniemall
Miniemall
08.11.2023 1 z 5

Tato kniha mi nějak nesedla. Nemohla jsem se začíst, děj mi přišel zdlouhavý a nudný a měla jsem co dělat, abych knihu vůbec dočetla.

Nathally
Nathally
08.11.2023 2 z 5

No musím říct, že se mi knížka nějak extra nelíbila. Simon a Baz mi přišli fajn, ale například Agáta mi byla nesympatická od začátku. Jinak dějově se mi to taky nějak nelíbilo, nebylo to moc vymyšlené do podrobna, taková FF jak z Wattpadu... Postavy se chovali někdy až nelogicky nebo celkově divně. Děj se rozjel až kolem 400 strany, což bylo skoro u konce a já se těšila, až to konečně dočtu. Obvykle mi taková knížka trvá přečíst maximálně týden, ale toto mi trvalo víc jak měsíc...


Kimi_Jenkins
Kimi_Jenkins
19.10.2023 5 z 5

Už se mi povedlo rozřešit záhadu pořadí knih. Je pravda že Nedej se je ze začátku trošku zmatečné ale nakonec jsem to naprosto v pořádku pochopila. Fangirl jsem ještě nečetla a myslím že ani není třeba ji číst před Nedej se.

Kniha se mi moc líbila a určitě doporučuji. Je odpočinková a také to byla první kniha za poslední půlrok u které jsem se opravdu zasmála.

HelVall
HelVall
22.05.2023 4 z 5

Byla zábavná vtipná. Na začátku mi přišlo, že je to parodie na Harryho Pottera, ale zbytek dobrý. Něco tam jde odhadnou (většina). Konec se mi líbí a vztach mezi Simonem a Bazem byl perfektní.

Babouš
Babouš
22.04.2023 4 z 5

Pokud jste někdo četli legendární fanfikci na Harryho Pottera All The Young Dudes, mám dojem, že touhle knihou Rainbow Rowellové se autor/ka lehce nechali inspirovat. Pro mě byla podobnost s Harrym Potterem největší mínus. Naopak hrozně mě bavilo, jak tady není nic černobílé, a hlavní hrdinové? Ti jsou vylíčení tak, že je chcete za kámoše (nebo boyfriendy). Škoda, že nedostali tolik prostoru, kolik by si zasloužili. Nicméně hned se pouštím do dalších dílů, tak doufám, že to autorka ještě rozjede!

Rowana
Rowana
10.03.2023 3 z 5

Dobrá kniha. Začátek za mě rozpačitý - víte, že to má být fantasy s čaroději, kouzelnickou školou, inspirováno Bradavicemi, i to tak působí, ale pořád je nějak těžké uvěřit, že se tam ta kouzla skutečně objeví. Později je to lepší, pak i zajímavé. Některé zvraty jsem tušila a byla spokojená, když skutečně nastaly, u jiných jsem byla překvapená. Některé mě mrzely. Celkově jsem se čtením spokojená natolik, že zkusím i další pokračování.

kolacky
kolacky
19.01.2023 4 z 5

Po druhém přečtení přidávám jednu hvězdičku. Vážně dobrý nápad, čarodějná škola, která není Bradavice...

Kalokaghatia
Kalokaghatia
22.12.2022 5 z 5

Tohle bylo tak "svěží". Asi nevím jaké lepší slovo použít. Po všech možných temných fantasy, které jsem v poslední době četla, je tahle kniha taková milá, vtipná, nad věcí. Pěkně vymyšlený svět mágů a postavy které si hned zamilujete.

Miborrow
Miborrow
09.10.2022 3 z 5

Být vyvoleným nikdy nebylo jednoduché a pro Simona Snowa to platí dvakrát tak. Zvláště pokud jste ve světe plném magie a nadpřirozených tvorů. A někde tam venku číhá Pleticha a přemýšlí, jak by Vám jen mohl ještě více ublížit a zbavit svět veškeré magické moci. Nic není takové, jako kdysi bylo.... Kniha je čtivá, chvíli trvá než se s knihou sžijete, pěkné vykreslení vztahů mezi postavami, nápadná podobnost s Harry Potterem až na tu LGBT linku, která je skvěle vykreslená.

tatjana1737
tatjana1737
04.08.2021 2 z 5

(SPOILER) Vůči téhle knize chovám dost rozporuplné pocity... Zkusila jsem ji začíst číst, abych zjistila, že se neorientuji, a tak jsem si nejprve přečetla Fangirl, abych pochytila souvislosti. Líbila se mi autorkou vymyšlená literární série, z níž (a z fanfikcí hlavní hrdinky) citovala v úvodu kapitol. Nicméně "Nedej se" je vlastně posledním dílem, takže o tom, jak se Baz a Simon Snow seznámili, jak je to s Mágem, Mágovým dědicem či averzí rodů vůči změnám, něco víc o Watfordu či kouzelných tvorech tohoto světa... se člověk vůbec nedozví, vše je jen naznačeno formou zmínek v textu. Fanoušci Simona Snowa jsou doma, ale my, kteří jsme to nečetli, stále tápeme :-). A v tom je pro mne největší slabiny knihy, že neuvádí nic z toho, nač se odkazuje. Někdo to jistě bude hodnotit jako klad, protože to ponechává velký prostor fantazii (a psaní fanfikcí), ale pro mě kniha díky tomu neměla žádnou gradaci. Něco jiného je číst si Harryho Pottera od prvního dílu, růst s ním a čekat na další napsanou knihu, a něco jiného je rovnou si přečíst díl poslední, aniž by člověk věděl, proč Snape nesnáší Harryho a kdo je Brumbál.

Moc se mi líbil celý princip kouzelných formulí převzatý z užívaných frází či názvů písní. "Nedej se" je navíc plné typického slovního humoru Rainbow Rowellové, který mne mnohokrát pobavil, včetně narážky na SW 1 ("To nejsou ti droidi, co hledáte"). Pár příkladů:

- Nemusela mi vůbec připomínat, že my máme hodně co skrývat. S Pletichou nespolupracujeme - proč by s ním kterýkoli kouzelník nebo čarodějka spolupracovali? -, náš dům je ale plný zakázaných knih a temných předmětů. Dokonce i některé naše kuchařky jsou zakázané. (Přitom už je to kdovíkolik staletí, co Pitchovi naposled jedli víly.) (Víly už vůbec ani nejsou k sehnání.) (A není to tím, že jsme je všechny snědli.)

- Všichni ještě pořád spekulují o tom, kde byl. Nejpopulárnější zvěsti jsou „podstoupil černokněžnický obřad vstupu do dospělosti a ten na něm zanechal tolik zranění, že nemohl mezi lidi“ a „na Ibize“.

- Jednou jsem viděl, jak takhle zabil psa, a ani mu to nedalo tolik práce. (Tvrdil, že ten pes byl vlkodlak; podle mě byl jen rozdováděný.)

- „Tví příbuzní jsou proslulí zrádci,“ argumentuje Penny. „V osmnáctém století dokonce nějaký čas měli zakázáno podepisovat smlouvy.“
„Ano, ale nikdy se nezrazujeme mezi sebou.“

!!! SPOILERY !!!

Jenže mě moc neuspokojil příběh jako takový. To, že Baz a Simon skončí spolu jsem věděla, takže o tomhle nemluvím. (A ne, nemám nic proti gay romancím, naopak mnoho momentů v knize bylo moc hezkých.) Na ten poměrně vysoký počet stran jsem měla pocit, že se strašně dlouho nic nedělo a že to autorka zbytečně protahovala. A když pak přišlo rozuzlení a konečný souboj, proběhlo to naopak strašně rychle a v chvatu. (I když vysvětlení, jak je to s Pletichou a jeho požíráním magie mi na to, že autorka není autorkou fantasy, přišlo velmi vynalézavé, ač si jej třeba čtenář domyslel dříve než hrdinové.) Na některé otázky jsem sice odpovědi dostala (například jak se Penelopa dostávala na klučičí kolej či co se stalo s Lucy), ale něco stále zůstalo nezodpovězeno. Možná, že kdyby existovaly předchozí díly série, bylo by to o něčem jiném, takhle ve mně zůstal jen silný pocit frustrace.

Samotná postava Mága mi nepřišla příliš propracovaná, "flashbacky" do minulosti byly sice zajímavé, ale vylezl mi z toho v podstatě rozporuplný frustrát, který vůbec nekorespondoval s postavou "důstojného Brumbála" (ostatně lze si vůbec vážit dospělého, který chodí oblečený jako Petr Pan?). Anebo postavy Ebb a Nikodéma, jež byly velmi zajímavé a skýtaly veliký potenciál, který ale zůstal nevyužitý... nebo Agáta, která tu byla jen do počtu. Vcelku mě zarazily i následky Simonova střetnutí s Pletichou, ale protože jsem zlomyslná, tak za to nakonec dávám palec nahoru, protože udělat něco takového hlavnímu hrdinovi, to vyžaduje kuráž.
(Ostatně Simon zde se vší svou nemotorností působí spíše jako "antihrdina", což byl evidentně záměr. Ztotožňuji se s názory čtenářů, že Basilton byl jako postava mnohem lepší. :-))

No, druhý díl asi číst nebudu a "Nedej se" si podruhé také jen tak nepřečtu. Ale možná za to mohou jen vysoká očekávání, která jsem od autorky měla. Kdyby její doslov byl na začátku knihy, zřejmě by mé hodnocení nebylo tak příkré, protože tam vysvětluje, že neaspirovala na sepsání vlastní fantasy (natož ságy), ale že jen chtěla napsat příběh z pohledu Cath. To beru, protože jako plnohodnotné fantasy to u mě neobstálo.

P.S.: To, že na obálce nejsou dvě barevně se tlučící skvrny, ale dva profily mi došlo až ke konci čtení.
P.P.S.: Knihu jsem měla půjčenou z knihovny a zaujala mne potřeba jednoho z předchozích čtenářů vpisovat do textu vlastní glosy.
P.P.P.S.: Všimla jsem si toho už ve Fangirl, ale Rainbow je evidentně velice zaujatá tím, když někdo při líbání dělá "věci bradou"!

kate9326
kate9326
02.08.2021 5 z 5

Harry Potter trochu jinak...čteno v eng. originále- všechny tři díly...kupodivu, jakko první jsem začla druhým dílem, a pak mi došlo, že to bude opačně...ten začátek vypadal trochu zmatený....ačkoliv hlavní rozdíl je v tom, že hrdinové jsou starší a na dřívější roky vzpomínají pouze retrospektivně. Nadchl mě svět mágů a jejich intriky :-)...kvůli vztahům bych prvoplánově nečetla nic, ale fantasy je super skoro vždy...

Grohlinka
Grohlinka
30.06.2021 5 z 5

Nevím, čím to je, ale některé knížky se čtou sami. Někdy mám u knihy takový pocit, touhu, aby nikdy neskončila, někdy čtu některé odstavce a věty znovu a znovu, jen aby ještě nebyl konec. Tohle je jedna z těch knih. Nedokážu úplně rozluštit, čím to je. Mám ráda fantasy a vlastně všechno, co je v téhle knížce, Baz se Simonem jsou jednoduše skvělí, asi jeden z nejlepších párů, na které jsem v knížkách narazila, Penny je bezvadná kámoška, která má vždycky nějaké řešení v rukávu a Agátha, no to není můj šálek kávy, ale tak nějak tam patřila. Kniha Vás rozesměje, dojme, ale i rozněžní, je prostě senzační. Doporučuji a těším se na další díly.

"Vím, že něco se může zlepšit jenom tehdy, když budou dobří lidé bojovat za to, co je důležité."

Karoli282
Karoli282
13.05.2021 4 z 5

Tahle kniha se mi četla velmi dobře, námět byl docela zajímavý. Simona s Bazem jsem si oblíbila. Celkové prostředí a popis kouzelnického světa mi ale moc nevyhovovali a nepřišlo mi to moc logické. Nicméně i tak všem doporučuji.

TomTomis
TomTomis
04.04.2021 4 z 5

Smíchání gay romance s fantasy žánrem. Docela to mělo spád. Nic hlubokomyslného jsem tam ale nenašel. Jen mě to pobavilo, místy rozesmálo... Lehké čtivo pro mládež, co neurazí ani dospělé, co nemají problém s fantasy...

kolacky
kolacky
12.03.2021 4 z 5

Trochu zmatené, ale celkem slušně vymyšlené.

tomas9591
tomas9591
03.03.2021 3 z 5

3.8*
Toto je pro mě ta kniha, ze které jste po dočtení úplně paf, ale s odstupem času Vám nepřijde tak dobrá. Nechal jsem se uchvátit druhou půlkou, ve které se konečně pořádně rozjela LGBT linka a příběh nabral větší spád. Na první půlku, ve které se nic moc nedělo jsem dost zapomněl a v hlavě jsem měl jen tu druhou. Ani ta detektivní zápletka mě nějak nezaujala. Svět magie se mi ale moc líbil a LGBT bylo nejlepší, jaké jsem zatím četl.

alibenny
alibenny
18.02.2021

Na začátku jsem se trošku ztratila, než jsme se dostala do děje. Každý den jsem četla skoro do rána a nemohla přestat. Vždy jsem se těšila, až se budu znovu moci ponořit do tohoto příběhu. Je mi hrozně líto, že musím tento příběh opustit. Opravdu se mi kniha moc líbila. Když jsem se dozvěděla, že je pokračování, začala jsem šílet s všude ji shánět.Tuto knihu doporučuji, ale je lepší si nejdřív přečíst Fangirl, protože jinak bych se do děje nedostala nikdy

Charloteen
Charloteen
16.02.2021 2 z 5

Prvních 150 stran byla extrémní nuda. A v průběhu čtení se to vlastně moc nezlepšilo. Vůbec nevím o čem to bylo.

lena.o.knihach
lena.o.knihach
18.11.2020 3 z 5

S Nedej se jsem po knihách Fangirl a Eleanor & Park vůbec neváhala. Jenže jsem měla až příliš velká očekávání.
Ve Fangirl jsem si krátké úryvky o Simonovi užívala a těšila jsem se na knihu jen o něm. A protože brzy vyjde Nezdárný syn, konečně jsem se do ní mohla pustit.

Blížila jsem se do poloviny Nedej se a stále jsem nevěděla, co si o tom všem myslet. Asi mi v této době moc nesedla ta podobnost s jinou školou pro čaroděje a třemi hlavními hrdiny. Stále jsem si říkala, jestli je tohle jako všechno..

Trochu to zachraňoval Baz, se kterým mě scény bavily, ale čekala jsem od Rainbow Rowellové mnohem víc. Teď mi nezbývá nic jiného, než knihu jen průměrně ohodnotit. A zda se chystám na další díl? To si budu muset teprve rozmyslet.

Edona
Edona
02.11.2020 3 z 5

Mám ráda prostředí kouzelnických škol. A hlavně Simona a Baze znám už z Fangirl. Tam mě ta fanfikce moc bavila. Ovšem Nedej se je jiná kapitola. Já nevím proč, ale do čtení jsem se mnohdy musela nutit. Což asi samo o sobě něco znamená. Ten příběh mě tak úplně nevtáhnul, nezaujal. Což je mi samozřejmě líto. Ale uznám, že se našly i části, kdy jsem knihu neodkládala, to bylo prvních pár kapitol a konec. Ale u toho konce si nejsem jistá, zda to bylo příběhem, nebo jen tím, že jsem už to chtěla mít přečteno.

Na závěr dodám, že je asi lepší mít menší očekávání.