Monyčí Monyčí komentáře u knih

☰ menu

Jsme nevyhnutelní Jsme nevyhnutelní Nofreeusernames (p)

Travis komečně dostal svůj příběh a já nemůžu být víc happy! On je totiž moje fav postava z celýho Olina universa! Njevíc nejlepší knížka na období hektického zkouškového. Ještě víc chatů než normálně, dva úhly pohledu, vysoká škola, druhá šance, zakázaná láska, Marvel, kapela... Má to všechno. A strašně krásně to ukončuje celou "sérii".

24.05.2023 4 z 5


Miluju tě. Já vím Miluju tě. Já vím Nofreeusernames (p)

Už i já dočetla Miluju tě. Já vím. V lednu jsem četla jako betačtenář nefinální verzi a věděla jsem, že si určitě budu chtít přečíst i tu finální. A ono se to tak hezky sešlo, že jsem ji četla během zkouškového, na které je tahle kniha jako dělaná.

Je to čtivý, graficky vyňuňaný, plný popkulturních narážek, cosplayů a hlavně hudby! Je to feelgood romaňťárna, u které vypnete mozek, odpočíváte a je vám všechno tak nějak jedno. A to v období stresu prostě chceš!

Jsou knížky, které jsou dělané pro to, abyste o/u nich přemýšleli, aby o nich psali literární kritici a aby vyhrávaly ceny tipu Magnesia Litera. A pak jsou knížky, které jsou stravitelné pro širší veřejnost, které znají svoji cílovou skupinu a které vás hodí do pohody. To je přesně případ Miluju tě. Já vím a spousty dalších knížek... A to je skvělý a já za všem těm knihám děkuju!

24.06.2021 4 z 5


Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Na úvod bych ráda napsala, že můj názor není nijak ovlivněn autorkou knihy a vše je z mé vlastní hlavy. Fakt :D

Tohle je podle mě naprosto ultimátní zlepšovač nálady a rozjasňovač ponurých podzimních dnů. Navždycky obsahuje prakticky vše, co si představíte, když se vysloví "Ola". No dobře...možná až na lego, ale to je alespoň v poděkování. Ale jinak je tam i nasírací umění :D
Jde o naprosto cute hate to love feel good romantiku, která je neskutečně vtipná, plná sarkasmu, a která obsahuje kromě klasického textu i chatové konverzace a hooodně dalších věcí jako je Harryho Pottera, čokoláda, písničky, Frozen a tak dále.
Musím říct, že jsem si naprosto zamilovala snad všechny postavy, které se v příběhu vyskytly. Mei, Avu, Travise, Liama i jeho ségry. Prosím, prosím, chci volné pokračování a je jedno, o kom bude.
Od téhle knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala a neskutečně moc jsem si to užila. A jsem moc ráda, že se konečně i do českého rybníčku dostala nějaká pořádná YA odpočinková četba pro takové duše jako je právě ta moje. Díky moc za to, Olo.
Už teď vím, že až mi někdy v budoucnu bude smutno a budu naštvaná na celý svět, tak že si tohle znovu přečtu.

08.10.2020 5 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Minulý rok jsem si díky ambasadorství přečetla Zmizení Sáry Lindertové, letos Noci běsů a obojí jsem si zamilovala. Noci běsů ještě o krapet víc! Zbožňuju, jak dobře dokázala Katka popsat a navodit tajemnou atmosféru, která celou knihu provází. Absolutně obdivuju originalitu a nechápu, kam na to sakra někdo chodí. Tohle se prostě tutově vyrovná zahraniční tvorbě a rozhodně spoustu zahraniční tvorby překoná. Jde o takový mix fantasy, mystery, hororu… Nevím, čeho všeho, ale mám pocit, že skoro všech žánrů :D Každopádně to neskutečně dobře funguje a mám pocit, že si tam každý najde to svoje. Někdo třeba méně, někdo více, ale stopro najde. Je to trochu creepy, tajemný a občas celkem (hodně) drsný, takže se připravte, pokud na to moc nejste, ale stojí to za to.

Kniha je neskutečně čtivá a ručím za to, že se nebudete moci odtrhnout. A víte, co nechápu? Jak to ta Katka dělá, že vždy píše o nadpřirozených věcech, které by se zdárně neměly nikdy stát, ale já ji to nějakým způsobem neskutečně baštím a po nějaké době vážně začnu věřit, že se to stát může, nebo že se to dokonce už stalo.

Neskutečně dobrá práce, smekám a smekám i před autorkou té boží obálky!

23.09.2020 5 z 5


Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Knížka má rozhodně dobrou myšlenku, ale na můj vkus se celkem dlouho rozjížděla a čekalo se na nějaký zvrat. Nicméně v druhé polovině už nabrala spád a ačkoliv byla dost předvídatelná, tak se mi líbila. Nejvíc oceňuji téma, je to totiž téma o kterém se veřejně ani v knihách moc nemluví, a tak mi přijde fajn, že se to přes tuhle knížku může rozšířit alespoň mezi čtenáře.

05.05.2018 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Jedna z nejlepších knih, jakou jsem kdy četla. Silný, dojemný, smutný příběh 2. světové války. Příběh Hany, Miry a všech lidí zasažených hrůzou války.

08.03.2018 5 z 5


Šlehačková oblaka Šlehačková oblaka Tereza Salte

Moc povedená "blogerská" knížka, oddechová, místy smutná. Skvěle se čte a místy zažíváte pocity, že potřebujete v Norsku žít nebo ho minimálně navštívit. Doporučuju!

06.02.2018 4 z 5


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Volání netvora je neuvěřitelně smutný, dojemný a silný příběh, který se Vám dostane pod kůži a budete na něj muset i dlouho po dočtení myslet. Samozřejmě ilustrace Jima Kaye jsou třešničkou na dortu.

25.08.2017 5 z 5


Pod vlivem Jupiteru Pod vlivem Jupiteru Gary D. Schmidt

Na krátkou knihu, silný a emotivní příběh, který stojí za to si přečíst. Konec nečekaný.

11.07.2017 4 z 5


Víš, že tě miluju? Víš, že tě miluju? Estelle Maskame

Sice příběhově nic převratného, ale milá letní oddechovka to nepotřebuje. Už se těším na další díl, protože konec...ááá.

11.07.2017 4 z 5


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Kniha o hledání domova a přátelství. Čtivým a citlivým způsobem, očima devítiletého kluka se díváme na jedno z nejhorších období dějin. Určitě všem doporučuji. Stojí to za to.

07.05.2017 5 z 5


Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Ideální oddechovka na letní nebo zimní večery. Není to nic extra propracovaného, ale je to zkrátka milé, rychlé, roztomilé čtení. Zklamal mě trochu konec, celá kniha super, ale konec mi přišel nedotažený, tak doufám, že v dalších dílech to bude lepší. Také jsem čekala, že odeslání dopisů, co se tváří jako hlavní téma, nakonec tak úplně hlavní téma nebylo. Spíš to celé bylo o vztahy mezi Larou Jean a Peterem, což ale také nebylo vůbec špatné, protože buďme upřímní, Peter je boží.

26.04.2017 4 z 5


Ostrov lhářů Ostrov lhářů Emily Jenkins

Kniha rozhodně nebyla špatná, moc se mi líbila, ale čekala jsem od toho asi víc. Nějak jsem myslela, že ten konec bude strašná bomba, ale nakonec jsem to prokoukla. Četla se krásně, je z ní spousta krásných citátů a rozhodně stojí za přečtení už jenom kvůli tomu, že chcete zkrátka vědět o co v ní vůbec jde.

22.04.2017 4 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Kniha se mi líbila, dobře četla, stránky ubíhaly rychle. Když se nad tím zamyslím, tak se vlastně v knize neudálo zase nic tak převratného a spíše se autorka zaměřila na seznámení s upíry a moc akce nám nedala. Co mi tedy přijde až vtipné, jak Bella bere úplně v pohodě přítomnost upírů a sama se jím chce co nejdříve stát, zkrátka si myslím, že aby to bylo "reálnější" tak by měla mít mnohem větší strach nebo respekt. A myslím si, že kdyby knihu o 50 stran zkrátila a dala pryč nějaká hluchá místa bylo by to lepší. Ale i přesto jsem knize dala 4 hvězdičky.

15.04.2017 4 z 5


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Hodně jsem se téhle knihy bála, bála jsem se, že to není úplně můj žánr. Po cca. 100 stranách jsem zastávala názor, že mě to moc nebaví a nevěděla jsem, co si o tom myslet. Pak přišla následujících cca. 300 stran, kdy mě to bavilo a byla jsem nadšená, oblíbila jsem si v této části hlavně Ezru, který mě naprosto bavil a užívala jsem si jeho části. A pak cca. 150 stránek před koncem se stalo něco, z čeho jsem nemohla, absolutně jsem to nechápala a musela jsem to prostě dočíst abych věděla, jak to skončí. A byla jsem nadšená.
Na styl psaní jsem si zprvu musela poměrně dlouho zvykat, ale jakmile se to zlomilo, tak to byla jízda. Už se těším na další díl, ale trochu se bojím, že si nedokážu nové postavit oblíbit tak, jako Kady a Ezru. Ale rozhodně jsem zvědavá, protože to, jak předpokládám, nebude klasické pokračování s nám již známými postavami.

02.04.2017 4 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Knížka nebyla špatná, rozhodně jedna z těch zábavnějších a dobrých knížek z povinné četby. Četlo se to dobře, místy jsem se i zasmála, ale zkrátka některé dialogy a postavy mi přišly takové, no nevím, jako myšlením jednoduché. Zkrátka po všech dobrých ohlasech jsem byla trochu zklamaná, čekala jsem od příběhu trochu více propracovanosti nebo nějakou zajímavější zápletku.

28.03.2017 3 z 5


Siréna Siréna Kiera Cass

Jak je u Kiery zvykem, byl to svižný, zajímavý příběh se zajímavým koncem a celkově průběhem. Trochu jsem se ji obávala, ale nakonec mě mile překvapila a navíc ta obálka. Na to, že to byla její první knížka, kterou navíc vydala až po úspěšné série Selekce, tak klobouk dolů a oceňuji, že se to rozhodla ponechat u standalone knihy a neudělá z toho šíleně dlouhou sérii. Můžu jenom doporučit.

26.03.2017 5 z 5


Poslední píseň Poslední píseň Nicholas Sparks

Ano, ano, ano. Jak je u Sparkse zvykem, kniha je citlivě, čtivě napsaná. Prostě čtete a ani nevíte jak. Kniha nejenže pojednává o lásce dvou mladých lidí, vypráví také vztah dcery a otce, který není zprvu úplně růžový. Kniha vás chytne a nepustí a troufám si říct, že tahle kniha snad rozbrečí každého a koho ne, tak asi nemá srdce. Na tuhle knihu nikdy nezapomenu. Ani nemůžu říct, že bych byla smutná. Byla a jsem vlastně šťastná.

20.03.2017 5 z 5


Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Sluha dvou pánů je opravdu povedená komedie u které jsem se poměrně dost nasmála, což někdy v MHD není úplně přívětivé, ale doufám, že jsem pobavila ostatní. Námět je opravdu povedený, akorát na mě bylo místy hodně rychlé střídání postav až jsem se trochu ztrácela. Ale rozhodně je to jedna z té dobré a dokonce zábavné povinné a maturitní četby.

20.03.2017 4 z 5


Fantastická zvířata a kde je najít: Původní scénář Fantastická zvířata a kde je najít: Původní scénář J. K. Rowling (p)

Tato knížka je poklad. Design krásný, ale hlavně další pohled do kouzelnického světa J.K. Rowlingové. Jsem moc ráda, že se tady vracíme do minulosti, do toho, co bylo před Harryho generací a poberty. Jen pevně doufám, že toto není jediná kniha z této "generace", protože by mě hodně zajímalo, jaký vztah má třeba Mlok a Brumbál, a tak podobně. I když tím, že je to scénář, tak příběh je poměrně jednoduchý a mohl by být více propracovaný, ale věřím, že k tomu nám právě slouží filmové zpracování. Mlok je rozhodně sympaťák a už se na něj těším v podání Eddieho Radmeyna. Film jsem zatím neviděla, ale dávám tomu max. 2 dny.

17.03.2017 5 z 5