Illuminae přehled

Illuminae
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299444/bmid_illuminae-MH4-299444.jpg 4 1376 1376

Akta Illuminae série

1. díl >

Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků. Píše se rok 2575 a korporátní těžební kolonie na planetě Kerenza IV je napadena korporací BeiTech. Obyvatele před útokem nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží a pro BeiTech jsou jen potenciálním zdrojem problémů. Kady Grantová, její bývalý přítel Ezra a několik tisíc dalších lidí dokáže utéci díky intervenci lodě pozemské vlády Alexander. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem. A jedna z lodí BeiTechu se přibližuje, rozhodnuta dokončit, co začali.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Illuminae. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (329)

kamolka
17.06.2024 5 z 5

Knihu jsem četla už podruhé, dokonce jsem dokopala i svou sestřičku (která nikdy moc sci-fi nečetla), aby si to přečetla a obě dáváme 5 hvězd. Velikost knihy odrazuje na první pohled snad každého, ale jakmile se jednou začtete, nemůžete skončit, dokud to nedočtete. Horory zvládám v pohodě, ale ještě nikdy jsem nezažila, že by mi ze čtení naskočila husí kůže. Tady nevíte čeho se bát dřív, ale věřte mi, je toho hodně. Naprosto tuhle knihu miluju a těším se na další díl

knidopel
11.05.2024 4 z 5

Knihu jsem nedávno dočetla už podruhé (poprvé jsem ji četla v době covidové karantény, kdy byla kniha dost tematická). Vrátila jsem se k ní po letech, kdy jsem se rozhodla, že bych se ráda pustila i do dalších dílů a dohnala tak nepřečtené resty ve své knihovně. Musím se přiznat, že až na pár maličkostí, jsem si již děj nepamatovala, takže jsem zažila při čtení opět spoustu překvapení.

Kniha a celá tato série je zkrátka jiná. Odlišná od všech knih, které jsem doposud četla. I když se jedná o docela tlustou "bichli", čtení šlo díky originálnímu zpracování a napínavému příběhu nakonec rychle (musím však souhlasit, že první polovina knížky je taková pomalejší, ale potom už to opravdu stojí za to)! A právě zpracování je to, co knížku spolehlivě odliší od všech ostatních. Bylo opravdu osvěžující číst a skládat si příběh z různých e-mailů, dokumentů, osobních deníků či plánků. Co se týče hlavních hrdinů, tak jsem si je okamžitě zamilovala a se zvědavostí hltala každou další stránku, kde se jejich příběh rozvíjel. Také bych chtěla vyzdvihnout docela aktuální téma, a sice zapojení AI jakožto jedné ze zásadních postav v příběhu.

Vždy mě trochu zklame, když dokážu dopředu odhadnout zápletku nebo dokonce konec příběhu, u Illuminae jsem však zklamaná rozhodně nebyla. Celý příběh byl jedno velké překvapení. A to včetně konce! Jsem zvědavá, jak to všechno bude pokračovat a těším se na další díly z této série.


theozijenamarsu
09.05.2024 5 z 5

Tahle kniha mi leží na poličce už něco málo přes dva roky a teprve předevčírem jsem se k ní konečně znovu vrátil. Začátek jsem za ty dva roky stihl přečíst snad čtyřikrát a pokaždé mi dával pocit, že tahle kniha nebude nic moc. Teprve napočtvrté jsem to konečně přečetl celé, navíc za pouhé dva dny.
U téhle knihy je důležité se tím začátkem prostě "prokousat" a zároveň se snažit všechny ty informace chápat. Když už chápete, co se děje, tak je tahle kniha naprosto úžasná. Na rozdíl od klasického stylu psaní je Illuminae v podstatě velká sbírka nejrůznějších záznamů a dokumentů, což je samo o sobě velký plusový bod. Příběh, i když může být ze začátku těžký na pochopení, je po celou knihu zajímavý a napínavý.
Zároveň se v knize nachází několik vážně nečekaných zvratů. Například strany 352 a 353 mi trvalo nějakou tu chvíli rozdýchat a pochopit, co se to sakra právě stalo.
Kniha jednoznačně stojí za přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Ocenění knihy (1)

2015 - Aurealis Award (Best Science Fiction Novel)


Kniha Illuminae v seznamech

v Právě čtených45x
v Přečtených1 687x
ve Čtenářské výzvě492x
v Doporučených251x
v Knihotéce655x
v Chystám se číst929x
v Chci si koupit273x
v dalších seznamech20x