Stmívání

Stephenie Meyer

Stmívání série

První kniha série Stmívání. Isabella Swan se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo – až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo není v bezpečí, zvláště Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší. Oba mladí lidé jsou k sobě vázáni silným citovým poutem. Zvítězí milostný cit, nebo hrůzné temné pudy?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2005 , Alicanto (Egmont ČR)
Originální název: Twilight 20th Anniversary Edition: Twilight, Book 1, 2025

Komentáře knihy Stmívání

BednarkaM
28.11.2025

Má to své kouzlo, ale čím jsem starší, tím mi víc vadí Bella. Je nemastná, neslaná. Nic na ní vlastně není a v normálním světě, by určitě takovou pozornost nedostala. Ale do knihy se to hodí.

Beatnice
17.11.2025

První novodobá upířina, kterou jsem četla a příběh mě vážně chytil. Jsem vážně ráda, že jsem nejprve četla knihy a teprve potom viděla filmy, protože to se nedá srovnávat.

LadyWalsh
10.11.2025

Noc nikdy nebyla tak lákavá a zároveň nebezpečná, až se tomu nechce věřit, protože kdyby se v realitě objevili takhle komplikovaní hrdinové, asi bych si musela pořídit nějaký lepší zámek na dveře a pořádnou zásobu česneku. Napětí a romantika se tu míchají tak nečekaně, že to připomíná mixologii na vysoké úrovni, kde vám sice hlava trochu třeští, ale zároveň nechcete, aby ten drink někdo vypnul. Když člověk přijde na to, že není potřeba nosit sluneční brýle jen kvůli slunci, ale i kvůli lesku v očích těch, co chodí po špičkách mezi světlem a tmou, začne si všechno víc užívat. Jasně, ne každý chce mít upíra za parťáka, ale tady je to skoro takový moderní glamour, co nechcete vynechat, i kdyby vás na to zrovna nikdo nepozval. Vtipné hlášky s lehkým nadhledem vás drží při životě, když to začne být až moc tajuplné, a to je přesně ten druh relaxace, co večer po dlouhém dni přijde vhod. Někdy si říkám, že by bylo fajn mít aspoň na chvíli takovou dávku drama, která neurazí, ale pobaví a přitom zanechá pocit, že i ve světě stínů může být trochu světla. A přitom všechno tohle kouzlo je tak nenucené, že se nechce přestat otáčet stránku.

NikoLen
03.11.2025

Fantasy miluju, série stmívání mě provázela mými "telecími" léty, ale tohle je snad první případ kdy je film lepší než kniha :-D jako jestli někomu přišla Bella ve filmu že není nejostřejší tužka v penále, tak ať si přečte pár kapitol, v knize je neskutečně tupá, sebemrskačská a neustále se shazuje až možná ponižuje, z Edwarda dělá naprosto dokonalého, bezchybného a andělsky krásného boha (jasně, s pokřiveným úsměvem který bere dech...), chápu že je to 17tiletá puberťačka, ale přijde mi to trochu moc, filmovou sérii Stmívání mám docela ráda, je to taková moje nostalgie, ale knížky jsem si asi měla přečíst když mi bylo náct, to by mi možná tolik přitažené nepřišlo, takhle jsem to aspoň doposlouchala jako audio knihu a jen pro to abych to měla za sebou...

Lvhrss366
02.11.2025

OMG!
Omggomgomgg!!!
Do téhle knihy jsem se zamilovala hned na první stránce, možná to bude tím že mám teď nějaké upírské období :D
Nespala jsem celou noc. Jakože ÚPLNĚ celou! Ani bych se nedivila kdyby se i ze mně nějaký ten upír stal.

Postavy. Naprosto úžasné! Asi tam nebyl nikdo koho bych si nezamilovala a nehltala všechny scény s ním. Ovšem Edward, no, to je jiný level :D
Už chápu proč o Stmívání a hlavně o Edwardovi básní tolik lidí.
Hned jak jsem se ráno "vzbudila" a vstala, letěla jsem nakupovat*. Hehe. Můžete hádat co. Nejpozději pozítří by měla dorazit.
Ale ještě jedna věc. Co bych to byla za člověka kdybych nějak podrobněji nezmínila hlavní postavu.
Bella je fajn. Myslím, že si celkem rozumíme, teda ohledně Edwarda obzvlášť.
Možná si holt budu muset přečíst další díly co nejdřív, abych se toho o ní dozvěděla víc...

Jen jednu věc nechápu (kecaaam, je jich bambilion ale tuhle musím vyzdvihnout), proč je sakra Stmívaní v naší knihovně označené za Horor??
Heh. No nic no.

Doporučuji vším co mám. Nenechte si to ujít.

*nemyslete si že bych někam běhala, samozřejmě že jsem nakupovala přes internet :)

zapasnice
30.09.2025

(SPOILER) Stmívání je příběh o Belle, která se přestěhuje do Forks ke svému tátovi a zaplete se do vztahu s Edwardem, upírem. A zároveň se jí líbí Jacob vlkodlak. Vzhledem k tomu, že upíři a vlkodlaci se nemají rádi, Bella se ocitá mezi dvěma světy,což znamená že se jí přihodí spousta vzrušujících události a bude muset udělat spoustu těžkých rozhodnutích

Knížka Stmívání se mi hodně líbila a byla opravdu zajímavá na čtení, protože se v ní střídali romatniceké a napínavé situace . Celkově to byla napínavá kniha.

kykiryki28
14.09.2025

Od této knihy jsem nic neočekávala, a přes to mě pohltil. Nikdy bych neřekla, že mě upíři začnou zajímat, dokonce bavit.
Bella mi přišla na svých 17 let velmi odlišná od svých vrstevníků (konečně nějaká změna od běžných young adult příběhů). A Edwarda je těžké nemilovat.

marketa9252
06.09.2025

Ať si říká, kdo chce, co chce. Moc se mi kniha líbila.

ppheat
03.08.2025

Některé věci se nemění. Prababička před sto lety ronila slzy nad osudem zkoušenou chudou švadlenou, kterou si ovšem nakonec vzal pan továrník, dnes stydlivá středoškolačka propadla kouzlu hodného upíra. Proste červená knihovna. Dobře napsáno.

Velary
01.08.2025

Nenáročné čtení o novém pojetí upírů a jejich vztahy s měňavci. Hezké čtení.

readingw.nikyy
25.07.2025

No tak jsem se odhodlala konečně přečíst i knihu, když filmy jsem dříve milovala. Musím se přiznat, že v první kapitole mě čtení příliš nebavilo, ale pak už to bylo lepší.

Možná to bylo tím že jsem si Bellu a Edwarda představovala úplně stejně jako ve filmu, což se mi tam moc nehodilo. Ale pak jsem si je začala představovat úplně jinak.

A když jsem tak udělala, hned se mi kniha četla lépe. I když nějaké věci byly… no ne úplně dobré.

Chování Belly bylo.. divné a nelogické. Typicky se Bella líbila všem klukům ze školy, kde je nová. No a to jak Bella na Edwardovi videla přitažlivé věci i když normálního člověka by to vyděsilo? No, prostě Bella není moje oblíbená hrdinka. Ale nějakým způsobem mě to prostě bavilo.

Pak tu máme Edwarda. Ten byl… taky zajímavý. Na to že mu je přes sto let tak se chová taky nelogicky a jako dítě. Stalkovani? Pomoc. Jak jí básnil že ví ji vysál? Pomoc! Ale jeho zářivá pokožka? Málem jsem umřela.

Jejich vztah byl nelogický, toxický a vlastně ani netrval tak dlouho než přišlo nebezpečí a než kniha skončila. Vlastně jejich vza

Jedna postava mě ale překvapila. To byl Jacob, který je fakt malý dítě. Ale na svůj věk mu to sedí ale vlastně i dost racionálně.

No jak bych to shrnula? Knížka zobrazuje nezdravý vztah kde nikdo nechceme skončit. Zároveň se u ní zasmějete a budete cringovat možná i celou dobu.

Osobně se těším na další díl, jelikož je to můj asi nový quilty pleasure.

vesmirny_clovek
22.07.2025

Definice guilty pleasure. Dialogy Belly a Edwarda jsou dokonalý, stejně jako věčný popisování upírova ksichtění.

Locika 28
30.05.2025

Přečteno před cca 5ti lety několikrát a za mě super série i ve filmovém podání..Love Story, jak jinak..Totálně jsem tomu propadla..Spisovatelku velice chválím..

Princezna22
07.05.2025

Stmívání byla moje vstupenka do světa romantické fantasy a pořád má svoje kouzlo. Jednoduchý styl, silné emoce a ta zvláštní, pomalu plynoucí atmosféra, která vás buď pohltí, nebo nechá chladným. Mě to tenkrát úplně dostalo. Ano, není to dokonalé, ale má to srdce – a to se počítá. 5 hvězd!

bookworm86
24.04.2025

Komentáž pro celou serii: Otevřeně se přiznávám, že jsem si (už jako dospělá) s chutí přečetla i Twillight ságu a rovněž otevřeně přiznávím, že se mi svým způsobem líbila. Filmy v člověku vzbuzují dojem, že Bella je blbka, která zvládne tak akorát nyvě vzdychat po Edwardovi a Edward je vlastně tak trochu povýšený a hysterický hezoun. V knize se Bella stará o domácnost, nakupuje, vaří a dokonce drhne záchod a je taková docela příjemně normální, i když beznadějně nešikovná. Edward je vzdělaný a vlastně gentleman, i když by mohl trochu ubrat na tom ochranářství. Nejslabší je pro mě asi druhý díl, trochu moc dlouho se toho nic moc neděje, ale zase dostal prosto Jacob. Celkově vzato, já jsem se bavila, když přihlédnu k tomu, pro koho je kniha určená. Rozhodně lepší než klasické dívčí romány, co se mě týká.

ilonaKNjF
21.04.2025

Na této knižní sérii Twilight která je i zfilmována, byla moje 1 koupená série knih a přečtených. Twilight sága je o mladé holce Belle a o upírovi Edwardovi i o vlkodlacích Twilight sága je moje srdcovka. Doporučuji

mekli
18.04.2025

Už ani nevím kolikrát jsem ji četla od toho co vyšlo půlnoční slunce teda méně ale pořád moje srdcovka. A je jedno že už mi dávno není náct:-)

Jája:-)
22.03.2025

Tak jsem se po dlouhých letech odhodlala přečíst jeden z fenoménů, který před pár lety ovládl knižní svět.
Musím se přiznat, že v první kapitole mě čtení příliš nebavilo, ale způsobil to fakt, že jsem si Bellu a Edwarda ve své hlavě představovala jako protagonisty z filmované verze a oba herci mi tam vůbec nesedí.
Když jsem se však od této situace odpoutala, překvapivě jsem se ponořila do čtení a knihu jsem měla za necelý týden přečtenou.
Chápu ty jistě miliony fanoušků, protože napsáno to je celkem dobře, i když bych pár výhrad měla.
Především to je naivní představa, že by přišla nová studentka do nové školy a téměř každý kluk by ji padal k nohám. Nemohu si pomoci a při čtení jsem si vzpomněla na hlášku z filmu 10 důvodů, proč tě nenávidím, kdy Heath Ledger říká To má bradavky s přichutí piva nebo co... Také ta rychlá zamilovanost a obrat o sto osmdesát stupňů mezi Bellou a Edwardem je těžko uvěřitelná. Navíc jsem si všimla pár nelogických scén, kdy to vypadá, že měla autorka rozepsáno více verzí a zapomněla to dodatečně sladit.
Ale! Musím uznat, že mě čtení bavilo, literární Bella mi byla sympatická, dialogy často i vtipné či dojemné.
Také jsem s nostalgií četla pasáže, kdy si Bella stěžuje na pomalý internet, poslouchá písničky z walkmanu apod. :-)
Rozhodně se mi to četlo s větší chutí, než knihy typu dark romance, kde je vrchol romantiky znásilnění :-)

Elenleb
17.03.2025

Ke knize jsem se dostala až v dospělosti a to byl nejspíš hlavní kámen úrazu. Ale na druhou stranu to i tak bylo velmi odpočinkové, nenáročné čtení s upíry.

Merlin_CZ
10.03.2025

eh ... méně fňukání by prospělo :)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi