Rozbřesk
Stephenie Meyer
Být bezvýhradně a neodvolatelně zamilovaná do upíra je pro Bellu Swan splněným snem a zároveň noční můrou, jež se nebezpečně propletá s realitou. Bellu, zmítanou prudkou vášní k upírovi Edwardu Cullenovi a zároveň upřímnou náklonností k vlkodlakovi Jacobu Blackovi, čeká bouřlivý rok plný pokušení a ztrát. V něm se musí s konečnou platností rozhodnout, zda vstoupí do temného, ale lákavého světa nesmrtelných, nebo zda bude žít plnohodnotným lidským životem. Nevyhnutelnost tohoto rozhodnutí se vine celým Belliným příběhem jako červená nit, na níž visí osudy obou kmenů. A jakmile se Bella rozhodne, dojde k celému řetězu nečekaných událostí, jež mohou mít nedozírné následky. Budou vlákna Bellina života – objevená ve STMÍVÁNÍ a poté roztřepená a potrhaná v NOVÉM MĚSÍCI a ZATMĚNÍ – zničena v okamžiku, kdy se zdá, že se opět zahojí a spojí dohromady…?... celý text
Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: 2009 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Breaking Dawn, 2008

Rozbřesk je konečně závěr, na který jsme všichni čekali, a přináší uspokojivé zakončení příběhu Belli a Edwarda. Kniha má své silné momenty, i když někdy jsem měla pocit, že příběh je příliš natahovaný a melodramatický. I tak ale nabízí silné emocionální momenty a uzavírá všechny příběhové linie, na které jsme byli zvyklí od prvního dílu. Fanoušky ságy určitě nezklame, i když pro mě to nebylo tak silné jako předchozí díly. 3 hvězdy.

Komentáž pro celou serii: Otevřeně se přiznávám, že jsem si (už jako dospělá) s chutí přečetla i Twillight ságu a rovněž otevřeně přiznávím, že se mi svým způsobem líbila. Filmy v člověku vzbuzují dojem, že Bella je blbka, která zvládne tak akorát nyvě vzdychat po Edwardovi a Edward je vlastně tak trochu povýšený a hysterický hezoun. V knize se Bella stará o domácnost, nakupuje, vaří a dokonce drhne záchod a je taková docela příjemně normální, i když beznadějně nešikovná. Edward je vzdělaný a vlastně gentleman, i když by mohl trochu ubrat na tom ochranářství. Nejslabší je pro mě asi druhý díl, trochu moc dlouho se toho nic moc neděje, ale zase dostal prosto Jacob. Celkově vzato, já jsem se bavila, když přihlédnu k tomu, pro koho je kniha určená. Rozhodně lepší než klasické dívčí romány, co se mě týká.

(SPOILER) První kniha kde jsem radši za konec ve filmu krz akce v knize je to dlooooouhy popis. A teda strašně jsem chtěla aby Edward aspoň jednou Jackoba praštil takže škoda že zrovna tuhle scénu ve filmu vyřadily.

tři hvězdy jen ze soucitu a nostalgie… a celý Jacob x Renesmé bylo prostě velmi nepříjemné až odpudivé.
Taky nudná, v knize se v podstatě nic neděje - žádnej fight jen pokec

Tahle kniha je úplně stejná jako film, kdybych knihu neměla zkaženou až komickým filmovým vyobrazením dala bych možná i vyšší hodnocení. Od 1. dílu až ke 4. šly knihy s kvalitou dolů. Pokud jste viděli film, tak knihu ani nečtěte je zbytečně zdlouhavá a úplně stejná.

Trúfam si ju dať do výzvy, pretože to spracovanie z viacerých perspektív vnímania sa mi zdalo omnoho zaujímavejšie než len zo strany samotnej Belly. Je to moja obľúbená časť upírskej ságy a nehanbím sa za to. Iné upírske dielo som (zatiaľ) nečítala a popravde sa na to ani nechystám. Myslím, že ostanem u tohto diela, ktoré nech je akokoľvek "profláklé" sa dostalo tiež do osnov literárnej kritiky a svete-div-sa objavili sme na ňom mnoho pozitív i z morálneho a ľudského hľadiska. ;)

Poslední díl upírské ságy s Bellou jako hlavní postavou. Ta se musí rozhodnout, zda vstoupí do temného, ale lákavého světa nesmrtelných, nebo zda bude žít plnohodnotným lidským životem. Zajímavá kniha i film.

DarthZira- co to píšeš za nesmysly? A koho to vůbec zajímá? Jestli nerozumíš pojmu Fantasy žánr, tak tyto knihy, prosím, nekomentuj a už vůbec je nehodnoť!
Skvělé zakončení výborné ságy. Jsem moc ráda, že filmy zůstaly věrné své knižní předloze, avšak tady musím hvězdičku ubrat (ano, opravdu jsem chtěla dát 5*, jako u prvního dílu!) za to, že film byl lepší ve finálním boji. Spousta věcí tam samozřejmě seděla, ale něco si pro film prostě upravili, a to bylo dobře.
Nechci moc spoilerovat (kdyby to náhodou někdo ještě neznal) a tak musím jen říct, že celou ságu miluji a moc se mi líbí propojení našeho lidského a smrtelného života s tím nesmrtelným, kde čas není potřeba řešit, a taky s tím krásným, vlčím posláním.
Bylo to dokonalé.

Po predchozim dile zase zlepseni a vraci se na plnych 5 hvezd. Vse odsypa, dobre se cte a kniha néze odlozit.

Miluji ty příběhy, pojí se s nimi médospívání. Četla jsem je potají při školních hodinách pod lavicí :) jestli nějaké knihy vychovaly a ovlivnili celou jednu generaci, tak jsou to tyhle.

(SPOILER)
Jistě, náboženské vymývání mozku pokračuje, aniž by to komukoliv ze čtenářů vadilo.
Určitě je snem každé české náctky se hned po maturitě vdát a mít dítě.
Jenže samozřejmě, upíři nemůžou používat antikoncepci, protože pro mormonské fanatiky - ke kterým Meyer patří - je jakékoliv bránění početí fujky fuj.
A toto s nadšením čtou čeští ateisté? Nechápu.

Tahle kniha byl asi nejlepší, ze všech co jsem četla. Bylo zde napětí a nikdy jsem nevyhrál, co bude následovat. Hodně jsem to prožívala a hodněkrát mi ukápla i slza. Já zkrátka tyhle typy knih miluju. Miluji fantasy knihy plné upírů a vlkodlaků. Byla jsem tak ráda, že se z Belly stala upírka, konečně přestala fňukat A bylo vidět, jak je odvážná.

Zakončení série je pro mě vždy napínavé hlavně z důvodu, že doufám ve “šťastný konec. Z dílu mi přišlo, že zde autorka celkem dospěla, nebo minimálně styl psaní na mě tak působil. Některé části příběhu mi teda přišly hodně natáhnuté a konec zase rychle ukončený. Velmi hezké ukončení bylo, když Bella svou mysl otevřela Edwardovi. I přesto, jak pro mě některé části byly zbytečně natáhnuté, jsem se ale rozhodla knize nechat plný počet hodnocení. Zážitek to byl zajímavý a věřím, že se třeba za pár let k sérii ještě vrátím.

Některé pasáže v tomhle díle mi připadaly zbytečně zdlouhavé. Bavila mě ta část vyprávěná z pohledu Jacoba, ale jinak se mi předchozí díly četly mnohem lépe.

Při prvním čtení před mnoha lety jsem byla z tehdy posledního dílu nadšená a nemohla jsem se odtrhnout dokud jsem knihu nepřečetla. Po tomto přečtení si říkám, že je to sice hezké zakončení, ale vlastně v něčem strašně zdlouhavé a takové jako klidné a pohodové, místy až nudné, což mi přijde vlastně škoda...

(SPOILER)
Ne, tenhle díl se mi nelíbil. Možná bych ho zhodnotila asi i jako nejhorší a nejvíc hloupej.
Bella ani jako upírka nedostala žádný šmrnc. Stejná fňukna jako předtím. Jediné plus na tom mělo snad jen to, že Edward konečně přestal fňukat a řešit každou modřinku, co Belle nechtíc udělá.
To mě třeba děsně štvalo na jejich líbánkách - druhý den po sexu asi tak 5 stránek fňukal, že jí udělal modřiny a že to nesmí dopustit a bla bla..
Téma sexu je tu teda taky hrozně vtipné. Neříkám, že z YA knih bych udělala porno literaturu, ale když 19 letá Bella a třeba 200 let starý upír nedokáží o sexu mluvit narovinu a baví se o něm jako 13 leté děti, to mě hrozně triggruje.
Hlavně, že nám ale autorka dopřála doslovný popis toho, jak Eda Belle prokousl dělohu u porodu a x dalších nechutností, jako by nic. Fuj.
Suma sumárum - děs a hrůza.
Docela se děsím toho, co mě čeká u Půlnočního slunce :((
upíři láska vlkodlaci, lykantropové zfilmováno pro dívky romantika dobrodružství poloupír pro dospívající mládež (young adult) světová literaturaAutorovy další knížky
2005 | ![]() |
2009 | ![]() |
2008 | ![]() |
2021 | ![]() |
2009 | ![]() |
Přečteno před cca 5ti lety několikrát a za mě super série i ve filmovém podání..Love Story, jak jinak..Totálně jsem tomu propadla..Spisovatelku velice chválím..