Půlnoční slunce

Půlnoční slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460212/bmid_pulnocni-slunce-rSz-460212.jpg 3 737 208

Stmívání / Twilight série

< 5. díl

Příběh Stmívání Edwardovýma očima. Osudové setkání Edwarda Cullena a Belly Swanové obrátilo oběma život vzhůru nohama. Až dosud jsme jejich dramatický vztah znali jen z dívčina vyprávění, ale teď nadešel čas na Edwardův pohled. Co vše jeho shledání s nevinnou Bellou způsobilo? Jaké pocity ho ovládly? A jak mohl následovat své srdce a zároveň svou lásku stahovat do světa plného nebezpečí? Nejslavnější upíří romance se vrací v temně velkolepém stylu a má pořádně nabroušené špičáky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Midnight Sun , 2020


více info...

Přidat komentář

Edona
30.03.2024 3 z 5

Je to asi deset let, co jsem poprvé četla Stmívání a tento návrat z jiného pohledu byl rozhodně nostalgický a zajímavý. Vždycky jsem byla team Edward a jeho pohled mě bavil, ale celkový dojem mi docela zkazil český překlad. Proto je mé hodnocení nižší.

Grace_Foster
29.03.2024 odpad!

Tohle bylo opravdu zbytečné, žádný takový přídavek není nutný. Edward je tak nudný člověk respektive upír že všechny jeho myšlenky jsou jen "ach já jsem takový chudáček že mě Carlisle nenechal umřít já nechci žít věčně " bylo to o ničem, Bellin pohled byl rozhodně mnohem lepší než tohle.


roman9276
21.02.2024 3 z 5

Tohle přišlo o 10 let později, než to přijít mělo. Z teenagerské romance už jsme všichni vyrostli a už jsem to nefeeloval jako kdysi, když mi bylo 15. Romantická linka trochu meh, Edward byl hodně ufňukanej. Co jsem cenil byly nějaké zajímavosti z minulosti rodiny Cullenů, to bylo super. Co už tak zajímavé nebylo, ta neúměrná tloušťka knihy. Absolutně nevyužitej potenciál, kdyby do toho autorka narvala všechny díly, budiž. Kdyby to autorka zkrátila na polovinu, bylo by to oukej, ale nudné pasáže převažovaly nad zajímavými. Kniha pro fanoušky Stmívání, ale nové si tím pravděpodobně nezíská.

Jara.v
20.02.2024 1 z 5

Toto se moc nepovedlo. Dlouho mi trvalo, než jsem se ke knize dostala, ale těšila jsem se, protože první díl ságy Stmívání je jedna z mála knih, které jsem přečetla dvakrát. Vyprávění z pohledu Edwarda ale nepřineslo nic mavic, co by si čtenář nedokázal představit nebo přečíst už v původní verzi. Za mě velké zklamání.

Cami.lla
18.11.2023 3 z 5

Původně jsem si myslela, ze v takhle tlusté knize bude shrnuta celá sága z pohledu Edwarda když jsem zjistila, že se jedná pouze o první díl, byla jsem trochu zaskočená.
Čekala jsem, ze se dozvím více z Edwardova světa, ale malinko mě kniha zklamala.
Ovšem co mi opravdu vadilo, tak byly neustálé překlepy v textu.

marianna7090
06.11.2023 2 z 5

Spoiler alert (aj keď všetci vieme, čo sa tam odohráva)
Naozaj netuším ako mám ohodnotiť túto knihu. Počas čítania som mala návraty do detstva, Edward bol vždy moja obľúbená postava a Bella, ktorú nejak nemám v obľube, bola lepšou hrdinkou ako v knihách z jej pohľadu. Neviem to vysvetliť. Avšak Edwardove snívanie o nej, neustále stažovanie na to aký je netvor a že bez nej nedokáže žiť a blablabla ... mi čítanie a zážitok z knihy dosť kazilo. Keď sa posťažuje jeden dva krát, dá sa to zniesť, ale keď sa to opakuje na každej jednej strane, človek má chuť Ed-ka trochu preplieskať nech nie je taká padavka.
ALE veľmi sa mi páčili kapitoly, kde sa konečne odohrávala nejaká akcia. Edward, sa narozdiel od nudnej Belly, do akcie zapájal, čiže z jeho pohľadu to bolo naozaj zaujímavejšie ako z jej pohľadu. Tiež nám boli konečne viac priblížené vzťahy so súrodencami. Emetta a Jaspera som si oveľa viac obľúbila, sú to vlastne celkom kamarátski a sympatickí "ľudia".
Takže na záver, po tejto monumentálnej a ťažkej knihe, som, akurát, rozorvaná.
Dávam teda 3*, pretože to je zlatá stredná cesta. Ale autorka mohla radšej napísať z jeho pohľadu, priebeh všetkých štyroch kníh. Viac by ma zaujímalo čo sa odohrávalo v Edwardovej hlave napríklad počas svadby alebo čo robil keď sa rozišli.

mina_harker
30.08.2023 3 z 5

Knížku můžu doporučit velkým fanouškům série, pro ostatní je to nejspíš ztráta času. Ze začátku mi přišlo dívat se na věci Edwardovýma očima osvěžující, temnější a méně naivní než v původní sérii, ale po čase mě to už začalo nudit (přece jen má kniha velký rozsah). Zajímavé je doplnění a dovysvětlení některých událostí (ovšem místy je poznat, že to autorka skutečně psala až po původní sérii a musela si složitě vymýšlet něco, co by do původního příběhu pasovalo). Nejsem zklamaná, ale ani přehnaně nadšená.

Karolin77
21.08.2023 3 z 5

Bylo milé vrátit se do minulosti a připomenout si tuto sérii. Ráda jsem viděla příběh z druhé strany a poznala více rodinu Cullenových.
Upřímně bych,ale ocenila kdyby byla kniha kratší, bylo v ní zbytečné množství myšlenkových pochodů Edwarda. Věci se často opakovali, což bylo opravdu nudné, už jsem to i přeskakovala...
3,5*/5*

NikiMedy
24.07.2023 3 z 5

Možná zbytečně dlouhé (v polovině už jsem si říkala, ať to skončí) a občas omílané věci pořád dokola. Jinak ale zajímavý pohled do toho, jak funguje Edwardovo čtení myšlenek a dostaneme se více do rodinné dynamiky Cullenů a upířích záležitostí, takže přečtení nelituji.

Twilight byla jedna z prvních (ne-li první) knížka, která mě přivedla k masivnímu čtení, takže vždycky bude mít speciální místo mezi mými oblíbenými knížkami. Je to ale už přes 10 let a už pár let, co mi není náct, takže bylo mnohem snazší všimnout si slabých stránek série a hned několika nelogičností, když se nás autorka snažila přesvědčit, jak věci fungují.

Adhara
11.07.2023 1 z 5

Nedočítané. Vzdala som to za stranou 500. Už bolo totiž viac než jasné, že obrovský rozsah knihy je absolútne nevyužitý. Ak niekto napíše knihu s rovnakým dejom, ale z pohľadu inej postavy, očakávam, že autor má k tejto téme ešte veľa čo povedať. A mala som plno nápadov, čo sa ešte k tejto téme dalo vypovedať. Ale Meyerová uvažovala inak. Nevyužila tento mamutí počet strán na to, aby svojej sérii dodala čo i len trochu hĺbky, uveriteľnosti a zaujímavosti. Temnota i komplikovanosť hlavného hrdinu, ktorými sa anotácia chvastá, sú jednoducho klamstvom. Edward nie je zložitý. Je plytký a divný. Základným problémom je, že nenávidí to, čím je. Nemal by radšej cítiť nenávisť ku Carlislovi, ktorý ho premenil na upíra? Áno, chápe jeho dôvody, ale aj tak trochu zlosti na neho by sa dalo čakať. No kdeže, tej nemá voči svojmu nevlastnému otcovi ani kvapôčku. Edward nenávidí len seba. Absolútne bezdôvodne. Po prvé, nemôže predsa za to, že je netvor a po druhé... nie je netvor. Na každej stránke síce omieľa, že je netvor a aký je strašne nebezpečný, lenže klame. A rovnako klame aj o tom, ako veľmi trpí. V celej tejto zúfalo dlhej knihe je opísaný iba jediný prípad chvíľkovej straty sebaovládania a malé muky na začiatku, inak nič. Len veľmi únavná sebanenávisť a neprirodzené, nezdôvodnené kladenie Belly na piedestál.

Sústavne som si pritom hovorila, prečo sa ten chlap nemôže mať ani kúsoček rád? Prečo si nechce dopriať ani kúsoček ničoho? Prečo nevidí žiadny klad na tom, že je upír? Nesmrteľnosť, supersila nič? Ako môže cítiť takú obrovskú lásku, keď nemá v sebe ani štipku sebalásky? A prečo nemôže byť trochu odlišnejší od Belly, ktorá má tiež nízke sebavedomie? Edward, ako zistíme v tejto knihe, je vlastne Bella v nohaviciach. A celá séria Súmrak je absurdný príbeh dvoch milencov, ktorí nezmyselne nenávidia sami seba, ale paradoxne, ľúbia sa ako kone.

Tiež ma pobavilo naivné, striktne young adultové asexuálne, nenásilné a nevulgárne podanie. To by sa dalo ešte ako-tak prehltnúť v hlavnej sérii, ale v tejto knihe už je trápne hneď z troch dôvodov: po prvé, Edward je chalan už desaťročia vo veku vrcholiacej sexuálnej túžby, po druhé, vidí do zvrhlých hláv iným ľuďom a po tretie, Meyerová si je zjavne vedomá toho, že túto knihu budú čítať hlavne fanušíkovia zvyšnej série, ktorí za tých pätnásť rokov od vydania prvého dielu vyrástli a dospeli. Tak prečo si stále myslí, že slovíčka ako sex či znásilnenie by si títo dávno dospelí ľudia museli ešte vyhľadávať v slovníku? Ak sa teda budeme tváriť, že si ich museli tí čitatelia v slovníku vyhľadávať, keď boli v puberte Aj všetko ostatné je podané ťuťu muťu spôsobom s takou okatou cenzúrou, že je to na smiech.

Kniha k príbehu nič nové nepridá, s výnimkou pár nudných, emočne plochých historiek Edwardovej rodiny. Je to strata času a posledných zvyškov uveriteľnosti.

Aveli
04.07.2023 4 z 5

Oproti většině hodnocení zde, mě kniha bavila. Ano, nedozvíme se nic extrémně nového, protože je to stejný příběh, který většina z čtenářů už mnoho let zná, ale je zajímavé připomenout si příběh, který mě jako teenagera tak moc bavil. Navíc mi přišlo zajímavé, doplnit si veškeré mezery v ději z hlediska pohledu druhé postavy. Za mě příjemné odpočinkové čtení, které vás vrátí do minulosti.

Luigi1
28.06.2023 5 z 5

Tak to byl teda nášup,moc pěkné

ivca84
01.05.2023 4 z 5

velmi zajímavá kniha pro fanoušky stmívání čtení z pohledu hlavního hrdiny dává jiny pohled na předchozí ságu

denniys
26.04.2023

Nedočetla jsem...
Kdybych tuto knihu měla před 15ti lety, tak se pos*ru blahem.. z posedlosti tímto příběhem jsem už vyrostla a dnes mě Edwardova verze bohužel minula..
Nechci tím knihu nijak hanit, fanoušky určitě najde,kdysi bych byla jedním z nich, ale dnes už ne...
Kniha mi zkoušela připomenout mládí, ale prostě knižní vkus stárne s námi, tudíž snaha byla marná...

Tamirai
15.04.2023 5 z 5

Súmrak séria bola asi úplne prvou knižnou sériou, ktorú som čítala. Mám tento príbeh rada a dlhé roky som sa tešila, kedy a či vôbec, bude knižka vydaná. Mne sa príbeh z pohľadu Edwarda páčil. Bolo pekné sledovať jeho citlivé myšlienky a vidieť, čo videl on. Či u seba alebo v rodine, dokonca tu boli aj vtipné momenty žiarlivosti, pocity, ktoré nikdy predtým nezažil a nepoznal. Ja som romantická duša a mne sa kniha páčila.

Karola050716
18.02.2023 1 z 5

Nedočetla jsem, nešlo to. Takový kecy a pořád dokola a dokola. Asi do 300. stránky to šlo, okolo 500. už bych se šla oběsit nudou. Zbytečnost.

sall02
14.02.2023 2 z 5

Na začátek nutno podotknout, že původní sérii jsem hltala, když mi bylo tak 13 let. Kdybych byla starší, asi bych na to neměla tak nostalgické vzpomínky. Líbilo se mi autorky věnování a dovětek, tam na mě působila jako relativně psychicky zdravá žena.

Během čtení samotného veledíla jsem se ale několikrát musela nutit knihou netřísknout o zem (fuj, to se knihám nedělá) či nezačít na internetu zkoumat, jakými druhy úchylek může autorka trpět. Protože tady by to vyšlo na celou Freudovu publikaci a nějaký ten výzkum taky.

Bella už ve Stmívání nebyla nijak zvlášť zajímavá. Tehdejší klišé, že šedá myška sbalí půlku školy, aniž by si toho byla sama vědoma, je naštěstí za námi. Pro změnu se věnujeme tomu, jak Edward má na Bellu chuť, jak by chutnala její krev, že takovou krev nikdy nepotkal, že musí být sladká a kdo ví co všechno. Nejvíc ho napoprvé zaujme to, že Belle nemůže číst myšlenky. Dobře že tak, ještě by sám ve své nesmrtelnosti umřel nudou. Ale jinak jo, na čem jiným založit funkční vztah??

Zároveň ve Stmívání se dalo bavit o tom, že Bella byla nudná, zato Edward si získal miliony čtenářek po celém světě. No, tady jsme měli tu čest ho poznat, a musím říct, že fakt není moc o co stát. Chvilkami na mě působil jako těžký asexuál, který se chce jen nažrat, chvílemi zase jako někdo, kdo by Bellu přefikl jen proto, že mu to velí pudy. A ano, x-krát by u toho Bellu zabil. Nebo jak by mohl získat Bellu hned na začátku, když zabije za 15 vteřin celou třídu?? Hmmm...

Btw... no radši nic, ale s tím jak je Eda vlastně neskutečný stalker a úchylák, tak mě napadla jen jedna věc, čistě praktická, pro soužití s upírem, pro kterého je takto těžké se ovládat: Jak s ním lze přežít "ty dny"? To Bella nikdy neodhalila...

Zkrátka sakumprdum toto nemělo spatřit světlo světa. Je to bizár, nad kterým se můžeme solidně pobavit, ale proč sakra musí mít 720 stran?! Nehledě na stylistickou úpravu knihy. Chyby ve větách, chybějící písmena nebo celá slova. Fuj...

No, třeba někdy z nostalgie znovu přelouskám Stmívání, ale toto? Už ne, prosím. Fakt se mi zprotivily všechny postavy, a nejvíc opravdu Edward. No, je dobře, že tihle dva skončili spolu, protože dopřát komukoli do vztahu takhle nemocný a toxický lidi? Nejsem #teamjacob, protože Jacoba je mi upřímně líto...

klmonkaa
25.01.2023 4 z 5

Celkom dobre prešpekulované detaily v celej sérii, prečítala som to rýchlo a so záujmom. Nevrátim sa ale k tomu.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Obří nostalgie! Ke Stmívání mě kdysi, na rodinné dovolené v Řecku, přivedla nevlastní sestra. Pamatuju si, že jsem tehdy četla nahlas na pokoji, abychom z té knihy něco měly obě. Hned z letiště jsem uprosila mámu jet do knihkupectví pro zbytek dílů. :D Proto jsem nemohla odolat této knížce a musím říct, že mě bavila stejně, jako tehdy Stmívání, musela jsem na ni přes den myslet, těšila jsem se, až ji budu číst. A taky mám prostě slabost pro tyto obří bichle, útlé knížečky nejsou úplně pro mě. :D

knihařka2
24.12.2022 5 z 5

Hele jako jasně není to úplně výtvor hodný nobelovky ale pro mě je to prostě návrat do mých cca 13 kdy jsem ty knížky milovala. Takže když pominu všechny Edovy zdlouhavý nudný monology není to zase tak špatný.
Jen mě mrzí, že autorka nenapsala i druhý pohled z ostatních dílů protože miluju Jackobovi myšleny. No prostě tým Jackob forever! Protože přiznej si to ale já jsem teplejší než ty…