Lakomec
Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Molièrův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text
Komentáře knihy Lakomec
I když se jedná o povinnou četbu, tak se mi kniha líbila.
knihomolka2.webnode.cz
Jedná se o můj nově založený blog. Budu ráda když se na něj mrknete.
Za mě velmi povedená klasika, nečekala bych že mě dílo které je přes 300 let staré tak pobaví, přečtena za jeden den což vzhledem k počtu stran není úplně těžké:).Jen ten konec je takový uspěchaný, působí trochu nedořešeným dojmem a i když je toto dílo komedie, vlastně se Lakomec nezmění...Ale sečteno podtrženo krásně ukazuje co se z člověka stane když se žene jen za penězi.
Skvělá kniha která má jasné ponaučení. Pokud člověk má na žebříčku hodnot peníze vždy na prvním místě, musí zákonitě zblbnout. To platilo v 17. století a platí to i dnes. Parádní příběh u kterého se čtenář rozhodně nenudí, pokud se nad tím ovšem zamýšlím tak na druhou stranu tragédie jak vyšitá.
"Lakomec" od Moliera vyzdvihuje lidské emoce, které nás budou provázet neustále a nezbavíme se jich. Úžasné drama. Viděno i přečteno
Vždycky mě pobavila hláška "já se vzteknu", ani nevím proč, jen v tom kontextu to k té postavě zkrátka sedělo. Líbilo se mi i zpracování filmové v hlavní roli s hercem Louis de Funès, on se na tu roli opravdu hodil. :)
"Peníze jsou dobrý sluha, ale zlý pán." Kdo si je posune v životě na první místo a je ochotný pro peníze obětovat všechno, tak by si měl přečist, jak to dopadlo s Harpagonem, aby pochopil, co ho čeká.
Skvělé drama, které na pouhých 70 stranách obsahuje lidské vlastnosti, které byli, jsou a stále budou. Zkrátka, myšlenka příběhu bude (bohužel) platit v každé době.
K 300 let starému literárnímu dílu jen těžko napsat něco, co ještě nebylo řečeno. Snad jen tolik, že některé věci se nemění. A lidské vlastnosti také ne.
Občas zabrousím do neprobádaných vod , prostě jen zvědavost jaký že je ten Moliére. Lakomec má něco do sebe a pointa o lidské vlastnosti je nesmrtelná. Nebavilo mě to úplně na 100 procent, dnes už je to jaksi zastaralé, nicméně v 17 století to bylo určitě nadčasové, velkolepé. I když velkolepé je to patrně stále ,jen mimo mé téma. Zaslouží plný počet hvězd.
Tak mě toto dílko hodně bavilo. Bylo to vtipné, chytré a nadčasové. Opravdu jsem se u toho smála. Dílo ze 17. století dokáže pobavit a uspokojit choutky i čtenáře 21. století. Doufám, že ještě některé divadlo tuto hru uvádí a budu mít příležitost vidět.
Je to hodně vtipný a člověk se i u toho zasměje ale co si budeme, kdo to bude číst sám od sebe v dnešní době? To už podle mě zas tolik zajímavé není. Chyběla mi tam akorát na konci nějaké ponaučení pro lakomece. Četla jsem to kvůli maturitě
Z mého pohledu mladší generace už pro mě není tak lákavá. K maturitě si ji beru "s donucením", protože tato starší literatura není pro mě moc zajímavá. Pro všeobecný přehled je ale rozhodně fajn k přečtení. Za mě je tam více postav, místy jsem se musela vracet s otázkou kdo je kdo a ten závěr pro mě byl už finální maďarský guláš. Kniha obsahuje dobrou pointu o lidské vlastnosti, ale jinak už je jaksi, odpusťte mi ten výraz, "zastaralá".
Lakomce miluju. Krátkou knihu jsem četla několikrát a současně si nenechám ujít divadelní ztvárnění. Harpagon je pro mě dokonalý.
(SPOILER) Kniha má spád a i díky své krátké délce se děj nezasekává na jednom místě. Nicméně mám rozporuplné pocity z úplného závěru, kde se vše jak mávnutím kouzelné hůlky vyřeší a všichni jsou šťastní. Vážně nebude Lakomec nijak potrestán? Ani se vůbec nezmění? Možná bych z této komedie radši udělala tragédii, jen aby to neskončilo takto, dle mého názoru nedořešeně a nespravedlivě.
Četlo se to dobře, rychle, bylo to krátké a tady se hodí přísloví ,,V jednoduchosti je krása''. Fakt povedené. :)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
peníze humor zfilmováno komedie divadelní hry francouzská literatura sourozenci rodinné vztahy vdovci rozhlasové zpracování chamtivostJean-Baptiste Poquelin také napsal(a)
| 2008 | Lakomec |
| 2006 | Tartuffe |
| 1952 | Zdravý nemocný |
| 1978 | Don Juan |
| 1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

85 %
74 %
Lakomec
Lakomec je jedno z těch děl, které bych doporučil jak k maturitě, tak i jen tak ke čtení. Nepůsobí zastarale a je stále překvapivě aktuální. Ano, není to žádné vrcholné dílo — ostatně nebylo příliš originální ani v době svého vzniku — ale rozhodně se stalo nejznámější variací na příběh o „lakomci“.
Vzhledem k délce se v knize objevuje poměrně hodně postav a zorientovat se v jejich vztazích může být zpočátku složitější. Nakonec je ale každá nějak zapamatovatelná a její přítomnost v ději dává smysl.
Jak zmiňují i jiná hodnocení, k dokonalosti by stačil o něco lepší konec. Ten je zde trochu příliš urychlený a až moc snadný.
Pokud hledáte snadnou knihu k maturitě, Lakomec je rozhodně jednou z těch nejpřístupnějších.