jasnyj jasnyj komentáře u knih

☰ menu

Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Opět skvěle napsaný příběh z pera skvělé autorky lidských osudů.

21.02.2024 5 z 5


Hluboký spánek Hluboký spánek Raymond Chandler

Mám asi jiný vkus - nedočteno :|

23.01.2024 2 z 5


Páté evangelium Páté evangelium Philipp Vandenberg

Do půlky to bylo zajímavý, pak se to zvrtlo v takové podivné plácání o ničem až do konce.

23.01.2024 2 z 5


Zloba Zloba Colin Falconer (p)

Knihu jsem koupil kdysi v Levných knihách, cirka před víc jak patnácti lety. Co mi nejvíc utkvělo v paměti byl nářek čtyřletého Michaela, když ho opustila matka. Tehdy byla spuštěna ZLOBA.
Díky čtenářské výzvě jsem ji přečetl znovu a dávám zase pět hvězd.

30.12.2023


Za všechny prachy Za všechny prachy Janet Evanovich

Mě tento styl nesedl. Takové dialogy prakticky o ničem. Skončil jsem u čtvrté kapitoly. A to jsem po první nedočtěné dal po dvou měsících ještě jednu šanci.

04.06.2023 2 z 5


Co to žere a kde to spí Co to žere a kde to spí Petr Heteša

Níže uvedený komentář od Lostindreama jako by to napsal za mě. Nebýt čtenářské výzvy, asi knihu nepřečtu a myslím, že by mi to nechybělo :)

29.04.2023 3 z 5


Démon lidství Démon lidství Karel Piskoř

Napsáno vzletným a květnatým jazykem. Na svou dobu však jistě dobré počtení. Velká podobnost s knihou R.L.Stevensona Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda, byť pojatá v jiné rovině dvou totožných osob.

18.04.2023 4 z 5


Temný stín noci Temný stín noci Tess Gerritsen

Podle předchozích recenzí jsem byl připraven na duchařský román. Bylo tam napěti, trochu vyšetřování. Opět dobře napsané, sice místy trochu rozvláčné s přešlapáváním na místě. To série s Jane Rizzoli a Maurou Isles je skvělá. Pokud zůstane v této linii, tak drobný úlet je možno odpustit. Nebo už dochází inspirace / dech?

11.04.2023 4 z 5


Pantáta Bezoušek Pantáta Bezoušek Karel Václav Rais

Moc milá knížka. Příjemné, pohodové čtení. Stále jsem měl před očima Lubomíra Lipského jako pantátu Bezouška, vtipného, bodrého tatíka s fajfčičkou, ačkoli jsem věděl, že ve filmu jej hraje Jaroslav Vojta (film jsem viděl až po přečtení, také příjemný a místy vtipně pojatý, byť se s románem místy mírně rozchází).

29.03.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Mám podobný názor jako "markoj". Docela přesně vystihla moje pocity při čtení. Dávám čtyři hvězdy, protože jako román se mi dějově zamlouval. A autorka to hned na prvních stranách uvádí.

21.02.2023 4 z 5


Orel přistál Orel přistál Jack Higgins

začátek poněkud zdlouhavý, až od druhé čtvrtiny se to rozjelo. Během přestřelky jsem se v tom nějak ztratil. V některých jménech jsem měl trochu guláš, takže jsem netušil kdo zrovna pálí a kdo padl. Vcelku dobré počtení.

12.01.2023 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Autor popisuje situaci příchodu německých rekrutů na frontu, včetně bojů a následky zranění. Očekával jsem více propracované postavy a více úvah nad nesmyslností války. Ta sice zazní zejména ke konci. Ale několik pasáží stálo za to.

19.12.2022 3 z 5


Tyrkysové oko Tyrkysové oko Lenka Chalupová

Jsem spokojený Lenka nezklamala :)

12.12.2022 5 z 5


Pomněnkové matky Pomněnkové matky Lenka Chalupová

Tak do půlky knížky jsem se snažil zorientovat v postavách, a do konce knihy mi některé ještě unikaly. Konec tak trochu otevřený, smutný, ale nejsmutnější je, že se takové příběhy v životě dějou a co vše může způsobit sobectví. Ale jinak opět skvěle napsané, děj má spád, žádná prázdná místa.

31.10.2022 5 z 5


Liščí tanec Liščí tanec Lenka Chalupová

Až do letošního roku mi byla autorka neznámá. O to víc bylo moje překvapení po přečtení první knížky Ledové střepy spíše krimi směru, přes Kyselé Třešně literatury faktu až po právě přečtený Liščí tanec, který bych zařadil k psychologickým thrillerům. Brilantně napsaná kniha s perfektními popisy jednotlivých postav a jejich vztahů. Děj se nádherně přelévá z poznávání hlavních postav k osudovému setkání rodiny, až po gradaci v závěru knihy, kdy jsem čekal na rozuzlení. Žádná hluchá místa ani dlouhé popisy okolí. Konec uvěřitelný bez nesmyslných vykonstruovaných zvratů. Děj skvěle plyne a je vážně těžké se odtrhnout. Nejen skvělé počtení, ale i možnost sebereflexe nad sebou samým - udělal jsem vždy všechno správně?
Lenka Chalupová má můj obdiv. Věřím že další z knih bude neméně čtivá :)

07.10.2022 5 z 5


Hod mrtvou labutí Hod mrtvou labutí Ondřej Hübl

Tak půl na půl - část dobrý povídky a část nic moc anebo praštěný.

26.08.2022 3 z 5


Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Trochu mi to připomínalo knihu Pod kupolí od S. Kinga, ale jen trochu. Na mnoha místech byl agent Burke přes všechna utržená zranění takřka nezničitelný. Něco jako Superman. Děj sice uháněl mílovými kroky, byl strhující a knížka se četla dobře, jen konec mi připadal takový fádní - kam jen to lidstvo spěje. Očekával jsem něco jiného. Ale jako oddechovka to docela šlo :)

14.07.2022 4 z 5


Když do pekla, tak na pořádné kobyle Když do pekla, tak na pořádné kobyle Jan Jandourek

Čekal jsem sondu do života člověka, který kvůli ženě ukončil kněžství, jeho postoje jak se s tím vyrovnával a co ho k tomu vedlo. Ne, není to psychologický román. Některé pasáže by takového ražení byly, jenže opravdu jen některé. Autor se více zaměřil na ostatní než hlavního hrdinu. Dost míst bylo nudných a bez solidního děje (třeba popis cesty letadlem a přepadení zabírá jednu celou část knihy). Z mého pohledu 53% k dnešnímu datu je ještě docela hodně.

09.07.2022 2 z 5


Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

Asi jsem očekával víc. Jenže jak byla knížka napsaná mi nevyhovovalo.

09.07.2022 3 z 5


Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Přestože je to i o kočkách, nejsou tam vždy ústředním bodem. Michaela Klevisová bravurně vyjádřila svůj talent pro nádherné vyprávění příběhů. A nenásilné upozornění na některé nemoci společnosti (Svět podle Matesa). Je to skvělé a velmi příjemné povídání ze života. Díky.

27.06.2022 5 z 5