Za všechny prachy

Za všechny prachy https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21710/mid_serie-stephanie-plumove-za-vsechny--mt5-21710.jpg 4 179 33

Stephanie Plumová série

1. díl >

Detektivní román o mladé ženě, kterou existenční problémy přiměly stát se lovkyní výtečníků, za něž jedna firma složila kauci a oni se nedostavili k soudu. Sympatická, ale trošku ztřeštěná hlavní hrdinka si jako první případ vezme rovnou ten nejobtížnější - za deset tisíc dolarů najít a vydat spravedlnosti bývalého policistu, který je podezřelý z vraždy prvního stupně. Háček je ale v tom, že hledaný je její kamarád z dětství, pro něhož navíc měla vždycky slabost. Zpočátku se jí zdá, že toto nové "zaměstnání" nebude tak náročné a nebezpečné, jak jí říkali, ale pátrání nepostupuje tak rychle, jak si představovala, protože stále vycházejí najevo nové skutečnosti kolem vraždy, jíž se měl policista dopustit. Aby získala aspoň nějaké peníze, pustí se i do dalších případů "menšího" významu... Čtivý a napínavý román psaný "ich formou", v němž nechybí ani humor, si jistě najde své příznivce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Alpress
Originální název:

One for the money , 1994


více info...

Přidat komentář

Culda
27.03.2024 5 z 5

(SPOILER) ja sérii se Stephanie Plumová prostě žeru :-D :-D :-D ...
vždy když mám čtecí krizi tak sáhnu po téhle sérii, byť není přeložená celá, a zas chytnu slinu :-D...
ano vím, že je to béčková humorná detektivka, která mnohdy postrádá logiku a situace hlavní hrdinky jsou bizardní, často nelogické a velice velice vtipné :-D
ale o tom to je! :-D někomu může ten humor vadit...
pro mě je babička Mazurová naprosto odzbrojující (i její úchylka chodit na pohřby) a Rangera bych chtěla potkat naživo :-D

essene
14.02.2024 2 z 5

Nesedl mi styl psaní,připadalo mi to takové dětinské


PitoR
31.10.2023 4 z 5

Slečna nebezpečná!
"Jsou muži, kteří ženě vstoupí do života a navždycky jí v něm nadělají paseku."

Ako sa čo najrýchlejšie vyhrabať zo zložitých problémov, keď prídete o prácu, na bankovom konte máte nulu a v byte vám už nezostalo takmer nič, čo by sa ešte dalo odniesť do záložne, aby ste nakoniec neprišli aj o strechu nad hlavou? No predsa chytať zločincov, ktorí sa nedostavili pred súd...

"Za všechny prachy" je úvodný diel rozsiahlej série "Stephanie Plumová" od veľmi úspešnej americkej autorky Janet Evanovich. Úplnou náhodou som sa dostal k informácii, že práve dnes jej doma vyšla už 30. časť tejto krimi série. V našich končinách, presnejšie v Čechách, vyšlo iba 7 častí. Zrejme to nevynášalo tak, ako si vydavateľ predstavoval.

Stephanie Plumová je „střeštěná holka“, ktorá sa do svojej novej roboty pustila s obrovskou vervou a rovno hlavou proti múru. Každý deň jej ide doslova o život, ale Stephie sa za pomoci kolegov dokáže vysekať aj z tých najťažších situácií. Príbeh, v ktorom má nájsť bývalého známeho, ktorý ju v mladosti pripravil o venček, je vyrozprávaný z pozície našej hrdinky a Janet Evanovich jej riadne podrezala pusu.

Film pod názvom "Slečna nebezpečná" (USA, 2012) som nevidel, ale podľa hodnotenia na ČSFD u nás nebodoval, skôr prepadol. Mne sa však kniha veľmi páčila. Je v tom humor i napätie. A už sa teším na druhý diel – "Dvakrát řež, jednou měř".

Luigi1
01.07.2023 5 z 5

Je vidět,že i detektivka se dá psát humorně

jasnyj
04.06.2023 2 z 5

Mě tento styl nesedl. Takové dialogy prakticky o ničem. Skončil jsem u čtvrté kapitoly. A to jsem po první nedočtěné dal po dvou měsících ještě jednu šanci.

moudivlacek
19.01.2022 4 z 5

První setkání s autorkou a jsem velmi spokojená. Detektivka, která má svoje přiměřené napětí, ale prošpikovaná velkou dávkou humoru mě mile překvapila. Pobavila mě, mezitím našla i vraha i motiv, alespoň částečně.
Každopádně hlavní hrdinku si zamilujete od první chvíle a hledaného Joea též. A i když babička Stef se tam objeví jen krátce, jen tak na ni nezapomenete. Dva protiklady, které se vzájemně vytáčejí a přivádějí trapasů i těžkých chvil. Nová agentka Stefanie umí šikovně využít svých známých a rodiny a i když je jí ouvej, rozhodně není ta, která zůstane stát v koutě.
Určitě sáhnu po další knize této autorky.

Jirinamac
13.11.2021 4 z 5

Není to žádné velké napětí, ale detektivka, která je psaná i k pobavení. Určitě zkusím i další příběhy ze života sympatické Stephanie Plumové

milary
06.09.2020 4 z 5

Chvilinku trvalo, než jsem se oprostila od podvědomých výhrad a začala se prostě bavit. Ale pak mě to bavilo moc. Děj určitě nepostrádal napětí, bylo to vtipné, a až mě trochu zaskočilo, kolikrát jsem si pomyslela: Teda holka, líp bych to neřekla... :)
Moc fajn, ráda budu pokračovat s dalšími díly (ve skrovném počtu přeloženými).
P. S.
Čtečka je skvělá věc. Člověk se vyhne obálce. Nebýt totiž celkem přesvědčivě motivujících ohlasů mých TOPíků, ta by mne tedy ke čtení neponoukla.

Toffee
31.07.2020 4 z 5

Skvěle jsem se bavila, označila bych to za zábavnou detektivku. Kdysi dávno jsem četla Zprávu od nebožtíka, a přestože si už vůbec nepamatuju, o čem byla, zůstává vzpomínka, že šlo o detektivku, u které jsem se dost nasmála. Teď se mi to spojilo s trablemi ztřeštěné Stefanie a rozhodně půjdu do dalších dílů. Třešničkou pro mne byly popisy oblečení a make-upu: osmdesátky jak vyšitý s elasťákovými kraťasy a vším ostatním. Už jen tohle mě rozjařovalo.

Peršanka
15.07.2020 4 z 5

První v řadě, má pár much. Ostatní díly jsou propracovanější.

mi-380
25.03.2020 3 z 5

Nebylo snadné přeskočit z chytrého mozku vzorné studentky Eleny Grecové, svázané neapolským prostředím konce padesátých let, do jednoduché a bezstarostné mysli Stephanie Plumové, prodavačky spodního prádla v americkém Trentonu let devadesátých (nedávno jsem dočetl Geniální přítelkyni). Proto asi nemohu být nadšen jako mnozí další čtenáři. Přesto jsem po patnácti minutách nesoustředění pomalu přijal autorčinu hru plnou absurdních situací a vtipných hlášek a s přibývajícími stránkami a narůstajícím napětím tohle příjemné béčko s chutí dočetl.
65 % (aktuálně 140 hodnotících s průměrem 85 %).

V ringu bylo prázdno. U boxovacích pytlů taky nikdo. Usoudila jsem, že všichni nejspíš někde venku skáčou přes švihadlo nebo kradou auta.

tatjana1737
08.06.2019 4 z 5

!!! POZOR SPOILERY !!!

Protože liberecká knihovna na tři měsíce zavřela, podobně jako jiní knihoholici jsem si nakřečkovala zásoby knih. Mezi nimi figuruje i série o Stephanii Plumové, kterou mi doporučil Trudoš, a protože Ledový dech od Gabaldonové se mi lehce vleče (a tahat ho s sebou v kabelce do MHD se mi nechce, i když by pak mohl sloužit jako ukrytá zbraň, kdybych někoho chtěla majznout přes hlavu), sáhla jsem ve čtvrtek po prvním díle. Lehký styl autorčina pera mne rychle vtáhnul do děje, a přestože se mi včera oči zavíraly únavou, rozhodla jsem se ten zbývající počet stran do konce dočíst ještě před (hodně posunutou) večerkou. Jedním z motivů bylo i to, že z Ramireze jsem po jeho nočním telefonátu měla husinu a chtěla jsem ho dostat za mříže, než půjdu spát. Noc předtím se mi zdálo o Morellim a fakt bych nerada, aby mne "šampion" taky navštívil ve snu.

Strategie dočíst a nesnít o záporácích se vyplatila, a ač nejsem vyspinkaná do růžova (překvapivě), mohu sepsat komentář.

Pokud bych srovnávala s dalšími tituly, které mi Trudoš doporučil, a to knihami o Charley "smrtce" Davidson, tak Darynda Jonesová píše vtipněji. Na druhou stranu těch vtipů je tam tolik, že to někoho může odrazit, a vtipné jsou i scény, které by prvoplánově legrační být neměly. Evanovich je taky vtipná, ale ne až tak hrozně moc; některé hlášky či přirovnání se mi líbily, až jsem se skoro uchechtla nahlas (což se mi nestává, protože ač osoba milující humor, můj gumový obličej a konzervativní prudérnost mi zabraňují smát se v prostředcích hromadné dopravy či na lavičce v parku nahlas). Detektivní zápletka (příběh) byla mnohem propracovanější než u Daryndy, a přestože se rozuzlení dalo trochu čekat, nechybělo napětí i mráz po zádech.

Četla jsem vydání s filmovou obálkou (snímek je na ČSFD hodnocený hodně nízko) a pořád si říkala, jestli ta buchta na přebalu je nebo není Katherine Heigl, kterou znám z Chirurgů. Dnes jsem si to ověřila a je. Zrovna Katherinu si na Stephanii fakt nepředstavuju, a to nejen proto, že mi ji znechutila kamarádka, když si povzdechla, že nemá ráda herečky, kterým jsou při úsměvu vidět zuby, ale i dásně. Heiglová mi to čtení pořád kazila, bo mi neustále hopsala před můj vnitřní zrak, ale s trochou sebekázně se mi ji podařilo vymýtit.

Stephanie jako hrdinka na mne působila jako normální ženská, která má nějakou představu o sobě a svých schopnostech, ale - jak to tak bývá - naráží na realitu. Jako jo, některé momenty jsem si říkala, že je fakt nezodpovědná a praštěná po hlavě, když neustále strká hlavu do oprátky, ale chápu, že to bylo kvůli ději a aby se události trochu hýbaly.

Plumovic rodinka byla roztomile pošahaná (babička), Stephaniini přátelé sympaťáci. Sice jsem, zkažená jinou četbou, čekala, jestli do případu nebude zapleten i některý z policistů (a ideálně blízkých přátel), ale Evanovich zřejmě není tak komplikovaná jako Nesbo a jiní autoři.

Díkybohu jsem se v předstihu nestihla podívat na hereckého představitele Morelliho, protože to už bych čtení měla zkažené úplně. Takhle zapracovala vlastní fantazie a já mohu svědomitě konstatovat, že i mne by Joe dostal, a ani by se moc snažit nemusel. Sice by mne pak docela štvalo přečíst si o sobě na zdi stadionu, ale na Slovan nechodím, takže by mne to vlastně asi ani tolik neštvalo... :-)

Zpětně mne trochu mrzí, že nebylo víc jiskření mezi ústřední dvojicí, ale opět pokorně uznávám, že když spolu měli techtle jako děti, mechtle jako dospělí, pak tam byla ta srážka na chodníku a od té doby nic, tak oba potřebují trochu víc času, špičkování a kroužení kolem sebe, než zjistí, že jsou stvořeni jeden pro druhého. Tedy doufám, že to zjistí, protože jinak budu - přese všechno jsem romantická duše - zklamaná.

S ohledem na rychlé odsýpání četby zvažuji, zda nejít rovnou do dvojky, ale asi si knihy budu šetřit a proložím si je opět Ledovým dechem. Koneckonců, KVKLI má otevřít až 1. září a to je ještě hodně daleko...


CITÁT (který by dnes už asi neprošel):

Fakt je, že nejsem zvyklá patřit k menšině, a připadala jsem si tam jako černoch, hledící pod sukni bělošce na předměstí Birminghamu, kde žijou odedávna samí bělostní anglosaští protestanti.

hanzmb
15.03.2019 4 z 5

Pohodové lehké čtení, které se dá zvládnout za den. Měl jsem trochu strach z těch hlášek o Bridget Jonesové, ale naštěstí tato hrdinka je mnohem normálnější. Jen se dostala do prostředí a situací, se kterými nemá zkušenost. Ale pere se s tím dobře. Detektivka to pravá není, vrah se nabízí už někdy od půlky. To kriminální prostředí ale dobře nahrává spádu děje. Mám jen strach co přijde v dalších dílech. Tento styl a chování hrdinky je fajnový začátek, ale musí přijít nějaký vývoj. Jen s komičností se vydržet nedá. Třeba ta zmínka o střeleckých schopnostech nebyla jen náhoda...

Jaruš7
03.11.2018 5 z 5

První případ, ale můj druhý, a celkem zdařilý na rozjezd.
Citace :"Domyslela jsem si, že mám tak čtyřicet vteřin na to, abych ho přesvědčila, že se má (on) vzdát. Chce to odrovnat ho něčím těžkým, pomyslela jsem si. Zabrnkat mu na svědomí. "Co tvoje máma?"
Nepřehlédnutelné, šotkovina překladatelská nebo tiskařská? Stav - vypjatá, dramatická úzkost - citace :" Skoro jsem si cvrnkla do kalhotek ", v konečném důsledku nedošlo k pozměnění tvaru, ale i snad ani k původnímu dramaticky představitelnému záměru znečištění, což by asi předpokládat dalo, při takové akci, kterou aktérka tak hrdinně zdolávala.:-)
Steph je prostě živočišná star.
Fajnovka.

cukrovka
16.01.2018 4 z 5

Příjemné pohodové čtení plné sarkasmu a ztřeštěnosti.

Kamys
29.06.2017 4 z 5

Pro mě příjemná oddechovka.

TheSarcasm
17.03.2016 3 z 5

Tak nevím. Zas úplně nadšený z toho nejsem. Čekal jsem větší pecku. Děj tam vlastně není žádný, detektivkou bych to snad ani nenazval. Občas je to úsměvné, ale smíchy jsem se zase teda neválel. Docela to ale odsejpá, to musím uznat. Mám pocit, že je to spíš čtení pro ženský, který ulítaj na Bridget Jonesový.

maxihrosik
02.03.2016 5 z 5

Tak trochu italsko-americká variace na českou komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Nevyskytuje se zde jediná normálně uvažující postava, nic a nikdo se nebere vážně. Hlavní hrdinka dělá vlastně pořád dokolečka to samé: vrátí se domů, prohledá byt, aby odhalila případné útočníky, pohovoří s křečkem a nakrmí ho, osprchuje se a jde spát. Vstane, obleče se, učeše se, někam jede, něco hlídá, s někým se setká, pořád se něčím cpe, přichází o auta, objevuje mrtvoly a čelí útokům nepřátelsky naladěných zločinců. Vyskytují se tu ozbrojené stařenky, šílení úchylové, příbuzní na zabití, uříznutý penis, sexy policajt, tajemný Ranger, napravená prostitutka, transvestita…Je to plné dobrých hlášek, některé jsou dost suchohumorné. Celá série výborně funguje jako emoční vyprošťovák po přečtení nějaké citově náročné, tragické a depresivní knihy.

DaPo
01.07.2015 4 z 5

Příběh je napsaný svěže a vtipně, zápletka je také dobrá.... ale čekala jsem malinko víc...

Daenerys
24.06.2015 1 z 5

Za mě zklamání, bohužel. Chvíli mi trvalo, než jsem se dostala k hodnocení a komentáři zde na DK a mezitím stále přemýšlím, kde byla chyba. Z přítomných komentářů jsem totiž byla nadšená, konkrétně z uvedeného spojení někde níže: detektivka ve stylu Bridget Jones.
Mám slabost pro oddechovky s nadhledem a bláznivě roztomilými hlavními hrdinkami. Zároveň nepohrdnu dobrou detektivkou. Někdo to dokázal vkusně zkloubit dohromady? - alelůjááá!
Prvotní nadšení však s každou další stránkou prchalo jak bublinky ze zteplalého sektu, jen stěží jsem ten nápoj dopila až do dna. Snaha tam vidět byla, to bezesporu... a možná to je právě kámen úrazu. Celkově to na mě působilo těžkopádně, strojeně... mělo to být zřejmě něčím, co autorce není uplně vlastní a přirozené. To, co mělo působit vtipně a lehce, bohužel skřípalo. No a detektivní zápletka? Bývala bych k ní byla shovívavá, kdyby se mi zamlouvalo to "zázemí" příběhu, takhle musím přiznat, že ani na tomto poli žádné ejchuchůů, rozuzlení se dalo vytušit.
Do dalších dvou dílů, které jsem zakoupila zároveň s prvním, už se asi nepřinutím.

Autorovy další knížky

Janet Evanovich
americká, 1943
2016  76%Podfuk
2003  84%Za všechny prachy
2017  85%Štvanice
2001  88%Lovkyně zločinců
2017  83%Přísně tajná

Kniha Za všechny prachy je v

Právě čtených1x
Přečtených230x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených23x
Knihotéce120x
Chystám se číst107x
Chci si koupit8x
dalších seznamech5x