Když do pekla, tak na pořádné kobyle

Když do pekla, tak na pořádné kobyle https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93855/bmid_kdyz-do-pekla-tak-na-poradne-kobyle-zpt-93855.jpg 3 16 4

Děj je časově velice rozsáhlý; od dětství hrdiny hluboko v naší komunistické minulosti přes listopadovou revoluci až k dnešním dnům. Hlavní důraz je ale položen na dobu, kdy hrdina, který se právě stal čerstvým kaplanem v Litoměřicích, kde prožívá revoluční vření, se zamiluje do mladé dívky a odchází s ní do Prahy. Zde začne studovat sociologii a pracovat pro noviny. Jsme svědky přerodu mladého muže, jenž ještě před nedávnem neměl tuchy o tom, jak prožívají mladí lidé život, ve zdatného svůdníka a bystrého novináře. Nic nejde hned a zlehka, ve svém boji se hrdina dostane do všelijakých průšvihů, nesnází a taky trapasů. Největším přínosem knihy je jeho členitost a barevnost, protože, kde je příběh vyprávěn lineárně (např. popis cesty do Egypta), ztrácí na síle a stává se nudným. Kniha je napsána inteligentním a bystrým, někdy ironickým až sarkastickým stylem. Autor vtipně glosuje společenské události a jasně ukazuje, že o něm neslyšíme naposled. Osud mladého kněze, který kvůli ženě odmítne svůj stav duchovního a vrhne se do víru světského života... celý text

Přidat komentář

jasnyj
09.07.2022 2 z 5

Čekal jsem sondu do života člověka, který kvůli ženě ukončil kněžství, jeho postoje jak se s tím vyrovnával a co ho k tomu vedlo. Ne, není to psychologický román. Některé pasáže by takového ražení byly, jenže opravdu jen některé. Autor se více zaměřil na ostatní než hlavního hrdinu. Dost míst bylo nudných a bez solidního děje (třeba popis cesty letadlem a přepadení zabírá jednu celou část knihy). Z mého pohledu 53% k dnešnímu datu je ještě docela hodně.

jana14
07.04.2022 5 z 5

Po přečtení Posledního filmu Zuzany Bergové jsem narazila opět v seznamu e-knih zdarma (velmi děkuji, protože nevím, jak bych knihu sháněla) na tuto knihu - Když do pekla, tak na pořádné kobyle...Na počátku jsem měla trochu problém se začíst, ale potom se kniha rozjela a mohu říct, že mě bavila. Humoristické knihy primárně nevyhledávám a nevím, zda je Kobyla takto myšlená, ale já se dost nasmála. Na tu scénu s obrazem Rubleva opravdu nezapomenu...Život někdy skutečně vytváří takové tragikomické situace. Samozřejmě se knihou prolínají i závažné duchovní a všelidské otázky, které opravdu k smíchu nejsou. Obraz doby, obraz jednoho hodně složitého člověka. Hrdina je mi však velmi sympatický. Není to asi kniha pro každého, ale mě opravdu autor zaujal.


RichardvonT.
03.10.2016

Mé první setkání s Janem Jandourkem. Místy trošku zdlouhavé, místy svižné. Avšak dočetl jsem pečlivě až do konce. Pěkné nakouknutí do světa české víry (souběžně s tím jsem náhodou pročítal i Temná tajemství Vatikánu:-) Mockrát jsem se zasmál pod vousy, Jandourek umí pobavit. Body navíc získává za "pohledy do světa bohoslovců a kněží, 1930".

Závěrem citát z knížky: "Kdybych věděl, že někde v Tibetu je na nějaké nástěnce napsána Pravda, nějaké zjevení toho, jak věci DOOPRAVDY jsou, rozjel bych se tam. Bojoval bych o možnost si to přečíst, i kdybych se měl rvát se sněžným mužem yetim, čínskou lidovou policií, nepálskou biskupskou konferencí a naučit se kvůli tomu tibetské písmo.
Nic takového ale není. "

kapllu
06.02.2014 odpad!

Tak tenhle styl psaní jde naprosto mimo mně, netuším, co za přínos by mi tahle knížka měla dát.