FrutyZ FrutyZ komentáře u knih

☰ menu

Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy Tomáš Kvapilík

Pokud se do knihy začte nováček v oblasti psychologie nebo wellbeingu, tak kniha splní vše, co bude na začátek hledat. Jedná se o rozcestník, autor nakousává určitá témata a dobře je popisuje. Je dobré, že každé téma uvede "vymyšleným/skutečným" příběhem a následně pokračuje v tématu. Na konci vždy uvede svůj příběh, který pomůže čtenáři s navázáním bližšího kontaktu as autorem.
Pokud se do knihy začte již zkušenější čtenář v těchto tématech, tak kniha nemá co nabídnou více - ale o to autorovi nešlo. Proto zvolil tento styl a cílovou skupinu.

03.04.2024 4 z 5


No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? Bob Kartous (p)

Autor se zamyslel nad problémy českého školství, rozvedl problémy naší společnost a dobře vše zasazoval do kontextu. Kniha se nečetla příliš dobře, jelikož větná skladba byla (pro mě) složitá a dlouhá. Délka kapitol byla přehnaná a většina z nich se zajímala o historii a co bylo kdysi špatně.
Posledních - 20-30 stránek bylo zajímavě pojato - jeden problém na jednu micro-kapitolku.
Autor si šikovně hraje se slovy.

11.03.2024 2 z 5


Nové zbraně vlivu Nové zbraně vlivu Robert B. Cialdini

Autor se musel neskutečně nadřít, aby shromáždil tolik příběhů popisujících jednotlivé fenomény, které v knize popisuje. Každou techniku vysvětlil velmi jednoduše na příkladech a navrhl i možná řešení k obraně, když na nás někdo s technikou vyrukuje. Novinkou, oproti předchozímu vydání, jsou info boxy od čtenářů, kteří popisují svojí zkušenost. Po každé kapitole, jelikož jsou hodně obsáhlé, je shrnutí tématu.
Kniha se neřadí k jednoduchým na přečtení, ale stoji za to vědět a umět případně využívat jednotlivé techniky.
Pevná vazba a zajímavý přebal se textilní záložkou se jen tak již nevidí.

28.02.2024 4 z 5


Sport je bolest Sport je bolest Michal Novotný

Všem lajkům/neodborníkům na lidské tělo, takto kniha přinese skvělý začátek a pomůže jim v orientaci. Autor zvolil skvělý styl popisu jednotlivých problematik, jelikož prvně nastíní problém, přidá příběh a pak problém dovysvětlí. Nejzajímavější byly dvě kapitoly - každý potřebuje trénovat jinak, kde autor vysvětluje rozdílnosti z pohledu tvaru těla, charakteristiky svalů, veku, temperamentu; druhou kapitolou byl autorům preventivní systém X, kde popisuje stabilizaci, mobilitu, flexibilitu a svalovou rovnováhu. Jednotlivé testy, které autor představil jsou použitelné pro své vlastní ověření nebo pro použití s klienty. Ve druhé polovině se kniha rozjela a přidala praktické tipy, které mohou pomoct čtenářovi, s jeho neduhy. Jednoznačně doporučuji na oživení již zapomenutých znalostí.

12.02.2024 5 z 5


Pořiďte si druhý mozek Pořiďte si druhý mozek Tiago Forte

Než kniha přejde do zajímavých a praktických částí, vyžaduje to určitou dobu. Jakmile se však k nim dostanete, autor vám představí různé postupy, scénáře a tipy. V knize je důkladně popsány autorové metody PARA a CODE, mnohem podrobněji než jeho newsletteru nebo na webových stránkách.

Pokud chcete vybudovat svůj druhý mozek, tato kniha by měla být první. Následně by jste měli sáhnout - "Jak si dělat chytré poznámky" od Sonde Arhense (vydáno v Jan Melvil Publishing.

12.06.2023 4 z 5


Kam zmizel můj sýr? Kam zmizel můj sýr? Spencer Johnson

V jednoduchém příběhu zakomponovat tolik modrosti a psychologie osobnosti, definovat naši společnost, předurčovat, jak se budeme chovat - je geniální. Tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo přemýšlí o klidu, soustředění a prioritách ve svém životě.
Okomentovat knihu pouze slovy "krysi závod" je hloupé a nerozumné, jelikož kniha nabízí mnohém více.

14.05.2023 5 z 5


Almanach Navala Ravikanta Almanach Navala Ravikanta Eric Jorgenson

Autora mám zařazeného jako motivačního řečníka, ale kniha mi celkem změnila na tuto osobu názor. Byly představené dobré myšlenky, ucházející postupy k jednotlivým problémům a netradiční řešení.

14.05.2023 3 z 5


Geniální potraviny Geniální potraviny Max Lugavere

kniha která systematicky shrnula výzkumy o výživě a krásně rozřadila jednotlivá témata. Autor doporučil vyřazení různých druhu potravin a taky sepsal jiné, které je nejlepší používat a mít ve své kuchyni i v žaludku.
Konec kmihy mně zklamal. Myslel jsem, že autor nadhodi trochu vylepšenou středomořskou dietu, ale nakonec skončil u "keto" diety neboli nízkosacharidové diety. (ano, jsme její odpůrce a přiznávám to). Tato dieta není pro každého a určitě není tak jednoduchá, jak sám autor uvádí s různými vedlejšími problémy.

14.05.2023 3 z 5


iPohádka iPohádka Karel Kovy Kovář (p)

Jelikož se jedná o pohádku pro děti, tak jsem se pobavil na začátku i jako dospělý. Krásně vyprávěné události, různé názvy postav a situací. Jedná se o klasický příběh o boji dobra se zlem a intrikami, které děti překvapí.

08.04.2023 3 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Na knihu odkazuje mnoho autorů motivačních článků. Jedná se aktuálně o naprostý základ v motivační/zkykové literatuře, která čtivým způsobem přináší mnoho obsahu.
Výhodou knihy jsou krátké kapitoly, které vždycky končí shrnutím důležitých myšlenek do krátkých vět. Autor používá hodně přirovnání a příběhů.
Tolik poznámek, jako z této knihy, jsem ji ještě nevypsal nebo nepoznačil.

12.08.2022 5 z 5


Jak si dělat chytré poznámky Jak si dělat chytré poznámky Sönke Ahrens

Kniha není jednoduchý návod, jakým stylem si dělat své poznámky. Jedná se spíše o představení konceptu chytrých poznámek (Zettelkasten), který nám může pomoct v akademické sféře tak v jiných oblastech. Autor se zaměřil na akademickou sféru, která potřebuje mnoho zdrojů, poznámek a citací - zde popisoval veškeré přiklady.
Čtenář si musí dělat poznámky z této knihy, potom si je revidovat a trochu ucelit, aby si mohl představit, jakým stylem má začít.
Největší rada této knihy : Čtěte s tužkou v ruce.

31.07.2022 3 z 5


Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů Oliver Burkeman

Kniha se na začátku dlouho táhla než se začala ponořovat do tématu. Následně už ale vysvětlovala přesně to, co jsem od knihy očekával. Kniha používala dobře mířena přirovnání - například z dopravním pásem, stromem, sisyfovskou prací a geekovskou produktivitou. Vysvětluje válku o naši pozornost a tři základní principy - čas, energie a pozornost.
Na konci každé kapitoly bych dodat ještě shrnutí, které tam chybí. Kapitoly jsou napsány krátce.

13.07.2022 3 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Kniha poukazuje na změny v naší společnosti a jakým stylem se budeme dále vyvíjet.
Na začátku nás autor otestuje "jednoduchými" otázkami, aby nám následně vysvětlil, že jsme se pletli více, než opice. Dále kniha vysvětluje jednotlivé otázky a dává nám nám tipy jakým stylem se orientovat v různých tématech nebo jak reagovat, když člověk něco neví.

15.06.2022 5 z 5


Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Kniha o něčem, co se člověkovi nemá číst dobře. Ale Pan Eddie Jaku a překladatel odvedli výbornou práci. Kniha se četla naprosto úžasně, hltal jsem stránku za stránkou. Člověk se dobrou formou dozví věci, které mu o tomto tématu ve škole neřekli nebo si ty informace líp uspořádá.

12.01.2022 5 z 5


Jak zabránit klimatické katastrofě Jak zabránit klimatické katastrofě Bill Gates

Kniha se spíše zaměřovala popsání nových technologii a jakým stylem by se měly angažovat vlády jednotlivých států. Nebyly to další zbytečné stránky, které čtenářům říkají, co oni sami mají změnit. Vysvětlovala, kde všude vznikají negativní vlivy, jakým stylem je můžeme jako společnost eliminovat nebo jaký mají vliv investice do čisté energie.
Kniha byla čtivá, ucelená do srozumitelných bloků a dobře doplněna o zajímavé informace ve srozumitelných grafech.

05.01.2022 5 z 5


Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně Angela Duckworth

Autorka umí dobře popsat, jakým stylem se nám může změnit pracovní i osobní život, když zlepšíme/změníme přístup ke své vytrvalosti/houževnatosti. V knize je dobře popsán příklad dětí i různých vzdělávacích institucí, které s tímto problémem pracují. Okrajově se zmiňuje i o nastavení houževnatosti ve firemním prostředí.

23.06.2021 2 z 5


Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

Kniha, která výborně popisuje fungování našeho těla z pohledu času, jak jednotlivé hormony v těle reagují a dalších zajímavých věcí, které je potřeba znát. Kniha přináší mnoho praktických tipů, které můžou být okamžitě použitý, ještě ten samy den po přečtení.
Nakladatelství Jan Melvil znovu přineslo na trh velmi zajímavou a výbornou knihu, která do jejich repertoáru zapadá.

29.05.2021 5 z 5


Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Knihu jsem hodně dlouho odkládal, ale ne z důvodu nezajmu nebo odkládání věcí, ale z důvodu svého vlastního přesvědčení, že neprokrastinuju - což si myslím i doteď.
Kniha mi přinesla další možnosti, jak ještě více zefektivnit samotný průběh dne a jakým stylem se dívat na produktivitu - To-do today nebo idea, budou ideálním doplňkem. Od teď už nebudu využívat žádné seznamy, které mě nutí se rozhodnou, ale grafické náčrtky. Kniha je skvěle grafický a jednoduše zpravovaná, jak Petrové přednášky. Děkuji a doporučuji.

15.05.2021 5 z 5


Hyde Park Civilizace Hyde Park Civilizace Gabriela Cihlářová

Kniha je velmi dobře zpracováná. Na boku stran se nachází citace hostů nebo další doplňující otázka, která doplňuje příběh. Pro člověka, který nesleduje televizi je tato kniha skvělá, jelikož všechny podstatné příběhy hostů jsou v ní zachyceny. Ale pro člověka, který viděl tyto díly, nepřináší kniha nic nového ani doplňujícího.
Rychlé, přehledné, dobře zpracované čtení.

15.04.2021 3 z 5


Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme David Sinclair

Kniha pojednává v první třetině o výzkumech, posunech a možnostech v oblasti stárnutí - těžká pasáž, ale pokud se člověk zorientuje tak není problém. Druhá třetina se zabývala oblastí etiky stárnutí, ekonomických problému, ekologie a možnostmi naší planety. Poslední část objasnila přístup a možnosti dalšího vývoje společnosti.
Kniha není pro jednoduché a občasné čtení. Člověk se do ní musí ponořit a číst více částí, aby se úplně neztratil. Jedná z těžších knih na čtení.

04.04.2021 3 z 5