Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně

Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333179/mid_houzevnatost-sila-vytrvalosti-a-vas-KZU-333179.jpg 4 69 23

Chcete být úspěšní, ale zároveň chápete, že na vrchol žádné zkratky nevedou? Pak právě v odbornou veřejností i čtenáři oceňované Houževnatosti najdete ideálního průvodce, jak díky kombinaci vytrvalosti a vášně dosáhnout svého cíle. Když obdivujeme špičkové sportovce, umělce, vědce, podnikatele či šéfkuchaře, často si říkáme: „Ten má ale talent!“ Průkopnická psycholožka Angela Duckworthová zastává jiný názor: základní ingrediencí všech vynikajících výkonů je houževnatost – kombinace dlouhodobé vášně pro jeden životní cíl a vytrvalosti. Na desítkách příkladů slavných i běžných lidí ukazuje, že právě houževnatost rozhoduje o úspěchu člověka v životě mnohem víc než jeho vrozený talent či inteligence. Duckworthová své poznatky opírá o desetiletí práce, množství vědec-kých studií, ale i hloubkových rozhovorů s mimořádně úspěšnými osobnostmi. Svou knihu však rozhodně nepsala jako skleníkovou květinku pro akademický svět. Naopak, Houževnatost je mimořádně čtivá a praktická kniha, která přináší zcela konkrétní rady, jak naplnit potenciál sebe sama či svých dětí.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Grit: The Power of Passion and Perseverance , 2016


více info...

Přidat komentář

stejcz
01.01.2024 3 z 5

Do poloviny mi kniha přišla zdlouhavá. Často se opakovaly příklady. Autorka se neustále s někým setkávala. Každou chvíli z toho na pozadí vytíkal ten americkej sen. Marně jsem přemýšlel, jakej smysl tak asi vidí ty děti účastnící se spelling bee.
Na druhou stranu mi přišlo zajímavý rozdělení na fixní a růstový nastavení mysli. Zdůraznění významu překonávání překážek. Ale ne jen tak obyčejných. Překonání skutečně překážky blížící se hraně vašich možností, až toto znamená posun.
A chválení v dětství za inteligenci (/talent), který pak později komplikuje život lidem v okamžiku, kdy zjistí, že vlatně tak výjimeční nejsou.
V souhrnu určitě stojí za přečtení, i když by se dala (jako většina podobných knížek) shrnout do pár stran.
Edit: v jedné recenzi se autorka odkazuje na goodreads, taky zajímavej názor - https://www.goodreads.com/review/show/1652726169

spikem
19.08.2023 5 z 5

Skvělá a velmi čtivá kniha, mohu jen doporučit. Před touto knihou jsem četla knihu od Carol Dweckové - Nastavení mysli. Byla to dobrá volba, protože růstové nastavení mysli a houževnatost jdou ruku v ruce.


Tichaholka
19.04.2023 2 z 5

Prvá polovica knihy je čtivá. Zaujíma vás, čo chce autorka povedať. Druhú polovicu som už musela pretrpieť. Vety začínajúce: A tak jsem zavolala, napsala jsem, potkala jsem toho a toho... ma nebavili. Dokola sa odkazovala na štúdie...
Ako psychológ pre mňa skočila, tým, keď napísala, že kto s niečím skončí skôr, než to dokončí, tak nie je húževnatý... Akoby sa celý svet točil len okolo húževnatosti... Chýbala mi tam myšlienka, že človek sa celý život hľadá, skúša nové veci a aktivity a keď ho niečo nebaví, nenaplňuje, tak má právo s tým skončiť, prestať a hľadať niečo iné, čo mu bude robiť radosť...
A v poslednom rade knižka obsahovala strašne veľa gramatických chýb, akoby nikto knihu nekontroloval, keď išla do tlače.
Každopádne odporúčam...

KáťaM.
15.01.2023 3 z 5

V seberozvoji jedu už dlouho, knížka mi určitě přinesla pár zajímavých poznatků. Můj zásadní problém byl s autorkou - prezentovala pár studií a tak nějak mi přijde, že spolkla všechny vědomosti světa. Určitě by se kniha dala trochu proškrtat, aby z ní vyplynulo jasně to nejpodstatnější, co chtěla předat. Naprosto zcestné mi tedy přišly její výchovné metody, které popisovala, s autorkou zkrátka nesouzním, její studie ale přinesla pár zajímavých poznatků, něco si s knížky odnáším. Přednes Magdalény Strakové se dobře poslouchal.

RadimB.
26.07.2021 4 z 5

Kniha popisuje, pro mě docela fascinující téma, že nadprůměrnost nemusím vznikat jen přirozenou inteligencí, ale zasadní vliv v něm má tvrdohlavost a píle. Pouze mít talent nestačí. Celkově kniha je na výsoké urovni s velkým počtem citací. Místama slabší pasáže, ale celkově stojí za přečtení.

FrutyZ
23.06.2021 2 z 5

Autorka umí dobře popsat, jakým stylem se nám může změnit pracovní i osobní život, když zlepšíme/změníme přístup ke své vytrvalosti/houževnatosti. V knize je dobře popsán příklad dětí i různých vzdělávacích institucí, které s tímto problémem pracují. Okrajově se zmiňuje i o nastavení houževnatosti ve firemním prostředí.

Nikol92
12.06.2021 3 z 5

Zajímavá psychologická knížka o houževnatosti, zvýšení výkonnosti, nastavení cílů a cestě k lepším výsledkům.

pegasusss
02.05.2021 5 z 5

pre mňa osobne skôr opis stoického spôsobu života, pričom je orientovaný na ciele, v zmysle ak ťa prekážka neodradí, tak si húževnatý, alebo da sa to chápať aj inak, pomocou húževnatosti zlyhávame ale neberieme to ako zlyhanie ale ako možnosti k rastu, pričom čím viac zlyhaní máme tým sme skúsenejší a húževnatejší, potom svoje ciele vieme napĺňať efektívnejšie .... o tom sa dá písať veľa, každopádne, dobrá kniha, určite skromne odporúčam prečítať a aplikovať ďalšie ako:

https://www.databazeknih.cz/knihy/stoicizmus-pre-zaciatocnikov-463770
https://www.databazeknih.cz/knihy/prekazka-jako-vyzva-430049
https://www.databazeknih.cz/knihy/hovory-k-sobe-26195
https://www.databazeknih.cz/knihy/o-dusevnim-klidu-30231

bacouch
10.11.2020 4 z 5

Autorka knihu pojala jako habilitační práci na téma houževnatost. Ona sama je tomuto tématu oddaná a zasvětila mu celý život. Doma má dcerky jako další z "pokusných králíků" na kterých trénuje a testuje své postupy, resp. výsledky své vědecké práce. Bylo vtipné, jak se celá orosila, když se některá z ratolestí začala lehce flinkat. :-) No a kniha je dlouhý výčet toho, jak "texasští vědci odhalili že..." a případových studií úspěšných lidí o tom, že takhle daleko se dostali jen proto, že byli houževnatí. V knize jsem nenašla tipy na to, jak si svou houževnatost zvyšovat a co mají dělat lidé, kteří mají rychlý rozjezd, ale pak zase rychle ochladnou. Klidně by to mohlo být o polovinu kratší, protože vše, co potřebujete vědět se dozvíte na začátku a pak autorka jen recykluje stejné myšlenky.

branislav1814
17.10.2020 3 z 5

Kniha je celkem čtivá. I když mi už někdy ty neustále vědecké poznatky a "vědci zjistili že..." lezli krkem, líbilo se mi pojetí, kdy autorka svá sdělení podává formou reálných příběhu reálných lidí. Knížka je tak mnohem lépe a jednodušeji stravitelná, než kdyby byla nacpaná pouze strohými suše vyloženými fakty, jako u spousty jiné literatury stejného či podobného žánru. Spousta myšlenek se mi líbila a vzal jsem si je za své. Mysím, že 3* je fér.

pszabo
26.01.2020 5 z 5

Super kniha, která zkoumá, co a proč vede k úspěchu! Budu určitě číst vícekrát ještě!

gretl74
16.08.2019 1 z 5

Za mne úplný blábol, absolutne nechapu, co si kdo mohl z této knihy odnést za informace. V některých pasážích si autorka sama odporuje, polovinu knihy zkoumá něco, co už vyzkoumal před ní nekdo jiny. Jako rodič jsem se chtela dozvědět něco o tom, jak vést své dítě k houzevnatosti, leč moc rad jsem nedostala. Pozor spoiler: 1) mytí záchodků berte jako poslání 2) učitel může mít na vaše dítě vliv a 3) dejte dite do mimoskolniho kroužku. Jako vážně?
Nakladatelství Melvil fandím, ale toto nee....

lesumir
04.08.2019 odpad!

Nejsem tak houževnatý, abych četl bambilion stránek něčeho, co se dá vtěsnat do asi pěti stran. Horší knihu jsem dlouho neměl.

ZůzaSomolka
15.01.2019 5 z 5

Super kniha, která je napsaná jako vědecká studie, ale naprosto polopatě, tak aby to pochopil každý. Vědeckost souvisí s výzkumy a příklady, kterými jsou jednotlivé myšlenky v knize podloženy. Myslím si, že hodně dá jak obyčejným smrtelníkům, tak stejně zajímavá může být pro někoho, kdo se pohybuje ve sféře psychologie jako odborník. Mě osobně kniha dala naději, že ať už budeme dělat cokoli, nezáleží na talentu, ale na našem úsilí, a tudíž můžeme dělat absolutně cokoli chceme. Jako hodně hodnotnou část vnímám pak, jak vychovávat osoby, za které máme zodpovědnost, k houževnatosti a aby měli vytrvalost a píli dosáhnout svých snů a cílů (ocení zejména rodiče).

Eldar80
17.11.2018 4 z 5

Pokud cítíte potřebu si to přečíst, tak se to asi vyplatí. V jiných případech nejspíš ne. Kniha je velmi užitečná hlavně pro rodiče malých dětí. Dozví se jak vést děti k vyšší houževnatosti. Pak pro všechny učitele, trenéry a podobné profese. Zkrátka všechny, kdo předávají znalosti, schopnosti a zkušenosti.
Začátek vypadal velmi slibně, protože autorka přistoupila k problému trochu více komplexně. Neopakuje tak pořád základní myšlenky, ale všímá si více souvislostí. Všechno má podložené výzkumy a uvádí spoustu různých příkladů. Postupně toho však začne být moc.
Nejdřív se mi líbilo širší pojetí problematiky, ale ke konci kvůli spoustě příběhů zanikají podstatné věci. Kniha má závěr a přesto po dočtení máme pocit, že tomu chybělo nějaké shrnutí všeho důležitého. Z knihy je cítit úzkostná snaha, aby vše bylo podloženo výzkumy.
Právě ta snaha o co největší vědeckost knize nakonec škodí. Autorka si netroufá dát do knihy víc vlastní invence a moudrosti. Tuhle neosobní formu výkladu pak vyvažuje reálnými příběhy. Prostě k tvrzení má buď výzkum nebo se to skutečně stalo. Teorie, příběh, zdroj, jedeme dál.
I v jiných motivačních knihách nacházíme myšlenku, že pro úspěch není talent to nejdůležitější. Ve skutečnosti hrají rozhodující roli jiné lidské vlastnosti. Ty jsou popsány v samostatných kapitolách. Všechny lze rozvíjet a pracovat na nich. Musíme mít zájem o danou činnost. Vědět jak se zlepšovat. Najít si v ní osobní smysl a věřit si.
Zde se částečně navazuje na myšlenky z knihy Nastavení mysli, kterou zde autorka místy cituje. Tak jako můžeme zlepšovat naše vlastnosti, může i naše houževnatost růst. Autorka se věnuje rozvoji houževnatosti v průběhu celého lidského života. Díky tomu můžeme snadno zjistit, jak na tom jsme podle aktivit, kterým jsme se věnovali. Kniha je užitečná a lidé patřící mezi výše uvedené profese, by měli její obsah znát. 75%

martin7848
17.09.2018 4 z 5

Ze začátku jsem si myslel, že to bude další z podobného typu knih. A začátek tomu i napovídal. Pak jsem se do ní zaposlouchal a zjistil jsem, že autorka k celému tématu přistupuje poněkud jinak. Klade důraz na to, že postoje lidí se postupně mohou měnit a houževnatost může být tou proměnnou, která vás posune úplně někam jinam.
Dále se mi hodně líbila část věnující se vášni a zájmu, oproti jiným knihám a citátům se zde podíváme na to jak se ve skutečnosti rodí opravdové mistrovství - a pozor málo kdy to začíná vášní na první pohled!
Za mě určitě doporučuji přečíst či poslechnout.

petaSk
16.09.2018 3 z 5

Jelikož jsem četla knihy autorů, jejichž poznatky jsou v knize uvedeny, pro mě byla Houževnatost příjemným zopakováním. Je plná informací, ačkoliv pro mě ne překvapivých. Ale to je v pohodě, protože i tak jsou platné. Co mě ale vždycky štve je spousta příkladů, které jsou pro mě jeden jako druhý a taková ta americká pozitivní energie, která moc tlačí na pilu.
Knihu doporučuju, ale je to s ní jako se všemi podobnými, pokud si něco z toho nevezmete k srdci a nepraktikujete, je vám to k ničemu a dál hledáte svůj zlatý grál v jiné publikaci o osobním rozvoji.

Tyrkysová
19.05.2018 4 z 5

Kniha obsahuje mnohé velmi zajímavé informace, ale je dobré si říci, že (byť je psána pro laickou veřejnost) je psána odborným stylem a místy tedy až tak čtivá není. Navíc autorka často opakuje na různých příkladech to samé (aby podtrhla výsledek svého výzkumu) a zejména k závěru knihy už začíná trošku nudit. Navíc má i své "ale", které vás donutí přemýšlet nad tím, jak moc by vše, co píše, mohlo být reálné. To ale neznamená, že si z ní člověk nemůže vzít to podstatné a zakomponovat to do reality (svého) světa. Každopádně vás jistě přivede na další nové myšlenky ohledně vlastní, nejen profesní, cesty.

momo01
09.05.2018 1 z 5

Houževnatost je skvělým prediktorem úspěchu a ze všeho nejvíc je o motivaci, vytrvalosti, vynaloženém úsilí a smyslu. Opravdu k tomu bylo zapotřebí tolik stránek?

janulka1310
31.03.2018 5 z 5

Kniha je plná zajímavých příběhů a výsledků z výzkumů. Moc dobře se četla a hlavně to téma je pro mě opravdu TOP :)

Autorovy knížky

Angela Duckworth
americká, 1970
2017  79%Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně

Kniha Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně je v

Právě čtených12x
Přečtených121x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce37x
Chystám se číst107x
Chci si koupit41x
dalších seznamech1x