Faktomluva přehled
Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají. Máte pocit, že se stav světa zhoršuje anebo se dokonce řítíme do záhuby? Pak patříte k většině, která se mýlí. Budete-li se zajímat o fakta, zjistíte, že je to trochu jinak. Vlastně ne trochu. Je to naopak.... celý text
Originální název: Factfulness, 2018
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha nabízí nový pohled na svět, který je často optimističtější, než jaký prezentují média. Autor se snaží čtenářům ukázat, že fakta a statistiky mohou poskytnout jasnější obraz o realitě. Mnozí čtenáři oceňují, jak kniha podněcuje kritické myšlení a nutí nás přehodnotit naše názory. Nicméně, někteří kritici poukazují na manipulativní interpretaci dat a nedostatek vyváženosti v prezentaci informací. I přes tyto výhrady kniha vyvolává diskuzi a přiměje čtenáře zamyslet se nad svými názory na svět kolem nás. Více v komentářích.
Komu by se kniha Faktomluva mohla líbit?
- Čtenáři hledající nový pohled na svět
- Milovníci faktů a statistik
- Osoby zajímající se o kritické myšlení
- Aktivisté a politici
- Vzdělavatelé a studenti
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Faktomluva. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 221 komentářůSouvisející novinky - Faktomluva (0)
Kniha Faktomluva v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 119x |
| v Přečtených | 1 449x |
| ve Čtenářské výzvě | 164x |
| v Doporučených | 155x |
| v Mé knihovně | 484x |
| v Chystám se číst | 922x |
| v Chci si koupit | 319x |
| v dalších seznamech | 19x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

56 %
91 %
77 %
Je to bezpochyby velmi zajímavá a čtivá kniha, ale nemohu si pomoci, přece jen k ní výhrady mám. Je chvályhodné, že se autor snaží ukázat, že je svět asi lepší, než se na první pohled jeví, ale činí tak z mého pohledu trochu tendenčně. Pokud vyčítá sdělovacím prostředkům, že se zaměřují jen na to negativní, on sám, byť čas od času připustí, že není všechno v pořádku a pořád je co zlepšovat, svou pozornost ve skutečnosti zaměřuje téměř jen na to pozitivní. Proti té spoustě hezky vyhlížejících grafů lze totiž bezpochyby postavit obdobné množství grafů svědčících naopak o zhoršení stavu – namátkou o poklesu biodiverzity, úbytku dostupné pitné vody, orné půdy, nárůstu počtu drogově či jinak závislých lidí, lidí obézních, lidí trpících duševními poruchami (zejména mezi mladými), zvyšujícím se zamoření plasty, a to nemluvím o všech možných negativních dopadech spojených s klimatickou změnou. Autor třeba zmíní, že došlo k poklesu počtu obětí přírodních katastrof, ale už nedodá, že materiální škody s nimi spojené naopak čím dál více rostou. Kromě marginalizace negativních jevů, které mu takříkajíc nejdou do krámu, navíc podezírám autora i z toho, že si v některých případech nedal tu práci a nezjistil informace v dostatečném rozsahu (bagatelizace dopadů používání DDT či jaderných havárií v Černobylu či Fukušimě). Kromě toho nelze přehlížet, že kniha vyšla před epidemií Covid 19, válkou na Ukrajině či druhým prezidentským obdobím Donalda Trumpa, což už možná s některými statistikami, z nichž autor čerpá, mohlo slušně zamíchat. Takže shrnuto: kniha určitě stojí za přečtení, ale brát ji bez dalšího za základ svého náhledu na současný svět bych nedoporučoval.