Jak zabránit klimatické katastrofě

Jak zabránit klimatické katastrofě https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471619/bmid_jak-zabranit-klimaticke-katastrofe--5Vc-471619.jpeg 4 85 16

Řešení, která máme, a průlomy, které potřebujeme. Bill Gates není klimatologem – a přece je to ideální autor knihy o tom, jak zabránit klimatické katastrofě. Tento multimilionář, filantrop a milovník vědy investuje už léta do výzkumu zaměřeného na redukci skleníkových plynů; setkává se kvůli tomu s předními světovými vědci i politiky a do celé problematiky nahlédl jako málokdo. Ve své knize předkládá radikální, ale důkladně podloženou tezi: Pro zachování stávajícího stavu přírody a života na Zemi nestačí zastavit nárůst emisí, ani je o něco snížit. Je nutné dostat emise na nulu. Zní to nereálně? Gatesovo hlavní poselství vás možná překvapí ještě víc: Dokážeme to. Gates otevřeně přiznává, že vědecké poznání má své limity. Přesto v knize dokáže objasnit hlavní mechanismy probíhající klimatické změny a určit, nakolik se na ní podílí různé aspekty lidské činnosti jako doprava (spoiler: vlastně ne až tak příliš), zemědělství nebo stavebnictví. K tolik potřebnému obratu však nepostačí pouhé uskromňování – vždyť i celosvětová pandemie covidu-19 nedokázala emise snížit o víc než 5 %. Gates proto dává nahlédnout do aktuálních výhledů technologického výzkumu, od alternativních zdrojů energie až po metody zachycování emisí v atmosféře. Nabízí návod na to, jak se k této mimořádné výzvě účinně postavit na všech úrovních – osobní i politické, a jak o ní diskutovat. Sebekriticky se nevyhýbá ani otázce své vlastní uhlíkové stopy a vysvětluje, jak se ji snaží odčinit. Tato kniha je nejen pro ty, kdo trpí enviromentální úzkostí, ale pro nás pro všechny. Transformujeme-li náš způsob života, práce a podnikání, zvládneme to: zabráníme klimatické katastrofě.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need , 2021


více info...

Přidat komentář

Hubertus
04.12.2023 5 z 5

Vyvážená kniha o klimatické změně. Gates popisuje změnu racionálně, bez emocí a strukturovaně.

Zároveň se nedívá na řešení problémů klimatu jako většina zelených aktivistů, s ale nabízí realistické řešeni a návrhy jak klimatickou krizi vyřešit bez demontáže současného systému.

mybrave
19.11.2023 3 z 5

Zaujal mne detailní popis aktivit, při kterých lidé vytváří skleníkové plyny. Není to jen osobní či nákladní doprava (ta se dle knihy podílí pouhými 16%), ale třeba výroba oceli, cementu nebo používání klimatizací. V dopravě máme alespoň alternativy, ale v jiných odvětvích je potřeba vymyslet jak nahradit současné způsoby výroby. Autor je optimista a věří, že lidé jsou schopni vymyslet nové metody jak se dostat k neutrálním emisím skleníkových plynů. Zároveň tvrdí, že to je velká výzva a bude to tvrdé. Největší dopad klimatické změny má dopadat na rozvojové země, které nejméně k problému přispěly.
Závěrečná část popisuje, kdo všechno na úspěšné realizaci bude muset spolupracovat, od firem, po politiky, soukromé investory až po každého z nás. Tady jsem si teprve uvědomil, jak složitý problém to je, že to není o tom vymyslet zelený způsob výroby elektřiny..


Pavlaj
30.06.2023 4 z 5

Billa Gatese obdivuju za všechno, co dělá pro rozvojové země, i za zápal, s jakým se snaží o popularizaci opatření nutných k boji proti klimatickým změnám. Akorát že podle mě příliš spoléhá na vývoj technologií (přestože přiznává, že v některých oblastech se to moc nedaří) a nesnaží se o změny v přístupu (omezení plýtvání a konzumu). A vadí mi jeho pokrytectví: nám doporučuje, ať si koupíme elektroauta, ale on si nemůže odepřít používání soukromého tryskáče. Jako příklad hodný následování by stačilo, kdyby přešel na létání první třídou běžného dopravního letadla.

R47
16.01.2023 3 z 5

Řekl bych záslužná kniha, když odhlídnete od toho, kdo ji napsal. Holt si asi potřebuje vyčistit karmu. Ale i to je v pořádku. Bill Gates tady jednoduše a srozumitelně (tím, že dokola opakuje základní poučku: dostat se na nulu; a jenom ji pořád zpřesňuje a dovysvětluje) popisuje globální změnu klimatu, jak k ní dochází a že je prakticky nemožné jí čelit, pokud nezměníme úplně všechno. A že nejvíc tím trpí ti, kteří se na ní podílejí úplně nejmíň. Kapitoly o tom, co člověk může udělat sám, jsou možná trochu zavádějící a zbytečné, ale zbytek je dobrý. Jenže mám pocit, že ti, kdo by tu knihu měli číst, ji stejně číst nebudou.

Hannibal92
09.10.2022 4 z 5

Je fajn precist si na jednom miste co delame spatne, proc je to spatne a jak bychom to mohli (a meli) delat lepe.

jjanca
15.08.2022 4 z 5

Audiokniha: kniha bez zbytočných emócií o tom, ako sa dá vyriešiť momentálna ekologická kríza. Je vidieť, že Gates sa tematike rozumie a venuje jej veľa času. Bohužiaľ, som v tomto, na rozdiel od Gatesa, pesimistka a nemyslím si, že sa ako ľudstvo dokážeme spojiť a planétu zachrániť. Ale kiežby som sa mýlila :)

lukas9656
15.08.2022 5 z 5

Četl jsem už několik desítek knih o klimatu, ale na téhle je poznat, že ji psal člověk z byznysu. A není to tím, že by snad změnu klimatu popíral, ale jde o jeho expertní a na datech založený přístup k té otázce. Je to osvěžující kniha, srozumitelná, se spoustou vhledů (částečně založených na poznatcích z knih geniálního Američana s českými kořeny, Václava Smila) a zajímavostí. Jen přehledné třídění emisí CO2 do několika jednoduchých kategorií je prostě geniální a v záplavě dat o klimatu lehce stravitelné a zapamatovatelné. Skvělá kniha.

radimch
08.08.2022 5 z 5

Gates toho má načteno hromadu, stejně tak jsou obdivuhodné jeho snahy a aktivity a... ten optimismu, že to zvládneme.. no snad ano

pepap
22.05.2022 5 z 5

Aktuální problém klimatu - racionálně a bez sentimentu
Podle mého názoru, přesně ten způsob přemýšlení o ekologických změnách, který potřebujeme - bez brečení nad ztrátou biodiverzity alà David Attenborough, bez lamentování nad bezvýchodností situace. Zkrátka racionální zamyšlení, finanční propočítávání a konkrétní kroky pro jedince i vlády.

NGC6715
08.02.2022 3 z 5

Je to výběr několika témat ekologie, většina z toho je známá už delší dobu, jen to nikdo nezpopularizoval. Mnoho témat však kniha vynechává. Pár zde navrhovaných řešení nikdy nemůže být dostatečných, některé jsou naivní. Přesto má ale kniha v podstatě pravdu. Kdyby ji však napsal někdo jiný, pravděpodobně by naprosto bez zájmu zapadla (to není kritika autora ani knihy, ale spíše poukázání na to, že obecně nezáleží jen na kvalitě názorů a práce, ale hlavně na tom, v jaké pozici je ten, kdo dané názory má). Potřebujeme věci dělat ekologicky. Základní otázka ale zní, kdo to zaplatí? Pár „dobrotivých“ miliardářů, kteří milostivě darují menší část ze svého nadbytku? Gates se domnívá, že chudí lidé budou mít více peněz, a proto budou moci žít ekologičtěji. Jenže to je nereálné – právě bohatší lidé mají často i přes snahu žít ekologicky daleko větší ekologickou stopu než lidé v zaostalých zemích. A také někteří lidé budou na ekologii kašlat, i když budou multimiliardáři – a ti budou vyrábět a žít levněji a budou úspěšnější. Gates se domnívá, že vše vyřeší technologický pokrok – jeho vize jsou však ekonomicky, organizačně i politicky nereálné. Je potřeba změnit fungování ekonomiky a myšlení lidí. Gates nechce vydělávat na akciích firem, které profitují z poškozování ekologie. Pěkné gesto. Ale pokud to neudělá on, udělá to někdo jiný (a dělal by taková gesta, kdyby neměl už tak dobře zajištěné živobytí?). Takhle postě kapitalismus funguje.

xxtom
01.02.2022 3 z 5

Nehezké vyhlídky a prognózy na to, co se stane, když se nezačneme k planetě chovat lépe.

FrutyZ
05.01.2022 5 z 5

Kniha se spíše zaměřovala popsání nových technologii a jakým stylem by se měly angažovat vlády jednotlivých států. Nebyly to další zbytečné stránky, které čtenářům říkají, co oni sami mají změnit. Vysvětlovala, kde všude vznikají negativní vlivy, jakým stylem je můžeme jako společnost eliminovat nebo jaký mají vliv investice do čisté energie.
Kniha byla čtivá, ucelená do srozumitelných bloků a dobře doplněna o zajímavé informace ve srozumitelných grafech.

JajaCZ
16.11.2021 4 z 5

Kniha ma bavila a zažila som si i navzdory domnení, že o danej problematike viem už veľa, nejaké WOW momenty. Určité pasáže knihy sú i ľahko vtipné, prekvapí vás nadšenie autora pre technické inovácie a výnálezy. I napriek tomu, že mi Bill svojimi podnikateľskými praktikami, či montovaním sa do niečoho, čo nie je jeho obor, nie je príliš sympatický, musím uznať, že kniha obsahuje nápady, myšlineky, úvahy, nad ktorými sa stojí zamyslieť. Veľké + dávam za čtivosť a možno tú jednu hviezdčku uberám za to, že sa ani raz nespomenulo to, že my ako ľudstvo sme sa stali až prílišní konzumenti bez rozmyslu. Že síce cesta za nulou je možná, no mali by sme upustiť od prílišného materiálna a viac budovať svoje vzťahy, zážitky, služby a nie svoje šťastie stavať na vlastnení hord oblečenia, kabeliek a serepetičiek, ktorými lepíme prázdnotu a smútok, ktorú pociťujeme po ťažkom dni. Chýbali mi i nejaké inovácie alebo nápady v oblasti obalového materiálu. Predsa cesta za nulou nebude možná, ak sa nebude riešiť i odpad samotný.

Razič
24.10.2021

Vlastně netuším, kolik hvězdiček bych měl dát. Jako shrnutí myšlenek dobrý. Že by se to dobře četlo, to ne.

whack
19.09.2021 3 z 5

Mnohí Gatesove riešenia považujú za realistické, čo je samozrejme pozitívum a môže aj to prispieť k osvete v oblasti klimatickej krízy. No ja som mal z tejto knihy taký pocit, že ide v súlade s určitými opatreniami skôr o adaptovanie sa na klimatickú zmenu, než na rázne kroky proti nej. Je to ten greenwashing, na ktorý upozorňuje vo svojich knihách klimatický aktivista Graeme Maxton. Namiesto urgencií k limitovaniu nadmernej výroby a spotreby Gates hovorí presne opačne - vraj všetko, čo robíme, môžeme robiť naďalej, navyše vraj výrobu musíme ešte niekoľkonásobne zvýšiť - ale musíme to všetko robiť "na zeleno". My robiť musíme "na zeleno", no zároveň aj všetko redukovať, limitovať, obmedzovať ako sa len bude všemožne dať - a Gates s jeho vplyvom si mohol dovoliť zájsť do tejto roviny. Na tom by ale veľa nezarobil.

Mám rozporuplné pocity, lebo vo veľa veciach s Gatesom súhlasím - s dosiahnutím úplnej dekarbonizácie, so zavedením uhlíkových daní, s masívnym zalesňovaním a pod. Ale to nestačí. "Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe" je vlastne výstižný názov tejto knihy, vôbec sa v ňom nehovorí o iných ekologických problémoch, ktoré zelený kapitalizmus podnecuje. Žiadny rast nie je trvalo udržateľný. Podnetná je posledná kapitola "Čo môže urobiť každý z nás".

crate
30.08.2021 5 z 5

Navzdory až přehnaně infantilnímu názvu a barevnosti knihy se nová kniha Billa Gatese drží nohama na zemi. Gates se zcela konstruktivně, za pomoci studií a statistik, snaží rozebírat jednotlivé aspekty vlivu člověka na planetu. I přes počáteční obavy o bezhlavou "zelenou" agitaci, jsem byl knihou velmi mile překvapen a rozhodně doporučuji k přečtení.

Autorovy další knížky

Bill Gates
americká, 1955
2021  77%Jak zabránit klimatické katastrofě
1997  73%Informační dálnice
1999  70%Byznys rychlostí myšlenky
2023  67%Jak zabránit další pandemii

Kniha Jak zabránit klimatické katastrofě je v

Právě čtených10x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených4x
Knihotéce50x
Chystám se číst53x
Chci si koupit19x
dalších seznamech4x