Jak si dělat chytré poznámky

Jak si dělat chytré poznámky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472489/bmid_jak-si-delat-chytre-poznamky-86d-472489.png 3 39 16

Ze všech stran se na nás valí informace a všichni se v nich snažíme najít smysl. Zajímavé knihy, články, videa, podcasty, workshopy... a vy zrychlujete a kloužete po povrchu. Ukládáte si podněty „na později“, ale nikdy se k nim už nevrátíte. Po pár týdnech si pamatujete málo a v praxi nevyužijete skoro nic. Copak neexistuje způsob, jak informace efektivně ukládat a později proměnit v něco užitečného či nového? Neexistuje nějaké „GTD pro intelektuální práci“? Existuje: zettelkasten. Jde o metodu, kterou si pro sebe v „papírových” 70. letech vymyslel jeden z největších sociologů 20. století Niklas Luhmann s úmyslem efektivně, plodně a kreativně myslet. Díky návykům a důmyslně vedené kartotéce přinesl světu desítky knih a stovky článků, které jsou dodnes považovány za průlomové. V knize Jak si dělat chytré poznámky popisuje Sönke Ahrens Luhmannův geniálně jednoduchý a přesto komplexní systém v kontextu dnešního světa a ukazuje, jak jej uplatnit v práci s informacemi: při čtení, myšlení i psaní. Ahrens odkazuje i na neurovědu a objasňuje, proč je zettelkasten tak efektivní. Od vydání této knihy v roce 2017 se metoda zettelkasten stala celosvětově tak populární, že vývojáři softwarových nástrojů (např. Notion, Evernote, Roam Research, Obsidian a další) na ni začali brát ohled při návrhu funkcí. Velkým přínosem knihy není jen inspirace Luhmannovým příběhem, ale též praktický přesah do oblasti osobního zpracování informací. Ať už jen rádi čtete, něco se učíte, blogujete, píšete diplomku, příručku, přednášíte, školíte či prostě chcete lépe a radostněji myslet, je to kniha pro vás. O Niklasi Luhmannovi se říká, že málokdy něco četl dvakrát – a přesto byl schopen působivé a hluboké konverzace s někým, kdo měl všechny informace po ruce. Nechcete to umět taky?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

How to Take Smart Notes , 2017


více info...

Přidat komentář

TinaFr
04.10.2023 3 z 5

V zásadě se mi knihy líbila a metodu zettelkasten chci pro tvorbu poznámek využívat. Jako úvod tedy posloužila dobře. Ale musím souhlasit s ostatními komentujícími, z praktického hlediska mi neřekla téměř nic. Jen podle knihy se efektivní zettelkasten vytvořit nedá. V tohle ohledu doporučuji najít si na YT nějaká názorná videa (třeba pro Notion), hodně mi také pomohly tyto články, kde jsem si ujasnila, jak vlastně poznámky řadit (https://eliskasestakova.cz/clanky/zettelkasten/)

Kaik
03.04.2023 3 z 5

Jako seznámení s metodou zettelkasten je kniha dostačující. A jakkoliv mě Luhmannova prokódovaná kartotéka s 90000 papírovými kartičkami upřímně děsí, proti moderní softwarové variantě nic nemám. Téma znalostního managementu mě zajímalo a doufám, že z něho vytěžím něco užitečného do života. Knize ale musím ubrat bodíky za celkovou rozvleklost - druhá půlka byla k nepřežití - a za malý důraz na praktické rady pro začínající zettlery.


lernami
02.04.2023 3 z 5

Já jsem byla s knihou spokojena. Bylo poznat, že autor sám metodu zettelkasten využívá, a to zejména v množství odkazů na jiné publikace. Toto mi ale vůbec nevadilo, neboť jsem si ráda principy zopakovala.

Samotnou metodu jsem neznala, nemohu říci, že by mě přesvědčila k její striktní aplikaci, nicméně mě rozhodně namotivovala k tomu, abych s texty, které čtu, aktivněji pracovala.

Lubošovo
20.03.2023 2 z 5

Autor neustále vychvaluje metodu zettelkasten, ale v podstatě nevysvětlí, jak tahle metoda funguje. Pár zajímavých tipů se v textu objevilo, ale nejsem si jistý jestli opravdu stály za prokousání se spoustou "omáčky" kolem.

Eldar80
01.03.2023 3 z 5

Začátek mě hrozně bavil. Je dobře napsaný. Bylo to přínosné a podnětné. Vybízí to ke spoustě zamyšlení nad samotným čtením knih. Autor uvádí přesvědčivé argumenty, proč si tvořit chytré poznámky.
Celá myšlenka je jednoduchá. Dělat si poznámky dává smysl. Ale fungování zettelkasten jsem z toho nějak nepochopil. Asi mi něco důležitého uteklo už na začátku. Přesto je první polovina vynikající.
Je to užitečné pro každého, kdo hodně čte. Třeba pro studenty, kteří často píší seminární práce. Pokud se zabýváte psaním na základě přečtené literatury, tak určitě doporučuju. Ale jen kvůli té první polovině.
Druhá je fakt špatná. Začal jsem mít pocit, že jsem úplný blb, který nepochopil dokonalost zettelkasten. Je to prudce teoretické a dost blbě se čte čistá teorie, když s tou praktickou částí nemáte vůbec žádnou zkušenost.
Problém asi bude v tom, že to autor napsal pomocí zettelkasten a tak tu praktickou zkušenost má. Jenže čtenář nejspíš ne. Kdo zettelkasten ovládá, bude to asi vnímat jinak. A kdo ne, bude se dost ztrácet.
Celá druhá polovina je postupně víc a víc nečitelná. Už samotné hodnocení říká, že se to nepovedlo. A komentáře jsou taky kritické. Je to spíš dokonalá ukázka, jak lze pomocí zettelkasten napsat zpackanou knihu.
Už dávno jsem intuitivně pochopil, že podtrhávání v knihách a psaní do nich je jen jejich ničení. Jsem rád, že se mi to potvrdilo. Jediné co se počítá jsou poznámky, které si uděláte mimo. Hodně inspirativní a hodně nepovedené. 65%

6523
07.11.2022 1 z 5

Metoda Zettelkasten je skvělá, ale tato kniha ne. Digitální Zettelkasten není Zettelkasten, je to jen další systém tvorby poznámek inspirovaný originální Zettelkasten. V knize se absolutně nedozvíte JAK si založit Zettelkasten, ale díky knize jsem se dozvěděl o této užitečné metodě a po jejím přečtení jsem googlil jak si ji založit. Knihu tudíž vnímám i tak jako přínosnou. Zettelkasten mám analogovou - papírovou a pracuju s ní. Jeden z principů Zettelkasten dle sociologa Niklase Luhmanna (jejího zakladatele) je, že má být analogová (to se v této knize nepíše). Digitální přístupy nevědomě zavrhují zásadní kladné vlivy na myšlenkové procesy, které jsou možné jedině spoluprací s analogovým systémem ve formě papírových karet. Odpověď JAK si založit Zettelkasten jsem získal díky Scott P. Scheper a jeho e-booku Getting Started With an Antinet Zettelkasten: https://assets.antinet.org/Getting-Started-with-an-Antinet-Zettelkasten.pdf. Scott P. Scheper má již sepsanou knihu o Zettelkasten v angličtině a v prosinci by ji měl vydat. V knize vyvrací plno mýtů, které tvrdí Sönke Ahrens ve své knize o metodě Zettelkasten.
Pro aplikování Zettelkasten do praxe doporučuji knihu "Antinet Zettelkasten" od Scott P. Scheper.

FrutyZ
31.07.2022 3 z 5

Kniha není jednoduchý návod, jakým stylem si dělat své poznámky. Jedná se spíše o představení konceptu chytrých poznámek (Zettelkasten), který nám může pomoct v akademické sféře tak v jiných oblastech. Autor se zaměřil na akademickou sféru, která potřebuje mnoho zdrojů, poznámek a citací - zde popisoval veškeré přiklady.
Čtenář si musí dělat poznámky z této knihy, potom si je revidovat a trochu ucelit, aby si mohl představit, jakým stylem má začít.
Největší rada této knihy : Čtěte s tužkou v ruce.

Rocker-Tialk
16.07.2022 5 z 5

Není to návod, jak by někdo očekával. Je to představení konceptu Zettelkasten a vysvětlení, proč může být tak efektivní. Jelikož jde o celkovou změnu způsobu, jak (věděcky) pracujeme a studujeme a učíme se novým věcem, bylo by zcela kontraproduktivní si z knihy jen vyzobávat tipy, či hlavní poselství "čtěte s tužkou v ruce", které jsou v ní spíše jako bonus, a nesnažit se porozumět obecným principům, díky kterým Zettelkasten funguje, i věcem, kterým se při práci vyvarovat.

veronika9761
05.07.2022 2 z 5

200 stranek basneni, jak je metoda chytrych poznamek skvela. Jeste bych potřebovala druhy dil, s nazvem 'Jak si delat chytre poznamky: jak zacit a jak pokracovat'. Takhle si muze ctenar vyzobavat ojedinele tipy schované mezi ostatnim textem. Metoda sama je vyborna, ale z knizky se to fakt pochopit neda.

KáťaM.
15.05.2022 1 z 5

Tohle bylo bohužel veliké zklamání. Knížka mi nesedla, pořád jsem čekala na nějaký ten velký objev, o kterém autor pořád mluvil a zveličoval ho, a nějak se nedočkala, neodnesla jsem si vůbec nic použitelného. Nevidím smysl v tom zahltit se dalšími seznamy a hlavně jejich tvořením. Za sebe tedy nemůžu doporučit.

ŽabákDokvákal
15.04.2022 3 z 5

Kniha je hlavně zaměřená na studenty a akademické pracovníky. Obsahuje několik zajímavých myšlenek a techniku zettelkasten nejspíš díky této knize vyzkouším, ale bude to proto, abych si uchovával zajímavé myšlenky z knih a díky tomu si budoval svoji síť znalostí. Nebude to proto, abych napsal disertační práci nebo vědecký článek, což je činnost, na které autor výhody zettelkasten neustále prezentuje. Některé argumenty se často opakují. Chybí mi praktický přístup k věci - konkrétní příklady, jak s touto technikou pracuje autor.
Je škoda, že autor při psaní cílil pouze na akademickou obec a zaměřil se pouze na teorii.

Kniga47
19.03.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem potrebovala!
Lituji, ze jsem se k ni nedostala drive, tedy k te metode. Kniha je v cestine vydana teprve pul roku, ale rikam si, ze jsem moha byt nekde jinde, kdybych se o teto metode dozvedela treba pred dvaceti lety. Ted jsem tedy samozrejme plna nadseni po docteni knihy. Uvidim jak budu tuto knihu hodnotit s odstupem.Zatím mám stáhnutý software a hodlám tuto metodu odzkouset. Nekdo tu psal, ze je to odpad, ze je ta metoda jednoducha. No ano je, ale v tom je jeji kouzlo :) Jediduche asi neni uplne ze zacatku se naucit delat spravne poznamky, spravne je propojovat. Ale bez vyzkouseni nemuze nikdo tuto metodu hned zavrhnout....

Autor knihy mi, krome metody zettelkasten, objasnil i par dalsich problemu, ktere se tykaji studia, premysleni a tak.
Doporucuji ji vsem, kteri maji pocit, ze se zasekli a ze presto ze ctou hodne tak vedi cim dal min....

Bustedka
17.03.2022 3 z 5

Kniha je o způsobu, jak byste s poznámkami měli pracovat (protože "většinou se domníváme, že víme, o čem čteme, dokud to nezkusíme napsat vlastními slovy") a jak je systematizovat a pracovat s nimi (protože "tvorba poznámek a jejich ukládání do Zettelkasten není ve své podstatě nic jiného, než snaha informaci pochopit v širších souvislostech")

Systém a metoda Zettelkasten smysl dává, ale měla bych pár výhrad ke knize. Autor na 200 stranách píše hlavně o fungování mozku, jak se lépe učit, snaží se vysvětlit, proč je Zettelkasten dobrým systémem, ale samotnému systému se věnuje minimálně. Chyběla mi tam ukázka ve stylu "tak to dělám já" a tím pádem třeba i zabroušení do digitálního psaní poznámek (kdo z nás bude v dnešní době používat kartoteční lístky?)

Mnohem víc než samotná kniha mi tak daly články od Jiřího Benedikta - Můj druhý mozek Zettelkasten a od Elišky Šestákové - Čím víc čtete, tím víc toho zapomínáte.

originál
08.02.2022 4 z 5

Já bych tuto knihu pojmenovala: Čtěte s tužkou v ruce. Aby po přečtení každému došlo, že odpověď na otázku jak si dělat efektivně poznámky, je už v názvu. Ale je fakt, že mě kniha motivovala, abych si k tématu Zettelkasten dohledala více na internetu. Pokud váháte zda číst nebo ne, doporučuji najít si blog Elišky Šestákové, kde je to slušně vysvětleno a nezabere to věčnost.

wllada
19.11.2021 odpad!

Knížka rozhodně není určená pro někoho, kdo si už o problematice učení a psaní něco přečetl. Kdo zná GTD a Bullet Journal bude tuto knihu považovat za odpad. Stejně jako já. Kniha pro mě byla ztrátou času. Zettelkasten je hodně jednoduchá metoda, takže kniha mi přijde naprosto zbytečná. Stačí si o metodě přečíst nějaký článěk a budete vědět všechno, co se píše v knize. V knize je totiž spousta vaty, která se navíc bohužel i opakuje. Škoda, na knihu jsem se těšil.

Inika
04.11.2021 3 z 5

Nadpis knihy je trochu zavádějící. Kvůli němu jsem ke knize přistupoval s očekáváním, že se dozvím, jak si dělat chytré poznámky - všeobecně. Místo toho je celá kniha o vysvětlování Luhmannova kartotečního systému poznámek (zettelkasten) o kterém jsem předtím neměl ani potuchy. Možná právě proto mi první třetina knihy vůbec nedávala smysl, protože jsem v ní nenacházel odpovědi, které jsem očekával. Později mě už Luhmannův systém zaujal, s chutí jsem to dočetl do konce a nechal se inspirovat.
Co ale považuji za problém je, že z toho, jak je kniha napsaná, přímo čiší, že Ahrens při jejím psaní hodně vycházel právě z zettelkasten. Kapitoly jsou sestavené ze shluků různých postřehů a myšlenek, které místy působí nesourodě, že to až odvádí pozornost od čtení. Od Ahrense tedy tak trochu medvědí služba Luhmannovi.

Autorovy knížky

Sönke Ahrens
německá
2021  62%Jak si dělat chytré poznámky

Kniha Jak si dělat chytré poznámky je v

Právě čtených10x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce32x
Chystám se číst62x
Chci si koupit35x