Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme

Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455391/bmid_konec-starnuti-proc-starneme-a-proc-Jgi-455391.jpg 4 134 38

Říká se, že stáří je přirozené a jeho následky neodvratitelné. Říká se, že poslední desetiletí života jsme odsouzeni trpět nemocemi. Kdo by chtěl žít do sta let, když nás čeká jen bolestné přežívání a žádná zábava? David Sinclair spolu s dalšími předními odborníky na dlouhověkost však toto paradigma mění, když dokazuje, že STÁRNUTÍ JE NEMOC, KTEROU LZE LÉČIT. Autor odhaduje, že se i vy dožijete sta let. A po přečtení knihy zjistíte, že nepřehání. Věda dnes dokáže zbrzdit zastavit i zvrátit stárnutí zvířat, klinické studie na lidech se chystají. Jejich cílem však není pouhé prodloužení života, ale také zachování zdraví a vitality. Seznamte se i vy s posledními výzkumy, s nově vyvíjenými způsoby léčby a s tím, jak tyto poznatky aplikovat již teď ve svém životě. A raději začněte plánovat, kam vezmete své prapravnuky na výlet. V knize se mimo jiné dozvíte - Že stárnutí není předem zabudováno do DNA – významnou roli při něm hraje opravitelná kumulace epigenetického šumu. - Co je to hormeze a jak aktivně zpomalovat stárnutí otužováním, půstem a dalšími úpravami životního stylu. - Které potraviny, doplňky a léky mají nejlepší laboratorně prokázané účinky proti stárnutí. - Jak je možné už dnes pracovat na tom, aby naše poslední dekády byly i nejlepšími léty našeho života. - Proč zdravé stáří a delší život lidstva nepředstavují hrozbu, ale naopak požehnání pro planetu i ekonomiku.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Zdraví
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

LIFESPAN: The Revolutionary Science of Why We Age—and Why We Don't Have To , 2019


více info...

Přidat komentář

Pito_
09.03.2024 2 z 5

Asi jsem měl od knihy příliš velké očekávání a je pro mě zklamáním. Autor je vědec a výzkumník a podle toho je i kniha napsaná. Sám to v závěru knihy píše. Z knihy Cirkadiánní kód si pro zdravější život odnáším mnohem víc.

V této recenzi velmi přesně popisuje mé pocity z knihy, tak je tu nebudu opisovat:
https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/agitka-za-gmo-ockovani-a-led-osvetleni-95938

jirijanovotny
29.01.2024 4 z 5

Nekuř, jez méně, cvič a otužuj se! Přidá ti to k životu desetiletí, což může být dost na to, aby někdo přišel s lékem na nemoc stárnutí (MG2A).

Kniha je super, ale dá se docela dobře shrnout na pár řádků, jako jsem to právě udělal.

K tomu se dá ještě dodat - stárnutí není přirozené a není důvod, proč by tomu nemohlo jít zabránit. A žer drogy. Konkrétně NMN, resveratrol a metformin. Pokud jsi myš, tak ti to prodlouží život o 30 %.


radimch
12.01.2024 4 z 5

inhibitory mTor, galega officinalis, metformin, rapamycin - první část byla fakt zajímavá. Konec trochu filosofování.

Pe3ček
22.11.2023 4 z 5

První polovina knížky byla super, zajímavá, bylo vidět, že autor tomu rozumí. Ohledně dlouhověkosti to vše zapadá do toho, co se člověk dozví i jinde (strava, pohyb). Ale druhá polovina knihy je jakýsi myšmaš s různými myšlenkami, představami, spekulacemi, co by bylo kdyby, co bude když... Sice jsou to adekvátní otázky, ale nepřišlo mi to od vědce vhodné a knížka radši mohla skončit dřív. Proto jedna kvězdička dolů.

arthera
29.10.2023

Super kniha, která mi opravdu srozumitelně vysvětlila, jak dojde ke stárnutí organismu a například i k tomu, že člověk onemocní rakovinou.
Na druhou stranu autor má tendence uvažovat hodně černobíle a vyzdvihovat určité své názory (půst, vegetariánská strava), přičemž sám v první části knihy ukazuje, že se na stárnutí podílí velké množství faktorů, které my vlastně nemůžeme ovlivnit tak, jak si myslíme :-)

Jinak souhlasím s kometářem uživatele kirmakX6on, níže.

ZuzanaK.
09.05.2023 3 z 5

Zajímavý zdroj informací k přemýšlení o vývoji medicíny a lidského konání. Víc si z toho asi těžko odnesu. Můžete se snažit žít zdravě, což asi většina lidí, co po knize sáhne, dělá, ale bez dalších "medikamentů" se sami ke 130 letům bez nemocí, bolesti a uvadání nepropracujeme.
4/10

orson
04.05.2023 3 z 5

První půlka super, druhá tam být ani nemusela (takové to hloubání, kam to povede). A i kté první půlce bych měl spoustu připomínek, některé věci se tam opakují dokola a dokola. Místo toho, aby je tam autor vysvětlil jendou a pořádně. Ale ta základní myšlenka je šokující a oči otevírající - stáří je nemoc, lze léčit. Kdyby tam bylo více konkrétních návodů a tipů, co dělat, tak by mohla být pro čtenáře mnohem užitečnější.

avynka
02.01.2023 4 z 5

Zajímám se o zdravý životní styl a současně jsem ve věku, kdy už tato "nemoc" klepe na dveře. Doporučuji ji každému, kdo je na tom podobně jako já. Vtáhne vás a už nepustí, donutí přemýšlet a třeba v tom svém životě i něco změnit, dokud je na to ještě čas.

kirmakX6on
18.12.2022 4 z 5

kniha se mi hodnotí obtížně - na jedné straně autor přináší veřejnosti opravdu zásadní a přelomové informace, konkrétní doporučení, konkrétní jména látek, spoustu překvapivých experimentálních výsledků ...na druhé straně mi kniha z mnoha důvodů nepřipadá nějak extra dobře napsaná (takže se zdráhám dát pět hvězdiček). Především je tu ona "druhá půlka", kde autor s pomocí pár nesystematicky vygooglených statistik a údajů nudí čtenáře svými povšechnými rádoby chytrými úvahami o minulosti, budoucnosti a globálních problémech lidstva, o kterých ve skutečnosti neumí říct nic podstatného, co by před ním neřekly a nenapsaly už desítky jiných lidí. I k první půlce ale, kde se autor drží svého kopyta, mám výhrady. Kniha zjevně neměla moc čas uzrát a nebyla nikým připomínkována. Autor např. někdy během pár stránek zopakuje ve dvou poznámkách pod čarou tu samou věc, v rámci jedné kapitoly (kdy člověk nemohl ještě zapomenout, co před chvílí četl), jindy naopak nevysvětlí některé pojmy vůbec, případně se neobtěžuje připomenout zkratku, kterou použil před padesáti stránkami a od té doby už ne. Své metafory rozvíjí často postupně, na několikrát - jako by sám napřed nevěděl, jak danou věc nejlépe říct a přicházel na to teprve s psaním. Místo toho, aby se vracel k pojmům, se vrací k metaforám. Pokud knihu nečtete na jeden zátah, může se vám stát, že najednou začne mluvit o kuličkách a čtenář si holt musí vzpomenout, co to je za metaforu a co měla vyjadřovat. Mám raději, když se autoři vrací k pojmům, nikoliv k metaforám, protože knihu nečtu s cílem si vštípit metafory, ale s cílem dozvědět se něco o dané věci. Celkově výklad působí poněkud neuspořádaně a z didaktického hlediska s chybami. O stárnutí se člověk dozví pravděpodobně méně než by z názvu knihy a počtu stránek čekal - kniha má 384 stran, ale shrnout by se dala uplně v pohodě, se všemi podrobnostmi, do cca 120. Přesto všechno, jak už jsem napsal, tato "hodnotná třetina" je natolik významná a natolik nutící člověka přehodnotit styl svého života i představy o budoucnosti medicíny, že knihu považuji za důležitou k přečtení a čtyři hvězdy rozhodně zasluhuje.

Sybelle
14.10.2022 4 z 5

První část dala zabrat. A i když si nevzpomenu na většinu odborných výrazů už teď po dočtení knihy, základní myšlenku jsem si odnesla. Asi není snadné napsat odbornou knihu pro laickou veřejnost. Prostě jen vysvětluje, jak věci fungují. V druhé části autor na základě historického vývoje a současných teoriích (negativních či pozitivních) pracuje s myšlenkou, jaké následky by pro lidstvo a planetu mělo prodloužení lidského života.
Celkově to byla zajímavá kniha náročnějšího charakteru. Autor má rozhodně dost optimismu.

jitka_dankova
11.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Až příliš jednostranně zaměřená naučná kniha oplývající předčasný optimismem. Nejdřív jsem si myslela, že sahám o vědecké populárně naučné knize na téma stárnutí a nějakého toho užitečného biohackingu apod. Jenže následovalo až příliš dlouhé etické pojednání o společenských dopadech situace, kdy se budeme zuby nehty bránit stárnutí. Pan Sinclair je jistojistě vizionář a fandím jeho výzkumům, popravdě by to ale chtělo víc dat a ověření. Berte tedy knihu s rezervou a buďte zatraceně obezřetní. Nicméně musím uznat, že některé jeho tipy mne nahlodaly a i když to nechci přiznat, tak stále častěji vyhledávám plavání ve vodě, která má kolem 20 °C (vidíte? žádný extrém :-) ), víc se hýbu, nejím cukr, na poličce mám resveratrol a to zatraceně přehnaně drahé NMN jsem si taky sehnala, byť k užívání budu přistupovat s rozvahou a hodně hodně opatrně (možná jsou to vyhozené peníze, nevím). Jo a olej z tresčích jater s máslovým gelem (kvůli D a K2) jím pravidelně taky. Nějaký vliv na mne některé poznatky tedy měly.

Ale mám-li to shrnout, v knize bylo příliš řečiček, příliš teorií a až zatraceně málo praktických poznatků. Spíš si ji jen půjčte v knihovně.

painthers
27.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Zpočátku možná poměrně náročná kniha, pokud člověk není z přírodovědného / medicínského oboru. Ke konci spíše etická, vyjadřuje se k mnohým tématům společnosti (zdravotní systém, eutanázie apod.).
Už když jsem knihu poslouchala, zajímala mě k ní oponentura. Sinclair píše až moc fantasticky a optimisticky. Po menším průzkumu je Sinclair opravdu uznávaná kapacita v oboru, ale k mnohým jeho tezím není výzkum ještě dostatečný - lze tedy najít i odlišné vědecké názory nebo studie, které napovídají, že ještě zas tak moc o tématu nevíme. Já za sebe bych se suplementaci NMN, resveratrolu nebo užívání metforminu vyvarovala - NMN může údajně svým navýšením NAD i podpořit vznik onkologického problému; různé studie s resveratrolem byly údajně chybné. Větší shoda je pak na půstech a saunování / otužování, sportu.
Kniha určitě zajímavá a pro náhled na současný výzkum ji lze doporučit. Opatrně ale s “hurá akcemi”, po kterých určitě zaručeně nezestárnete. Časem mohou být vědecké názory úplně jiné. :-)

Paulika
19.01.2022 4 z 5

Skvělá kniha o informační teorii stárnutí. Nejvíce mě bavily první dvě třetiny knihy. Byl tam docela zevrubně vysvětlen současný stav výzkumu léčby stárnutí. Hodně mě to vědomostně obohatilo a rozšířilo znalosti o biologii, genetice a procesech stárnutí; jeho příčin i současných preparátů k samotnému potlačení. Poslední třetina už bylo takové filozofování a extrapolování, co kdyby a co možná alá knihy od Harariho. Sem tam moralizování a plácání o etice atd.
Knihu určitě doporučuji, stojí za ten čas a peníze. Audio verze je také skvělá a dobře načtená Borkem Kapitančikem.
Takže dámy a pánové, všichni kvapem do lékaren pro NMN, Resveratrol a Metformin; jdeme mládnout ;-)

angloumene
30.12.2021 5 z 5

Asi nejzábavnější populárně naučná knížka, co jsem kdy četla. Autor představuje svůj životní příběh, s jehož pomocí čtenáři ukazuje velice komplexní pohled na stárnutí - ať už jako nemoc nebo ve společenském kontextu.
Sinclair nezastírá svou odbornost a nedočkavcům předestírá, jak proti stárnutí efektivně bojovat hned na prvních stranách. Na ty ostatní čeká labyrint laboratoří, studií a experimentů, který nestráví každý, ale třeba mě jakožto laika neskutečně bavil.
Autor nezavírá oči ani před otázkou "A co se vlastně stane, pokud lidstvo jako celek zestárne?" a nabízí vcelku optimistické úvahy o budoucím směřování lidstva.
Možná vás teď napadá, že jde přece jenom o poměrně ambiciózní a sebejistý přístup, jenže opak je pravdou. Ze Sinclaira skrz stránky čiší skromnost, pokora a opravdová touha pomoci, což činí knihu ještě o kousek zajímavější.

Dejvid
22.12.2021 4 z 5

Jak už zde bylo několikrát zmíněno, kniha má dvě části. Ta první je velmi odborná a v podstatě vyžaduje vzdělání biologa/doktora. Je zde popisován současný state-of-the-art výzkum důvodu stárnutí organismů většinou na buněčné úrovni. Někdo, kdo intenzivněji řešil biologii před více než 20 lety na gymplu se v tom bude dost ztrácet. Druhá část (výrazně kratší) je taková sociologická úvaha o důsledcích, které by mělo výraznější prodloužení života na lidskou společnost. A jsem za tuto část rád, za mě dává knize trochu více populárně naučný rozměr.
Jinak optimismus pana Sinclaira je opravdu značný, několikrát se mi během čtení knihy vybavila hláška z Červeného trpaslíka: "LISTER: Mohli by tě vyléčit. Za tu dlouhou dobu věda určitě udělala pokroky. RIMMER: Jo, vsadím se, že s léčbou smrti začali hned, jak jsme opustili Zemi. Ordinace jsou nejspíš narvané mrtvými. „Tak, pane Johnsone, tohle berte třikrát denně, brzy budete zase žít. Carol, další mrtvolu, prosím.“ Ale tak nestaví na vodě, je to renomovaný vědec a seznam publikační činnnosti jeho laboratoře je rozsáhlý (https://sinclair.hms.harvard.edu/publications).
Celkově dávám hodnocení 4. Jsem určitě rád, že jsem knihu přečetl a dozvěděl jsem se něco o oblasti, o které jsem nevěděl nic... Ale chtělo by to od autora trochu více zapracovat na popularizační části, aby to bylo celkově více stravitelné pro laiky.

AnnaNes
25.10.2021 2 z 5

Uff, tak ta mi dala zabrat, číst se dalo až posledních 100 stran.

Tobík
21.09.2021 5 z 5

Výborná kniha. Neřeště zbytečnosti, cvičte, jezte méně a užívejte si tuto knihu. Dozvěděl jsem se i věci, které jsem nevěděl. Čtivá a zajímavá. Doporučuji.

harena
21.09.2021 5 z 5

Optimistický pohled do budoucnosti očima nadšeného austalského vědce, žijícího nyní v Bostonu. Zajímavá a náročnější kniha, každý den jsem přečetla tak 30-50 stránek a abych trochu porozuměla, pomáhal mi přítel Google. David Sinclair bere stáří jako nemoc, kterou jde léčit - ještě přesně neví jak, ale právě na tom pracuje. Hlavně je přesvědčen, že když se prodlouží věk třeba o 20 let, musí být bez těžkých nemocí, jinak by si ho člověk ani neužil. Je tu také popsáno dost pokusů u myší i octomilek - i to mě zajímalo, nenutilo mě to přeskakovat řádky. Jinak návod na dlouhé žití bez těžkých nemocí je známý, takže cvičit alespoň dvakrát týdně, snížit příjem kalorií, přerušované hladovění atd. Zajímavé je i NMN nebo NR, ale to je lepší si přečíst knihu, aby byly vidět souvislosti.
"A to je stárnutí. Právě tahle ztráta informací vede každého z nás do světa srdečních chorob, rakoviny, bolesti, chátrání a smrti. Je-li ztráta analogových informací jedinou příčinou, proč stárneme, můžeme s tím něco dělat?"
Autor nás ubezpečuje, že to možné je, tak snad se moje vnoučata už sto- stodvaceti let dožijí.

Další zajímavost pro mě byla, že když jsou rostliny vystaveny stresu, vytvářejí spoustu dalších zdraví prospěšných látek a jejich chemických odvozenin, vyznačují se vyšší koncentrací xenohormetických látek, jež nám mohou pomoci aktivovat náš vlastní okruh přežití.
Na konci knihy autor upozorňuje, že se ho padesátkrát za den někdo ptá na výživové doplňky.Podotýká, že nikdy žádné výživové doplňky nedoporučoval, netestuje, nezkoumá ani nepodporuje. Prozrazuje ale, co praktikuje sám na sobě. Některé jeho názory se mi nelíbily, ale jinak tuto populárně-vědeckou knihu pro její čtivost a informace doporučuji. Také se nastoluje mnoho otázek. Nepovede prodloužení života a zlepšení zdraví lidí k našemu sebezničení? Věřím, že ne.
Škoda, že kniha byla napsána před dvěma lety, ráda bych si od autora přečetla další, ale to zatím asi nestihl napsat.
Ještě doporučuji k přečtení komentář čtenáře Thorir, který knihu vyčerpávajícím způsobem okomentoval a já trošku upravím svůj životní styl a jdu si také shánět resveratrol, NR a večer dám sklenku červeného. Doporučuji.

branislav1814
01.09.2021 1 z 5

(SPOILER) Nečekal jsem žádný zázračný lék, pilulku či suplement na to, jak zastavit stárnutí a být věčně mladý. Něco jako elixír života či kámen mudrců. nicméně, kniha je pro mně totálním zklamáním. futuristické vize a snění autora střídající se s biochemickými a genetickými popisy genů a výrazy kterým na první přečtení (možná ani na druhé) člověk stejně nepochopí a bez hlubší znalosti tématiky a nebo dalšího studování a rešeršování jsou mu stejně k ničemu. pokusy provádění na myších nebo kvasinkách? supr, rozhodně je to něco! ale... opravdu má být tohle tématem téhle tak "senzační" knížky? témy kalorické restrikce, přerušovaného hladování a otužování se autor dotýká hodně z lehka a jenom dle mého hodně okrajově. Věci jako sledování konkrétních biomarkerů, zápaly, chronické zápaly, mikrobiom, propustnost střeva, to autor vůbec neřeší. Nečekal jsem nějaké vyhipované biohackerské rozbory, nebo analýzy ale takhle povrchní a chaotickou knihu jsem rozhodně nečekal. No a když autor začal na tému ekonomika, globalizace, sociální politika a další tak to byl pro mně rozhodně STOP point.

pablito
26.05.2021 5 z 5

Knížku jsem přečetl se zájmem, přestože nejsem fandou biohackingu a s autorem se v ledasčem názorově rozcházím. Je to populárně odborná knížka, ze které jsem se dozvěděl mnohé, co jsem ještě nevěděl :)

Štítky knihy

stárnutí

Autorovy knížky

David Sinclair
australská, 1969
2020  77%Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme

Kniha Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme je v

Právě čtených21x
Přečtených182x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených8x
Knihotéce110x
Chystám se číst225x
Chci si koupit80x
dalších seznamech2x