Nejšťastnější muž na Zemi

Eddie Jaku (p)

přehled

Život může být krásný, když si ho krásný uděláš. Je to na tobě. Eddie Jaku se vždy považoval primárně za Němce a až pak za Žida. Byl hrdý na svou zem. To se však změnilo v listopadu 1938, kdy ho zbili, zatkli a poslali do koncentračního tábora. Během dalších sedmi let čelil Eddie každý den nepředstavitelným hrůzám, nejdřív v Buchenwaldu, potom v Osvětimi a následně při nacistickém pochodu smrti. Přišel o rodinu, o přátele, o svou zem. Protože přežil, slíbil si, že se bude každý den usmívat. Vypráví svůj příběh k uctění památky těch, kteří vyprávět nemůžou, dělí se s námi o svou moudrost a žije nejlepší život, jaký může. Nyní věří tomu, že je ten „nejšťastnější muž na světě“. Tyto paměti, vydané na počest Eddieho 100. narozenin, jsou působivé, dojemné a nakonec také plné naděje, že štěstí lze nalézt i v těch nejtemnějších časech.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2021 , Kontrast
Originální název: The Happiest Man on Earth

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha je silným svědectvím o hrůzách holocaustu a síle lidského ducha. Eddie Jaku, autor, přežil Osvětim a vypráví svůj příběh s nadějí a vděčností. I přes nesmírné utrpení dokázal najít radost v životě a lásce. Jeho slova nás vyzývají, abychom si vážili každého dne a šířili laskavost. Tato kniha je inspirací pro všechny, kteří hledají smysl a naději i v těžkých časech. Je to výjimečné dílo, které zasahuje do hloubky lidského prožívání a připomíná nám důležitost lidskosti a soucitu. Více v komentářích.

Komu by se kniha Nejšťastnější muž na Zemi mohla líbit?

• Čtenáři hledající inspiraci a naději
  • Milovníci autobiografií a historických příběhů
  • Ti, kteří chtějí porozumět holocaustu a jeho dopadům
  • Osoby zajímající se o lidskou odolnost a morální hodnoty
  • Čtenáři toužící po hlubokých a emotivních příbězích

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nejšťastnější muž na Zemi. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

petra7778
04.02.2026

Eddie se narodil v roce 1920 jako Německý žid. Ale cítil se víc Němcem, než Židem, byl tak vychováván. Ale nacisti se neptali, čím se cítíte být. Nacisti ho považovali za Žida a tak s ním taky jednali. Prošel několika koncentračními tábory i pochodem smrti. Ztratil přátele, rodinu, ale přežil. Už nikdy nechce být nešťastný, chce se smát a být šťastný, to je jeho životní cíl. A toho se držel po celý zbytek svého dlouhého života. V této knize vypráví svůj příběh, aby lidé věděli, co se dělo a také proto aby varoval. A taky dával naději. V lidskou důstojnost, pospolitost, soucit.

Kniha je vyprávěním Eddieho, ale nejde tu jen o hrůzy holocaustu. I když ty ho samotného zformovaly asi nejvíc. Jde hlavně o přístup k životu. V knize jsem našla tolik moudrých myšlenek, nad kterými má smysl uvažovat dál a které si z ní odnáším. Kniha není úplně lehká na čtení, právě proto, že nejde jen o příběh, který není popsán zevrubně, i když je velmi zajímavý a bylo by fajn ho slyšet celý i s detaily. Ale je těžší proto, že vás nutí přemýšlet. Přemýšlet nejen o sobě, svých žebříčcích hodnot a tím, jak bychom dokázali reagovat my sami v krizových momentech, ale i o lidstvu jako celku, o vlastnostech lidí a možnostech přizpůsobení se zlu. O rozdílnosti lidských bytostí a o tom, jak svět a zejména my sami opravdu nejsme spravedliví. Jak dokážeme jako lidstvo krutě ubližovat svým soukmenovcům, ale jak jsou mezi námi i tací, kteří dokážou ty ostatní dostat dál, podržet je. A jsou mezi námi i hrdinové, kteří i přes nepřízeň osudu, umí ostatním pomoci, i když je to někdy stojí život.

Opravdu velmi silná kniha a jsem moc ráda, že se mi dostala do ruky. Bohužel Eddie již umřel a tím pádem se od něj už další knihy nedočkáme, ale já si do dalšího života nesu jednu myšlenku - Buď trochu jako Eddie! Knihu doporučuji k přečtení, ale ne jako pohodovku před spaním. Spíš, když chcete něco těžkého, ale pravdivého s velkým přesahem.

všech 304 komentářů

Související novinky - Nejšťastnější muž na Zemi (4)

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

TOP 10 nejprodávanějších knih minulého týdne

30.03.2022

Knižní novinky (39. týden)

26.09.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

To nejlepší, čeho kdy dosáhneš, je, že tě někdo druhý bude milovat.

Jako strojař jsem se léta věnoval výrobě těch nejsložitějších, nejkomplexnějších strojů, ale takový, jako je lidské tělo, jsem vytvořit nedokázal. Je to ten nejlepší stroj, jaký byl kdy vyroben. Z paliva vytváří život, dokáže se sám opravit, umí udělat cokoliv, co po něm budete chtít. Proto mně dnes láme srdce, když vidím, jak se svým tělem někteří lidé zacházejí. Ničí ten úžasný stroj, který nám byl darován, tím, že kouří cigarety, pijí alkohol, otravují se drogami. Demolují ten nejlepší stroj, který byl kdy seslán na Zemi, a to je neskutečná škoda.

všech 10 citátů najdete u autora

Kniha Nejšťastnější muž na Zemi v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 719x
v Mé knihovně515x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi