1Booklover 1Booklover komentáře u knih

☰ menu

Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

(SPOILER) To je tak DOKONALÁ kniha.
Ke konci jsem se vlastně na soudce nemohla ani zlobit, protože Ester skutečně miloval jako by byla jeho vlastní dcera.
Zároveň jsem zbožňovala s jakou urputností Josef tak dlouho hledal Ester a nevzdal se ani poté co zjistil, že jeho dceru vychoval německý soudce.
Ester jsem zbožňovala od začátku a vlastně jsem ji neskutečně obdivovala za to, jak se se svým osudem (a minulostí) dokázala poprat.

15.09.2023 5 z 5


Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Překrásná kniha, hluboké myšlenky a nádherné ilustrace.

30.07.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Za mě jednoznačně nejlepší kniha, kterou jsem v poslední době četla. A rozhodně jsem ji nečetla naposledy.
Krásný poutavý příběh s dojemným podtextem.
Kniha se četla sama od začátku do konce - ani na chvíli mě nepřestala bavit a pokud mám u knihy nutkání nepřestat a číst dál a dál a je mi líto, když musím knihu na chvíli odložit ~ je to znamení, že je to velmi dobrá kniha.
Putování Nory mezi životy mě uchvátilo a představa, že by člověk měl možnost vyzkoušet si různé životy mě naprosto nadchla. Stačí jedno malé rozhodnutí a může se vám otočit život o 180 stupňů.
Opravdu doporučuji každému!

Kniha by za mě byla skvělým námětem pro zfilmování.

16.06.2023


Home Body: Mé tělo, můj chrám Home Body: Mé tělo, můj chrám Rupi Kaur

Krásná sbírka básní - doporučuji přečíst v angličtině.
Některé básně mají hlubší význam, jiné jsou velmi krátké a jednodušší.
Kniha se mi velmi líbila, ale řekla bych, že v porovnání se dvěma předešlými knihami je nejslabší.

16.06.2023 4 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

(SPOILER) Kniha, která mě emočně naprosto dostala. S každou další stránkou se mi více a více hrnuly slzy do očí.
Cilka - neskutečně silná žena. Tolik bolesti, utrpení, neštěstí, kterými si tato žena musela projít. A ještě ke všemu zvládla PŘEŽÍT.... to člověk, který nezažil to, co ona nedokáže pochopit. Ztratila tolik svých nejbližších lidí. Trpěla v Osvětimi a každý den přihlížela, jak ženy z jejího bloku odchází na jistou smrt. Byla sexuálně zneužívána. Ale nevzdala to. Každá den bojovala za svůj život a o to, aby přežila.
A ona opravdu přežila.
Nicméně se v životě a historii stalo několik nespravedlivých věcí. Jednou z nich bylo odsouzení Cilky na patnáct let nucených prací v gulagu poté, co byla osvobozena z Osvětimského koncentračního tábora. Po všem, co přežila musela znovu bojovat. A bojovala dlouho.
V Gulagu se setkala se spoustou statečných žen, které to nevzdaly. S Josjou, mladou dívkou, se spřátelila natolik, že se pro ni stala rodinou. Svou kuráž neztratila ani poté, co ji Hana (žena s níž sdílela prostor ve stejném domě v gulagu), začala vydírat její minulostí. Zachránila Josju a její narozené dítě před odloučením. Obětovala svou svobodu za svobodu jiného člověka. I přesto, jak jí bylo ubližováno, Cilka pomáhala ostatním. V gulagu dostala místo zdravotní sestry. Zachraňovala životy, bojovala, aby ostatní mohly žít, jezdila se sanitkou a nikdy nezaváhala a obětovala své vlastní bezpečí pro záchranu jiného života.
Všechno utrpení ovšem má i světlé stránky. Pro Cilku to byl poslíček, kterému zachránila život, do nějž se zamilovala a po jehož boku, díky doktorce Jeleně, strávila zamilovaná celý život na svobodě.
Přežila. A nikdy se nevzdala. Sílu, kterou v sobě Cilka našla, by nám měla být příkladem.
Nádherná kniha.

28.06.2022 5 z 5


Jak získávat přátele a působit na lidi Jak získávat přátele a působit na lidi Dale Carnegie

Kniha sama o sobě není špatná. Ale čekala jsem něco jiného. Čekala jsem tipy a rady do života a do toho jak lépe komunikovat s lidmi.
V knize opravdu pár takových tipů je, ovšem není to nic převratného, co by člověk sám od sebe už dávno nevěděl. Ani příběhy z reálného života mě nijak nenadchly a nepředaly mi víceméně nic, co by mě posunulo dál.
Za mě je kniha trochu zklamáním, po všech nadšených recenzích.

28.06.2022 2 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Příběhy žen, které se v několika nečekaných momentech prolínají. Každá žena je jiná. Každá má jiný příběh a jiné starosti a strasti, které ji osud vkládá do života.
Mně se kniha moc líbila. Přišlo mi super, že děj knihy není předvídatelný a jednotlivé události a zvraty jsou pro mě čtenáře nečekané. Díky tomu mě tolik bavil děj a samotné čtení knihy.
U děje se zasmějete, v některých chvílích se možná budete chytat za hlavu. Nicméně pro pobavení a odlehčené čtení je kniha super.
Jedinou "nevýhodou", jak už je psáno v komentářích níže je chaos v postavách. Jak děj postupuje a osudy postav se prolínají a zjišťujeme, že mají spoustu společného, tak se mi postavy pletly a nedokázala jsem si je spojit s jejich dějem.
Takže jestli můžete... Vezměte si při začátku čtení papír a tužku a pište si k jednotlivým postavám poznámky, abyste se v průběhu v postavách neztratili. :)

28.06.2022 3 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Na Ladislava Ziburu a jeho knihy o cestování jsem slyšela samou chválu. Neodolala jsem tedy a jako první si přečetla tuto knihu s překrásnou obálkou.
Ovšem, i přesto, že mám ráda cestování a poznávání nových míst a kultur, jsem se do knihy nemohla začíst.
Něco mi v knize chybělo, aby mě dějově zaujala. Autor je vtipný, to jak popisuje s nadhledem a českým humorem své příhody, je úžasné. Ovšem trochu mě nudilo, že většina knihy byla jen o stopování.
Kniha si určitě najde své oblíbence, já ovšem musela spoustu stránek nudou přeskakovat.

28.06.2022 3 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Hartlovi knihy jsou velmi odpočinková četba.
Poznáváme skupinku lidí, kteří se navzájem znají a někteří společně i pracují v zážitkové firmě. Každý jeden z nich je se svým životem nějak nespokojený. Na Silvestra si každý jeden z nich řekne, že chce svůj život změnit a žít ho v novém roce jinak.
Mně osobně se každodenní trápení a vše, co jednotlivé postavy po celý rok provázelo neskutečně líbilo. Bavilo mě pozorovat, kam se jejich životy ubírají a byla jsem zvědavá, co dalšího je potká.
Knihu jsem přečetla velmi rychle, protože jsem ji nechtěla přestat číst.
Při čtení se zasmějete, uvolníte a zároveň jsou tam momenty, kdy je čtenář napjatý, jak vše dopadne.
Hvězdičku jsem ubrala, protože mi přišlo, že občas autor používá až moc nevhodných slov. :)

25.04.2022 4 z 5


Milý Edward Milý Edward Ann Napolitano

(SPOILER) Překrásná kniha. Četla jsem ji v angličtině, ale ani to jí neubralo na dokonalosti. Angličtina zde není nijak složitá a kniha se čte i tak velmi dobře, takže mohu moc doporučit.
Je to jedinečná, krásná a silná kniha.
V knize se po kapitolách střídají dvě dějové roviny.

1. dějová před katastrofickým zřícením letadla. Poznáváme jednotlivé účastníky letu. Každý člověk na palubě je jiný. Každý má jiný příběh a důvod, proč se právě tohoto letu zúčastnil. Musím říct, že díky tomu, že nám autorka dovolila poznat i ostatní cestující je můj pocit z knihy o moc silnější. Ano, pořád je zde Edward, který jako jediný ze 192 lidí přežil a ztratil celou rodinu, ale vědět, že i ostatní na palubě mají svůj vlastní příběh knihu krásně dotváří.

2. dějová linka je život Edwarda. Tedy to, co se stalo s jeho životem po ztrátě celé rodiny a všeho, co před touto katastrofou měl. Edwarda se ujme jeho strýc a teta. Seznámí se se Shay, dcerou sousedky jeho strýce a tety. Edward není schopný spát jinde, než u Shay v pokoji a takto se z nich stanou nerozluční přátelé. Později se z jejich přátelství stane láska, díky které Eddie nezdtrácí naději.
Edward se učí vypořádat se s vlastní ztrátou svých nejbližších, ale postupně, přes dopisy rodin a blízkých zemřelých, i s tím, proč ON? Proč přežil zrovna on? A jaký má jeho život smysl? Naučí se se svou ztrátou a osudem vyrovnat?

Edward je neskutečně silná postava. Díky tomu, jak autorka popisuje jeho pocity a trápení, si čtenář uvědomí, jaké má štěstí, že je naživu, že je zdravý a má všechny své blízké poblíž. Začnete si vážit maličkostí.
Nejsilnějších bylo pár posledních kapitol. Dozvídáme se, proč se letadlo zřítilo (byla to nehoda, nebo ne?), jaké byli pocity cestujících, na co mysleli v posledních pár minutách svého života,...
Nebylo jednoduché zadržet slzy.

08.04.2022 5 z 5


Důvěrnosti Důvěrnosti Domenico Starnone

(SPOILER) Popravdě mám z knihy smíšené pocity.
Tkaničky se mi líbily moc, ale u této knihy mi chyběl děj.
Kniha je sice krátká, takže se čte dobře a rychle, ovšem vyprávění Pietra se točí neustále dokola kolem Teresy, rodiny, školství a jeho (ne)úspěchů a strachu z prozrazení důvěrnosti, kterou si navzájem svěřili s Teresou.
Dějová linka jeho dcery a Teresy, ke konci knihy, je podstatně zajímavější.
Popravdě jsem od začátku knihy čekala, až se dozvím, co jsou ony tajemné důvěrnosti.
SPOILER: nedozvíte se to
A konec knihy jsme nepochopila už vůbec. Snažila jsem se to přečíst si dvakrát, ale vůbec mi nedává smysl, jak kniha skončila.

18.02.2022 2 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Asi budu patřit k menšině, ale bohužel me kniha moc nezaujala. Snažila jsem se ji číst již dvakrát ale dej mě ani jednou nijak nezaujal. Hlavně prvních 130 stran jsem se musela do čtení hodně nutit.
Kniha mě začala ovšem docela bavit ve chvíli, kdy byl Petr nemocný a začal se zde odehrávat poměrně zajímavý děj.
Je to jedna z mála knih, kdy je za mě mnohem lepší filmové zpracování.

29.01.2022 2 z 5


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Další skvělá kniha od Markéty Lukáškové.
Kniha je odlišná od předešlých knih, ale i tak se mi moc líbila.
Je pravda ze jsem se do knihy musela ze začátku začíst, a dostat se do děje knihy, nicméně jakmile se začal odehrávat příběh hlavní hrdinky Emy, už jsem knihu nedokázala přestat číst.
Ema je jiná, než její vrstevníci, a to v mnoha ohledech. Ema se snaží přijít na to, co je to láska a tak sbírá příběhy od členů její rodiny a nejbližších lidí.
Postupně tak zjišťuje, proč jsou vztahy v její rodině tak zvláštní a proč se někteří členové rodiny nemohou vystát.
Každý má svůj příběh. A každý má svá trápení, která si nese svým životem a chtě nechtě je proplétá do vztahů s ostatními.

25.01.2022 5 z 5


Alkoholy Alkoholy Guillaume Apollinaire

Bohužel se mi kniha vůbec nelíbila. Poezii mám moc rada, ovšem Alkoholy mi vůbec nedávali smysl a nebyla jsem schopná autorovým myšlenkám porozumět.

14.01.2022 1 z 5


Vlaštovka v bublině Vlaštovka v bublině Markéta Lukášková

(SPOILER) Četla jsem všechny knihy od Markéty Lukáškové a všechny knihy mi neskutečně sedly.
Hned jak jsem knihu začala číst, jsem se od ní nemohla odtrhnout. Děj byl milý, napínavý, smutný a veselý zároveň.
Bára, hlavní hrdinka z první knihy, leží v nemocnici a její děti už ani nemají důvěru, ze by se mohla uzdravit. Ale zázraky se dějí…
Bára si ovšem spoustu věci nepamatuje ale postupně si začne vzpomínat. Jenže ne všechno je tak, jak si myslela.
Její děti mají své životy, s manželem to není tak, jak si pamatuje, cely svět se změnil a Bára se musí přizpůsobit a zvyknout si.
Příběh o lásce, (ne)přátelství, rodinném poutu, manželské krizi a chuti bojovat a vrátit se do života.

*doporučuji si před touto knihou přečíst autorčinu prvotinu Losos v kaluži. Tato kniha na ni volně navazuje a lépe se Vám budou chápat souvislosti.

14.01.2022 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

(SPOILER) Jednoho dne zamíří do města Hammeln Krysař. Celé měst zbaví krys avšak poté, co vykoná svou práci neopouští město. Zamiluje se totiž do dívky Agnes.
Krysař se dostane do sporu s úředníky, jelikož mu nechtějí vyplatit slíbenou odměnu, za odvedenou práci.
Agnes její trápení dožene k tomu, že se vydá hledat zemi sedmihradskou.
Krysař ze žalu a zlobit začne mocně hrát na svou flétnu a donutí jít celé město s ním. Za Agnes, do země sedmihradské.
Jediný, kdo zůstane ve městě naživu je malé hladové bezbranné dítě a rybář Sepp Jorgen, který se poděl nechal vábit Krysařovou hudbou.

05.10.2021 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

(SPOILER) Tato kniha je vůbec první, kterou jsem od autorky přečetla a musím říct, že rozhodně nebyla poslední.
Kniha není nikterak dlouhá a stejně tak kapitoly. Avšak nic z toho neubírá knize na její hloubce, lidskosti, bolesti, kterou po jejím přečtení pocítíte.
kniha začíná deportací Liny, její rodiny a dalších několika set nevinných lidí sovětskou tajnou policií. Čeká je deportace až na druhý konec světa - na Sibiř.
Všichni bojují o život. Po cestě musí čelit několika životním zkouškám, kdy jde vysloveně o přežití. Avšak ani přes útrapy a nelidské zacházení deportované lidi neopouští laskavost, přátelskost, láska, naděje, radost z maličkostí a ani ponižování je nedokáže zlomit...
Lina je nadaná na kreslení a svého nadání využije i na této cestě. Vše co se okolo ní děje, si kreslí a zapisuje, aby se mohl celý svět dozvědět, co se s nimi děje. A aby je našel její milovaný otec.
Při čtení mi běhal mráz po zádech, hlavně když jsem zjistila, jak dlouho tito lidé museli utrpení na Sibiři, mimo veškerou civilizaci, trpět.

05.10.2021 4 z 5


Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

Naprosto nádherná kniha krátkých povídek, které v pár stránkách dokáží zanechat ve člověku neskutečně silný pocit.
*recenze níže od boyas je za mě naprosto vystihující

17.08.2021 5 z 5


Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Upřímně mě že začátku kniha moc nebavila, jelikož obsahuje především popis/vyprávění o životě vlků.
Ke konci ovšem kniha začala mít napínavý děj, kdy jsem se nemohla odtrhnout od toho, co se nakonec stane s Bílým tesákem.

17.08.2021 3 z 5


O princezně, která se zachránila sama O princezně, která se zachránila sama Amanda Lovelace

K moderní poezii jsem poměrně skeptická, nicméně, když čtenář nečte pouze slova, ale hledá v nich něco hlubšího, tak je tato kniha plná myšlenek, nad kterými je dobré se zamyslet.
Některé básně mě zaujali více, některé méně, ale pokud máte rádi knihy, kde je opravdu málo textu a kterou přečtete do hodiny a nad řádky textů se pozastavíte, tak Vám tuto sbírku doporučuji.

07.07.2021 2 z 5