Alkoholy
kniha od: Guillaume Apollinaire
KoupitKoupit eknihu
Sbírka Alkoholy obsahuje autorovy básně z let 1898–1913 a je zcela zásadní pro další vývoj evropské poezie. Hned první báseň, slavné Pásmo, je typickým příkladem Apollinairova (surrealistického) uměleckého vyjadřování.
https://www.databazeknih.cz/images_books/31_/3190/alkoholy-3190.jpg 3.8157Žánr | Poezie |
Vydáno | 2006, Vyšehrad |
Orig. název | Alcools, Poémes 1898-1913, 1913 |
více informací... |
Komentáře (14)
Kniha Alkoholy

Nejvíce jsem se ponořil do Pásma a pak už mi to moc nešlo, a to jsem se snažil udělat si na čtení pohodu a klid. Možná to budu muset vyzkoušet příště s alkoholem, jak píše blinddone, ke své smůle mám zrovna suchý duben! A nebo si Alkoholy seženu v překladu Čapka, třeba to bude lepší než překlad pana Kopty.

Přiznám se, že na Apollinaireho Alkholy jsem se velmi těšila. A musím také upřímně přiznat, že mezi mnou a básníkem k očekávanému souznění nedošlo. Čteno v překladu Gustava Francla. Zdá se, že platí, (očekávat) někdy méně, je více.

Vedle krásných Rýnských básní a slavného Pásma (v překladu Petra Kopty se mi nelíbí tolik jako v Čapkově!) obsahuje tato sbírka další mistrovské kusy.
A jak ach podzime tvé lomozy mám rád
Plody jež padají aniž kdo trhá je
plačící vítr les a sad
Všechny ty slzy jež po listu jim kanou do kraje
Listí
Hyne
Vlak se
Šine
Život
Plyne.
(poslední sloka básně Chorá jeseň, str. 124)

Sbohem
Hle snítka vřesu na dlani mé
Podzim je mrtev pamatuj
Na zemi se už nespatříme
Vůně času vřes na dlani mé
A věz že čekám tě vždy tvůj
(Překl. Petr Kopta)
Ze školních lavic notoricky známá sbírka, která tím neprávem trpí - povinnou četbu totiž málokdo čte a šestnáctiletá, rozháraná a hormony zmítaná duše máloco snáší hůř než povinnost. A je to škoda - tímhle alkoholem destilovaným z krásy slova je totiž záhodno zpíjet se do němoty.

Zbierka jeho básni bola magická tým, ako ma udržala pri pozornosti, ako si vyžadovala moju predstavivosť a ako mi ponúkala rôzne uhly pohľadu na Paríž a život v ňom.
Štítky
Autor a jeho další knihy
- Nechce sa mi pracovať 2019
- Alkoholy 2006