Krysař

Viktor Dyk

přehled

Podkladem pro tuto knihu byla staroněmecká pověst ze 13. století o krysařovi, který je pozván do města, aby vyhubil krysy. Zdá se to jako prostý příběh. Avšak krysy, jakožto špinaví hlodavci nejsou jedinou špínou v městečku Hammeln, kde se celý příběh odehrává. Dyk v této novoklasicistní novele se zaměřuje (poukazuje) na spravedlnost, právo, pomstu, ale také na lásku. 22-081-72... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Dykův Krysař je fascinující příběh, který zkoumá lidskou povahu. Obsahuje prvky lásky, zklamání a pomsty, a přitom se dotýká témat chamtivosti a hlouposti. Autor mistrně zpracoval starou německou legendu, která je napsaná krásným jazykem. Čtenáři ocení atmosféru a hloubku příběhu, který je nadčasový a stále aktuální. Každý, kdo se do něj ponoří, zažije nezapomenutelný zážitek, který vyvolává silné emoce a zamyšlení. Více v komentářích.

Komu by se kniha Krysař mohla líbit?

• Čtenáři, kteří mají rádi klasickou literaturu
  • Milovníci temných a emotivních příběhů
  • Fanoušci literárních adaptací a legend
  • Ti, kdo hledají hluboké myšlenky a symboliku
  • Čtenáři s vášní pro krásný jazyk a styl

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krysař. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Peťulka3
12.04.2026

Moje první kniha z takové té "klasiky", kterou jsem si na teď naplánovala. Po těch všech možných současných knihách byl tohle trošku šok. Ale příběh se mi líbil a rozhodně jsem se nenudila.

všech 859 komentářů

Související novinky - Krysař (5)

TOP 100 knih roku 2025 podle čtenářů Databáze knih

27.12.2025

Knižní novinky do konce roku

12.12.2021

36 nových eknih zdarma ke stažení

05.11.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

"Hlas krysařův zesmutněl a ztemněl. Znělo to vážně a varovně jako hrana. "Ne," vydechla. Ale nebylo jisto, co znamenalo toto ne. Ocitli se na prudkém spádu, kde nečiní se kroky, kde zbývá pouze let. Podržel její ruku ve své a nechala mu ji. Stiskl. Stiskl ji prudce a vášnivě, že by byla vykřikla bolestí. Opakovala přesto stisknutí. Tato bolesti ji omamovala. "Agnes--" řekl. Znělo to jako otázka a jako prosba. Pohlédla na něho a usmála se. "Ano," řekla . A bylo zřejmo, co znamenalo toto ano. Bylo zcela nahé, bez ostychu a bez výhrad. A děvče ve dveřích podalo krysaři snítku jasmínu."

„Pouze srdce, srdce jest drobná a zcela zbytečná věc. Lidé však umírají na zbytečné věci.“ (citácia zo strany 80)

Kniha Krysař v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených12 772x
ve Čtenářské výzvě2 563x
v Mé knihovně1 471x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi