Home Body: Mé tělo, můj chrám

Home Body: Mé tělo, můj chrám https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475061/bmid_home-body-me-telo-muj-chram-2sY-475061.jpg 4 220 57

Autorka bestsellerů Mléko a med a Květy slunce představuje svou dlouho očekávanou třetí básnickou sbírku, Home Body. Kniha je intimní pozvánkou do básnířčina nitra, reflexí návratů i přítomnosti a příběhem sebepoznání a osobního růstu. Rupi Kaur zůstává stejně bezprostřední a otevřená jako v předchozích sbírkách. Svým nezaměnitelným způsobem vypráví o lásce, o rodině, o svém původu i směřování a přijetí sebe sama. Jako obvykle knihu doprovodila svými kresbami.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Omega
Originální název:

Home Body , 2020


více info...

Přidat komentář

michalkvarda
předevčírem 5 z 5

Skvělá kniha opět nezklamala už se těším na další tituly.

tereza0319
22.02.2024 2 z 5

Když se člověk oprostí od self-help hesel a levicově liberálního balastu, najde i zajímavé myšlenky. Oceňuju popis emocí a uvažování člověka v klinické depresi. Velká škoda, že je to všechno předžvýkané jako pro mimina, nedá se v tom už nic dalšího najít.


zbožňuju_knihy
31.12.2023 5 z 5

Hezké zápisky, jako básně nebo poezii bych to nenazývala. Začátek byl dost krušný, postupem knihy jsem se v něčem viděla i já sama. Něco se mne i dotklo, k něčemu se vrátím, něco jsem si chtěla zvýraznit..a něco šlo mimo mne.
Mimochodem, nevím proč, v knihkupectví Luxor byly knihy od autorky zařazeny mezi "česká", což mne dost překvapilo, ale kdyby tam nebyla, neměla bych ji :-).
"kdo se neocitl
na úplném dně
a nemusel porazit své běsy
ten si nikdy
neuvědomí svou sílu"
-str 175

VeFab
28.10.2023 5 z 5

Opět skvělé.

klaraj093
21.08.2023 3 z 5

Nejsem zrovna velký čtenář poezie, ale tohle mělo něco do sebe. Básně mají hloubku. Je vidět, že je tam hodně zlého.

kristyna.havlov
26.06.2023 4 z 5

Ze začátku se musím přiznat, že se mi to dobře nečetlo. Člověk na to musí být opravdu naladěn. Jsou to celkem smutné texty, avšak v hodně se jich vidím (zrovna mám špatnou náladu tak možná proto:). Každopádně doporučuji přečíst. Je to krátké, ale člověk to nezhltne hned, pokud se opravdu nad tím chce zamyslet.

1Booklover
16.06.2023 4 z 5

Krásná sbírka básní - doporučuji přečíst v angličtině.
Některé básně mají hlubší význam, jiné jsou velmi krátké a jednodušší.
Kniha se mi velmi líbila, ale řekla bych, že v porovnání se dvěma předešlými knihami je nejslabší.

Bětuu
03.04.2023 4 z 5

Knih se mi líbila. Byla pěkná, ke konci se mi líbila většina básní, ale předešlé autorčiny knihy jsou ještě lepší. Moc pěkné a milé čtení.

nakavusterezou
22.02.2023 5 z 5

Nejlepší sbírka poezií od autorky.
Četla jsem všechny, ale takhle se mi líbila opravdu nejvíc.

Citáty, které kniha obsahuje mi byly blízké.
Některé mi připomněli krásné období, jiné zas smutnější a temnější část mé minulosti.

Určitě se k ní v budoucnu vrátím.

Elsasbooks
19.02.2023 3 z 5

Nic moc. Nechápu, co na Rupi Kaur všichni tak vidí. Nepřijde mi to ani jako básně, ale spíše jako myšlenky sepsané do knížky. Četla jsem od autorky i další dvě sbírky vydané v ČR a už si ani nepamatuji, o čem vlastně byly. Toto ve mně zanechává tvorba Rupi Kaur – absolutní nic. Ve sbírce Home body byly nějaké dobré básně, ale většina jich byla naprosto pro mě prázdná, i když chápu, že pro autorku byly hodně osobní. Upřímně bych ale takové ,,bláboly" nevydávala. Nemá to kontext, ani hlavu a patu.

veverrka11
18.02.2023

Bohužel, pro mě šlo o velmi zvláštní čtení, které mě skoro až odrazovalo. Kromě toho, že stále žiju v tom, že báseň by se měla rýmovat, v textu chybí interpunkce a celá první polovina má opravdu temný depresivní nádech. Ve druhé polovině se pak už autorka věnuje „veselejším“ tématům sebelásky a sebe přijetí, ale i zde jde najít pár momentů, které jsou smutnější. A zde přichází právě ten kámen úrazu – autorka mi občas přišla, jako by po nějakém rozchodu úplně zanevřela na muže, vztahy i lásku. Chápu, že pro ni psaní může být terapie, ale některé básně dle mého měly zůstat v šuplíku.
Díky svému zpracování je knížka také velkou ztrátou papíru, je spousta míst, kde je na straně jedna řádka textu (někdy i jen pár slov) a malá ilustrace. Kdyby se některé texty zcukly do menšího prostoru, ušetřila by se možná i polovina knihy.

Katarzyny
15.01.2023 3 z 5

Spíš takové oddechové čtení. Od autorky jsem četla tři sbírky a všechny se mi docela líbily

Knihotyna
12.01.2023 5 z 5

Mé první setkání s autorkou.
Stihla jsem mezitím přečíst ještě Květy slunce, ale tahle sbírka u mě jednoznačně vede.
Začetla jsem se hned, ponořila do textů, myšlenek, vzpomínek.
Skvělé jako pomoc, jak sama autorka naznačuje "vypiš se z toho". Připadala jsem si, jako bych četla heslovitý deník dívky/ženy, která si prožila mnohá traumata, je stigmatizovaná i svým původem, vše ji vede k sebenenávisti a učí se naopak projevit sama sobě lásku.
Výborná sbírka, výborný pohled do duše jedné ženy, která má rozhodně obrovskou sílu!
Oceňuji i to, že autorka neřeší jen "svou situaci", ale např. i situaci rodičů, snaží se nám svými postřehy přiblížit život jedné generace a jejich trápení a trable.
Bonusem pro mě je náhled do vzdálené kultury, která se od té naší velmi liší.
Skvělé!

vlkove
21.12.2022 4 z 5

t komu aby byl člověk spokojený
nepotřebuje víc
než pár přátel
smích a vzájemné souznění

- nic víc nic míň
(str. 112)

michaela.97
18.12.2022 3 z 5

Nevím, jestli je to překladem, ale tahle sbírka mi tak úplně nesedla - zřejmě se mi netrefila ani do nálady. Ne, že by mě nebavila, ale našla jsem v ní opravdu málo textů, které mě něčím zaujaly a chytly. Škoda. Asi jsem i čekala něco krapet jiného - dle názvu. Mléko a med u mě tedy stále vede a ráda bych si tuhle přečetla někdy v originále. Například Mléko a med mě baví jak česky, tak anglicky. Třeba mě tahle sbírka chytne víc, když nepůjde o překlad. Kdo ví.

murielkaa
04.12.2022 1 z 5

Od autorky jsem četla všechny tři sbírky básní a bohužel musím říci, že tato kniha mi vůbec nesedla a vůbec nevím proč. Mnohem víc mohu doporučit květy slunce nebo mléko a med

Leniii
17.11.2022 4 z 5

Zapomeňte na všechno, co víte o lásce s začněte nanovo od slova laskavost. Rozdávejte ji. Sdílejte ji.

AkiB
04.11.2022 5 z 5

MILUJU TO.

jsou dny
kdy plamen světla sotva plápolá
tehdy si vzpomenu
že jsem sama tím světlem
vejdu dovnitř
a rozsvítím

Tilte
01.11.2022

(SPOILER) nemam zajem o feminismus
jestlize si mysli ze je pokrokem
postavit zenu do cela
nespravedliveho systemu

-nejsem vase loutka
____
nevim co si pocit s muzem
ktery je ochotny
vydrzet to se mnou cely zivot

Anie94
12.08.2022 4 z 5

Jak si mozna nekdo z vas vybavi, kdysi jsem tu zverejnila recenzi na Mleko a med a ta mi uplne nesedla, ale z Home body jsem byla nadsena. Je to o sebeprijeti, o melancholii, depresy o vztahu ke svemu telu a k sobe same. A pokud mate s nekterou touto vasi strankou problemy, tak se v te knizce urcite poznate a mozna vas nektere myslenky zahreji u srdce a uvedomite si, ze v tom nejste sami.

Knizka je krasne zpracovana, ma jednoduche ale vystihujici ilustrace a prectete ji za chvilku. Nektere pasaze jsou zajimavejsi nez jine, ale i tak za me doporuceni.

Autorovy další knížky

Rupi Kaur
indická, 1992
2017  72%Mléko a med
2019  76%Květy slunce
2021  80%Home Body: Mé tělo, můj chrám
2023  88%Léčivá moc psaní

Kniha Home Body: Mé tělo, můj chrám je v

Právě čtených2x
Přečtených302x
Čtenářské výzvě44x
Doporučených24x
Knihotéce97x
Chystám se číst68x
Chci si koupit35x