Véča Véča komentáře u knih

☰ menu

Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Že se jednou z nejlepších knih, kterou jsem kdy přečetla, stane právě Prázdné místo, které mi na seznamu "chci si přečíst" leželo už několik let, bych rozhodně nečekala. Od první strany mě příběh chytnul a už nepustil. Obyvatelé a jejich osudy. Vztahy mezi nimi. Podrazy. Pomsta. Touha. Láska. Zoufalství.
Kdo nepotřebuje knihu plnou zvratů a napětí, ale rád si vychutná výborně napsaný a psychologicky vykreslený příběh, ten ať se čtením neváhá tak dlouho jako já, vyrazí do knihovny a knížku otevírá!

14.09.2021 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Snad po čtyřech letech, kdy jsem knihu odložila, mám příběh dočtený. Příběh naplněný zlobou, temnotou, touhou po mstě, láskou a divokou anglickou přírodou. Není to klidné čtení na večer, ale může nám dát mnoho impulsů k zamyšlení, proč ne všichni lidé jsou milými a empatickými bytostmi.

17.04.2021 3 z 5


Záblesk života Záblesk života Jodi Picoult

Kniha otevírá velmi důležité a eticky náročné téma, nad kterým by se měl občas zamýšlet každý z nás. Nicméně samotný styl, kterým byla kniha napsána, mi úplně nevyhovoval, ze začátku jsem byla zmatená z velkého množství postav a v polovině jsem začala mít pocit, že se nic nového nedozvídám. Každopádně ke konci jsem se zase začetla a ve výsledku hodnotím knihu pozitivně.

01.04.2021 3 z 5


Oslem a želvou do dáli, ořem, co má pedály Oslem a želvou do dáli, ořem, co má pedály Milan Martinec

Obdivuji nejen extra dlouhé trasy ujeté během jednoho dne, ale také originální způsob psaní plný slovních hříček a češtinářských vtípků.

25.01.2020 4 z 5


Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Je to kniha, která vás nenechá v klidu. Přemýšlíte o ději a najednou se přistihnete, že přemýšlíte o vlastním životě. Mohu všem jen doporučit.

18.01.2020 5 z 5


Mise Haiti: 5 měsíců s Lékaři bez hranic Mise Haiti: 5 měsíců s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Nahlédnou do prostředí lékařů bez hranic skrze velmi osobité líčení situací pana Šebka rozhodně stálo za to! Obdivuji jejich práci, obdivuji, že se do misí pouští stále znovu a znovu. A tak se už nemůžu dočkat, až si přečtu další knihu!

14.01.2020 5 z 5


Zámek v oblacích Zámek v oblacích Kerstin Gier

Nejprve jsem trochu váhala, zda knížka od Kerstin Gier bude ještě pro mě, přeci jen jsem už trochu od série Drahokamů vyrostla. Nicméně Zámek v oblacích je tak milá oddechovka, že mě vůbec nezklamala a naopak jsem se do příběhu zcela ponořila!

14.01.2020 4 z 5


Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Spolubydlící je přesně ta knížka, kterou si chcete před Vánoci přečíst. Laskavá, vtipná, s příjemnými postavami.

23.12.2019 5 z 5


Spisovatel jako povolání Spisovatel jako povolání Haruki Murakami

Je velmi zajímavé dozvědět se jakési zákulisí povolání spisovatele, nicméně kniha ve mně nezanechala žádný větší dojem. To však neznamená, že bych v ní nenašla několik zajímavých postřehů, myšlenek a někdy se dokonce i nezasmála.

29.11.2019 3 z 5


Zlaté ruce Zlaté ruce Cecil Murphey

Jestli se člověk cítí ve svém životě zaseknutý na místě a neví, co dál, tohle je přesně knížka pro něj. Inspirativní a čtivá.

16.11.2019 4 z 5


Vůle Boží - zbožná fráze? Vůle Boží - zbožná fráze? Ladislav Kubíček

Zdá se být skoro nemožné, co všechno si musel autor během života (i umírání) vytrpět. Jeho psaní s pokorou a naprostou oddaností Bohu v každém čtenáři zanechá silný emocionální zážitek.

10.11.2019 4 z 5


Poutnice – Tři cesty do Santiaga Poutnice – Tři cesty do Santiaga Alena Ježková

Pokud máte chuť cestovat z pohodlí vašeho křesla a pouze číst o útrapách poutníků, je to knížka pro vás. Dozvíte se o historii camina, jak to chodí s ubytováním a jídlem, jaké jsou po cestě zajímavé kostely a kláštery a možná nakonec zatoužíte se na camino také jednou vydat..

12.01.2019 4 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Po celou dobu čtení jsem se snažila nesrovnávat knížku se Smrtkou, protože se jedná o úplně jiný příběh, svět... Nicméně mě tato kniha tak jako Smrtka nenadchla, ačkoliv je napsána velmi poutavě a postavy jsou dobře promyšlené, nechybí ani napětí a nečekané zvraty. Konec mi přišel hezky vyřešený, proto další díly asi už číst nebudu.

31.12.2018 4 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Pokud již nepatříte mezi pravidelné čtenáře YA literatury, ale přesto byste po nějaké knize z toho žánru sáhli, Smrtka je rozhodně skvělá volba! Výborně promyšlený svět, postavy smrtek jsou dobře charakterizované a hlavní postavy mi byly sympatické. Už aby tu byl druhý díl!

18.11.2018 5 z 5


Pozorovatelka Pozorovatelka Petra Braunová

Dlouho jsem chodila kolem této knihy v knihovně a stále jsem si říkala "přečtu si ji později." Ale teď jsem si ji konečně půjčila a po pár prvních stránkách, kdy jsem se potřebovala začíst, mě bavila a hlavně mile překvapila! Doporučuji všem, co chtějí pohlédnout na život jinýma očima.

24.10.2018 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Před čtením jsem raději komentáře nečetla, abych se nedozvěděla něco, co nemám. Takže po celou dobu čtení jsem byla v napětí a taky ve strachu, protože jako většina čtenářů této knihy horory běžně nečtu. Vlastně jsem se k ní dostala jen díky čtenářské výzvě a jsem za to ráda, rozšířila jsem si obzory a taky počet míst, které nechci nikdy navštívit!

17.10.2018 5 z 5


Co jsem to proboha udělal? Co jsem to proboha udělal? Robert Fulghum

Byla jsem na listování o této knize (i za účasti pana Fulghuma), což byl neuvěřitelný zážitek. A teď když jsem si mohla přečíst všechny tyto příběhy, které dokáží rozesmát (paní ve vlaku se na mě dívala celkem podezřívavě), ale také dojmout, mi vzpomínky vybavily a hlavně jsem opět došla k uvědomění, že ty největší příběhy se odehrávají v každodenním životě.

29.09.2018 5 z 5


Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Tak dlouho jsem se na knížku těšila, až jsem se začala bát, aby mě nezklamala. Naštěstí se stal pravý opak a čtení mě bavilo od začátku do konce. Možná to není nejvíc neočekávaná zápletka, ale přesto musím dát knize pět hvězdiček a jít se podívat i na seriál. Mohu jen doporučit!

22.09.2018 5 z 5


Sběratel ztracených věcí Sběratel ztracených věcí Ruth Hogan

Dlouho mi tato kniha stála na poličce a když jsem potřebovala něco jednoduchého na čtení, konečně jsem po ní sáhla. A dobře jsem udělala, protože se jedná o velmi příjemné a milé čtení. Jen ta "duchařina" mi tam přišla trochu zbytečná, nicméně i tak mohu doporučit všem, kteří chtějí knižní pohlazení po duši.

19.09.2018 4 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Knihu jsem četla již podruhé a opět se dostavilo mrazení po celém těle, když jsem si dávala příběh do kontextu s historií. Napsat v roce 1944 takovéto dílo a dokonale v něm vystihnout, co všechno může a bude následovat... Neuvěřitelné.

09.09.2018 5 z 5