Prázdné místo

Prázdné místo https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145208/bmid_prazdne-misto-pRg-145208.jpg 4 1705 405

Když Barry Fairbrother ve svých čtyřiceti letech náhle zemře, městečko Pagford je v šoku. Pagford je na první pohled ztělesněním anglické idyly, s dlážděným náměstíčkem a prastarým opatstvím, ale za hezkými fasádami domů probíhá válka. Bohatí válčí s chudými, mladí se svými rodiči, manželky s manžely, učitelé s žáky... Pagford zkrátka není takový, jak vypadá. A prázdné místo, které zbylo v městské radě po Barrym Fairbrotherovi, zaviní největší válku ze všech.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Plus
Originální název:

The Casual Vacancy , 2012


více info...

Přidat komentář

ut.la
17.01.2024 4 z 5

Me se knizka libila. Je tam tedy dost postav, ale to vyvazuje styl psani autorky - ta knizka ma proste spad. Zazivala jsem opet ten pocit z dob, kdy jsem cetla Harryho Pottera, a nedokazala vecer knizku odlozit. Tohle bylo stejne - chtela jsem cist dal a dal :D

Hoblinka
25.12.2023 1 z 5

Zklamání.


lenulitah
01.11.2023 5 z 5

Dávám nakonec plný počet. Je pravda, že začátek je nudnější, a málem jsem knihu odložila, ale od poloviny se děj rozjíždí a pak se to četlo samo..Hezká sonda do života na anglickém maloměstě.

knihomol1985
07.10.2023 1 z 5

Přečetl jsem celé ale celé o ničem... Bohužel se to táhne úplně zbytečně a nic mi to nedalo krom nervů .-)))

Monika.smile
12.06.2023 3 z 5

Trochu mi trvalo, než jsem se začetla. V druhé polovině knížky to už bylo lepší a děj se trochu zrychlil. Nejlépe čtivé byly části s teenagery.
Jak už tu někdo v komentářích psal něco podobného, ze začátku bylo matoucí hodně postav, poté to byla dost dlouhou dobu nuda a na konci knížky se toho stalo tolik, jako za předchozích 400 stran ne.

LuckaDea
20.01.2023 2 z 5

Když jsem viděla, že autorka Harryho Pottera napsala novou knihu, neváhala jsem a musela jsem si ji přečíst. Bohužel tato kniha mě nějak moc nezaujala. Příběh a téma mi moc nesedlo a děj se občas docela táhl.

adinajana
16.01.2023 3 z 5

Něco tak strašně zdlouhavého jsem snad ještě nečetla.

mia.com
15.01.2023 3 z 5

Bylo to takové zvláštní. Samozřejmě jsem četla jen kvůli autorce, ale že by mě to extra nadchlo, se říct nedá.

Medicka19
26.12.2022 2 z 5

Možná tento styl literatury má svůj okruh čtenářů...

Ale jinak je to nějak moc sociální roman, fakt hoodně sociální....

Všechny ty britský maloměstský problémy, mini ghetta, podivné nevyrovnané po anglicku " uzavřené" osobností. Prostě to ve finále nudí.

Milosz
08.12.2022 3 z 5

Je to takové maloměstské společenské drama. Vypravěčský styl se od Harryho Pottera moc nezměnil, jen přibyla sprostá slova a sem tam zmínky o sexu, takže je to takové bizarní. Očekávám, že kvůli jménu autorky to bude číst i spousta dětí, takže s tím jistě bude ještě nějaké mrzení. Až někdy v polovině se to konečně rozjelo, začátek byl místy utrpení. Nepřekvapivě nejlépe napsané postavy jsou ty teenagerské (a hlavně díky nim se dala zápletka do pohybu), dospělé postavy už většinou moc zajímavé nejsou, bohužel těch dospělých je tam mnohem víc. Ale nakonec převažuje mírně pozitivní dojem, ale další "dospělý" román už od ní asi číst nebudu.

Bustedka
26.09.2022 3 z 5

542 stran, na kterých se z velké části nic moc neděje. Což by samo o sobě ani nevadilo, ale...
Rowlingová popisuje venkovskou britskou malost. Pokrytectví, drby, městské politikaření a pletichaření kontra život puberťáků. Na začátku vám bude splývat velké množství postav, na straně 400 už vás ten každodenní popis bude trochu nudit a to, že se na posledních 50 stránkách stane víc než za celou dobu dohromady, nijak celkovému dojmu nepřilepší. Stačilo by ubrat tak 200 stran a bylo by to super.

Mimochodem recenze typu - dala bych 3 hvězdičky, ale protože je to Rowlingová, tak dám 4 - je prostě celé špatně. Připomíná mi to, jak jsem na gymplu dostala trojku jen proto, že jsem jí dostala i minule a bylo úplně jedno, že jsem to uměla na jedničku. Takhle prosím ne.

teeyinka
23.08.2022 4 z 5

Čtivé, trochu mi to připomínalo Medvědín, asi snahou o syrovost a zachycení problémů a pokrytectví maloměsta.

Kaduri
05.07.2022 5 z 5

Práve som zistila, že čokoľvek, čo napíše J. K. Rowlingová, je dobré. A nemusí to byť zrovna Harry Potter...
Sociálna sonda zo života malého anglického mestečka.
Po náhlej smrti Barryho Fairbrothera sa rozpúta zúrivý boj o jeho miesto v mestskej rade. A tak vidíme život malomeštiackej komunity v plnej kráse. Konflikty politických oponentov, konflikty medzigeneračné, konflikty partnerské, konflikty medzi sociálnymi triedami.
V knižke je načrtnuté snáď všetko - domáce násilie, šikana, drogová závislosť, udavačstvo. A celé toto podhubie sa škvarí a buble až do tragického záveru.
Bolo to surové, kruté a autentické.
Ja len dúfam, že autorka zveličovala a neopísala nám typický život anglickej malomestskej komunity.
Knižku nemôžem pustiť z hlavy.
Čo by bolo, keby...
Odporúčam.

petr_
27.06.2022 2 z 5

Nemohu si pomoct, ale děj by měl být v celé knize, a ne jenom na konci. Polovina knihy je plná drbů a děj nijak nepokročí. Autorka, asi zapoměla, že by děj měl postupně čtenáře seznamovat s dějem a uvádět ho do závěrečné pointy.
Nemohu číst knihu s tím, že na konci bude něco zajímavého.

Ada0004
15.06.2022 5 z 5

Píši až s odstupem několika let po přečtení, ale tato kniha rozhodně patří mezi mé oblíbené a nezapomenutelné. Chvíli trvá než se člověk zorientuje v tolika postavách, nicméně to není vůbec na škodu. Naopak úžasné pomalé vtažení do života jednoho městečka, kde člověk poznává mnoho lidí, se kterými se setkal a čím hlouběji proniká čtenář do jejich nitra, tím se nestačí divit... zajímavé, působivé čtení. Výborně vykreslené postavy a bolestně zachycené pokrytectví kolem nás.

vlkcz
11.05.2022 5 z 5

Tahle ženská je neuvěřitelná. Je schopná napsat sérii o několika tisících stran, kterou hltají děti, které měly ke čtení odpor. A poté se zaměří na dospělé a poskytne jim takhle neúprosné zrcadlo jejich pokrytectví.
Jediný drobný stín je veliké množství postav a jejich vzájemných vztahů, což mělo za následek, že jsem se v prvních 50 stranách trochu ztrácel. Ale je pravda, že žádná není zbytečná a když jsem se v nich konečně trochu zorientoval, byla to parádní četba. Sice trochu depresivní jen se střípky dobrých pokračování. U řady postav člověk během četby několikrát vystřídá sympatie s odporem a vzápětí přijde lehké porozumění...
Kdepak, Rowlingová je mistryně pera, která čtenáře udrží v očekávání i v takto dlouhé knize, kde zdánlivě o nic nejde a přitom se toho pod povrchem skrývá tolik.
Mistrovské dílo.

TaJeMa
08.04.2022 5 z 5

Té knize bych ubrala 100 stránek a nic by se nezměnilo; některé dialogy se daly vynechat a nebo zkrátit. Ale to je asi jediný kámen úrazu a dost možná odradí dost čtenářů. Jinak je kniha velice čtivá, posledních 100 stran musíte přečíst v jednom kuse a po přečtení budete ještě dlouho dumat nad tím, co ti lidé zavinili a čemu mohli předejít, nebýt jejich sebestřednosti, zaujatosti a škatulkování na dobré a ty nejhorší. Doporučuji.

Nel_ita
01.03.2022 5 z 5

Jde o psychologický román popisující život a smýšlení jednotlivých postav. Děj je utlačen někde do pozadí a o slovo vypravěče se perou všechny postavy, které čtenáři postupně odhalí jejich úhel pohledu na stejnou událost.

Postav je v románu tolik, že jsem se místy ztrácela ve vztazích a jejich vazbách, to byl kámen úrazu při mém prvním pokusu přečíst tuto knihu.
Když jsem ji otevřela podruhé, musela jsem se místy do čtení nutit, ale když se konečně představily všechny postavy a začaly se odkrývat jejich povahy a detaily jejich problémů, četlo se pak jedna radost.

Na tento druh četby musí mít člověk trpělivost a chuť přemýšlet, filozofovat nad věcmi, které se sice dějí jen v knize, ale co když ne? Proč se postavám rozpadá manželství? Proč se jejich dítě chová jako spratek? Kdo za to může? Co když i vy přemýšlíte a chováte se podobně jako jedna z postav - je to hrozné ?! :)

Lubisek
13.02.2022 4 z 5

Na začátek asi shrnu hvězdičky. Uděluji 4, za jméno autorky (moje milováná J. K. R.), jinak bych se přikláněl spíše ke 3.

Musím přiznat, že tak do 200. stránky mi knížka nic moc neříkala. Moc často se mi neděje, abych se tak dlouho ztrácel v postavách. Sám nevím, čím to bylo, jelikož se jména nikterak nepletla, jen bylo těch postav a rodin prostě příliš. Když jsem si pak postupem času udělal pořádek v tom, kdo je čí rodič a kdo je čí dítě, tak už jsem se do příběhu začetl mnohem více.

Nakonec se z toho vyklubala celkem zajímavá kniha s epickým vyvrcholením. Opravdu, posledních 100 stran uteklo neskutečně rychle. Rowlingová je prostě mistr svého řemesla, dokáže psát parádně. Jen mi zpočátku příběh úplně nesedl. Celkově si myslím, že námět nebyl úplně ideálně zvolený.

Nicméně se jedná o knížku, jejíž závěrečné pasáže si budu pamatovat. J. K. prostě a jednoduše umí čtenáře vtáhnout do děje. :) 4*

včelařka
05.01.2022 4 z 5

Knihu mi doporučil můj anglický kamarád, prý abych pochopila anglickou (maloměstskou) povahu a společnost. Tak jen doufám, že to není obraz skutečnosti, ale umělecká nadsázka. :-) Knihu moc doporučuji, ideálně číst v angličtině.