Sedmilhářky

Sedmilhářky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249826/bmid_sedmilharky-OeX-249826.jpg 4 3437 909

Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi. Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery. Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití. Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii. Román světově úspěšné autorky bestselleru Manželovo tajemství je příběhem tří matek, jimž se jejich na pohled všední životy krůček za krůčkem nebezpečně vymykají z rukou. HBO natáčí podle této knižní předlohy minisérii s Nicole Kidmanovou a Reese Witherspoonovou v hlavních rolích.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Big Little Lies , 2014


více info...

Přidat komentář

munka
13.04.2024 5 z 5

Knihu som si vybrala kvôli výzve a neľutujem. Začiatok má trochu odrádzal, ale potom to už malo spád.

Papu1011
14.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Viděla jsem seriál a ani mě nelákalo si knihu přečíst, ale?...., tak jak to bývá u zfilmovaných knih, vidíte do hlav.
Seriál se opravdu povedl, ale kniha je stejně dobrá ne-li lepší, právě kvůli těm vnitřním myšlenkovým pochodům.
Bylo lehké oblíbit si hlavní hrdinky a fandit jim,...
Kniha měla spád a četla se lehce. Madeline přinášela vtip, nadhled a jakousi lehkost. Jane postupně rozkvetla. Celeste dokonale předváděla, že oběť násilí bude stále hledat omluvu. Bonnie to nakonec všechno rozsekla a z obláčku se ponořila do temných, potlačených pocitů a prožitých bolestí.
Krásně vykresleno tolik témat - domácí násilí, šikana, dopad rozvodu, samoživitelství, zpovykanost některých dalších matek
Začátek by mě asi odradil, kdybych nevěděla, že to později bude skvělé.


ZuzziŠ
22.02.2024 5 z 5

Oj!
Viděla jsem seriál, a tak mi ze začátku přišlo divné, že čtu "detektivku" když vím...kdo je vrah.
Jenomže kniha není detektivka. Pokud by byla, byla by nesmírně špatná, prtoože vůbec není "návodná".
Není to detektivka. A ani neměla takové ambice.
A když jsem to pochopila, nechala jsem se unášet tématem, kvůli kterému byla napsaná.
Děkuji za to.

netopýrek1985
18.01.2024 5 z 5

Tak takový konec jsem nečekala. Příběh se krásně četl a líbilo se mi, že si lidi dokážou i pomáhat.

kurama45
08.01.2024 4 z 5

Je to taká komplexná oddychovka, asi skôr pre ženy. Príbeh pekne graduje a aj keď mi tesne pred koncom došlo, aký bude koniec, nič to neubralo na zaujímavosti. Páčilo sa mi, že sa čitateľ veľmi rýchlo zoznámi s postavami a dostane sa im do hlavy. Nejak takto som si pôvodne predstavovala Ohníčky všude kolem, ale tam to bohužiaľ nevydalo, lebo to autorka prehnala, kdežto Moriarty to hrala na správnej vlne až do konca.
Minirozhovory s ostatnými matkami, otcami, upratovačkami a pod. medzi jednotlivými kapitolami ma dostávali do kolien, rovnako ako dejová línia s gejom-negejom.
Čerešničkou na torte bol nervózny pán v záverečnej scéne so Celeste počas prednášky. Super, že bolo domáce násilie spomenuté aj takto z druhej strany.

Marcik7
17.12.2023 5 z 5

Kniha plná pocitů, tři ženy a každá řeší nějaký problém. Trochu pomalejší rozjezd, ale o to působivější závěr. Doporučuji určitě k přečtení a ráda bych viděla i zmiňovaný film.

PetraDD
07.12.2023 5 z 5

Skvela kniha, prectena po letech znovu
Nejvic me bavila Madeline, je vtipna, ironicka :)

Plativa
04.11.2023 5 z 5

Úžasná kniha, nečekané zvraty. Nemohla jsem se od ní odtrhnout, začátek byl pro mě těžší trochu ale stalo to za to. Skvělý popis postav a hlavně ženských vztahů.

Kyparis
05.10.2023 5 z 5

Moc hezká kniha, příběhy ze života, zajímavé zápletky, stále se něco dělo :-)

Kníračka12
03.10.2023 5 z 5

Kniha mě od první stránky kompletně pohltila. Nedokázala jsem knihu přestat číst. Opět jsem zažila ten pocit, kdy knihu nejde odložit a potřebujete číst další a další kapitolu, ať víte, co bude dál. Nad některými myšlenkovými procesy hrdinek jsem se musela pousmát. Jak blízké mi byly, i když vůbec nedávaly logiku a pro muže dokonce musí být zcela nepochopitelné :-))

Ellinek
09.09.2023 5 z 5

Přesně jak píše Stephen King na přebalu - po čertech dobrá kniha! Skvěle vykreslené postavy, opravdu mimořádně povedený vhled do problematiky domácího násilí, šikany, samoživitelství apod. Psychologie postav je na téhle knize asi to nejlepší. Je to skvěle vystavěné, neskutečně podmanivé a strhující. Tahle kniha mě naprosto dostala!

ErčaV.
08.09.2023 5 z 5

Tahle kniha je prostě WAU. Tolik témat jako domácí násilí, šikana nebo nějaké rodinné trable. Kniha mě chytla hned od začátku a bavila mě opravdu hodně. Je dost napínavá a prostě jsem čekala až se vše dořeší. Opravdu SUPER.
Teď mrknu na seriál pro srovnání :)

klobouček205
04.09.2023 4 z 5

Kniha je psaná velmi poutavě a skrývá řadu nečekaných věcí, které odhaluje způsobem, kdy čtenář čeká, co ještě dalšího může přijít. Jsem ráda, že jsem nejdříve neviděla seriál, který si možná pustím.

Starmoon
31.07.2023 5 z 5

Jej, to bolo super!

Najprv som si myslela, že to bude román o žabo-myších mamičkovských vojnách (poznáte to; vyjdete zo základnej, strednej či dokonca vysokej školy a dúfate, že máte pokoj so všetkým tým dievčenským skupinkovaním, intrigovaním a rafinovaným akože kamarátením... No a potom prvýkrát vstúpite so svojím potomkom na detské ihrisko či škôlkarskú pôdu a zistíte, že ste sa mýlili. Oj, veľmi ste sa mýlili.). A áno, ono to bol do istej miery román o súčasnom rodičovstve a rôznych (aj nesympatických) polohách "mamičkovania", ale zároveň bol aj čímsi viac. Omnoho viac.

Trúfla by som si povedať, že kniha prekročila hranice svojho žánru a pre mňa osobne sa stala aj čímsi ako spoločenským a psychologickým románom umne dokumentujúcim dnešný svet (ok, hlavné hrdinky žijú v iných reáliách ako my, najmä čo sa životného štandardu týka, ich myšlienkové pochody, vzťahy či obavy by však pokojne mohli byť tie naše).

A ten humor... Asi som ešte nikdy (!) nečítala vtipnejší triler.

A tá Madeline... Liane Moriarty, veľmi ťa prosím, napíš o nej aspoň ešte jeden román!

A... "Ak mali rodičia deti, ktoré dobre spali, predpokladali, že je to vďaka tomu, lebo sú dobrí rodičia, nie, že majú šťastie. Dodržiavali isté pravidlá a tie pravidlá zaberali. Celeste zrejme tie pravidlá nedodržiava. Ale nikdy nemohla dokázať, že to tak nie je. Zomrú v posteli celí pyšní na seba." :)

valeria0031
24.07.2023 5 z 5

Super, trochu toho napětí, zvraty, ale hlavně mi to přiblížilo například problematiku násilí a pomohlo mi to asi o něco lépe vnímat, jaké to asi může být rodič.

Jara.v
11.07.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. I přes takový pomalejší rozjezd mě děj nakonec vtáhl. Vyprávění bylo skvělé se změnami hlasů a hudební doprovod v podobě Elvise mě bavil. Příběh byl zajímavý s ještě zajímavějším rozuzlením, ale to umí Liane Moriarty skvěle. Za mě dobrá kniha, která postupně vtáhne a už ji neodložíte.

lucie1744
30.06.2023 5 z 5

Velmi zajímavý příběh se špetkou tajemství. Hodně mě kniha bavila.

simca9342
05.06.2023 4 z 5

První kniha od autorky přečtená před lety .
Jeden příběh, tři ženy. Každá z nich je jiná jak povahově tak vztahově.
Celeste a Madeline mají na chlapy a děti štěstí a smůlu v jednom, ale Jane až na dítě nemá nic.
Nehoda, náhoda nebo úmysl? Co a koho vedlo k události, která vyústila v tragický večer?

sidonka
01.06.2023 4 z 5

Od autorky už jsme něco četla a tak mě začátek dost zklamal, ale zklamání ze začátku se brzy vytratilo a kniha se stala jednou z neodložitelných a rozuzlení na konci, překvapilo

HockeyGirl
29.05.2023 3 z 5

Knížku jsem si vzala z důvodu, že byla v akci. A taky jsem věděla, že je seriál, kde hrají moje oblíbené herečky. Byla jsem tedy zvědavá na knížku. Je to spíš čtení pro ženy, které mají dítě/děti a mohou se tak lehce víc vcítit do role maminek a s tím i spojené trable, starosti a radosti kolem dětí. Přesto knížka byla napsaná dobře, četla se pěkně. Ke konci kapitoly se setkáme s vyšetřováním vraždy, která se ke konci knížky promítne. A zjistíme tak i celou pravdu o jednom záhadném tatínkovi.