Uterox Uterox komentáře u knih

☰ menu

Desetkrát šťastnější Desetkrát šťastnější Owen O'Kane

Za mě zdařilé dílo od britského psychoterapeuta, který se vyrovnával sám se svojí odlišností (odlišnou orientací) a tím, že nehltal fotbal jako ostatní vrstevníci a sám zápasil s úzkostí. Líbí se mi přesah do osobního života autora, který to téma víc přiblíží všem čtenářům. Hned první kapitola se zabývá zaseknutí v minulosti aneb ucelený návod, jak ji v sobě uzavřít, že následně zmizí deprese jako pára nad hrncem. 10 hlavních tipů a témat, jak být o chlup šťastnější. Kapitola 9 dramatizace. Kapitola 10 žít přítomných okamžikem to jsou za mě stěžejní velmi zajímavé kapitoly, které ještě vylepší "případová" studie-tedy konkrétní příběh k danému tématu. Myslím, že si každý čtenář najde svoji oblíbenou kapitolu. A na závěr shrnutí toho nejdůležitějšího. Knížka bude přínosem pro lidi, kteří se touto problematikou zabývají, tak i pro lidi, kteří se s danými problémy sami potýkají a "jenom" terapie jim nestačí a mají potřebu to téma vzít do větší hloubky mimo terapii, pak je tato knížka šťastnou volbou.

12.12.2021 3 z 5


Měla by sis s někým promluvit Měla by sis s někým promluvit Lori Gottlieb

Za mě opravdu velmi moc povedená knížka. Každý si zde přijde na své. Řekl bych, že právě toto dokáže přiblížit práci psychoterapeuta běžnému čtenáři, kteří se na tyto lidi začnou koukat jako na obyčejné lidi se svými problémy, americká psychoterapeutka, která po náročném rozchodu začne chodit sama na terapii. Velmi zajímavé a povedené dílo, ve kterém se rázem všichni ocitáme na jedné lodi, protože každý z nás má nějaké své vlastní problémy. Co se týče příběhů z terapie, tak mě zaujal příběh klienta, který chodil ke své terapeutce na tajňáka a mluvil před ní jako o své milence, i když s ní nic neměl kromě terapie.

12.12.2021 5 z 5


Sebepéče pro pečující Sebepéče pro pečující Lise Leblanc

Líbí se mi forma zpracování od kanadské psychoterapeutky, která nás hned v úvodu zahrne do své osobní vlastní zkušenosti v rámci svojí rodiny, kdy se setkávala s péčí o své příbuzné a provede nás, jakými pocity to v nás vyvolává. Někdy úzkost, strach, obavy, jindy upozadění vlastních potřeb až vztek a vyhoření. Také se mi líbí zpracování dle jednotlivých kapitol, které více rozebírají zrovna dané téma. Plus praktický příklady. A nechybí ani struktura pečujících, které dále třídí na jednotlivé kategorie. Co se týče tohoto tématu těžko sáhnout po něčem přínosnějším než je právě tato kniha.

12.12.2021 5 z 5


Bossing na jehlách: O kobrách, kudlankách a jiné havěti v práci Bossing na jehlách: O kobrách, kudlankách a jiné havěti v práci Julie Růžičková

Za mě opravdu velmi zajímavé zpracování. Knížka se čte velmi dobře. Líbí se mi i přirovnání ke zvířátkům. Co se týče firemní kultury a vztahů na pracovišti se věnuje za mě málo knížek. Je tam i nadsázka a humor. Odlehčené. Nijak konfrontační. Jednoduše popsané. Určitě pro všechny, které trápí vztahy na pracovištích, pro všechny, kteří zažili či zažívají v práci šikanu či podobné formy zneužívání. Odvážné téma na zpracování. Víc takových knih.

05.12.2021 5 z 5


Jak plný je tvůj kbelík? Pozitivita tvého života Jak plný je tvůj kbelík? Pozitivita tvého života Tom Rath

(SPOILER) Teorie o nabírání naberackou do kybliku..vyprazdňování a doplnění vodou. Energie. Když je prázdný cítíme se bez energie. Někdo záměrně ubírá a tím nás zranuje. Nejnicivejsi zbraň - odebrat mužům emocni podporu. Plnění v organizacich-pravidelne dostávat uznání a pochvalu. Větší spokojenost. Dodávat energii radovym zaměstnancům. 5 pozitivnich interakci na 1 negativní.

29.08.2021 5 z 5


Překonejte strach z opuštění Překonejte strach z opuštění Skeen Michelle

(SPOILER) Další TOP knizecka. Co se týče vztahu s druhými a strachu. Jde to do hloubky. Do dětství, kde kopirujeme model toho, co známé. Líbí se mi precizně zpracováno téma citového strádání a vše co s tím souvisí. Nedostatek zájmu, empatie a ochrany. Následně se knížka věnuje přesvědčení, které z toho vyplývá. Následně základní ochranné reakce. Útok útěk a ustrnuti. Typologie osobnosti ten kdo kritizuje, mlčí...Ten kdo nedoprava. Doporučení sport a koníčky. Dobrovolniceni.

29.08.2021 5 z 5


Umění být nešťastný Umění být nešťastný Dirk de Wachter

Neustála honba za štěstím je zkrátka kontraproduktivní. Důležité je nechat si dovolit ten luxus prožít i neštěstí a neúspěch. Veškeré emoce s tím spojené. Umět je sdílet s ostatními. Na sociálních sítí není těžký život zkrátka žádoucí. Smutek navíc sblizuje.

29.08.2021 5 z 5


Firmy, které se rozhodly být skvělé Firmy, které se rozhodly být skvělé Jim Collins (p)

(SPOILER) Opravdu moc pěkna knížka. Miluji jak je to psané jednudochymi inspirativní příběhy. Souboj o dobývání jižního pólu se mi hluboko vryl do paměti. Odnasim si to, že 10X leaderi očekávají to nejhorší díky tomu jsou na krize a černé labutě připraveni mnohem lépe než všichni ostatní. Vytváří si rezervy a neustále očekávají, že se to může zvrátit a přijít něco nepředvídatelného. Méně riskují a více se řídí empirickymi daty. Další příběh o pochodu každý den 20 mil bez ohledu na počasí je též super. Člověk dokáže někdy ujít více ale brzo se vycerpa a když to není příznivé tak nedělá nic. Zatímco ten s disciplínou jde za každého počasí konstatne. A také ze 10X firmy nejsou blázni do inovací - to stojí hodně peněz a energie. Jsou konzervativní s minimem rizika. Opravdu doporučuji.

29.08.2021 5 z 5


Brouci v hlavě: Jak se zbavit vtíravých myšlenek Brouci v hlavě: Jak se zbavit vtíravých myšlenek Sally M. Winston

Za mě lehce nadprůměrná knížka. Líbí se mi, že obsahuje vždy užitečný poznatek na konci každé kapitoly. lehce a srozumitelně popisuje oč jde. Relativně útlá knížka. Zajímavá kapitola je: Úzkostné myšlení. A na závěr 6 kroků, jak s nimi pracovat.

08.08.2021 4 z 5


Spolu Spolu Petr Casanova

Nezaujalo mě to. Evidentně nejsem cílová skupina. Oceňuji však shrnutí každé stránky do 1 věty.

06.06.2021 2 z 5


Šéfové jsou kokoti Šéfové jsou kokoti Jan Vlachynský

Napřed jsem knížku odmítal číst, že ten název je pro mě dost odrazující.
Poté jsem si ji ze zvědavosti půjčil v knihovně a musím uznat, že mě příjemně a mile překvapila. Autor vychází totiž z vlastních zkušenosti a píše o sobě, že se takto choval v této roli, což místy opravdu působí vtipně a inspirativně zároveň. Knížka navíc obsahuje i barevné ilustrace. Líbí se mi, že si dělá sám ze sebe legraci a zároveň se veřejně hlásí k chybám, které dělal. Určitě doporučuji. Takových knížek je doopravdy málo. Navíc příběh psal sám život. O to důvod více si to přečíst.

06.06.2021 5 z 5


Nenásilná komunikace v praxi Nenásilná komunikace v praxi Marshall Rosenberg

Zajímavá knížka ohledně toho zaměřovat se na potřeby a to jak u sebe tak u druhých. Snažit se je pochopit, místo kritizování-odtud pramení následně války. Kniha obsahuje celou řadu dialogů pro řadu čtenářů to může být obtížné číst. Lepší je za mě si přečíst pasáž, na kterou má člověk chuť. Brát to na přeskáčku. Hodně se věnuje emoci-hněvu. Poměrně obsáhlejší kapitola. Je tam i o rodičovské výchově. Do knížky bych dal doporučení vyzvednout hlavní myšlenky na konci dané kapitoly. To mi tam chybělo, abych dal o stupeň větší hodnocení. Jinak se mi to líbilo včetně definice lásky.

23.05.2021 4 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

TOP knížečka na danou problematiku. Maximální spokojenost. Obsahuje i přílohy, jak mít návyky pod kontrolou a jistý přehled, jak si je evidovat a pracovat s nimi. Výstižné shrnutí kapitoly na konci. Inspirativní příběhy. Jak se odnaučit zlozvyků-co je potřeba proto udělat. Určitě doporučuji.

29.08.2020 5 z 5


Ikigai: Šťastný a dlouhý život Ikigai: Šťastný a dlouhý život Héctor García

Knížka se mi líbila. Přehledné členění do jednotlivých kapitol. Inspirativní příběhy ze života. Nasání "odlišné" kultury. Různé tipy co jíst, jak žít a v čem je ten odlišný přístup života. Japonská kultura. Vědět co děláme a proč to děláme.

29.08.2020


Rozcházení Rozcházení Katherine Woodward Thomas

Věřím tomu, že knížka má přesah do jakéhokoliv konce ať už se týká pracovního či osobního života. Je vhodné si utříbit myšlenky a kouknout se na to z různých úhlů pohledů. Popřípadě postupovat krok za krokem dle návodu knihy, a když je člověk v dané etapě snadno může šáhnout po aktuálním kroku a období. Určitě tedy doporučuji.

12.07.2020 5 z 5


12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu 12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu Jordan B. Peterson

Na tuto knihu musí mít člověk vyloženě chuť. Obsahově je to opravdu dosti výživné. Byť autor redukuje 12 základních pravidel pro život do jednotlivých kapitol, a tak člověk má příležitost, nasát dané pravidlo do hloubky v několika kapitolách dle libosti, proto se lze k této knize vracet. Doporučuji i jako audioknihu. Jsou to filozofické úvahy o stavu dnešního světa, kdy si člověk může též nad tím zapřemýšlet. Knížka určitě vyčnívá-takovéto literatury se příliš nepíše. Ale jak jsem říkal, člověk na ni musí mít hlavně chuť, jinak to nemá význam ani smysl.

01.07.2020 5 z 5


Posedlost úspěchem Posedlost úspěchem Ivo Toman

Za mě je to 1. kniha od autora, kterou jsem přečetl. Vidím zde samozřejmě přesahy do knih, které již napsal sám. Zároveň odkaz i na knihy od jiných autorů, od kterých čerpal. Z tohoto důvodu se mi to jeví jako pozitivní dílo, protože je to poměrně obsáhlejší práce doplněna vhodnými ilustracemi. Hodně se mi líbí inspirativní příběhy, které celkový přesah knihy dost oživují, že to není jenom nudná teorie, ale příběhy, které napsal samotný život. Autor hodně pracuje s tématem posedlosti-což mi samo od sebe přišlo jako zajímavé téma pro samotnou knihu. A samozřejmě popisuje i úspěšné lidi, co dělají, a jak se chovají. Očekával bych, že stejnou informaci se dozvím v jeho knize: O Úspěchu.

21.06.2020 5 z 5


Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

(SPOILER) Krásná čtivá knížka. Nádherné a plynulé dialogy. Střídání stěžejního dialogu tedy s cestovatelem-Američanem a mudrcem z Bali. Líbí se mi, jak je v knize krásně vysvětleno a popsáno, kam mohou vést naše limitující přesvědčení, a jak je postupně změnit a zapracovat na nich. I to jak cestovatel jde a snaží se, aby mu místní obyvatelé odmítli pomoct a stále se mu to nedaří. Žádné rázné NE nezazní a pokud to nesvedou oni hledají člověka, který to dokáže. Přitom útlý obsah-knížka se dá opravdu velmi rychle přečíst. Určitě doporučuji-inspirativních příběhů není zkrátka nikdy dost.

20.06.2020 5 z 5


Technika Pomodoro Technika Pomodoro Francesco Cirillo

Jsem spokojený s obsahem a ilustrací. Opravdu krátká knížečka. Dá se jednoduše a rychle přečíst a aplikovat do života. Opravdu to funguje. Menší plánování do 30 minutových bloků s odměnou 5 minut. Vřele doporučuji.

14.06.2020 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Pro mě je toto TOP knížka. Inspirativní příběh o tom, jak uskutečňovat své životní sny, jak za nimi jít a nenechat se odradit a překonávat jednotlivé překážky. Řada vět z knihy mi dodnes zní v uších. Celý Vesmír se spojí aby člověk naplnil svůj sen.

14.06.2020 5 z 5